نمایشگاه تولیدات دفتر فرهنگ معلولین در حاشیه مراسم روز جهانی معلولان بهزیستی قم
مراسم 12 آذر روز جهانی معلولان توسط اداره بهزیستی استان قم
سالن همایش های شهرداری، 12 آذر 1396
دکتر رضا سلیقه مدیرکل بهزیستی استان قم:
امروز روز دوازدهم آذر روز جهانی معلولین است. من از همه عزیزانی که امروز تشریف آوردهاند، و تعدادی به علت محدودیت جا شاید سرپا ایستادهاند معذرتخواهی میکنم.
از همه عزیزانی که اینجا حضور دارند، جناب آقای سرهنگ صادقی جانشین فرماندهی نیروی انتظامی، جناب آقای جلالی رئیس محترم شورای اسلامی شهرستان قم، و جناب آقای آقامیری مدیریت محترم آموزش و پرورش استثنائی، جناب آقای نوری مدیریت دفتر فرهنگ معلولین وابسته به حضرت آیتالله شهرستانی دفتر آیتالله سیستانی که درواقع خدمات خوبی را در بحث معلولین ارائه میدهند، حضور دارند و از همکارانمان جناب آقای مهندس نخعی و همه مسئولین و انجمنهایی که متعلق به معلولین هستند، درواقع زحمت میکشند و خدمات مفید و مؤثری را ارائه میدهند جای تقدیر و تشکر دارد. و از تک تک عزیزانی که امروز در این همایشی که مختص به خودشان هست حضور پیدا کردهاند.
کلمه معلول شاید نیاز به یک بازنگری داشته باشد. شاید اسم معلول که میآید ما در ذهنمان فردی که بینایی ندارد را میگوییم معلول، فردی که شنوایی ندارد را میگوییم معلول، فردی که دست و پا ندارد برای راه رفتن را معلول تلقی میکنیم. ولی واقعیت این است که معلول را اگر بخواهیم صحیح معنا بکنیم باید تغییراتی در فرهنگستانمان ایجاد بکنیم. کسی که دست دارد و دستگیری نمیکند و خدمات نمیدهد به نظر من کلمه معلول شاید برایش جا داشته باشد. کسی که چشم دارد و فقط خودش را میبیند و زیردستهایش را نمیبیند کلمه معلول برای این مصداقش بیشتر است.
افرادی که در مسابقات ورزشی توانستهاند مقام کسب کنند، مقامهای استانی کشوری و بینالمللی، واقعاً آدم شرمش میآید به اینها بگوید معلول. معلول افرادی هستند که با وجود دست و پا و وجود چشم بینا و با وجود شنوایی نتوانستهاند درواقع نگاهی به زیردستهایشان داشته باشند و کمک رسانی بکنند و حمایتهایی را که میتوانند انجام بدهند. در این فرهنگستان ما فکر میکنم باید یک تغییراتی ایجاد بشود و کلمه معلول درست تعریف بشود.
ما در بحث معلولین افرادی را داریم که در مسابقات حفظ و قرائت قرآن رتبههای خوبی را برای استان آوردهاند. افراد نابینایی هستند که حافظ کل قرآن هستند. افراد ناشنوایی که در ورزش توانستهاند مدالهای بینالمللی کسب کنند. افراد ضایعه نخاعی که از یک فرد سالم فعالیتشان بیشتر است و دارند خدمات رسانی میکنند، اینها جای تقدیر و تشکر دارد.
روز جهانی معلولین فقط روز معلولین نیست. من فکر میکنم باید این روز را روز مسئولین بگذاریم که ما بیاییم ارائه گزارش بدهیم که چه خدماتی توانستهایم به این قشر عزیز ارائه بدهیم.
واقعیت این است که در استان ما آمار دقیق و مشخصی از معلولین نداریم. در سرشماری این بحث معلولین حالا خیلی پیگیری شد که این هم جزء آیتمهای سرشماری بیاید، ولی به دلایلی شاید صلاح ندانستند و انجام نشد. ولی در مجموع بین سه تا چهار درصد جمعیت استان و کشورمان را معلولین تشکیل میدهند. ما اگر بخواهیم معلولین خفیف را به این اضافه بکنیم، بعضی از افراد هستند که معلولیتهای خیلی جزئی دارند و در عملکردشان چیزی مشخص نیست، اگر آن آمار را هم بخواهیم اضافه بکنیم شاید حدود ده درصد آمار را به خودش اختصاص بدهد. ولی معلولیتهایی که متوسط به بالا هستند را درواقع سه تا چهار درصد ذکر میکنند در جامعه ما. ولی در بسیاری از کشورهای پیشرفته کار کردهاند در خدمات پیشگیری، آمار را به یک درصد و زیر یک درصد رساندهاند.
