پنل تخصصی اتیسم و بلوغ برگزار شد
پنل تخصصی اتیسم و بلوغ در حضور جمعی از خانوادههایی که فرزندانی دارای اتیسم دارند و با سخنرانیهای تخصصی اساتید کشورمان و همچنین حضور تنی چند از استادان دانشگاههای علوم توانبخشی و دانشجویانی که در این رشتهها مشغول به تحصیلند برگزار شد.
پنل تخصصی اتیسم و بلوغ برگزار شد
به گزارش واحد اطلاع رسانی انجمن اتیسم ایرانیان، این پنل تخصصی نخستین گام انجمن اتیسم ایرانیان در این مورد خاص بود که با همکاری دانشگاه توانبخشی و بهزیستی، روز گذشته در سالن همایشهای این دانشگاه اجرا شده و کارشناسان و متخصصان پس از توضیحاتی در رابطه بحث بلوغ در فرزندانی دارای اتیسم به پرسشهای خانوادهها پاسخ دادند.
در ابتدای این پنل تخصصی مدیر عامل این انجمن با اشاره به اینکه بحث بلوغ و طی کردن این دوران در فرزندانی که دارای اتیسم هستند از بزرگترین دغدغه های خانوادههای آنان است گفت: «امیدواریم با اجرای فعالیتهای اینچنینی و قبول زحمت از سوی استادان دانشگاهها و پزشکان و متخصصانی که در این امر فعالیت دارند بتوانیم گامهایی تاثیرگذار برای حل و فصل مشکلات خانوادهها برداریم.»
سعیده صالح غفاری خاطرنشان کرد: «به دلیل مهم بودن مباحث یاد شده، سعی شده تا این پنل تخصصی در دو مرحله برای خانوادههای نیازمند به این اطلاعات علمی و اجتماعی برگزار شود. در پنل نخست به مباحث علمی این بحث در حوزه روانشناسی و تعریف بلوغ و مشکلات جنسی افراد دارای اتیسم پرداخته میشود و در پنل تخصصی دوم مباحث علمی در رابطه با غدد و مدیریت دوران بلوغ افراد دارای اتیسم بحث و گفت و گو خواهد شد.»
وی ضمن تشکر از مدیریت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی آقای دکتر «محمدتقی جغتایی» از همکاری این دانشگاه برای رسیدن به اهداف آگاه سازی سطح جامعه در ارتباط با این اختلال رشدی و ذهنی خبر داد.
در این همایش تخصصی استادانی چون دکتر ساحل همتی، روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه ، دکترعفت السادات خویی مرقاتی متخصصی سکسولوژی و فیروزه روستا کارشناس ارشد مامایی و بلوغ به سخنرانی پرداخته و به سؤالات مدعوین نیز پاسخ دادند.
در ابتدای این همایش تخصصی «تورج سهرابی» یکی از جوانان دارای اتیسم، در رابطه با مشکلات افراد دارای اتیسم و دیدگاهشان نسبت به اطراف و همچنین خواستههای آنان از جامعه دکلمه ای را اجرا کرد.
آقای دکتر جغتایی ریاست دانشگاه ، برگزاری چنین پنل های تخصصی را در سطح جامعه مثمر ثمر دانسته و عنوان کرد: «اتیسم مبحثی بسیار پیچیده بوده و به هر دلیلی رشدش در حال پیشرفت است. در حال حاضر در تمام جهان در رابطه با این اختلال تحقیقاتی صورت میگیرد و هم گام با آنها در کشور ما نیز تحقیقات در رابطه با اتیسم در حال پیشرفت است. این تحقیقات در سطح مولکولی شناختی و درمانی، تغدیه، نگهداری و … است.»
وی افزود: « به نسبت آنکه در رابطه با اتیسم باوررها بر این است که کار چندانی برای حداقل رساندن مشکلات افراد دارای این اختلال انجام داد اما امروز به جرأت میتوان گفت که اتیسم قابل کنترل بوده و با انجام فعالیتهای توانبخشی و روانشناسی بر روی افراد دارای اتیسم میتوان وی را در شرایط بسیار خوبی قرار داد.»
