صندلی چرخدار و صندلی چرخدارنشین هم گاهی اوقات تاب می خواهند!
صندلی چرخدار و صندلی چرخدارنشین هم گاهی اوقات تاب می خواهند!
تفریح و زندگی فعال با کاهش بیماری ها و اختلالات مربوط به بالا رفتن سن، طول زندگی مستقل را برای افراد معلول و سالخورده افزایش می دهد و باعث سرزندگی و نشاط آنها و شرکت شان در زندگی اجتماعی می شود, تفریح، ورزش، و فعال زندگی کردن،با دیابت مقابله می کند که چهارمین بیماری کشنده (بعد از بیماری های قلبی، سرطان، و بیماری های تنفسی) در سراسر جهان شناخته شده است. تفریح، ورزش، و فعال زندگی کردن، در جلوگیری از ابتلا به برخی سرطان ها مفید شناخته شده است به ویژه سرطان های روده، سینه و ریه, تفریح، ورزش، فعال زندگی کردن، گردشگاه ها و هنر و فرهنگ همه در سلامت فکر و ذهن دخیل هستند. استرس و افسردگی را کاهش داده و سلامت احساسی/روانی را بهبود می بخشد. تفریح یک ابزار درمانی شناخته شده و در بیمارستان ها، کلینیک ها و کل اجتماع مورد استفاده قرار می گیرد (تفریحات فیزیکی، ورزش، هنر و فرهنگ) و به تقویت ظرفیت ذهنی، جسمی و اجتماعی افراد کمک بسزایی می کند. تفریح، ورزش، فرهنگ و هنر، از رفتارهای خود تخریبی و فعالیت های منفی دوران جوانی مثل سیگار کشیدن، مصرف موادمخدر، خودکشی، و افسردگی نیز جلوگیری می کند. تفریح، ورزش، فرهنگ و هنر، در جامعه ایجاد غرور می کند و …..
اینها تنها نمونه هایی از صدها اثرات ورزش و تفریح درانسان هاست که محققان و دانشمندان درمطالعات و بررسیهای بسیاربه آن رسیده اند, اما تمام این تاثیرات و سایرمواردی که دراین بحث به آنها اشاره نشد, دررابطه بامعلولان و سالمندان جند برابراست .
■ بازی جزء تفکیکناپذیر زندگی انسان است. کودکان بیش از هر امر دیگری وقت خود را به بازی اختصاص میدهند. بزرگسالان هم بازی میکنند؛ فقط نوع بازی و مدت زمانی که صرف بازی میشود در سنین مختلف متفاوت است.
■ تفريح به معنای شاد كردن، فرح و خوشی، تفرج و تماشا و گشت و گذار آمده و تفريح كردن به معنای سرگرم شدن و شادمانی كردن است. دربارهی اهميت شور و نشاط و سرور و جايگاه آن در تعاليم دينی همين بس كه مفهوم شادی 25 بار با الفاظ مختلف در قرآنكريم آمده و يكی از اصول كتابهای روائی به باب ادخالالسرور اختصاص داده شده و از كسانی كه موجبات دلخوشی و شادكامی بندگان را فراهم می آورند، ستايش شده است .
تعريف شادی و ضرورت آن از ديدگاه روانشناسی و جامعهشناسی:
■ روان انسان در مقابل عوامل بيرونی و درونی، واكنشهای مختلفی از قبيل شادی و خوشحالی، خشم، تنفر، ترس و اندوه از خود نشان می دهند كه به آنها «هيجان» می گويند. اين هيجانها بسته به عوامل پديدآورنده و نيز ديدگاه ما و انديشههای انسان، گاه مثبتاند و گاه منفی، يكی از اين جنبههاي هيجان «شادی» است، كه با واژههايی چون سرور، نشاط، وجد، سرخوشی، مسرت و خوشحالی هممعناست. شادی احساس مثبتی است كه زندگی را شيرين می كند. شيرين بودن شادی، تجربههای اجتنابناپذير زندگی مثل ناكامی، نااميدی و عاطفهی منفی را خنثی می كند و به ما كمك می نمايد تا سلامت روانی خود را حفظ كنيم. می توان گفت يكی از فوائد شادی، آرامبخش بودن آن است.