ما هم لازم است که در این راهی که شروع کردهایم، خدمات رسانی در بحث پیشگیری توسعه داده شود. چون واقعیت این است که پنجاه درصد معلولیتها معلولیتهای مادرزادی و ژنتیکی هستش و قابل کنترل و پیشگیری. حتی با اقداماتی قبل از تولد و قبل از ازدواج میشود پیشگیری کرد.
در استان ما آن چیزی که در مجموعه سازمان بهزیستی ثبت شده، یعنی بیستودوهزار نفر از معلولین پرونده دارند. بیستودوهزار نفر یعنی اگر ما بخواهیم بُعد خانوار را هم درنظر بگیریم یعنی صدهزار نفر درواقع درگیر این مسائل هستند. یک فرد معلول در خانواده مشکلات روحی و روانی و هزینههایی برای کل افراد خانواده مترتب میکند، که اهمیت بحث پیشگیری را پررنگتر میکند.
در حال حاضر چهلودو مرکز ارائه خدمات توانبخشی در استان فعال هستند. از دویست و هفتاد مرکزی که در استان خدمات بهزیستی را ارائه میدهند، چهلودو مرکزش مختص به معلولین هست، مراکز شبانه و روزانه.
روح اله ذوقی احسان مدیر هیئت معلولین متوسلین به ائمه اطهار(ع):
ما دوست داشتیم شهردار قم در این مراسم حضور داشته باشد. ما انتظار داریم شهردار خود ما دغدغه ما را بداند. یک درصدی از مشکلات ما را باید شهردار حل بکند. حضور شهردار در جلسات این چنینی حداقل سالی یکی دو بار باعث میشود که این مشکلات را ببیند، لمس کند، و در برنامههایی که دارد انجام میدهد حداقل یک تصمیم گیریهایی هم برای ما داشته باشد.
محمد حسن قنبری رئیس انجمن مراکز توانبخشی استان قم:
من قبل از اینکه مشکلات مطرح شده را خدمت شما عرض کنم سعی میکنم یک اشاره کوچکی به مبحث توانبخشی داشته باشم.
همانطور که میدانید دوازده آذر یا سوم دسامبر از بیستوپنج سال پیش بعنوان روز جهانی معلولان نام گرفته.هدف از نامگذاری امروز ارتقاء رفاه و حقوق افراد معلول و شناسایی و افزایش آگاهی مردم نسبت به افراد معلول بود. برای اینکه توانمندیها و رفاه افراد معلول ارتقاء پیدا کند ما نیازمند مبحث توانبخشی هستیم. یکی از مباحث مهم برای افراد معلول توانبخشی است.
توانبخشی شامل توانبخشی روانی، توانبخشی پزشکی، توانبخشی آموزشی، توانبخشی حرفهای و توانبخشی اجتماعی است. کل این مباحث توانبخشی میتوانند به موازات هم و یا در امتداد هم فرد معلول را کمک بکنند که بتواند انشاالله از آن توانمندیهایی که دارد حداکثر استفاده را ببرد و آن توانمندیهایش را حفظ کند.
از حدود سی سال پیش توانبخشی معلولین کشور به مراکز غیر دولتی واگذار شده. خوشبختانه الآن در کشور چیزی نزدیک به دوهزاروهفتصد مرکز توانبخشی غیردولتی دایر است. در استان قم نزدیک به چهل مرکز توانبخشی غیردولتی مشغول به فعالیت هستند و به معلولین عزیز ذهنی، جسمی، اعصاب و روان، سالمندان و کودکان دارای مشکل اوتیسم خدماتدهی دارند.
