ماجراجويی در کوير با وجود معلوليت
ماجراجويی در کوير با وجود معلوليت
نويسنده: سعيد ضروری
مدتها بود فکر سفر به کوير ميان اعضای گروه مطرح شده بود. کوير به سبب ويژگیهای منحصر بفردش میتوانست حس ماجراجويی را در ميان افراد گروه «باما» – باوریهای ماجراجو – به وجود آورد. اعضای اين گروه که بنيانگذاران آن دارای معلوليت هستند برآنند تا با تجربه کردن کارهای ماجراجويانه از تک تک لحظات زندگی لذت ببرند و به سايرين نشان دهند معلوليت يک تفاوت است و همواره میتوان از زندگی لذت برد.
«باما» گروهی متشکل از افراد دارای معلوليت و غير معلول است که نقطه مشترکشان خطر پذيری و داشتن روحيه ماجراجويانه است، افرادی که در کنار زندگی عادی خود تلاش میکنند علاوه برفائق شدن بر موانع شهری و اجتماعی و تبعيضهای موجود در جامعه، کليشهها را در رابطه با معلوليت کنار زده و تصوير ناتوانی را از ذهن ساير افراد پاک کنند. با توجه به اينکه سفر عادی برای بسياری از افرادی که محدوديتهای جسمی و حرکتی دارند با چالشهای بيشماری همراه است، برنامهريزی سفری ماجراجويانه که تامين کننده انتظارات گروه باشد کاری مشکل و پيچيده مینمود. شناخت چالشها و برنامهريزی برای رفع موانع موضوعی مهم و حياتی بود که مدتها ذهن گروه اجرايی را به خود مشغول کرده بود.
انتخاب محل مناسب که اقليم و ويژگیهای کوير را داشته باشد و از نظر امکانات مناسب افراد دارای معلوليت باشد موضوعی مهم بود که در نهايت اکو کمپ متين آباد (حد فاصل ميان کاشان و نطنز) به دليل ويژگیها، زيبايی منطقه و داشتن امکانات مناسب به عنوان مقصد سفر انتخاب شد. سرمای هوا در شب، حرکت در شنهای روان با صندلی چرخدار و حوادث پيشبينی نشده از جمله مواردی بودند که میتوانستند گزينه سفر به کوير را حذف کنند. از طرفی وسوسه نشستن کنار آتش و تماشای آسمان کوير، موتور سواری، شتر سواری و تجربه آفرود بر روی رملها و حتی پرواز در آسمان کوير از موضوعاتی بودند که انگيزه و انرژی کافی برای مقابله با چالشها را فراهم میکردند.
با وجود هماهنگیها و تلاشهای فراوان جهت تحقق پرواز با پاراموتور بر فراز آسمان کوير، پرواز ممنوع بودن منطقه، گزينه پرواز را حذف کرد که میتوانست تجربهای ناب و بینظير برای افراد دارای معلوليت باشد و پرواز از روی تپههای شنی که میگفتند مانع چرخهای شما خواهند شد جدای از ماجراجويی برای گروه نماد پرواز از روی موانع بود. مانند هر جنبش و حرکتی، هستند افرادی که سعی میکنند چنين حرکتهايی را زير سوال ببرند و بپرسند چرا کوير؟ چرا اين سبک سفر؟ چرا خطر پذيري؟ ليست باورهای ما نوشته شده توسط محمد مقدم شاد از موسسين گروه باما پاسخی است که پرسشگران همواره به آن ارجاع داده میشوند.
اين ليست نشان دهنده باورها و اهداف گروه است که عبارتند از:
«باور داريم زندگی زيباست و ارزش زيستن و خطر کردن دارد
– باور داريم اين زيبايی زندگی را کسی درک میکند که قدر شناس لحظه لحظه آن باشد
– باور داريم میتوانيم از لحظه لحظه معجزه زندگی لذت بريم و اجازه ندهيم زندگی جولانگاه درد و رنج خودمان و ديگران شود-زندگی مقدمه ای برای زيستن ندارد، فرصت آن نيست که آماده لذت بردن از زندگی شويم از همين لحظه لذت بردن را شروع کنيم، اين لحظه آغاز بقيه زندگی است- هيچ گونه محدوديتی حتی معلوليت نمیتواند بهانهای برای محروميت از لذت باشند- در دل هستی آوای ناقوس لذت طنين انداز است هرکه گوش دارد بشنود
– باور داريم که انسانها فارغ از تفاوتهای طبيعی و اجتماعی و فرهنگی مانند رنگ، نژاد، جنسيت، قوميت و مليت، دين و مذهب حق بهرهمندی از فرصت برابر برای لذت بردن دارند
-باور داريم که فقط مالک اکنونيم گذشته را از کف دادهايم و آينده را هنوز به دست نياوردهايم پس بايد از اکنون خود بهره تمام عيار ببريم نه اينکه آن را با حسرت، پشيمانی و اندوه گذشته يا با دلنگرانی و ترس آينده بر باد دهيم- اگر امروز را زندگی نکنيم فردا، بار افزوده حسرت، پشيمانی و اندوه امروز را نيز بر دوش خواهيم داشت
– باور داريم در هر وضع و حال میتوان عزمی جزم داشت برای مکيدن شيره زندگی، بهرهبردن از مواهب معجزه حيات و لذت زيستن در اينجا و اکنون-هيچ وضع و حالی نمیتواند عذرخواه و توجيهگر لذت نبردن از اينجا و اکنون باشد
– باور داريم چنانچه اکنون ما نتيجه انتخابهای گذشته ماست آينده ما نيز نتيجه انتخابهای اکنون ماست پس میکوشيم تا از لحظه لحظه عمرمان برای شاد شدن، شاد بودن، شاد ماندن خودمان و شاد کردن همنوعانمان بهره بجوييم و از اين راه برای همه، زندگی خوش، خوب و ارزشمند رقم زنيم
-باور داريم که مسائل، مشکلات، تنگناها و درد و رنجها میتوانند دير يا زود از ميان برداشته شوند فقط با سه مديريت درست، مديريت بر باورها، مديريت بر احساسات و عواطف و مديريت بر زمان يعنی تبديل تهديدها به فرصت و نه بالعکس».
