شنا
رشته شنا مانند دو ومیدانی از معدود رشته های ورزشی است که علاوه بر بعد درمانی آن تمامی گروه های پنجگانه معلولین شامل ( فلج مغزی ، ضایعات نخاعی، قطع عضو و معلولیت های خاص کم توانان ذهنی و نابینایان ) می توانند در مسابقات آن شرکت نمایند . تاکنون 16 دوره مسابقات قهرمانی کشور آن در کلاس های S 1 تا S13 و SMB 1 تا SMB13 و SB1 تا SB13 در 4 شنای کرال سینه ، کرال پشت، قورباغه و پروانه و در مسافت های 50 ، 100 ، 100×4 و به صورت ترکیبی (انفرادی و تیمی) برگزار شده است.
این رشته جزو رشته های بسیار جذاب معلولین بوده و بعد از دو میدانی بیشترین تعداد مدال مسابقات پارالمپیک را به خود اختصاص می دهد. هم زنان و هم مردان می توانند به صورت جداگانه در مسابقات این رشته شرکت نمایند.
منبع: وبلاگ لبخند زندگی، 26 آذر 1390
تجهیزات و مناسبسازی استخرهای شنا برای جانبازان و معلولین
روشن است که انجام فعالیتهای ورزشی تأثیر بسیاری بر افزایش آمادگی بدنی و روانی افراد، به ویژه معلولین جسمی دارد. یکی از ورزشهائی که مطلوب و مناسب این گروه است، ورزش شناست. این ورزش به سبب ماهیت آن، میتواند موجب نشاط و شادابی افراد، به ویژه افراد ناتوان جسمی – حرکتی شده، و حتی میتواند در تقویت اندامهای مختلف بدن بهمنظور بازتوانی و توانبخشی نیز مورد استفاده قرار گیرد. بازیهای آبی مانند: واترپولو و یا شنا برای گذراندن اوقات فراغت مورد توجه بسیاری از معلولین قرار دارد و آنها اغلب تمایل دارند که شنا را بهعنوان یکی از رشتههای ورزشی مناسب در استخرهای ورزشی میتواند موجب افزایش مشارکت آنها شود. تعبیه و نصب وسایل مورد نیاز آنها برای دسترسی راحتتر به استخر، میتواند بهعنوان یکی از ویژگیهای ممتاز استخر به شمار رود. این موضوع علاوه بر توسعه مشارکت معلولین، موجب سودرسانی بیشتر به صاحبان و متولیان استخرها میشود.
از نکات لازم که باید مورد توجه صاحبان استخرها باشد، محلهای تعویض لباس، استحمام، آب استخر، پوشیدن لباس و مکانی برای تغییر و یا تعویض و مراقبت از ویلچر و یا عصا است. برای مثال معلولین، صندلی چرخدار معمولی خود را با صندلی چرخدار مخصوص استخر عوض میکنند؛ حال آن که چنانچه این امکان برای معلول وجود نداشته باشد، احتمال آسیب رسیدن به او یا عدم رغبت به انجام ورزش وجود ندارد. به این دلیل باید این صندلیهیا چرخدار در کابینها و در دسترس باشند. وسایل کمکی برای تعویض صندلی چرخدار مانند دستگیرههای کمکی باید تعبیه شده باشند. برای استحمام مناسب بهتر است یک زیردوشی تعبیه شود. این زیردوشی باید امکانات نشستن معلول و نیز دستگیرههای لازم را داشته باشد.
یکی از بخشهای مهم برای مراقبت از سلامتی معلول یا جانباز در استخر، طراحی سلامتی معلول یا جانباز در استخر، از یک فرد کمکی برای هدایت او به داخل استخر است. مناسبتر است مربیانی برای استخرهائی که افراد معلول را میپذیرند تربیت شوند تا روشهای استفاده از سطح شیبدار و نرده را به فرد معلول آموزش داده و به او کمک کند.
برخی مواقع نیز در کنار استخرها برای بلند کردن افرادی که از صندلی چرخدار استفاده میکنند، وجود یک بالابر هیدرولیکی مناسب است. در این صورت، قبل از آن که فرد معلول روی صندلی بنشیند، برزنتی روی کف آن قرار داده میشود؛ سپس بالابر به کنارههای برزنت متصل میشود، یا به کار افتادن دستگیرههای بالابر، فرد معلول بلند شده و داخل آب میشود.
