مرحوم شهیدی بازمانده ای از همراهان جبار باغچه بان
ضمن تسلیت درگذشت خادم ناشنوایان ایران مرحوم سید رضا قلی شهیدی در 10 اردیبهشت 1396، مصاحبه ایشان را تقدیم می نماییم.
این مصاحبه در 18 مرداد 1394 انجام و در شماره اول فصلنامه توان نامه توسط دفتر فرهنگ معلولین منتشر شده است. این مصاحبه گویای تحولات زندگی، دیدگاه ها و فعالیت های مرحوم شهیدی است:
توضیح
جبار عسگرزاده (۱۲۶۴-۱۳۴۵) معروف به جبّار باغچهبان بنیانگذار آموزش و پرورش ناشنوایان، شاگردانی را تربیت کرد و توانست جریان قوی و مستحکم در فرهنگ و جامعه ناشنوایان پدید آورد. متأسفانه ریز ابعاد فعالیتها و برنامهها و اقدامات باغچهبان ضبط و ثبت نشده و به دست ما نرسیده است. از نسل همراه باغچهبان کسی در قید حیات نیست و از شاگردان و نسل دومیها هم معدود افراد باقی ماندهاند. از شاگردان باغچهبان کسانی که در قید حیات هستند، کمتر از ۶۵ سال ندارند. امید است نسل دومیهای در قید حیات، دستاوردها و تجارب خود را ضبط و ثبت کرده و به نسلهای آتی منتقل کنند. از اینرو رسالت تاریخی کسانی مثل رضاقلی شهیدی، محسن میرلوح موسوی بسیار سنگین است و باید کمکاریهای گذشتگان را جبران نمایند. به همین منظور و با همین ذهنیت به کانون ناشنوایان ایران رفتیم و با آقایان میرلوح موسوی و شهیدی و خانمها شیدا شهیدی و مرضیه آقاخانی به گفتوگو پرداختیم. هدف اولیه ما، روشن شدن ابهاماتی است که در تاریخ فرهنگ و جامعه ناشنوایی ایران وجود دارد.
آقای رضاقلی شهیدی (متولد ۱۳۰۲) ناظم مدرسه باغچهبان در دوره حضور مرحوم باغچهبان و همکار آن مرحوم به رغم کهولت سن، با آغوش باز از این گفتوگو استقبال کرد. سؤالات را با دقت و حوصله پاسخ میگفت. گاه چیزی که نمیدانست با تواضع کامل به دیگران احاله میفرمود. همچنین آقای محسن لوح موسوی (متولد ۱۳۲۰) از ابتدا در مدرسه باغچهبان تحصیل کرده و از فعالان این مدرسه بوده است.
متوجه شدیم نسل گذشته نه تنها اهل تلاش و مجاهدت بودند بلکه از نظر اخلاقی و اجتماعی هم انسانهای وارسته و خودساختهاند. حیف اینکه مدیریت آموزشی از این چهرهها در ساختن دانشآموزان استفاده نمیکند. مسئولان باید شخصیتی مثل آقای شهیدی را به مدارس استثنایی و عادی دعوت میکردند تا برای دانشآموزان چند دقیقه صحبت کند؛ چرا که شخصیت اینگونه افراد برای الگوپردازی بسیار مؤثر است.
محمد نوری: سید رضاقلی شهیدی، ایشان در مدرسهی باغچهبان تحصیل کردند و پس از پایان تحصیلات در همانجا به عنوان ناظم مشغول به کار شدند. آقای شهیدی آیا خاطرهای از باغچهبان دارید که بیان کنید؟
سید رضا قلی شهیدی: بله البته خاطرات زیادند که همه را خودم و دخترم مکتوب کردیم. همسرم را آقای باغچهبان انتخاب کردند و در عروسیم شرکت کردند.
بنده قبل از تأسیس دبستان کر و لالها در سال ۱۳۱۲ برای تحصیل به شهرهای مختلفی چون شیراز، اصفهان و مشهد رفتم ولی نتوانستم دوام بیاورم و بمانم. زیرا در آنجاها مرا مسخره میکردند. در آن زمان به دلیل ناشنوایی همه از کر و لالها فرار میکردند. در آن موقع از واژهی کر و لال به جای ناشنوا استفاده میشد. مردم میگفتند کر و لالها مثل مریضی وبا میمانند و واگیر دارند، بنابراین همه از من میترسیدند. میترسیدند که به ناشنوایی مبتلا شوند. مرا مسخره میکردند. حتی در کوچه با من بازی نمیکردند. در سال ۱۳۱۲ باغچهبان اولین دبستان کر و لالها را در تبریز تأسیس کرد. اولین مدرسه در مرند، بعد تبریز و بعد شیراز تأسیس شد. چون در این شهرها ناشنوایان سنین پایین زیاد بود. بعد از این چند شهر به تهران آمدیم. پدرم سید کاظم میخواست برای ادامهی تحصیل مرا به خارج از کشور بفرستد؛ اما شبی در روزنامه خواند که دبستان کر و لالها باز شده است. پدرم مرا در مدرسه باغچهبان ثبتنام کرد. این دبستان چون اولین مدرسهی کر و لالها بود از همهی سنین در آنجا درس میخواندند. آنجا یک مدرسهی کوچک بود زیرا باغچهبان از نظر مالی با کمبود مواجه بود.. روی تابلوی مدرسه نوشته شده بود دبستان کر و لالها. مردم هم باغچهبان را به خاطر این کارش مسخره میکردند، مثلاً به تابلوی مدرسه سنگ میزدند، او را جادوگر و دروغگو خطاب میکردند و آزار و اذیتهای دیگر. به همین دلیل باغچهبان مجبور شد تابلوی مدرسه را برداشت و به جای آن نوشت معالجهی کر و لالها. زیرا میخواست مردم فکر کنند آنجا یک کلینک درمانی است و باغچهبان دکتر است. مردم هم فکر میکردند در آنجا در گوش ناشنوایان آمپول میزنند تا معالجه شوند..
