اخبار/ فصلنامه توان نامه 4و5
توان نامه
فصلنامه مطالعاتی و اطلاع رسانی ویژه معلولیت و توانمندسازی
Quarterly of Studies and Information Specially Disabled and Empowerment
شماره 4-5، بهار و تابستان 1395، 128 صفحه
با تحقیقات ویژه: جامعهسازی جبار باغچهبان؛ کتاب معلولیتی؛ معلولیت در افغانستان
(Jabbar baghche ban’s Sociology, Book for Disabled People, Disability in Afghanistan)
دریافت کامل مجله: PDF، 5 MB
اخبار
جشنواره ملی خودباوری
دومین جشنواره ملی خودباوری با هدف بررسی مسائل کارآفرینی و اشتغال افراد دارای معلولیت در روزهای 18 و 19 شهریورماه 1394 از سوی مجتمع آموزشی ـ نیکوکاری رعد در محل این مجتمع (شهرک غرب تهران) برگزار شد. دفتر فرهنگ معلولین همچنین توانیابان مشهد و انجمن علمی و آفرینشهای هنری در محور علمی و فرهنگی به رتبه نخست دست یافتند.
***
سوره مهر بازار کتاب صوتی را گرم میکند
شماره 219 مجله سوره مهر ویژه کتاب گویا در بهمن 93 منتشر شد. پرونده ویژه این شماره به کتاب صوتی اختصاص دارد و دارای این مطالب است: فرایند عملی تولید کتاب گویا نوشته محمدعلی شادزاد؛ نیازمند الگوهای تازهای هستیم نوشته میثم منصوری؛ آینده کتاب گویا در سما و معرفی چند کتاب صوتی است.
***
راهاندازی مرکز تماس 1866 اتاق تهران
اتاق بازرگانی تهران با همکاری مؤسسه خیریه رعد الغدیر مرکزی در محل رعد الغدیر (یافت آباد تهران) راهاندازی کرده که در یک مراسم رسمی در 30 فروردین 1395 افتتاح شد. هر کس درباره کارت بازرگانی، مالیات، بیمه، قوانین تجارت و دیگر زمینههای بازرگانی داخلی یا خارجی پرسشی دارد یا مشاوره نیاز دارد، به این مرکز زنگ میزند و دریافت اطلاعات یا مشاوره میکند.
علاوه بر تلفن از طریق تلگرام در کانال اختصاصی «عصر اعتبار» به آدرس زیر هم کاربران میتوانند تماس برقرار کنند:
www.telegram.me/asretebar
***
برگزاری مجمع هماندیشی سازمانهای مردم نهاد معلولان ایران
چهارمین نشست این مجمع در 29 اردیبهشت 1395 در تهران به اهتمام کانون معلولین توانا برگزار شد. هدف این نشست حمایت از تصویب «قانون جامع حمایت از حقوق معلولان» و دوم رسمیت بخشیدن به شبکه ملی و نظام بخشیدن به همه مراکز تحت یک شبکه فراگیر است.
***
برگزاری روز موزه و معلولیت
برای اولین بار در سال 95 یک روز در هفته میراث فرهنگی به عنوان «موزه و معلولیت» تعیین شد و نشستی با حضور معاونت توانبخشی؛ انجمن معلولان و پارس؛ پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و شورای شهر تهران در محل موزه صلح تهران برگزار شد. آقای شیخ قرایی مدیر پارس گفت: این روز به منظور جلب توجه مسئولین به حقوق شهروندی معلولین برگزار شده است.
***
همایش کشوری خیر جمعی
همایش کشوری خیر جمعی و مشارکت در توسعه رفاه اجتماعی توسط سازمان بهزیستی در قم، 16 مهرماه 1394 برگزار شد. هدف این همایش توسعه جذب کمکهای مردمی، شناسایی نیکوکاران و توسعه رفاه اجتماعی در جهت جامعه هدف بهزیستی است. این همایش با حضور آیت الله مکارم شیرازی، دکتر ربیعی وزیر کار و رفاه، دکتر لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار گردید.
***
رونمایی از کتاب مرواریدهای غلطان به خط بریل
مجموعه اشعار ناصر امامی به نام مرواریدهای غلطان در دستهای پر توان نابینایان در تالار حافظ، 9 بهمنماه 1393 رونمایی شد. این مراسم به اهتمام اداره فرهنگ و ارشاد استان فارس برگزار شد. مرواریدهای غلطان را اولین مجموعه شعر درباره نابینایی داشتهاند که به بریل منتشر شده است.