تقی یوسفی مفید مدیرعامل مؤسسه حامیان حقوق معلولین:
من هم به نوبه خودم تبریک عرض میکنم این روز را من نکتهام را اول آغاز میکنم با خانواده خودم بهزیستی که سالهاست آشناییم. تغییراتی که جدیداً سالهایی است که شروع شده در بهزیستی قابل تقدیر است. این جوانگرایی که اتفاق افتاده در حوزه معاونت توانبخشی و سایر بخشها و بخصوص بهزیستی شهرستان که دارد یک نظام پیدا میکند، مدیران خوبی پرورش پیدا میکند، افق روشنی را من در آینده میبینم.
مسأله دوم که بهزیستی را از این حرکت بزرگ در خدمت رسانی جدا میکند عدم توجه ادارات دیگر است. من همین قانون جامع شانزده ماده را که میبینم، ده دوازده اداره را ملزم میکند که نسبت به حقوق معلولین اهتمام داشته باشند. ماده دو ماده مناسبسازیست که مال تمام ادارات است. اشتغال مال همه ادارات است. من نمیدانم چرا این طرز تفکر هست که هر معلولی باید تمام مشکلات خودش را در سازمان بهزیستی حل کند. حالا پنجاهوسه الی پنجاهوچهار تا میگویند وظیفه دارد. امیدوار هستیم قوانینی باشد که اداراتی که کمکی نمیکنند یا کوتاهی میکنند مورد معاخزه قرار بگیرند.
سومین عاملی که وجود دارد عدم زیرساختها و منابع درآمدزا در بهزیستی است. تنها راهش بودجه عمومی و مشارکتهای مردمی است. شما ببینید آقای دکتر فرمودند چهل میلیون برای یک نفر. ما چند نفر ناشنوا داریم، دو هزار و خوردهای در قم. آیا این منابع مالی وجود دارد، میتواند همه این مشکلات را حل کند؟ چرا ما این حس را داریم که همه مشکلات در یک نقطه متمرکز شده، آن هم در دنیای امروز.
امیدوار هستیم این لایحه جدید قانون حمایت از حقوق معلولین تصویب بشود و بتواند به معلولین خدمت بیشتری را داشته باشد.
مرتضی لاجوردی مدیرعامل کانون ناشنوایان استان قم:
قرآن کریم میفرماید آنهایی که امکانات وسیعی دارند به آنهایی که تنگدستند کمک نمایند. (سوره طلاق آیه 8)
آنهایی که کارهای شایسته انجام میدهند، به زودی خداوند مهر و محبت آنها را در دلهای بندگان خود قرار میدهد. پیامبر عظیم الشأن اسلام، در جامعه اسلامی اگر حضور داشته باشید و در خدمت خلق جامعه اسلامی باشید بهتر از عبادت چهل سال میباشد.
امام حسین علیه السلام میفرمایند نیاز مردم بر شما از نعمتهای بزرگ الهی میباشد. از این نعمت بزرگ الهی که شامل حال شما شده است خسته نشوید بی تفاوت نشوید.
مسئولین محترم استان قم، استاندار محبوب، جناب آقای مدیرکل محبوب بهزیستی استان قم، امام حسین علیه السلام میفرمایند اگر خداوند خیر بندهاش را بخواهد، امکانات مردم و احتیاجات مردم را به عهده او میگذارد، از این امکاناتی که نسیب شما شده است و از این سعادتی که خدا به شما داده است باید شکرگذار خدا باشید.
پیامبر عظیم الشأن اسلام میفرمایند در جامعه اسلامی نیاز نیازمندان را وقتی که برطرف نمایید همیشه در حال عبادتید.
امام رضا علیه السلام میفرمایند بعد از واجبات مهمترین و محبوبترین کار شاد کردن بندگان خداست.
جا دارد در اینجا از دو دفتر مرجع عالیقدر از دفتر معظم حضرت آیتالله سیستانی به مدیریت حضرت آیتالله حاج سیدجواد شهرستانی و به مدیرعاملی جناب آقای محمد نوری که دفتر فرهنگ معلولین را در این استان تشکیل دادهاند. و از دفتر معظم مرجع عالیقدر حضرت آیتالله وحید خراسانی که دفتری در ساختمان خودشان برای مدرسین زبان اشاره که در داخل و خارج، و در خدمت فرزند عزیزشان جناب حجت الاسلام جناب آقای حاج محسن آقای وحید خراسانی بودیم. ایشان گفتند ما در حدود ششصد نفر مدرس برای زبان اشاره، هم در داخل و هم در خارج انشاالله در شُرفش هستیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.