اولین جشنواره سراسری عکس معلولیت و معنویت
اولین جشنواره سراسری عکس معلولیت و معنویت: بهار ۱۳۹۲، علی نوری، انتشارات توانمندان و دفتر فرهنگ معلولین، ۱۳۹۷، ۱۰۸ ص. مصور (رنگی).
ISBN: 978-622-6216-16-6
موضوع(ها):
معلولان — ایران — مصور
جشنوارههای هنری — ایران
معرفی مختصر کتاب
انتشارات توانمندان
ناشر تخصصی معلولیت و معلولان
تلفن: ۰۲۵۳۲۹۱۳۴۵۲ (ساعت ۸ الی ۱۷) ؛ تلگرام: ۰۹۳۹۸۳۷۳۴۳۵
آدرس: قم، بلوار محمد امین، خیابان گلستان، کوچه۱۱، پلاک۴، دفتر فرهنگ معلولین
ایمیل: info@handicapcenter.com
پیام حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی
به مناسبت نخستین جشنواره سراسری عکس معلولیت و معنویت
بسم الله الرحمن الرحیم
این روز فرخنده، ولادت حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام قطب ولایت و مولود کعبه، مولی و امام همه نخبگان و فرهیختگان جهان، راهبر انسانیت در جوامع مختلف نیز هدایتگر معلولین را تبریک میگویم.
از اینکه در خدمت معلولین مؤمن و مسلمان و خادمان آنان هستیم، مفتخریم. حضرت امیر(ع) در همه زمینهها، الگو و مقتدای مؤمنان میباشند؛ در عرصه معلولین نیز، سیره و رویهای به یادگار گذاشته که همواره الهامبخش مسلمین بوده است.
حضرت علی(ع) در فرمان به مالکاشتر، ضمن تعیین وظایف اقشار و گروههای مختلف جامعه، برای معلولین و مدیران مرتبط به امور آنان هم دستورالعملهایی بیان فرمودهاند و آنچنان زیبا به تحلیل مشکلات، آسیبشناسی و نیز راه کارها میپردازند، که گویی در تمامی عمر شریف، فقط کارشناس امور معلولین بودهاند.
ما پیروان آن حضرت موظفیم توصیهها، اوامر و نواهی آن امام همام را اطاعت نماییم، این جشنواره در راستای همین اطاعت است و امیدوارم نخست رضای خداوند و سپس مرضی آن حضرت قرار گیرد. رجاء واثق دارم، معلولین و دیگر افرادی که در سطوح مختلف با تلاشهای بیوقفه این جشنواره را برپا کردند، لب حوض کوثر از دست حضرت، اجر و پاداش خود را دریافت مینمایند.
از خداوند منّان استدعای عاجزانه دارم راه سعادت و سلامتی را برای معلولین هموار فرماید و ما را بیش از پیش در خدمتگزاری این انسانهای شریف، مهیا نماید.
سید جواد شهرستانی
۱۳ رجب المرجب ۱۴۳۴
مقدمه
شخصیت های فرهیخته و دانشمندان فراوان از میان معلولین مسلمان ظهور کرده اند. ابن ابی الیمان (۲۰۰-۲۸۲ق) ادیب بزرگ و صاحب تألیفات در زمینه معانی، بیان و شعر، نابینایی مادرزاد بود؛ ابن حائک (متولد ۲۹۱ق) نحوی و ادیب بزرگ از هر دو چشم نابینا بود و مؤلف چند اثر است؛ مجدالدین ابن اثیر شیبانی (۵۴۴-۶۰۶ق) از مورخان و محدث بزرگ و صاحب دهها عنوان کتاب از دو پا فلج بود؛ ابن بصیر شاگرد و صحابی امام صادق(ع) و دارای خدمات زیادی در عرصه نظریات علمی شیعیان، نابینا بود. صدها شخصیت نامور و مشهور با اینکه از آسیبهای ناشنوایی، نابینایی یا حرکتی برخوردار بوده اند، اما هرگز گوشه نشینی و کناره گیری از خدمات فرهنگی و علمی را انتخاب نکرده اند. در دوره جدید نیز شخصیت های فراوانی با اینکه تعلق به جامعه معلواین داشته ولی از خدمت رسانی به جامعه مسلمان دریغ نکرده اند. سید هبه الدین شهرستانی عالم وارسته ای که تقریباً نیمی از عمر را نابینا بود ولی بنیانگذار نشریات فرهنگی و علمی شیعه، فعال در عرصه تعلیم و تربیت نوجوانان و جوانان شیعه و مؤلف دهها عنوان کتاب بود. او از سال ۱۳۴۲ق به مشکلات جسمی دچار و در ۱۳۴۶ق بینایی خود را کاملاً از دست داد و در ۱۳۸۶ق به جهان ابدی پیوست.(دائرهالمعارف تشیع، ج۱۰)
به رغم این همه خدمات و تلاش، هنوز عده ای فکر میکنند معلولین آدمهای منزوی، بیثمر و فقدان کارآیی اجتماعی اند، زیرا شناخت صحیحی از جامعه معلولین ندارند. از اینرو هر سال همایشی به نام «جشنواره معلولیت» برگزار می شود تا جامعه معلولین را بهتر معرفی نماید. این جشنواره هر سال متفاوت است و محتوا و موضوع تغییر میکند. سال جاری محتوای آن عکس و موضوع آن معنویت (شامل عبادت، زیارت، عزاداری، مطالعه و رایانه) است. ولی در سالهای آینده محتوای جشنواره در حوزه های عکس، فیلم، مقاله، کتاب، پایان نامه، نشریات تخصصی، مراکز و مؤسسات و شبکه جهانی اینترنت متغیر است. یعنی هر سال نسبت به اقتضائات یک یا دو عنوان از عناوین فوق برای محتوا تعیین میشود، نیز موضوع هم متغیر است و هر سال نسبت به اولویتها و ضرورتها تعیین میشود.