***
همایش مسئولیتهای اجتماعی بنگاههای اقتصادی
این همایش به اهتمام شهرداری تهران در سالن همایشهای برج میلاد تهران در 9 خردادماه 1395 برگزار شد. یونسکو، انجمن مددکاری ایران، کانون معلولین توانا قزوین و چند مرکز دیگر و نیز کارشناسان بسیار اقتصادی در این همایش حضور داشتند. لوح و تندیس برترین بنگاه اقتصادی از حیث خدماترسانی به معلولین به سید محمد موسوی اعطا گردید.
***
همایش مراکز توانبخشی غیر دولتی
نخستین همایش مراکز توانبخشی غیر دولتی در 19 اسفندماه 1394 در سالن 17 شهریور وزارت تعاون برگزار شد. مسئولین مراکز توانبخشی از تهران و دیگر شهرها، رئیس سازمان بهزیستی آقای محسنی بندپی و آقای حسینی قائم مقام وزارت تعاون حضور داشتند.
***
خطمشی سازمان استثنایی در مورد ناشنوایان
مجید قدمی رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی نکاتی را اعلام کرد که تصور میشد، این سازمان خلاف آن را عمل میکند. کاشت حلزون را اجباری نداشت. هر دانشآموزی که نمیتواند در مدارس عادی تحصیل کند به مدارس استثنایی میرود. دانشآموزان در طرح تلفیق موفقترند و از این طرح حمایت میکنیم. مدارس باغچهبان تعطیل نمیشوند. ولی بهتر است دانشآموزان در مدارس عادی تحصیل کنند. بیست میلیارد تومان برای ایاب و ذهاب معلولین تصویب شده است ولی ما درخواست 34 میلیارد تومان داریم. 2 واحد زبان اشاره و خط بریل برای دانشجو و معلمان در دانشگاه فرهنگیان تصویب شده است. من حامی و معلم ناشنوایان هستم.
***
محرومیت نابینایان از کتاب
نابینایان از طریق کتاب گویا یا کتاب به خط بریل مطالعه میکنند. ناشران و نویسندگان آثار خود را در اختیار مراکزی مثل رودکی قرار میدهند و این مراکز به بریل یا گویاسازی آنها میپردازند.
اما به گفته مجید خوانینزاده رئیس رودکی اعلام کرده پس از واگذاری این مرکز به بخش خصوصی، همکاری ناشران کاهش یافته و نابینایان از کتب منتشره محروم شدهاند. این وضعیت در دیگر مراکز تولید کننده کتاب گویا و کتاب بریل هم جریان دارد.
***
ایجاد شغل و تهیه مسکن برای معلولین
وزیر کار، تعاون و رفاه آقای علی ربیعی در دیدار هزاران کارگر با آیت الله خامنهای پس از پرداختن به مسائل کارگران گفت: تقویت بیمهها و بیمه کردن 10 میلیون شهروند، تدوین لایحه حمایت از معلولان و ایجاد شغل و تهیه مسکن برای آنها از جمله کارهای این وزارت خانه بوده است.
***
تأسیس مرکز فیزیوتراپی نیروانا
این مرکز در قزوین و توسط مرکز توانا 25 فروردین ماه 1395 راهاندازی شد. محمدرضا هادیپور گفت: اولین مرکز فیزیوتراپی راهاندازی شده توسط یک سازمان مردم نهاد در کشور است.
***
وام بلاعوض برای خانوادههای دارای سه معلول
محمدرضا اسدی معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران از پرداخت مبلغ 50 میلیون تومان وام بلاعوض به خانوادههای دارای 3 معلول به بالا خبر داد و گفت: ۹۰ خانواده از این تسهیلات استفاده خواهند کرد. طبق آمار 300 خانوار در استان تهران دارای 3 معلول به بالا هستند. خانوادههای اشاره شده از نظر مسکن، تأمین هزینههای معیشتی، درمانی و توانبخشی و همچنین سطح درآمد، در شرایط مناسبی قرار ندارند و به همین جهت بنا داریم برای هر خانواده حداقل 50 میلیون تومان، به صورت کمک بلاعوض پرداخت کنیم.
در سال گذشته 15 خانواده از 90 خانواده اشاره شده مبلغ 50 میلیون تومان وام بلاعوض را دریافت کردند و امسال نیز تا پایان سال مابقی 75 خانواده را از این تسهیلات، برخوردار خواهند شد.
***
همایش نوروژنتیک ایران
رئیس مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی از برگزاری این همایش در 12 تا 14 اسفند ماه 1394 در تهران خبر داد. دکتر حسین نجمآبادی یکی از مباحث این همایش را بررسی پیشگیری از معلولیت دانست.
