كانونهای شهرستانها
کانون ناشنوایان ایران
کانونهای شهرستانها
كانون ناشنوایان بروجرد
این كانون، مركزی غیردولتی برای انسجام بخشیدن به فعالیتهای فرهنگیـ اجتماعی ناشنوایان است كه در 1373، رسماً فعالیت خود را آغاز كرد و خطمشی آن، حمایت از ناشنوایان در زمینههای مختلف: ورزشی، خانوادگی، علمی، هنری و فعال كردن آنان در عرصههای مختلف بوده است. كانون، از نظر سازمانی، وابستگیای به نهادهای دولتی ندارد؛ ولی فعالیتهای خود را با سازمان بهزیستی هماهنگ میكند و با برخی از ارگانهای حكومتی نیز همكاری دارد. آقای حمید غدیرپور، كه خود، ناشنوا و دارای دیپلم گرافیك است، مسئولیت این كانون را برعهده دارد و آقای غلام بروجی، كه دارای مدرك كارشناسی الاهیات و معارف اسلامی است، به عنوان دبیر كل در این كانون، فعالیت میكند.
كانون ناشنوایان چهار محال و بختیاری
با هدف آموزشهای جنبی، گردهماییها و تأمین حقوقی، اجتماعی و فرهنگی ناشنوایان استان و با همت برخی از ناشنوایان استان، این كانون در 1379 شكل گرفت و در 1381 به ثبت رسمی رسید. اهداف اولیه كه برای كانون در نظر گرفته شد، عبارت بودند از: جذب امكانات فرهنگی و رفاهی برای ناشنوایان، معرفی و شناساندن استعدادهای ناشنوایان، توسعه خدمات توانبخشی، مشاوره با خانوادههای ناشنوایان و خود آنها، حمایت عملی و معنوی و فكری از ناشنوایان. این كانون غیردولتی و غیرانتفاعی است، ولی با سازمان بهزیستی همكاری دارد. تا كنون با نهادهایی همچون سازمان اوقاف و امور خیریه، جمعیت هلال احمر، اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای دستیابی به اهداف مزبور همكاری كرده است.
هم اكنون بابك قاسمینژاد به عنوان رئیس هیئت مدیره و علیرضا یوسفی به عنوان دبیر كانون به مدیریت كانون اشتغال دارند.
كانون ناشنوایان مازندران
مركزی است برای آموزشهای جنبی و تأمین فرهنگی و اجتماعی و حقوقی ناشنوایان استان مازندران. این كانون به اهتمام ناشنوایان استان مازندران، به ویژه تلاشهای خانم مهری شهابی در 1379 بنیانگذاری شد و در 1380 با ثبت آن، رسماً فعالیت خود را آغاز كرد و برنامههای گوناگونی برای ناشنوایان اجرا كرد. از جمله برنامههایی برای رشد روحیه و افزایش تخصص ناشنوایان، كلاسهای آموزشی صنایع دستی، طراحی، خیاطی، رایانه.
هماكنون این كانون با هیئت مدیرهای اداره میشود كه خود ناشنوایان آنان را برمیگزینند.
كانون ناشنوایان قم
این كانون در 1380 با همت و پیشقدمی چند تن از ناشنوایان قم و با اخذ مجوز از كانون ناشنوایان ایران تأسیس شد. در تأسیس آن بیشتر دانشآموزان مدرسه بلال حبشی مشاركت داشتند. به گونهای كه هیئت مدیره اولیه آن از بین ناشنوایان محصل در آن مدرسه برگزیده شدند و هزینههای اولیه آن را نیز سازمان بهزیستی قم تأمین میکرد.
با تلاش شماری از ناشنوایان عضو در كانون، اساسنامه جدیدی در 1381 به تصویب رسید كه در آن خطمشی كانون كاملاً غیردولتی و مردمی تعریف شده بود. پس از ثبت، کانون، فعالیتها را گستردهتر و بدون وابستگی به هیچ نهاد و سازمانی آغاز به كار كرد. البته در عمل با سازمان بهزیستی استان هماهنگیهایی دارد.
فعالیتهای جاری كانون، عبارت است از: برگزاری اردوهای تفریحی و علمی؛ برگزاری مراسم مذهبی و همایش علمی؛ اجرای مسابقات ورزشی؛ اجرای فعالیتهای جمعی؛ هنری و فرهنگی؛ برگزاری كلاسهای آموزشی، مانند روخوانی قرآن.