همچنین محمدی یکی از مادرانی که دارای فرزندی دارای اتیسم بوده و توانسته با مدیریت درست وی را تا مرحله فوق دیپلم پیش ببرد برای جمع حاضر سخنرانی کرده و از تجاربش گفت.
وی گفت: «۲۰ سال گذشته زمانی که متوجه تفاوت فرزندم با سایر کودکان شدم تنها امیدم دیدن فردی با این تفاوت بود که نوجوانی و جوانی را پشت سر گذاشته است تا به چشم خود آینده فرزندم را ببینم. اما این شرایط به ندرت اتفاق میافتاد و خانوادههای آنان نیز به دلیل عدم آگاهی نمیتوانستند اطلاعات مفیدی را در اختیار من بگذارند تا بهتر بتوانم با فرزندم رفتار کنم اما امروز خانوادههایی که فرزند اتیسم دارند میتوانند با شرکت در همایشهایی که برای آنان برگزار میشود برای بسیاری از سؤالات خود پاسخی مناسب دریافت کنند.»
وی افزود: «فرزندانی که دچار اختلالات نافذ رشد هستند مادرانی توانمند میخواهند و اگر غیر از این باشد انان مسیر زندگی را درست طی نخواهند کرد.»
محمدی که پیش از این لیسانس مامایی خود را اخد کرده و امروز نیز در رشته کارشناسی روانشناسی مشغول به تحصیل است معتقد بود که با فرزندش یک بار دیگر بزرگ شده و امروز خود را جوان حس میکند. اتیسم بخشی از دیوار و کف خانه اوست و با آن عجین شده است. فرزندش را بسیار دوست داشته و از داشتن وی خوشحال است و به خانواده های شرکت کننده در این پنل تخصصی توصیه میکند که اگر بخواهند با قبول نکردن اختلال فرزندشان زمان طلایی آموزش وی را به تاخیر بیندازند هرگز نمی توانند این اهمال را جبران کنند.»
محمدی گفت: «با وجودی که یک فرزند پسر سالم دارم و دخترم دارای اتیسم است همه مرا به عنوان «مامان سلماز» میشناسند. من در تربیت هردوی آنان کوشا بودم و مشکلی در زمینه طی کردن دوران بلوغ فرزندانم علی الخصوص دخترم نداشتم.»
این مادر موفق ابراز داشت: «بنده فقط اصرار دارم مادران برای آموزش فرزندانشان برنامهریزی صحیح و طولانی را انجام دهند و نا امید نشوند. در ضمن این نکته را باید همیشه در خاطرشان حفظ کنند که فرزندشان تا مرز عادی شدن خواهد رسید اما هیچ گاه به طور کل عادی نمیشود.»
بلوغ در اتیسم تاخیر ندارد
دکتر ساحل همتی ، متخصص روانپزشکی و عضو هیات علمی دانشگاه توانبخشی و بهزیستی به عنوان نخستین سخنران مباحث تخصصی بلوغ و اتیسم، گفت: «برای حل مشکلاتمان نخستین چیزی که باید بیاموزیم شرکت در جمعهایی است که از آن تجربه کسب کنیم و این مساله به تنهایی میتواند از هیجانات کم کند.»
وی با اشاره به اینکه تغییرات بلوغ بسته به ژنتیک و تغذیه متفاوت، در افراد مختلف سن متفاوتی دارد خاطرنشان کرد: «بلوغ همانطور که با تغییرات فیزیکی بدن همراه است هیجانات روحی را نیز در بر دارد و ما نمیتوانیم جلوی این هیجانات را بگیریم. این هیجانات جدا از تغییرات هورمونی نیست . وقتی نوجوان به سن بلوغ میرسد تغییر رفتار میدهد و این مساله ارتباطی با اتیسم بودن یا نبودن فرد ندارد.»
این متخصص روانپزشکی گفت: «بنابراین باید بیشتر از هر مساله در این مبحث به بحث بهداشت فردی و حمایتی توجه کنیم. والدین باید پیش از سن بلوغ برای فرزندانشان در ارتباط با تفاوتهای وجودشان در دوران بلوغ آموزش داده و دنیای بلوغ را برایشان تشریح کنند. در غیر این صورت نوسانات خلقی، خشونت، تشدید خشونت و افسردگی که از علایم طبیعی بلوغ است برای فرزندان دارای اتیسم آنان مشکلات عدیده ای ایجاد کرده و خانوادههای آنان را درگیر می کند.»