***
نشست معلولیت؛ چالشها و سیاستها در ایران
مؤسسه رحمان نشستی با عنوان مزبور برگزار کرد. دکتر محمد کمالی در این نشست درباره «توانبخشی مبتنی بر جامعه و نقش رسانهها در توسعه آن» سخنرانی میکند و خانم بیتا میرکاظمی درباره تجربیات والدین معلولین سخن میگوید. این نشست در 4 مرداد 95 برگزار شد.
***
آمار معلول شدن به خاطر تصادفات
مسعود حبیبی رئیس سازمان جوانان هلال احمر اعلام کرد: روزانه 100 نفر در تصادفات، دچار معلولیت میشوند. با پرهیز از سبقت غیر مجاز، رانندگی نکردن در زمان خستگی و بستن کمربند میتوانند این آمار را کاهش دهند.
***
چاپ اسکناس ویژه نابینایان
دولت امارات اسکناس 200 درهمی، ویژه نابینایان منتشر کرد و در تمامی بانکهای این کشور توزیع نمود. در دو طرف چپ و راست آن به خط بریل مبلغ اسکناس آمده است.
***
تجمع ناشنوایان
تعدادی کثیری از ناشنوایان به نمایندگی از تمامی ناشنوایان در 22 اسفند ماه 94 در محل سازمان بهزیستی کل کشور به منظور جلب توجه مسئولین جهت رسیدگی به مشکلات جامعه ناشنوا، حضور به عمل آوردند. به دنبال این تجمع در سالن اجتماعات سازمان بهزیستی جلسهای تشکیل و آقایان دکتر محسنی بندپی معاون وزیر و رئیس محترم سازمان بهزیستی کل کشور، دکتر نحوینژاد معاونت محترم سازمان بهزیستی کشور و دکتر دواتگردان مدير كل محترم دفتر توانمندسازى پاسخگوی عزیزان بودند و به دستور جناب دکتر محسنی بندپى، آقای دکتر نحوینژاد مسئول رسیدگی به درخواست ناشنوایان عزیز شدند.
همچنین صورتجلسهای تنظیم و به امضاء آقای دکتر نحوینژاد از طرف سازمان بهزیستی کشور آقای فریدون خلیلی از طرف کانون ناشنوایان ایران، آقای رضا محمودی از طرف انجمن خانواده ناشنوایان ایران رسید در این تجمع و جلسه چهار نفر از زنان فعال ناشنوا نیز به نمایندگی تجمع کنندگان در این جلسه حضور داشتند.
لازم به یادآوری است پنج نفر از زنان موفق ناشنوای ایرانی خانمهای آرزو معززى، مونا قلمکار، محبوبه حلاجیان، سارا خدابخشی و سارا خدایاری نقش مهمی در شبکههای اجتماعی داشتند و توانستند با همت و کوشش فراوان ناشنوایان عزیز را جهت تجمع در محل سازمان بهزیستی کشور دعوت و ترغیب نمایند تا از این طریق مسئولین را متوجه مشکلات کرده و خواستههای مهم و اساسی ناشنوایان عزیز را به گوش مسئولان محترم سازمان بهزیستی کشور برسانند.
نگاهی به اخبار گذشته
برخی حوادث به رغم اهمیت، از یادها رفته و جهت تذکار و یادآوری وقایع مهم، این بخش را به صورت گلچین میآوریم. همچنین گاه قول و قرارهایی مطرح شده و مسئولین نهادهای معلولین قولهایی مطرح کرده بودند؛ ولی به هر دلیل عملی نشده، این موارد را هم از باب یادآوری میآوریم. سند و مدرک هر خبر را هم یادآور میشویم.
«پیجر» ویژه ناشنوایان با قابلیت تشخیص فرد تماس گیرنده
نخستین «پیجر» ویژه ناشنوایان با قابلیت تشخیص فرد تماس گیرنده و صداهای محیط اطراف به همت یک مخترع روشندل ایرانی طراحی و ساخته شد.
کامران حمید کردار، آهنگساز و مخترع روشندل اظهار داشت: این پیجر همانند نمونههای متداول آن عمل میکند و دارای 10 حافظه است که همانند یک ساعت مچی به دست کاربر ناشنوا بسته میشود و پس از هر تماس بر اساس نحوه لرزش خود فرد را از هویت شخص تماس گیرنده آگاه میکند.
