رئیس اداره بهزیستی استان قم در دفتر فرهنگ معلولین
حضور مهمانان
روز پنجشنبه مورخه 10 دیماه 1394 دکتر رضا سلیقه به همراه معاونان محترم ایشان ساعت 10 تا 12 صبح مهمان دفتر فرهنگ معلولین بودند. آقای علی نوری قائم مقام دفتر با خیر مقدم، حضور آنان را گرامی داشت و گزارشی از آثار و فعالیتها تقدیم نمود.
سپس محمد نوری مدیر دفتر درباره چند مطلب توضیحاتی عرضه نمود و در ادامه جناب دکتر سلیقه و سایر مدیران به فراخور تخصص و حوزه کاری خود توضیحاتی فرمودند.
اما گزارش آقای محمد نوری با تبیین اهمیت فرهنگ در جامعه هدف آغاز شد و گفت: همه مشکلات جامعه هدف مرتبط با فرهنگ است، از اینرو فرهنگ زیربنا و اساس است. اگر امور فرهنگی معلولین سامان پذیرد، ازدواج، اشتغال، درآمد، تحصیل، بیمه، خدمات پزشکی هم به دنبال آن تسهیل خواهد شد.
فرهنگ در معنای وسیع آن مدّنظر است. جامعهای که از نظر فرهنگی توجیه شده، به روش خودجوش بسیاری از مساعدتها را انجام میدهد و بسیاری از وظایف را برعهده میگیرد. گروههای مرجع مثل معلمین، استادان، روحانیون اگر از نظر فرهنگی به امور معلولان آگاه باشند، جامعه را در جهت حلّ معضلات هدایت میکنند. اما فرهنگ مثل اقتصاد قواعد و ضوابط دارد و نمیتوان توقع داشت خود به خود سامانمند شود. دفتر فرهنگ معلولین، آگاهانه و پس از مطالعات فراوان این نام را برگزید، سپس از کارشناسان کمک گرفت و تلاش نمود در چارچوب قواعد تلاش کند.
اصلیترین و ریشهایترین مسئله معلولین کمی یا فقدان تولیدات فرهنگی در برخی زمینهها است. اگر بتوانیم تولیدات فرهنگی را به حدّ مطلوب برسانیم، در واقع بسیاری از شاخصها را میتوان به سوی مثبت شدن پیش برد. همانطور که کارشناسان اقتصادی میگویند، اگر تولید اقتصادی به حد مطلوب برسد تورم، اشتغال و بسیاری از معضلات اقتصادی اصلاح خواهد شد؛ در زمینه فرهنگ هم اگر تولیدات فرهنگی درست شود، دیگر معضلات را تحت تأثیر قرار میدهد.
هم اکنون شاخصهای تولیدات فرهنگی در ایران بسیار پایین است: تألیف و انتشار کتب درباره معلولیت و معلولین در ایران نسبت به سایر کشورهای منطقه بسیار کمتر است؛ تألیف و عرضه پایاننامه در زمینههای معلولیتی اندک است؛ فیلم، سریال، مقاله، سایت، وبلاگ، نشریه، کتاب گویا، کتاب الکترونیک و کتابخانه نیز شاخصهای مطلوبی ندارد. اگر روزی اینها به حدّ مطلوب برسند، میتوان انتظار داشت دیگر امور هم سامان میپذیرد.
اما دفتر فرهنگ معلولین، به رغم امکانات محدودی که دارد اما پشتیبانی جناب حجۀ الاسلام والمسلمین سیدجواد شهرستانی را دارد؛ نفس گرم ایشان ما را بس است. هیچگاه نبوده که چیزی برای پروژههای معلولین بخواهیم و ایشان نه بگوید. حتی اگر موجود نباشد میفرمایند به زودی آماده میشود. خداوند به ایشان شفای عاجل مرحمت فرماید یک تنه چند ده مؤسسه، چندین سایت، چندین بیمارستان و کتابخانه و پروژههای خیریهای را مدیریت میفرماید. ایشان در مورد افزایش تولید کتاب فرمودند با دانشگاهها ارتباط برقرار کنیم و پایاننامهها را به سوی کتاب شدن جهت بدهیم جلساتی داشتهایم و تأثیر آن خوب بوده بطوری که امسال بیشتر نسبت به سال گذشته داشتیم.