دکتر همتی ادامه داد: «بنابراین در زمان بروز بلوغ، نوجوان از تغییرات فیزیکی خود وحشت زده نمیشود و علایم رفتاریاش سیر طبیعی خود را پیش خواهد برد. در فرزندانی دارای اتیسم نیز همینطور است . آنان نیز باید بهداشت فردی را آموزش ببینند. ممکن است شیوه آموزش برای آنان با سایر فرزندان متفاوت باشد اما این تفاوت دلیلی بر آن نیست که بلوغ آنان را با دارو به تعویق بیندازیم و یا اینکه به طور کل از بلوغش عصبانی بوده و نخواهیم او را حمایت کنیم.»
وی با اشاره به سن بلوغ در دختران از هشت تا ۱۲ سالگی و ۱۰ تا ۱۶ سالگی در پسران گفت: «زمانی که میان سن اجتماعی و سن تقویمی فاصله میافتد بیشک مشکلات نیز بیشتر میشود. بنابراین زمانی که بلوغ اتفاق میافتد سن ارتباطات اجتماعی نیز باید افزایش یابد. برای فرزندانی دارای اتیسم بهتر است این آموزشها با شکل کشیدن همراه باشد. دخترها را با دخترها و پسرها را با پسرها مقایسه کنیم. عکسهای کودکی مادر و پدر را به آنان نشان دهیم و بزرگ شدنشان را به آنان گوشزد کنیم. باید سه سال مانده به سن بلوغ این آموزشهای عینی را برای آنان آغاز کنیم و بدانیم که نگفتن آن مساوی با خشونت و عواقب بد بعدی در آنها خواهد بود.»
دکتر همتی خاظرناشان کرد: «دربسته نگه داشتن مسایل بلوغ برای فرزندانی دارای اتیسم میتواند آنان را در زمان بلوغ منزوی تر از گذشته کرده و توان انجام کارها را از آنها گرفته و به طور کلی در زندگی آنان پس رفت ایجاد کند. بهخصوص خانوادههایی با سابقه افسردگی بیشتر در معرض این خطرها هستند. لاجرم باید در این مواقع برای فرزندان خود دارو استفاده کرد و خانوادهها نیز باید رفتاردرمانی شوند.»
حریم خصوصی
وی از مهمترین آموزشهای نوجوانان در زمینه بلوغ را نشان دادن حریم خصوصی به آنان و احترام گذاشتن خانوادهها به ای حریم عنوان کرد و گفت: «کشف اعضای جنسی و مراجل رشدی و تکاملی از مراحل رشدی هر انسانی است. در این زمان استمنا در بسیاری از نوجوانان صورت میگیرد و در مراحل تکاملی انسان طبیعی است. اما او باید از آموزشهای گذشتهای که والدینش به او دادهاند بداند که این عمل باید در حریم خصوصی اش انجام بگیرد. یعنی اتاق دربسته. او باید بداند حریم خصوصی جلوی تلویزیون نیست . اگر این آموزش به درستی صورت گیرد بعدها جلوی بسیاری از مشکلات خانوادههای دارای فرزند اتیسم و حتی خانوادههایی با فرزندان سالم گرفته میشود.»
این روانپزشک خاطرنشان کرد: «برای اینکه این رفتار در بلوغ به وسواس تبدیل نشده و مشکلاتی را بوجود نیاورد باید با برنامهریزیهای درست زمانهای تنهایی نوجوانان خود را به حداقل برسانیم. با سرو صدا وارد اتاقش شویم و ذهنش را از افکار درگیر کننده دور کنیم و با ایجاد برنامهای ساختاری و معین مانند کلاسهای آموزشی و ورزشی درگیریهای ذهنیاش را بیشتر کنبم.»