هر یک از حافظهها حالت «ویبره» خاصی دارد و یک در میان یا به حالتهای دیگری شروع به لرزش میکند. قابلیت مهم دیگر این دستگاه این است که میتواند صداهای مورد نظر فرد ناشنوا مانند صدای زنگ در، صدای گریه نوزاد ـ برای مادران ناشنوا و….. که توسط کاربر در حافظه آن ضبط میشود را در محیط تشخیص داده و با ویبره کردن (لرزش) بر اساس اطلاعات ضبط شده فرد را مطلع کند. (شکست سکوت، زمستان 1383، ص24).
***
طراحی دستگاه تلفن همراه ویژه ناشنوایان
مصطفی رستمخانی کارشناس سرویسهای ویژه شرکت مخابرات ایران، خبر داد: 100 دستگاه تلفن همراه ویژه ناشنوایان در کشور طراحی و تولید شد و به صورت رایگان در اختیار سازمان بهزیستی قرار گرفت.
در حال حاضر حدود 750 هزار ناشنوا در کشور وجود دارند و آنان نیازمند به استفاده از سیستم تلفن همراه خاص هستند برای ساخت چنین دستگاهی با بسیاری از شرکتها و کشورهای دارای چنین تکنولوژی مذاکره و تماس گرفتم تا تکنولوژی خود را در اختیار ما بگذارند، ولی موفقیتی حاصل نشد.
برای ما امکان خرید از انگلیس مهیا نبود، بنابراین با جمعآوری اطلاعاتی در حد دستگاهها و ترجمه زبان، شروع به طراحی و ساخت چنین دستگاهی در کشور کردم و طی پنج مرحله دستگاه شکل نهایی به خود گرفت و کامل شد.
رستم خانی، با اشاره به تولید تعداد 1000 دستگاه تلفن ناشنوایان، گفت: هر یک از این دستگاهها حدود 2 میلیون ریال هزینه در برداشته که تمامی این تعداد به طور رایگان در اختیار سازمان بهزیستی قرار گرفته است. (شکست سکوت، ش12، زمستان 1383، ص24).
***
تلفن ویژه ناشنوایان
یکی از مشکلات بزرگ و دایمی ناشنوایان استفاده از تلفن برای برقراری ارتباط با سایرین بوده است و با توجه به اینکه در حال حاضر برقراری ارتباط از طریق مکالمه تلفنی یکی از کلیدیترین مسیرهای ارتباطی است، ناتوانی در استفاده از این وسیله ارتباطی مشکلات عمدهای را بر سر راه ناشنوایان گذاشته است. در سیستمی که به تازگی در کشور انگلستان مطرح شده از راهکارهای متفاوتی استفاده شده است تا زبان اشاره یا متن نوشتاری به فرم کلامی تبدیل شود تا به این ترتیب امکان مکالمه تلفنی برای ناشنوایان فراهم شود. در این تکنولوژی جدید روشهای گوناگونی به کار رفته است تا افراد ناشنوا بتوانند از طریق تلفن با دیگران ارتباط برقرار کنند.
تلفن به همراه عنوانبندی متنی که در آن از دو کانال ارتباطی و نرمافزار از تشخیص و شناسایی کلامی استفاده میشود تا صدای اپراتور به صورت متن در آید و بعد فرد که گوشی تلفن را برداشته است بتواند متن مورد نظر را بخواند. سیستم اول با تکیه بر ویدئو که با استفاده از وبکم به فرد ناشنوا امکان میدهد از زبان اشاره استفاده کرده و با اپراتور ارتباط کار میکند. سیستم دوم با تکیه بر متن که در آن فرد ناشنوا میتواند پیامی را که مد نظر دارد تایپ کند و اپراتور هم آن را دریافت کند. این روشها ارتباطی به تازگی در انگلستان و استرالیا مطرح شده است.
ارتباط از طریق گوشیهای ویدیویی: تمهیداتی نیز به کار رفته است که افراد ناشنوا بتواند با استفاده از موبایلهای ویدیودار با استفاده از زبان اشاره با دیگران ارتباط برقرار کنند. محققان آمریکایی، ابزاری ویدیویی طراحی کردهاند تا این امکان فراهم شود که تصاویر زنده افراد از طریق شبکههای تلفن همراه با پهنای باند کوتاه ارسال شود محققان با همکاری شبکهها و شرکتهای تلفن همراه سعی کردهاند که این تکنولوژی را در دسترس افراد ناشنوا قرار دهند. امکان برقراری ارتباط به وسیله زبان اشاره از طریق تلفن همراه برای افراد ناشنوا غیر ممکن بود چون کیفیت پهنای باند بسیار کم بود و حرکات دست، انگشتان و صورت به وضوح منتقل نمیشد. از طریق تکنیکهای ویدیوی جدید این مشکل تقریباً برطرف شده است. در این سیستم به منظور کاهش میزان دادههای ارسالی تنها اطلاعات اجزایی ارسال میشود که از هر تصویر به تصویر دیگر تغییر میکنند. در این سیستم تنها حرکات دست، انگشتان و صورت شناسایی میشود و حرکات صورت با جزییات بیشتری به نمایش در میآید چون حرکات صورت نسبت به دست و انگشتان، ظریفتر است و در 95 درصد موارد افراد ناشنوا برای درک بهتر زبان اشاره به چهره طرف مقابل نگاه میکنند. این تکنولوژی طوری طراحی شده است که بینایی محیطی حرکات کلی دست و انگشتان را شناسایی کرده و فوه آ (بخشی از شکیبه که قادر به جمعآوری جزییات بینایی است) روی حرکات ظریفتر چهره متمرکز شود. سیستم مذکور میتواند در شبکههایی کاربرد داشته باشد که پهنای باند آنها 10 تا 20 کیلو بایت در ثانیه است.