حدود ۴۰ سال پیش در فنلاند ۵۰۰ رابط وجود داشت ولی در ایران هر ۸۰ نفر یک رابط هم نداشتند. در کشورهای دیگر رابطان حقوق و مزایای ثابتی دارند. در حال حاضر ۵۰۰ نفر رابط به طور رسمی کار میکنند. رابط با مترجم متفاوت است. مترجم کسی است که کلمه به کلمه معنا میکند ولی رابط به دلیل این که نوع جملهبندی ناشنوایان با افراد عادی تفاوت دارد باید جملات را با زبان خود ناشنوا انتقال دهد. زمانی که بنده برای آموزشی به دانمارک رفته بودم در آن کشور برای ناشنوایان کلاسهای مختلفی دایر بود. با استعداد، کم استعداد، بیاستعداد. کلاسها متفاوت بود و هر کدام معلم مخصوص به خود را داشت. وقتی کلاسشان تمام میشد یک مرحله بالاتر میآمدند تا به با استعداد برسند. زمانی هم که آقای باغچهبان به من کتاب اول را درس میداد، در صفحه اول یکی دو سطر را کلمه به کلمه به من میآموخت و تا خوب یاد نمیگرفتم سراغ صفحات بعدی نمیرفت. تا یک هفته وقتی با تعجب به بچهها نگاه میکردم که نصف صفحه را میخواندند، ایشان لبخند میزدند و به من میگفتند پسر جان تا زمانی که این صفحه را خوب یاد نگیری یاد گرفتن صفحات دیگر برایت فایدهای ندارد.
نوری: از مشکلات آموزش به ناشنوایان بگوئید.
شهیدی: از مشکلات درس دادن به ناشنوایان لغتهای مرئی و نامرئی است که هر یک مشکلات خاص خود را دارد. مثلاً اشیایی مثل میز و صندلی مشخص و قابل مشاهده هستند ولی کلماتی مثل اطمینان، سود، روح، وجدان، درد و غیره قابل مشاهده و ترسیم نیستند در زبان اشاره هم نماد و تعریف مشخصی ندارند. البته مرئیها دارای مشکلات کمتر هستند و راحتتر میتوان به ناشنوایان آموزش داد.
نوری: آیا راهی برای حل این مشکل وجود دارد؟
شهیدی: خیر، فقط با زحمت و ممارست و تمرین و تلاش باید به ناشنوایان این مفاهیم را یاد داد و آنان هم باید تلاش کنند و یاد بگیرند. البته در مدارس ویژه ناشنوایان بهتر میتوان آموزش داد. آقای باغچهبان زحمات زیادی کشید و مدرسه ناشنوایان را تأسیس کرد؛ ولی در حال حاضر ناشنوایان به اجبار به مدرسه عادی میروند و در مدرسه ناشنوایان نمیمانند؛ البته ما مخالف نیستیم چه بسا افرادی بودند و هستند که موفقیتهای زیادی کسب کردهاند ولی باید استعدادهایشان شناسایی شود.
ضروری است در دانشگاه، کلانتری، دادگاه و دیگر اماکن رابط حضور داشته باشد ولی دولت حمایت نمیکند. البته تقصیر دولت نیست اطلاعرسانی در این زمینه ضعیف است. البته ما از طریق آموزش و پرورش پیگیری کردیم اما به ما وقت ملاقات ندادند. بهزیستی هم در زمینه رابط همکاری نمیکند. به نظر من نابینایان از ما خوشبختترند آنها به وسیله عصا کارهایشان را انجام میدهند ولی ما چون نه حرف میزنیم و نه میشنویم باید با کمک رابط کارهایمان را انجام دهیم. معلولین حرکتی هم میتوانند شخصاً از حقوقشان دفاع کنند ولی ما که نمیتوانیم بشنویم و حرف بزنیم از حقوقمان دفاع نمیشود. البته ما با بقیه معلولین همراهیم و کمکشان میکنیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.