از دیگر فعالیتهای این كانون، مشاوره دادن به ناشنوایان برای رفع مشكلات آنان، كاریابی و ایجاد اشتغال برای ناشنوایان و تأمین برخی نیازهای مادی و رفاهی آنان است.
امكانات، هزینهها و برنامههای این كانون، اعم از فضای اداری، كتابخانه و … بسیار كم و ضعیف است. اعضای آن از 137 به 250 نفر رسیده است كه نیمی دختر و نیمی پسر هستند. از بین این اعضا یك پنجم بیسواد هستند و بقیه بیشتر در مقطع ابتدایی تا متوسطه مشغول تحصیلاند. دو دانشجو نیز در بین این افراد وجود دارند.
كانون ناشنوایان اصفهان
كانون ناشنوایان استان اصفهان در 1372 با همت و تلاش چند ناشنوای دلسوز و پیشكسوت به نامهای مهرداد تربیت، محمد سجادیفر، كمال سهیلی، فرهاد خسروی و مرتضی علوی تأسیس گردید.
با توجه به اهداف قید شده در اساسنامه كانون ناشنوایان ایران، كانون اصفهان ارتقای سطح علمی، اجتماعی و رفاهی ناشنوایان را جزء اهداف اساسی و اولیه خود قرار داد.
اعضای هیئت مدیره این كانون در جلسه مجمع عمومی انتخاب میشوند. سرفصلهای فعالیتهای هیئت مدیره عبارت است از: 1. مراجعات به مؤسسات عامالمنفعه که خانوادههای بیبضاعت ناشنوا را تحت پوشش قرار میدهد؛ كمك هزینه ازدواج و جهیزیه برای زوجهای ناشنوا؛ تأمین مصالح ساختمانی و كمك در ساخت مسكن ناشنوایان؛ 2. همكاری با بانكها و مؤسسات اعتباری جهت دریافت تسهیلات برای وام ازدواج و تولید فرش دستباف؛ تسهیلات وام جعاله و تعمیر مسكن به اعضای خانوادههای ناشنوایان؛ تسهیلات وام كشاورزی و دامداری و اعطای آن به ناشنوایان؛ 3. تأسیس صندوق قرضالحسنه ناشنوایان.
مدتی مسئولیت كانون بر عهده خانم سلیمه رمضانی بود. مهرداد تربیت (مت. 1341) ریاست كنونی كانون را بر عهده دارد. او در مصاحبه با دانشنامه ناشنوایان اعلام داشت: كانون ناشنوایان در 1372 با تلاش چند تن از ناشنوایان اصفهان بدون هیچگونه امكاناتی تأسیس شد. با همكاری مسئولان استان، مجوزهای لازم را اخذ كرد و پس از برگزاری انتخابات مربوط و تشكیل جلسه مجمع عمومی در ساختمان مجمع ناشنوایان شهید اژهای وابسته به سازمان بهزیستی اصفهان، مستقر شد. با گذشت زمان و پیگیریهای به عمل آمده از سوی اعضای هیئت مدیره، معضل و مشكل بودجه كانون مرتفع گردید و خوشبختانه اكنون با كمك مردم تا حدودی استقلال خود را به دست آورده است.
در كانون ناشنوایان هزار پرونده تشكیل شده است، اما مطابق آمار در سطح استان حدود 25 هزار ناشنوا شناسایی شده است. بزرگترین مشكل ناشنوایان ازدواج، ارتباط با شنوایان و روابط اجتماعی، اشتغال، آموزش و تحصیل است.
یكی از اعضای مدیریت كنونی، كمال سهیلی، به عنوان رئیس هیئت مؤسس و بازرس كانون ناشنوایان است. او دوازده سال با كانون همكاری داشته و از بدو تأسیس، شش سال به عنوان ریاست كانون و شش سال هم به عنوان بازرس خدمت كرده است.
نام كانون، نخست انجمن اسلامی ناشنوایان بود كه بین سالهای 1359 تا 1362 تأسیس شده بود. برای تأسیس كانون ناشنوایان در 1370 از سازمان بهزیستی و در 1372 از كانون ناشنوایان ایران اجازه گرفته شد و هم اكنون كانون دارای اساسنامه و شماره ثبت 486 است و همچنین عضو فدراسیون جهانی ناشنوایان است. برخی اسناد هم گویای این است كه در 1364 جمعی از ناشنوایان درصدد تأسیس كانون بودهاند، ولی تأسیس رسمی آن به سال 1372 باز میگردد.