حضور ناشنوایان در مکانهای عمومی: در سیستم جدید دیگری که برای ناشنوایان در نظر گرفته شده است، اعلانهای عمومی از طریق تلفن همراه در دسترس افراد به خصوص ناشنوایان قرار میگیرد و طراحان امیدوارند با نصب این سیستم در اماکن عمومی مانند فرودگاهها، ایستگاههای راهآهن و بیمارستانها پیغامهای صوتی که اخبار مربوطه را اعلام میکنند، برای ناشنوایان قابل استفاده میشوند. به این ترتیب وقتی فرد وارد اماکنی شود که این سیستم در آن وجود دارد، تلفن همراه او سیستم مورد نظر را شناسایی کرده و فهرستی از خدمات مورد نظر روی صفحه تلفن همراه نمایش گذاشته میشود. اگر افراد ناشنوا برای دریافت خدمات این سیستم ثبت نام کنند، اعلانهای اماکن عمومی از طریق تلفن همراه در اختیار آنها قرار میگیرد به طور معمول، سیستم طوری طراحی شده که اعلانها به صورت پیامی متنی در تلفن همراه دیده میشود اما میتوان به صورت تصویری و یا اعلان از طریق ویبره هم آنها را دریافت کرد.
انگیزه طراحی این سیستم از آنجا شروع شد که یکی از کارکنان ناشنوای آی بی ام همیشه این نگرانی را عنوان میکرد که اگر آتشسوزی رخ میدهد او نمیتواند هشدار سیستم ضد حریق را بشنود. تیم تحقیقاتی آی بی ام از همین انگیزه در طراحی سیستم مورد نظر استفاده کردند. اگرچه تکنولوژی مورد نظر اساساً برای افراد ناشنوا طراحی شده است اما افرادی که به سایر انواع ناتوانیها و معلولیتها هم مبتلا هستند و حتی مردم عادی میتوانند از آن کمک بگیرند. به عنوان مثال، پیامها برای افراد نابینا به صورت صوتی ارسال میشود. افرادی که دچار دمانس (زوال عقل) یا مشکلات یادگیری هستند و در مکانهای شلوغ، سردرگم میشوند نیز میتوانند از آن کمک بگیرند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 12 و 13، زمستان و بهار 1386-1387؛ از روزنامه سلامت مهر 1387 اخذ شده).
***
تولید نخستین سری دیویدی مخصوص ناشنوایان در ایران
محمدرضا بیبینیا، مدیر شرکت جوانه پویا در گفتوگو با خبرنگار هنری ایسنا در این باره، گفت: این طرح از یک سال و نیم پیش و با تخصص تولید dvd شروع شد و با توجه به مزایایی که فیلمهای DVD نسبت به VCD داشت، ما از خواص آن استفاده کردیم.
در وهله اول ما میتوانیم زیرنویس زیر فیلمهای DVD را خاموش و روشن کنیم و به دلخواه به هر زبان مثل انگلیسی، فرانسه، فارسی و… تغییر زبان بدهیم و یا حتی بدون زیرنویس فیلم را نگاه کنیم، به همین دلیل ما در ابتدا زیرنویس فارسی را روی فیلمهای موردنظر در نظر گرفتیم.
بعداً طی صحبتهایی که با خود ناشنوایان و بهزیستی داشتیم به این نتیجه رسیدیم که برای آنها تغییر زیرنویس فایده ندارد و به همین دلیل بعد از کمی تحقیق، خود “رابط” ناشنوایان را روی فیلمها گذاشتیم و از این طریق این قابلیت را به وجود آوردیم که خود “رابط” قابل برداشتن باشد، یعنی علاوه بر این که فیلم قابل استفاده برای عموم است، مشکل ناشنوایان را نیز حل میکند و از طرفی این “رابط” و حرکتهای او کاملاً استاندارد است و تا 70 درصد آن برای مردم سایر کشورها نیز قابل درک است.
