معرفی کتاب “همگام با کودکان دارای آسیب بینایی”
همگام با کودکان دارای آسیب بینایی
محمد نوری/ دفتر فرهنگ معلولین
حمدالله خواجه حسینی (متولد 1353) به دلیل اینکه خودش آسیب بینایی داشته و علاقهمند به موضوعات مرتبط به نابینایی است، سالهایی از عمرش را مصروف تحقیق و مطالعه و تألیف در این باره کرده است. حداقل سه کتاب تاکنون از او میشناسیم. اما کتاب همگام با کودکان دارای آسیب بینایی را در 1396 با مشخصات زیر منتشر کرد.
همگام با کودکان دارای آسیب بینایی و خانواده آنان، حمدالله خواجه حسینی، تهران، انتشارات به منش، 1396، 112ص.
مؤلف درباره محتوای این کتاب میگوید: این کتاب بر اساس مطالعات و تجارب ارزشمند مربیان، مشاوران و کارشناسان آموزش، توانبخشی و امور اجتماعی نابینایان و کمبینایان تدوین و تألیف شده و تلاشی است سودمند، نوید بخش و همگام با کودکان، خانواده و همه علاقهمندانی که آیندهای پر امید را نتیجه تلاشهای صمیمانه امروز خود میدانند.
در بخش نخست کتاب حاضر، نکاتی در زمینه چگونگی کمک به رشد ظرفیتهای جسمانی، روانی و اجتماعی کودکان نابینا و کمبینا مطرح شده و در بخش دوم بر اهمیت تلاشهایی که برای استقلال این کودکان صورت میگیرد تأکید شده است.
در بخش سوم کتاب نیز مسائل روانشناختی آسیب دیدگان بینایی و خانوادههای آنان مورد بحث قرار گرفته است.
این اثر شامل سه بخش است؛
بخش اول (قدم در مسیر توانمندسازی کودکان با آسیب بینایی) دارای این مباحث است:
پذیرش آگاهانه؛ تشخیص نابینایی؛ نخستین ارتباطها؛ یادگیری در کودکان نابینا و کمبینا؛ آموزش گام به گام؛ به کارگیری باقیمانده بینایی؛ حواس جایگزین؛ روابط متقابل؛ بستر زبان آموزی؛ حرکات، بیانگر نقطه آغاز زبان آموزی؛ تقلید، فرصتی برای فراگیری؛ مسئله آموزی، کلید حل مشکلات؛ تفکر بارور، نوید شکوفایی
بخش دوم (تلاشها برای استقلال کودک نابینا) دارای این مباحث است:
بازی و تحرک، تجلی توانمندی و سلامت؛ آموزش مهارتهای روزمره، پل پیوند با زندگی مستقل؛ قدم در دنیای مملو از تفاوت
بخش سوم (رشد کودک با آسیب بینایی و پیامدهای روانشناختی آن) دارای این مباحث است:
پی بردن به آسیب و مشکل بینایی فرزند، رشد کودک نابینا، دوران زندگی، دستآوردهای کودک نابینا یا کمبینا در یک سالگی، توانمندیهای کودک نابینا یا کمبینا طی دو سال نخست زندگی، رشد کودک آسیب دیده بینایی در مراحل سه تا پنج سالگی، مسائل روانشناختی خانوادههای افراد آسیب دیده بینایی، مکانیزمهای دفاعی والدین، پذیرش آگاهانه واقعیت.
در پایان کتاب شبکه چاووش و انجمن باور معرفی شده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.