كانون از 1372 تاكنون عمدتاً فعالیتهای فرهنگی مانند آموزش، مشاوره و حل مشكلات خانوادههای ناشنوا، راهنمایی آنها و برگزاری اردوها داشته است. اخیراً به همت خیّران، ساختمانی برای كانون در حال ساخت است كه نزدیك به اتمام است. كانون بودجه خاصی ندارد و همه سال بهزیستی با اعتباراتی كه دارد، برای كانون ناشنوایان و انجمن جوانان ناشنوا اعتباری را پیشبینی میكند.
كانون ناشنوایان سیرجان
این كانون در 1380 با هدف كمك به رشد و ارتقای كیفی قشر ناشنوا و كمشنوای این شهرستان در سطوح مختلف علمی، اجتماعی، ورزشی، فرهنگی و هنری به صورت رسمی تأسیس و شروع به كار كرده است.
بهزاد بیگ، بنیانگذار و مسئول این كانون، در 1360 در شهرستان سیرجان متولد شد كه در سه سالگی دچار ناشنوایی گردید. وی، تحصیلات خود را در مقطع دبستان و راهنمایی در مدرسه ویژه ناشنوایان در شهرستان سیرجان و دوران دبیرستان را در شبانهروزی ناشنوایان شهرستان كرمان گذراند و با مدرك تحصیلی دیپلم فنیـ حرفهای با گرایش تأسیسات دانشآموخته شد.
بهزاد در پانزده سالگی زمانی كه در كرمان مشغول تحصیل بود، پدرش را از دست داد و تمامی بار خانه به دوش مادرش افتاد.
بهزاد پس از كسب دیپلم به علت مشكلات زندگی و عدم دسترسی به تحصیلات عالی در 1378 در كارخانه پلیتك سیرجان مشغول به كار شد. در سوم اردیبهشت 1379 در گردهمایی كه از سوی كانون ناشنوایان تهران برگزار شده بود به عنوان عضو هیئت مدیره كانون ناشنوایان استان كرمان انتخاب شد.
پس از نُه ماه فعالیت در كانون ناشنوایان استان و آشنایی با امور آنها، در صدد تأسیس كانون ناشنوایان در شهرستان سیرجان بر آمد و به تنهایی در این راستا شروع به فعالیت کرد و در جلساتی كه با ناشنوایان سیرجان برگزار كرد، آنها را با این كانون و اهداف آن آشنا كرد و در پیگیریهای مداوم و متعدد و مسافرتهای مكرر به تهران و كرمان، سرانجام توانست موافقت مسئولان این مراكز را جلب و اجازهنامه تأسیس این كانون را در بهمن ماه 1379 دریافت کند و با جلب حمایت از اداره بهزیستی شهرستان سیرجان، دفتر این كانون را در این اداره تأسیس و پس از انجام سایر مراحل قانونی، این كانون را به ثبت رساند.
شهرستان سیرجان دارای 170 ناشنوا و كمشنواست كه با تأسیس این كانون تا حد امكان مکان مناسبی برای فعالیتهای آنها ایجاد شده و ناشنوایان به طور مداوم به این مركز رفت و آمد دارند.
اعضای كانون ناشنوایان این شهرستان، برای نخستین بار در چهارمین گردهمایی مسئولان سراسری كانونهای ناشنوایان كشور در شهرستان كرج شركت كردند. برخی از فعالیتهای این كانون عبارتاند از: انجام برنامههای ورزشی و آموزشهای ورزشی، تهیه لباس و دیگر امكانات ضروری برای ناشنوایان بیبضاعت و اهدای هدیه ازدواج، برنامههای فرهنگی، نمایش فیلم، شركت در مسابقات ورزشی ناشنوایان، برگزاری سفرهای زیارتی و تشکیل كلاسهای آموزش فنی و هنری و صنایع دستی مانند: گلسازی و خیاطی.
كانون ناشنوایان کرمان
كانون ناشنوایان كرمان در 1379 به همت سازمان بهزیستی و آموزش و پرورش استثنایی و شماری از اولیای ناشنوایان راهاندازی شد.
هدف از تشكیل كانون، توسعه ارتباطات محلی برای تجمع ناشنوایان، رشد توانایی و شكوفایی استعدادهای بالقوه، دوری از انزواطلبی، رفع مشكلات شخصی و خانوادگی، استفاده از امكانات رفاهی، تأمین حقوق اجتماعی و غیره است.
اركان كانون عبارتاند از: هیئت امنا، هیئت مدیره شش نفره و یك مسئول هیئت مدیره یا دبیر. این كانون دارای اساسنامه و نیز مجوز از كانون ناشنوایان ایران است.