ما ترجیحاً در زمینههای قدیمی شروع کردیم و سه فیلم ایرانی طوبی، مهر مادری و شهر زنان و دو فیلم خارجی مستربین و فارگو را در لیست اولیه این پروژه قرار دادیم و برآورد ما نیز تولید ماهی یک فیلم است.
تصمیم داریم که یک سری فیلم DVD مخصوص نابینایان نیز تولید کنیم و از اینرو قصد داریم تا صدای اصلی فیلم را تغییر دهیم یعنی یک صدای دیگر را روی فیلم اضافه کنیم که در این پروژه، کارشناسان بهزیستی با ما همکاری کردهاند و یک نفر، صحنههای بدون دیالوگ فیلم را تعریف میکند و این کار نیز تا اواخر امسال یا سال آینده انجام میشود.
ما یک شرکت کاملاً خصوصی ـ فرهنگی هستیم که از ویدئو رسانه مجوز گرفتهایم و البته شرکت LG نیز با ما همکاریهای در این پروژه داشته است و مسئولین بهزیستی نیز در بخش کارشناسی کار مشاورهای با ما دارند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 12 و 13، زمستان و بهار 1386-1387).
***
تولید تلفن همراه مخصوص ناشنوایان
محققان آمریکایی موفق به ساخت ابزاری شدهاند که به افراد ناشنوا امکان میدهد به طور مستقیم تصاویر حرکات دست و صورت خود را از طریق تلفن همراه به دیگران ارسال کنند. این سیستم به پهنای باند ویژهای نیاز دارد که در آن هریک از فرمها به طور جداگانه تغییرات حرکت دست و صورت افراد را نشان میدهد. تولیدکنندگان این سیستم جدید در حال انجام مذاکره با اپراتورهای تلفن همراه هستند تا محصول جدید خود را برای مشترکان تلفن همراه در کشورهای مختلف عرضه کنند. ریچارد لادنریکی از محققان دانشگاه واشنگتن میگوید: بسیاری از ناشنوایان آمریکایی ترجیح میدهند با استفاده از زبان اشاره با دیگر افراد ارتباط برقرار کنند، اما این عمل در شبکههای کنونی تلفن همراه غیر ممکن است و افراد را با مشکلات فراوانی مواجه میکنند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 12 و 13، زمستان و بهار 1386-1387).
***
تحصیل رایگان دانشجویان معلول
کیوان دواتگران مدیرکل دفتر توانبخشی معلولان جسمی، حسی و حرکتی سازمان بهزیستی گفت: در سال جاری سازمان بهزیستی برنامهریزیهای لازم را در جهت افزایش میزان مقرری شهریه دانشجویان معلول تحت پوشش انجام داده و به محض تخصیص اعتبارات لازم اجرایی خواهد شد. این طرح با هدف رایگان تحصیل کردن دانشجویان معلول تدوین شده است و در صورت موافقت سازمان مدیریت و برنامهریزی با تخصیص اعتبارات لازم، تمامی دانشجویان معلول رایگان تحصیل خواهند کرد و مشکل عدم پرداخت شهریه آنان برطرف میشود. سال گذشته شهریه 27000 دانشجوی معلول پرداخت شد و در سال جاری نیز با افزایش اعتبارات، شهریه 4 هزار دانشجو پرداخت خواهد شد. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386؛ اخذ شده از روزنامه همشهری، 31 تیرماه 86).
***
احترام صدا و سیما به حقوق ناشنوایان
رئیس هیئت مدیره انجمن خانواده ناشنوایان ایران استفاده رسانه ملی از رابط ناشنوایان در بخش خبری 30/22 سیما را احترام به حقوق شهروندان ناشنوا دانست و از این اقدام صدا و سیما تشکر کرد.
لیلا اعتماد با ارسال نامهای توجه رسانه ملی و به خصوص دستاندرکاران پخش خبر سیما به این موضوع را اقدامی شایسته و در خور تقدیر دانسته و اظهار امیدواری کرده است که این کار ارزشمند در رسانه ملی تداوم داشته باشد. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386).
***
معلولانی جسمی، حرکتی فارس تحت پوشش بیمه مکمل
دکتر صادقی معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی فارس گفت: معلولان ضایعات نخاعی و معلولان جسمی، حرکتی شدید تحت پوشش بیمه مکمل قرار میگیرند.