این دفتر حدود سیصد عنوان کتاب تاکنون و طی پنج سال تولید و تألیف کرده است، بعضی چاپ شده، بعضی در حال چاپ است و برخی در حال آمادهسازی است.
تلاش کردیم هیچ کتاب تکراری که دیگران کار کرده یا کار میکنند، تولید نکنیم، همچنین تلاش کردهایم آثاری که مورد نیاز و ضروری و مرجعتر است عرضه شود. انواع دایرۀالمعارف، کتابشناسیها و فرهنگها جزء کارهایی است که تألیف آنها تمام شده یا رو به اتمام است.
در عرصه کتاب گویا حدود چهار هزار ساعت تولید شده است. در مورد مجله گفتنی است دغدغه انتشار مجلهای مثل بسیاری از نشریاتی که منتشر میشود نداریم بلکه مجلهای که جامع و کامل به موضوعات و مشکلات بپردازد، فرهنگساز باشد و راه کار بدهد مدنظر بوده است. هرچند تولید چنین مجلهای بسیار شاق است ولی با تلاش همکاران و خود معلولین تاکنون 7 شماره منتشر شده است. بطوری که در دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی جا باز کرده است.
بالاخره به سهم خود درصدد افزایش تولیدات فرهنگی هستیم زیرا معتقدیم هرکار و هر اقدام بهزیستی نیاز به پیوست فرهنگی دارد. اقدامی مثل کاشت حلزون از طرف شما ولی وظیفه ما هم آمادهسازی پیوست فرهنگی برای این پروژه است. از اینرو دفتر فرهنگ معلولین در خدمت شما است و بهزیستی تاکنون هر امری داشته ما انجام دادهایم.
یکی از آسیبهای کنونی «گسست فرهنگی» است یعنی مدیران و مسئولین بعضاً از فرهنگ و دغدغههای اعتقادی و فرهنگی جامعه هدف فاصله دارند. مردم مسلمان هستند و ما باید با مجهز شدن به فرهنگ اسلامی با آنها تعامل داشته باشیم. اگر کسی بخواهد با نقل قول از فلاسفه و کارشناسان غیر مسلمان با جامعه هدف گفتوگو کند، موفق نخواهد شد. اما اگر با آیه و روایت از معصومین با جامعه هدف صحبت کند موفق میشود. برای حلّ این مشکل لازم است جزوات توجیهی برای مدیران تولید شود. این دفتر اعلام آمادگی کرده است وحتی یک کتابچه هم برای مدیران سازمان بهزیستی کشور عرضه کرد.
مجله تواننامه در خدمت مدیران بهزیستی است تا با مردم و اقشار نخبه و گروههای مرجع تعامل نزدیکتر داشته باشند.
جناب دکتر سلیقه رئیس بهزیستی استان قم در ادامه این دفتر و حاج آقا شهرستانی را نعمت الهی دانست و از خدمات این دفتر تشکر کرد. سپس گزارش مبسوطی از فعالیتها و خدمات بهزیستی استان قم برای جامعه معلولان ذکر کرد. همچنین ایشان پیوست فرهنگی را برای بهزیستی لازم و مطلوب شمرد و از معاونان خود خواست با این دفتر همکاری مطلوب و همهجانبه داشته باشند. از مدیر دفتر فرهنگ معلولین هم خواست بیشتر با مدیران بهزیستی هماهنگ باشد. جلسه به هنگام اذان ظهر به پایان رسید و مدیر دفتر از آقای عمادی مسئول مشارکت های مردمی بهزیستی استان قم به خاطر زحماتشان برای تشکیل این جلسه تشکر کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.