شمار اعضای كانون كه تشكیل پرونده داده و عضو اصلی این كانون هستند، 349 نفر است كه همگی در سنین بالای پانزده سال هستند. آمار غیررسمی ناشنوایان استان بیش از سه تا چهار هزار است.
اساسنامه كانون، كه فعالیتهای كانون بر اساس آن تنظیم شده است، همان اساسنامه كانون ناشنوایان ایران مصوبه سال 1339 است. البته موادی افزوده شده یا اصلاح شده كه در اسفندماه 1380 و اردیبهشت 1381 مورد توجه بوده است.
منبع مالی و درآمد كانون از طریق حق عضویت سالانه و كمكهای مردمی و مشاركت نیكوكاران و مساعدت نهادهای دولتی، تأمین میگردد.
فعالیتهای كانون: قلمرو تلاشهای كانون، مسائل ناشنوایان و از قبیل موضوعات زیر است:
اعزام رابط زبان اشاره به راهنمایی و رانندگی برای آزمون رانندگی ناشنوایان متقاضی؛ مشاوره و رابط برای امور حقوقی و قضایی؛ معرفی به حوزه نظام وظیفه برای اخذ كارت معافیت دایم از خدمت سربازی؛ معرفی ناشنوایان به سازمان بهزیستی برای دریافت كمكهای بلاعوض و وام قرضالحسنه ازدواج و كار؛ معرفی ناشنوا به سازمان بهزیستی برای دریافت باطری و سمعك و كمكهای مربوط؛ معرفی ناشنوایان به مراكز آموزشی، پزشكی، رفاهی، بازرگانی و غیره و پیگیری نتیجه مطلوب؛ راهنمایی و هدایت خانوادههای ناشنوایان برای دریافت خدمات مددكاری و جذب امكانات رفاهی؛ هماهنگی در تشكیل فروشگاههای شركت تعاونی با همت آموزش و پرورش استثنایی استان كرمان برای تهیه و توزیع كالا به صورت اقساط به اعضای كانون و سایر اعضای شركت تعاونی.
مشاوره و مددكاری: یكی از وظایف كانون ارائه مشاوره و انجام امداد و كمك مانند امور زیر است:
مشاوره در ازدواج و راهنمایی زوج مناسب از بدو تأسیس تاكنون؛ مشاوره تحصیلی ناشنوایان و معرفی به مراكز آموزشی و پیگیری مسئله؛ رفع اختلافهای خانوادگی طی جلسات متعدد؛ تشویق و توزیع جوایز در امر ازدواج ناشنوایان؛ كمكهای قرضالحسنه مالی به خانوادهها؛ مشاوره پزشكی و درمانی ناشنوایان؛ مشاوره برای آزمون راهنمایی و رانندگی؛ تعمیر و نگهداری و آموزش کاربرد سمعك.
بخش آموزشی: كانون به برگزاری كلاسهای مختلف برای بالا بردن سطح آگاهی و تواناییهای ناشنوایان استان مبادرت میورزد. تلاشهایی كه تاكنون برگزار كرده عبارتاند از: گفتار درمانی؛ آموزش زبان اشاره؛ آموزش احكام؛ خط و نقاشی؛ گلدوزی؛ رایانه؛ جوشكاری و لولهكشی گاز.
كاریابی و اشتغال: یكی از فعالیتهای كانون، شناسایی استعداد و توان ناشنوایان و ایجاد اشتغال متناسب با تواناییهای آنهاست. در این زمینه كارهایی كه انجام داده عبارتاند از:
معرفی ناشنوایان برای دریافت پروانه كسب به نهادهای مربوط؛ معرفی بیش از ده نفر برای دریافت وام اشتغال و مشغول به كار شدن آنها؛ ایجاد اشتغال با هماهنگی بهزیستی شهرستانهای استان. غیر از موارد یاد شده این كانون در زمینه امور ورزشی و سمعی و بصری ناشنوایان نیز فعال است.
كانون ناشنوایان میاندوآب
تشكیلاتی غیردولتی است كه در چارچوب اهداف و خطمشی كانون ناشنوایان ایران فعالیت میكند و در به سال 1373 برای ارتقای وضع اجتماعی و فرهنگی ناشنوایان شهرستان میاندوآب تأسیس شده است. مسئولیت آن را آقای یعقوب كوهی برعهده دارد و امروزه 350 تن از ناشنوایان این شهرستان در كانون عضویت دارند.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)