به منظور حل مشکلات این معلولان هزینههای بیمارستانی آنها توسط سازمان بهزیستی از طریق بیمه مکمل پرداخت میشود.
با توجه به این که بیمه خدمات درمانی به تنهایی پاسخگوی نیازهای درمانی این معلولان نیست، سازمان بهزیستی کشور علاوه بر بیمه خدمات درمانی از طریق بیمه مکمل بخشی از هزینههای بیمارستانی، آزمایشها، سونوگرافی و سایر خدمات درمانی معلولان را تأمین میکند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386؛ اخذ شده از روزنامه جام جم، 13 مرداد 86).
***
طراحی نرمافزار جدید موبایل سی سی برای ناشنوایان
شرکت (ای بی ام) نرمافزار جدید تلفن همراه sisi برای تبدیل پیام به زبان اشاره ناشنوایان را طراحی کرده است.
به گزارش «موبنا» به نقل از اینکواریرر، نرمافزار «سی سی» ورودی را توسط متن میگیرد و سپس به زبان اشاره ناشنوایان بریتانیا (BSL) تبدیل میکند.
در زمان حاضر، این روش به وسیله ارتباطات با یک سرور استوار بوده که ممکن است در آینده نزدیک به صورت یک نرمافزار تحت جاوا برای گوشیهای همراه عرضه شود.
اطلاعات ارائه شده در سرور پردازش میشوند و سرور خروجی این پردازشها را به صورت یک تصویر ویدیویی به زبان اشاره ناشنوایان به نمایش در میآورد. این نرمافزار توسط تیم «اکستریم بلو» طراحی شده است و پیشبینی میشود که در ابتدا این سرویس برای پیامهای صوتی و گب (چت) راهاندازی شود.
در آینده نزدیک انتظار میرود که این نرمافزار با زبانهای دیگری به جز زبان انگلیسی نیز مطابقت کند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386؛ اخذ شده از ابرار اقتصادی، 24 مهرماه 86).
***
اهداء تندیس باغچهبان به ناشنوایان
کیوان دواتگران مدیرکل توانبخشی معلولان جسمی و حرکتی سازمان بهزیستی ـ گفت: شعار روز جهانی امسال «به من گوش دهید» است که به نوع ارتباط افراد ناشنوا با دیگران و ابزار و تکنولوژی که به عنوان گوش میتوان در اختیار افراد ناشنوا قرار داد، اشاره دارد.
در نظر داریم با توجه به خدمات ماندگار مرحوم باغچهبان به ناشنوایان، از امسال روز هشتم مهرماه روز ناشنوایان «تندیس باغچهبان» را به برترینهای ناشنوایان، معلمان، تشکلهای غیر دولتی و سازمان برتر در زمینه ناشنوایان اهدا کنیم. دواتگران با اشاره به خدمات متنوع سازمان در زمینه پیشگیری و توانبخشی افراد کمشنوا و ناشنوا، گفت: در روز هشتم مهرماه، خدمات ویژه شنوایی سنجی و توانبخشی ناشنوایان در تمامی مراکز رایگان خواهد بود.
وی با اشاره به ضرورت تلفیق هرچه بیشتر ناشنوایان در جامعه از پیشنهاد سازمان بهزیستی به سازمان آموزش و پرورش استثنایی خبر داد و گفت: در نامهای پیشنهاد کردهایم در روز جهانی ناشنوایان تمامی کودکان ناشنوا که در مدارس خاص آموزش میبینند، در مدارس عادی و کنار کودکان عادی سر کلاس درس حاضر شوند.
در این روز قصد داریم، بندهایی از کنوانسیون حقوق معلولان را که مرتبط با ناشنوایان است، تهیه و در اختیار ناشنوایان قرار دهیم تا آگاهی آنها نسبت به حقوقی که باید داشته باشند، افزایش یابد.
هنوز توانمندیهای افراد ناشنوا در جامعه شناخته شده نیست و گاهی مردم نیز ناشنوایان را به دلیل مشکل ناشنوایی دچار ضریب هوشی پایین میدانند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386؛ اخذ شده از روزنامه کار و کارگر، 4 مهرماه 86).
***
اختصاص یک میلیارد تومان برای آزمایش ژنتیک 10 هزار زوج ایرانی
زهرا نوعپرست مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی از اختصاص یک میلیارد تومان اعتبار برای انجام آزمایش ژنتیک 10 هزار زوج ایرانی در سال جاری خبر داد.