■ کلمه بازی در لاتین معادل play، game، sport و enactment است که بعضا معانی متفاوتی دارد. در فارسی بازی معادل تفریح و لعب و بمعنی رفتار کودکانه و غیرجدی است که مایه سرگرمی شود و بصورت ذهنی یا جسمی انجام شود. کلمه playing در روانشناسی و رفتارشناسی بمعنی طیفی از فعالیتهای اختیاری و با انگیزش درونی است که بصورت طبیعی همراه با تفریح و شادی انجام میشود و گرچه اغلب توسط کودکان و جوانان بکار میرود ولی در فعالیت بزرگسالان نیز مناسب است و حتی در غیرانسانها با سطح تکامل بالاتر رخ میدهد. بازی (game) یک play ساختمند است که اغلب برای تفریح و نیز اهداف آموزشی بکار میرود و متمایز از کار است که برای دستمزد انجام میشود و متمایز از هنر است که بیشتر بیان یک عنصر زیباشناسانه یا ایدئولوژیک است، گرچه مرز بین آنها چندان واضح نیست. از اجزاء مهم بازی میتوان به هدف بازی، قوائد بازی، چالشهای بازی و تعامل بین بازیگران اشاره کرد. بنابراین بازی مستلزم محرکهای ذهنی و فیزیکی یا هر دو است و موجب توسعه مهارتها میشود و بعبارتی بازی نوعی تمرین برای اهداف آموزشی، مدلسازی و روانشناسی است.
■ بازی اشکال متفاوتی دارد. اولین بازی توسط هابیل فرزند آدم آغاز شد که برادرش را کشت و به تقلید از کلاغی او را دفن کرد و همسرش را تصاحب نمود. بازی به هر دو مفهوم بالا طیف وسیعی از رفتارها را شامل میشود. شاید سادهترین آنها طنابکشی باشد که دو گروه دو سر طنابی را گرفته و به سمت خود میکشند و برنده گروهی است که گروه مقابل را به زمین خود میکشد. پیچیدهترین بازیها در عصر کنونی در حوزه سیاست رخ میدهند که هر روز نمونههای آن رادر منطقه خودمان میبینیم .
تمام این مفاهیم مارابااثرات ورزش وتفریح و شاد بودن آشنا می کنند و این برای معلولان و سالمندان ازاهم امور جاری زندگی محسوب می شود, بسیاری ازمعلولان هنوز رویاهای کودکانه خود رادرذهن می پرورانند, تاب خوردن , سرسره بازی, الاکلنگ , چرخ وفلک و…. همه خاطراتی است که اکثرمعلولان باآن ازکودکی زندگی کرده اند, خواه توانسته اند این بازی هارا انجام دهند و خواه به لحاظ شرایط وامکانات فقط نظاره گربازی و تفریح دیگرکودکان هم سن وسال خود بوده اند. اما این رویاهمیشه همراه آنان بوده است. وشاید به یکی ازآرزوهای معلولان تبدیل شده است. اینکه بتوانند دریک پارک عمومی با صندلی چرخدارخود سوارتاب شوندو لحظه ای ازخاطرات ناخوشایند کودکی و آرزوهای کوچک ولی دست نیافتنی آن دوران را به فراموشی بسپارند, و یا چنان غرق چرخش چرخ و فلک همراه باافراد خانواده شوند که لحظه ای یادشان برود درچه دنیایی و باچه شرایط زندگی می کنند. وآن قدرباتفریح و بازی به آرامش روحی و جسمی برسند که هیچ مشکلی نتواند سد راه پیشرفت شان شود. همواره ازامیال و آرزوهای بسیاری ازمعلولان بوده است.
■ این جمعیت کلان نیازبه پارک دارد, نیازبه تفریح و بازی دارد, نیازبه ابزاری دارد که به اوشادی هدیه کند, نیازبه امکاناتی داردکه بتواند توانایی خودرابازیابی و افزایش دهد, نیازبه مکانها و امکاناتی داردکه اورا برای خودش و به احترام خودش, نه ازسردلسوزی و رفع تکلیف بپذیرد, نیازبه محوطه های بازی داردکه درکنارتفریح , شادی وشعف, جسم وروح خود راپرورش دهد, نیازبه محلی داردکه هرگاه دلتنگ شد بدون نگرانی ازهیچ مانعی بتواند درآنجاحضوریابد و بادیدن گل وگیاه, چشمه و چمن زار, و صدای پرندگان , ضمن خلوت کردن باخود وخدای خود ازدلتنگی هایش بکاهد, نیاز به تمرین دارد, تمرین زندگی و تلاش برای حفظ سلامتی سایراعضای بدنش که هنوزسالم اند و آسیبی ندیده اند …..
ایجاد چنین شرایطی برای معلولان و سالمندان این کشور, خواسته زیادی نیست فقط کمی توجه , تلاش و برنامه ریزی نیازدارد که امیدواریم مسئولین ودست اندرکاران جدی گرفته و به آن بپردازند.
منبع: سایت آداک گردشگران معلولین، 2 اسفند 1394
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.