دکتر همتی در ادامه ، یکی از شایعترین برخوردهای خانوادههایی که دارای فرزندی با اختلال اتیسم هستند را عقب انداختن بلوغ در آنان با استفاده از دارو خوانده و گفت: «سن استخوانی، سن تقویمی و سن فیزیولوژيکی یا هم همخوانی دارند و اگر بخواهیم آن را نادیده بگیریم مشکلات بیشتری را برای خود و فرزندمان خواسته ایم .»
وی گفت: «بلوغ در اتیسم تأخیر ندارد . اگر مغز اختلالات تکلمی دارد دلیلی بر اختلالات هورمونی در بدن فرد دارای اتیسم نیست.
نگرش به مسایل جنسی باید تغییر کند
در ادامه این پنل تخصصی دکتر عفت السادات مرقاتی خویی استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص سلامت جنسی، غدد و جامعه شناس به تغییر نگرشها در زمینه بلوغ در میان افراد جامعه خصوصا خانوادههای فرزندانی با شرایط معلولیت های جسمی و فیزیکی اشاره کرده و گفت: «تا زمانی که انسان دارای مغز و پوست است رفتارهای جنسی را از خود بروز میدهد و اگر نمیخواهیم این رفتارهای جنسی را از فرزندانمان ببینیم لاجرم باید سرش را از تنش جدا کنیم.»
وی افزود: «اگر به دلیل اتیسم بودن فرزندمان نمیخواهیم رفتارهای جنسی اش را شاهد باشیم خود را میزبان مشکلات بزرگ در سالهای اتی زندگیاش کرده ایم. بنابراین باید خود را آماده کنیم تا رفتار جنسی اش را دریابیم. پس باور داشته باشید که فرزند دارای اتیسم شما در هر درجهای از اختلال که باشد هوشمندی جنسی اش، احساسات جنسی اش و تمایلات جنسی اش طبیعی است و با توجه به اینکه راههای متعددی برای ابراز احساسات وجود دارد رفتارهای جنسیاش قابل تنظیم و تعلیم است.»
این متخصص در امر سلامت جنسی خاطرنشان ساخت که خانواده باید برای مواجه شدن با این موارد طبیعی از سه سال گذشته آمادگی داشته باشد و به مدعوین وعده داد تا در پنل تخصصی دوم راهکارها را به خانوادهها ارایه دهد.»
اهمیت رفتارهای جنسی در اتیسم
دکتر خویی در ادامه سخنرانی خود با تأکید بر این مهم که فرد دارای اتیسم با تفاوتها واکنش نشان میدهد گفت: «باید قبل از بروز تفاوتها در د.ران بلوغ وی را از آن آگاه کنیم. متأسفانه فراهم کردن زمینهای برای داشتن یک زندگی روزانه زیر سایه و تحت کنترل شدید و دایمی و فقدان حریم خصوصی برای تکامل جنسی پر فضایی امن و خواستن زندگی با رهبانیت و پنهان کردن فعالیتهای جنسی شایعترین مشکلات خانوادههایی است که فرزندانی متفاوت از سایرین دارند و این مساله اثرات منفی بسیاری را بر کیفیت زندگی آنان در بر دارد. »
وی گفت: اذهان عمومی جامعه در خصوص آموزش مسایل جنسی سسبه عنوان امری طبیعی در فرایند تکاملی شخصیت فرد اغماض میکند. فرد اتیسمی که آموزش ندیده در ارضاء کردن نیازهای جنسی اش مشکل دارد و رفتارهای جنسی غیر طبیعی انجام میدهد و این ویژگی یک فرزندی دارای اتیسم است. چون این رفتارها بهموقع و در سن خودش اتفاق میافتد ما آن را غیرطبیعی میخوانیم و بسیاری از خانوادهها نیز درمانهای دارویی نابجا را برای ضایع کردن این رفتارهای جنسی انجام میدهند و این مسایل است که بر اهمیت آموزشهای جنسی فرزندان دارای اتیسم پیش از شروع بلوغ میافزاید»
دکتر خویی خاطرنشان کرد: «باید روی ابراز احساسات فرزندانی با اختلال اتیسم کار شود فرد دارای اتیسم از احساسات مثبتی برخوردار است اما رفتارهای جنسی خام داشته، بی تجربه و نابالغ است و خانواده باید همراهیش کند تا از این مرحله به درستی عبور کند و دچار اضطراب نشود.»