این اولین بار است که بودجهای برای آزمایش ژنتیک زوجهایی که در معرض خطر تولد نوزاد معلول هستند در اختیار بهزیستی قرار میگیرد، سرانه هر زوج تحت پوشش این طرح 100 هزار تومان است اما به تشخیص پزشک ممکن است برای زوجهای مختلف مبالغ کمتر یا بیشتری برای آزمایش ژنتیک هزینه شود.
برای زوجهای که تحت پوشش بیمه باشند فقط مبلغ فرانشیز پرداخت میشود اما برای زوجهای دیگر در صورتی که نیازمند باشند امکان پرداخت مبالغ بیشتر با استفاده از این اعتبار وجود دارد.
همه زوجهایی که برای مشاوره ژنتیک به مراکز دولتی یا خصوصی مراجعه میکنند نیاز به تستهای گران قیمت ندارد و تقریباً 10 درصد مراجعه کنندگان به چنین آزمایشهایی نیاز دارند. 60 درصد مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره ژنتیک زوجهای فامیل هستند.
نوعپرست گفت: سالانه حدود 800 هزار ازدواج در کشور انجام میشود بنابراین فاصله پوشش 10 هزار نفری آزمایش ژنتیک با این اعتبار با کل ازدواجها بسیار زیاد است و نیازمند بودجههای بیشتری برای اجرای کاملتر این طرح هستیم.
علاوه بر زوجهای در آستانه ازدواج، خانوادههایی که یک فرزند معلول مادرزادی دارند یا زنانی که بعد از 35 سالگی باردار میشوند نیازمند آزمایشهای ژنتیک قبل از بارداری هستند.
حدود دو درصد از کل نوزادان متولد شده در هر سال افرادی هستند که دچار معلولیتهای مادرزادی ذهنی هستند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386).
***
حقوق زبانشناسی ناشنوا
مرکز تحقیقات، پشتیبانی و کاربرد زبان اشاره واقع در مسکو (روسیه) 22 می 2007. کنفرانسی درباره «حقوق زبان شناسی ناشنوا» برگزار کرد.
بالاترین جوایز و نشان افتخار از طرف انجمن ناشنوایان روسیه به آقای مارکو جاکینن رئیس فدارسیون و خانم دکتر لیزا کوپینن، رئیس سابق فدارسیون اهداء گردید.
در مراسم بزرگداشت 21 می 2007، از افراد فوق الذکر جهت خدمت، فعالیت و حسن همکاری در زمینه حل مشکلات توانبخشی ناشنوایان، مشارکت بینالمللی میان فدارسیون و انجمن ناشنوایان روسیه و سازمان ملل تشکر و قدردانی گردید. در ابتدا به آقای جاکنین، نشان افتخار درجه 1 توسط آقای «والری روخلدوف» رئیس انجمن ناشنوایان روسیه تقدیم گردید و با توجه به عدم حضور خانم کوپینن در این مراسم، جایزه و نشان افتخار وی به رئیس فدراسیون تقدیم گردید.
آقای جاکینن نیز از حسن انتخاب انجمن ناشنوایان روسیه، تشکر و قدردانی نمود. (فصلنامه آوای نگاه، ش 10 و 11، تابستان و پاییز 1386؛ اخذ شده از www.wifd.com ).
***
ارتباط بین کاهش بینایی و شنوایی
پژوهشگران به تازگی دریافتهاند افت بینایی و شنوایی به خصوص در افراد میانسال با هم ارتباط نزدیکی دارند. به این معنا که کسانی که دچار نقص بینایی هستند احتمال بیشتری دارد که به نقص شنوایی نیز دچار شوند. عکس این نکته نیز صادق است. دانشمندان با مطالعه بر روی 2 هزار فرد 70 ساله دریافتند که افراد مبتلا به آب مروارید نسبت به افرادی که به این اختلال مبتلا نیستند با احتمال بیشتری به کاهش شنوایی دچار میشوند. شاید ارتباط این دو اختلال در نتیجه پیری باشد. همچنین عوامل شایع خطرساز میتواند زمینهساز ابتلای افراد به این آسیبهای حسی باشد.
قرار گرفتن در معرض دود سیگار، تصلب شرایین و… با آب مروارید و کاهش شنوایی ارتباط نزدیکی دارند. دیابت نیز عوامل خطرساز دیگری برای ابتلا به آسیبهای بینایی و شنوایی است. این آسیبها را بیشتر افراد در سنین پیری تجربه میکنند. بر اساس اعلام دانشمندان در حال حاضر در انگلیس دو میلیون فرد بالای 65 سال به اختلال بینایی و شنوایی مبتلا هستند. (فصلنامه آوای نگاه، ش 6 و 7، سال 1385؛ اخذ شده از روزنامه همشهری، 20 مهر 1385).
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)