دفتر فرهنگ معلولین (تأسیس مهرماه ۱۳۹۱) درصدد برآمد ابعاد و زوایای تاریخی، اجتماعی و فرهنگی معلولین را به مسلمانان و جهانیان بشناساند. این معرفی به چند روش امکان پذیر است. یک شیوه متداول با استفاده از فرهنگ مکتوب (کتاب و نشریه) است. این دفتر بسیاری از شخصیت های فرهیخته معلول را به وسیله همین روش معرفی کرده است. برای نمونه کتابهایی درباره رودکی، رازی، هبهالدین شهرستانی، دکتر محمد خزائلی تألیف و منتشر کرده است. تصمیم هست تا سه سال آینده برای همه شخصیتهای معلول حداقل یک جلد کتاب منتشر کنیم. اما صرف کتاب کافی و مکفی نیست و باید از فیلم، عکس، نقاشی و دیگر فنون هنری نیز استفاده شود.
جشنواره عکس یکی از این تلاشهای جمعی است. این جشنواره در نخستین دور برگزاری آن، به چهار جنبهی معلولین یعنی جنبه عبادی، عزاداری، مطالعاتی و استفاده از ابزارهای مدرن مانند کامپیوتر پرداخته است. بسیاری از میهمانانی که به دفتر معلولین تشریف آوردهاند وقتی با چشم خود یک نابینای مطلق را میبینند که پشت کامپیوتر نشسته و به راحتی با کامپیوتر کار میکند، برنامهنویسی میکند، ورود اطلاعات مینماید و دهها عملیات دیگر، بسیار تعجب کرده؛ و البته پیش از مشاهده چنین رخدادی را غیرممکن میپنداشتند. در ابتدای کار، بسیاری میگفتند چنین جشنوارهای رونق پیدا نمیکند و با شکست مواجه میشود. ولی با تلاشهای شبانهروزی هنرمندان، عکاسان و خود معلولین به موفقیت عالی رسیدیم. از طراحی و اعلام تا برگزاری اجلاسیه، پنج ماه طول کشید، بدون اینکه زمانهای اعلام شده را تغییر و تمدید نماییم، همه امور در تاریخهای اعلام شده اجرا شد و نتایج مطلوبی حاصل گردید.
این جشنواره به توصیه و پیشنهاد حجه الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی زیدعزه رئیس مؤسسه جهانی آل بیت(ع) و نماینده تام الاختیار حضرت آیت الله العظمی سیستانی دام ظله الوارف آغاز به کار کرد. نیز در تداوم آن همواره از پشتیبانی ها و راهنمایی های ایشان برخودار بوده ایم. ایشان فرموده اند از سال آینده جشنواره را گسترش بدهیم و بین المللی برگزار نماییم. با تدبیر و آینده نگری ایشان در سه دهه اخیر حوزه علمیه و روحانیت، قدمهای بلندی در زمینههای مختلف برداشته است. رایانه و خطوط ارتباطی اینترنتی در بین طلاب و روحانیون ابتکار ایشان بود، کتابخانههای تخصصی ادبیات، علوم قرآن، علوم حدیث، تاریخ، فقه و حقوق و دهها عنوان ابتکار دیگر در کارنامه استاد شهرستانی ثبت است. نیز معلولین را به عنوان یک قشر اجتماعی آسیبپذیر برای نخستین بار به نمایندگی از مرجعیت شیعه و حوزه علمیه زیر چتر حمایتی خود گرفت. نیز ابزارهای هنری مانند عکس و فیلم را برای گسترش فرهنگ دینی در لایههای این جامعه به کار گرفته است. داوران، مدیران مرکز و شورای راهبردی نیز به پیشرفت امور بسیار کمک نمودند. همینجا فرض است از استاد حاج علاءالدین نجف مدیر محترم روابط بین الملل و روابط عمومی مؤسسه جهانی آل البیت(ع) کمال تشکر را داشته باشیم. ایشان در همه مراحل با علاقه خاص امور جشنواره را هدایت نمودند. شایسته است متفکران، پژوهشگران و فرهیختگان با نقدها و راهکارهای دلسوزانه خود، ما را در این مسیر یاری نمایند و از راهنماییهای سازنده خود بی نصیب نگذارند.
محمد نوری
بهار ۱۳۹۲
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.