اگر استخر شطح شیبدار داشته باشد، بایستی برای سهولت در انجام شنای فرد معلول، تمهیدات دیگری نیز در نظر گرفته شود. برای مثال: در چنین شرایطی بهتر است در استخرها صندلی چرخدار کهنه وجود داشته باشد تا معلول بهوسیله آن داخل آب برود و با کمک یک مربی از صندلی بلند شده و به راحتی شنا کند.
راهاندازی و شروع بهکار یک استخر ورزشی ویژه معلولین مستلزم مقدمات فراوان و مشارکت بخشهای گوناگون است. آنچه که مسلم است، معلولین بهلحاظ وجود برخی نقصهای بدنی، نمیتوانند در استخرهای شنای عمومی فعالیت کنند؛ حداقل تا زمانی که شنا را به خوبی یاد نگرفته باشند. بنابراین ایجاد استخرهای ویژه این افراد میتواند در جذب و استمرار تلاشهائی پیرامون توسعه شنای معلولین مفید و مؤثر باشد.
شرط لازم و کافی برای آغاز کار یک استخر ویژه معلولین، پیشبینی اموری چون چند منظوره ساختن استخر به لحاظ محدودیت فضاهای ورزشی، بهویژه استخرهای سرپوشیده و تطابق دقیق آن با نیازهای معلولین است. مناسبتر است هر استخر ورزشی، از کادری مشتمل بر یک سرپرست، چند نفر مربی، مسئول ایاب و ذهاب معلولین، خدمتگزاران، کادر رختکن و همچنین امکاناتی مانند اتاق استراحت، بوفه مخصوص و اتاق رختکن و سیع که ویژگیهای معلولین مختلف در آن مورد توجه قرار گرفته باشد، برخوردار باشد.
حفظ بهداشت آب استخر نیز برای معلولین از اهمیت بسیاری برخوردار است. از آنجائی که تعویض مکرر آب استخر امکانپذیر نبوده و مقرون به صرفه هم نیست، باید نهایت تلاش مسئولین استخر برای حفظ نظافت و بهداشت آب استخر صرف شود. حرارت مناسب آب یکی از مقولههای مهم در بهداشت استفاده از استخر است. برخی عقاید بر این نظرند که دمای آب استخر برای افارد معلول باید کمی بیشتر از افراد سالم باشد. فدراسیون ورزشهای معلولین سوئیس درجه حرارت آن استخر را برای معلولین بین ۲۶ تا ۳۰ درجه سانتیگراد تعیین کرده است.
توجه به مسأله ایاب و ذهاب معلولین جانبازان نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. باری افرادی که قادر نیستند از وسیله شخصی استفاده کنند، میتوان از وسایل نقلیه مناسب که استخرها برای این منظور فراهم میکنند استفاده کرد یا از آژانسهای خصوصی بهره برد. اگرچه پرداخت بهای سنگین برای این امر، این تصور را ایجاد میکند که شاید بتوان از هزینه گزاف یا حذف این خدمات صرفنظر کرد، ولی توجه به مسئولیتهای قانونی و انسانی در حمایت و حفاظت از معلولین و ایجاد تسهیلات برای پرداختن آنها به فعالیتهای ورزشی برای کسب سلامتی به مراتب از این هزینهها مهمتر است.
پیشنهادهائی برای تجهیز استخرها و افزایش رفاه حال جانبازان و معلولین:
– برای ورود و خروج کمخطر معلولین باید از امکاناتی مانند: رامپهای داخل استخر، پلههای، سرسرهها و بالابرها استفاده شود.
– استفاده از پلههای مسطح که معلول را به داخل آب هدایت میکند نیز میتواند برای رفاه معلولین و جانبازان مفید باشد.
– برای رفاه بیشتر موقع شنا، باید میلهها و قلابهائی در اطراف استخر برای مواقع اضطراری تعبیه شده باشد.
– بهتر است برای رفاه حال زنان و مردان معلول، سرویسهای بهداشتی جداگانهای در نظر گرفته شود.
منبع: ماهنامه علمی تحلیلی و آموزشی ورزش
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.