کارگاه «فناوریهای مرتبط با مطالعه و پژوهش ويژه افراد با آسيب بينايی» در کتابخانه ملی
کارگاه «فناوریهای مرتبط با مطالعه و پژوهش ويژه افراد با آسيب بينايی» در کتابخانه ملی برگزار گرديد
اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای ارتقاء توانمندیهای پژوهشی نابينايان، کارگاه «فناوریهای مرتبط با مطالعه و پژوهش ويژه افراد با آسيب بينايی: بخش مقدماتی» را در روز پنج شنبه، 7آبان ماه، با حضور 20 نفر از افراد نابينا و کمبينا در بخش نابينايان اين سازمان، با تدرس مهندس اميد هاشمی برگزار نمود.
در اين کارگاه چهار ساعته، مقدمات به کارگيری فناوریهای کمکی در انجام مطالعه و پژوهش مورد بررسی و آموزش قرار گرفت. در اين کارگاه، ابتدا مؤثرترين فناوری در انجام کارهای مطالعاتی و پژوهشی نابينايان يعنی «ديزی» و پيشرفتهای انجام شده در اين زمينه در سطح جهانی و وضعيت اين فناوری در کشور مورد بررسی قرار گرفته، و بحثهای مفصلی در اين زمينه صورت پذيرفت.
سپس با تأکيد بر اين موضوع که استفاده از منابع جهت مطالعه يا کار پژوهشی تبعاً به دو صورت «صوتی يا متنی» برای نابينايان قابل دسترسی است؛ به چگونگی استفاده از نرم افزارهای مختلف در مطالعه، فيش برداری صوتی، جزوه نويسی صوتی، نشانه گذاری در فايلها پرداخته شده و در اين زمينه، دو نرم افزار «وينمپ و پات پلير» و نحوه کار با آنها برای نابينايان تدريس شد. سپس نحوه ضبط کردن فايلهای صوتی، ويرايش و فيش برداری از آنها و کليدهای فرمان تعين شده در آن در نرم افزار «گلدويو» آموزش داده شد و بخش اول کارگاه با پاسخگويی به سوالات شرکت کنندگان در زمينه موضوعات تدريس شده، پايان يافت.
در بخش دوم، ابتدا به اختصار به عمدهترين کارکردهای نرم افزار «کرزوايل» و چگونگی استفاده از آنها در کارهای پژوهشی نابينايان اشاره گرديد. در اين کارگاه، همچنين چگونگی استفاده از «گوگل درايو» و به کارگيری OCR گوگل نيز جهت قابل دسترس کردن فايلهای اسکن شده برای نابينايان و چگونگی کار با آن در صفحه خوانهای موجود بررسی گرديد.
پس از بررسی «گوگل درايو»، کار با دو نرم افزار lesen audio book و smart audio book در سيستم عامل اندرويد و چگونگی کار با آن برای نابينايان توضيح داده شد. بخش پايانی کارگاه نيز به پاسخگويی به سوالات شرکت کنندگان در کارگاه اختصاص يافت.
گفتنی است اداره کل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سال جاری درنظر دارد مجموعهايی از نشستها و کارگاهها را در زمينه افراد با آسيب بينايی برگزار کند که کارگاه «فناوریهای مرتبط با مطالعه و پژوهش ويژه افراد با آسيب بينايی: بخش مقدماتی»، دومين کارگاه برگزار شده از اين مجموعه میباشد.
منبع: سایت معلولین ایران، 13 آبان 1394
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.