سفر به کوير برای گروه، نوعی تجربه جديد و ناب بود که بر اساس همين باورهای گروه بدون حمايت ارگان يا نهاد خاصی توسط انجمن باور برنامه ريزی و اجرا شد. پس از تلاشهای فراوان تيم اجرايی بويژه خانم فاطمهتقیزاده از اعضای گروه «باما»، دبير کانون معلولان منطقه يک شهرداری تهران و مسوول دفتر انجمن باور، گروهی متشکل از 17 نفر از افراد دارای معلوليت و غير معلول، صبح زود روز پنجشنبه يازدهم دی ماه به سمت اکو کمپ متين آباد حرکت کرد.
سفر با خودروهای شاسی بلند (4×4) متعلق به اعضای گروه، از همان ابتدا هيجان سفر را دوچندان کرده بود. تلاش شد برای مشکلات پيش رو تدابيری اتخاذ شود تا افراد بتوانند بيشترين بهره را از محيط کويری ببرند، از اينرو برای حرکت بر روی شنها تعدادی تشک تاتمی (تشکهای سفت که قابليت اتصال بهم را دارند) توسط آقای قابضی از باشگاه هوايی براق در اختيار گروه قرار داده شدند و نگرانیای در رابطه با گير کردن صندلیهای چرخدار در شنها وجود نداشت.
پيش از رسيدن به اکو کمپ متين آباد، رمپی فلزی توسط مديريت کمپ، آقای واقفی، سفارش داده شده و در جلوی ورودی اتاقها تعبيه شده بود. با رسيدن به اکو کمپ متين آباد و مشاهده سکوهای چادرها، مديريت مجموعه دستور ساخت رمپ مناسب برای ورود به چادرها را صادر کردند که بسرعت رمپی موقت برای تسهيل در تردد افراد در جلو ورودی چادرها ساخته شد. او همچنين با حضور در جمع اعضای گروه «باما»، تمايل خود را برای عضويت در اين گروه اعلام داشته و قول مناسب سازی کامل و اصولی مجموعه را جهت استفاده بيشتر اعضای دارای معلوليت از امکانات مجموعه دادند.
تجربه کوير نوردی با خودروی هايلوکس از جمله مواردی بود که به کمک آقای علی دشتی، از دوستان فعال و همراه «باما»، رقم خورد و با عبور از روی رملها و تپههای شنی تجربه حضور در کوير و لمس آن کامل شد. غلت زدن افراد دارای معلوليت از روی رملها به پايين از جمله مواردی بود که حس حضور در کوير را چند برابر کرد. شتر سواری و تجربه سوار شدن موتورهای ATV چهار چرخ، تماشای آسمان شب در کنار آتش هم هيجان خاص خودش را داشت که با کمک همسفران، افراد دارای معلوليت هم توانستند تجربههای جديدی در عبور از مرز محدوديتهايشان کسب کنند.
در ميان اعضا مانی رضايی از جمله ماجراجويان دارای معلوليت است که عليرغم معلوليت شديد در تمام برنامههای گروه شرکت میکند و در رابطه با تجربه اين سفر میگويد: «احساس تعلق به گروهی که افراد حاضر در آن روحيه متفاوتی داشتند حس خوبی بود و از نظر ذهنی و فکری آرامش خاصی داشتم و تجربه آفرود در کوير برای من فوق العاده بود».
حسين حاجیها از ديگر اعضای دارای معلوليت آشنايی با اين گروه را بهترين اتفاق زندگی خود قلمداد میکند که منجر به شناخت بيشتر نسبت به توانايیها، تغيير روحيه و سطح انرژی و تجربه حس زندگیاش شده است و اينکه در دنيا کارهای زيادی برای تجربه کردن وجود دارد و به عقيده او رهايی از روزمرگی از مهمترين تاثيرات چنين سفرها و اقداماتی است.
فاطمه تقیزاده از اعضای تيم اجرايی که برای اولين بار سفر دو روزه با افراد دارای معلوليت را تجربه کرده است همکاری کارکنان کمپ و روحيه افراد گروه را عالی توصيف میکند و تجربه آفرود برايش دلنشين و پر از هيجان بوده است.
آزاده مهدوی که ليدر اين سفر ماجراجويانه بوده است، انجام کارهای پرهيجان را بخشی از زندگی خود میداند و همواره بدنبال تجربه کارها و فعاليتهای جديد بوده است اما درگيريهای روزانه مانعی برای تحقق اين خواسته او بوده است اما گروه باما را فرصتی برای پيگيری ليست کارهای ماجراجويانه میداند و اميدوار است در کنار افراد دارای معلوليت و ارادههای پولادينشان دست به کارهای ماجراجويانه بزند.
منبع: روزنامه مردم سالاری، نسخه شماره 3665، 22 دی ماه 1393 ؛ سایت معلولین ایران
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)