وی در انتها به خانوادههای دارای فرزند اتیسم گفت: «امیدوارم به تمامی سخنان من و همکارانم با دقت گوش داده و تفکر کنید. امروز وجود ما در این جمع تلنگری برای رفع نگرشهای درست در بلوغ بوده و از بروز مشکلات عدیده در آینده برای آنان جلوگیری میکند.»
نوازش فرزندان اتیسم برای فراهم کردن امنیت آنان
فیروزه روستا، کارشناس ارشد مامایی بلوغ و بارداری نیز که سخنرانی پایانی این پنل تخصصی را بر عهده گرفت در زمینه بلوغ در اتیسم گفت: «باید در این زمینه فراتر از برنامههای موجود کار شود. امروزه آموزش مدالیته درمانی یافته و تعریفش دادن اطلاعات به اضافه دادن مهارت در انجام آن است و باید برای طی دوران بلوغ به صورت درست و بدون مسکل هم خود فرد دارای اتیسم آموزش ببیند هم مربی و هم خانواده وی. »
وی افزود: «بلوغ عاطفی، جسمی و جنسی و روانی هر یک زمان تولد خودش را در فرد دارد و والدین نباید برای گذر از هر یک از این دوران ها در فرزندشان واهمه داشته باشند که با مشکلات چه کنند.»
روستا با خطاب قرار دادن والدینی که فرزندان اتیسم زیر ۶ سال دارند افزود: «امروز زمان طلایی شما برای برنامهریزی درست آینده آنان است. باید امنیت آنان که غذای روحشان است و هیچ گاه معلولیت برنمیدارد از سوی والدین تأمین شود و پس از آن اعتماد ایجاد کردن مهمترین مساله برای آنان است. زمانی میتوانیم اعتمادشان را به دست بیاوریم که برای آنان امنیت ایجاد کردهایم و آن بحث مهم نوازش فرزند را در بر میگیرد.»
وی گفت: «نوازش او یعنی اینکه من تو را اینگونه پذیرفتهام و او میتواند از این طریق به اعتماد به نفس کافی برای ادامه زندگی خود دست یابد. مغز میانی ما مرکز عواطف ماست. بگذاریم اطلاعات درست در ناخداگاه فرزندمان ثبت شود و با بد جلوه داو دن بلوغ برای خود و فرزندمان مشکلات دیگری را از لحاظ جسمی، هیجانی و اجتماعی برایش رقم نزنیم.»
این کارشناس ارشد در زمینه بلوغ نیز مانند سایر کارشناسان این پنل تخصصی بر آموزش فرزند اتیسم قبل از بلوغ تأکید کرده و گفت: «مسایل جنسی را باید برای آنان عادی سازی کنیم . آنان شاید دیرتر از سایرین متوجه مسیل شوند اما در نهایت متوجه خواهند شد و این مساله به هیچ وجه غیرممکن نیست.»
وی خاطرنشان کرد که بلوغ مساله اتیسم نیست. معضلی برای جامعه است اگر با آن درست برخورد نشود. ما میتوانی علاوه بر آموزشهای حریم خصوصی و بهداشت فردی به فرزندان در حال رشدمان آنان را با کلاسهای آموزشی و ورزشی سرگرم کنیم تا این دوران را بدون دغدغه و بروز اضطراب و وسواس و … بگذرانند.»
دومین پنل تخصصی برای خانوادههایی که تمایل به شرکت در آن را دارند ماه آینده برگزار خواهد شد و خانوادهها میتوانند اطلاعات کافی را در مورد زمان و شیوه برگزاری پنل از سایت اینترنتی انجمن اتیسم ایرانیان دریافت کنند.
منبع: سایت ایران اتیسم، شنبه 1 آذر 1393
همایش بلوغ2 و اتیسم، 13 و 14 دی
همایش بلوغ 2 و اتیسم، به مدت دو روز در تاریخ های 13 و 14 دی ماه در بیمارستان صارم برگزار میگردد.
میز گرد(Panel)تخصصی (بلوغ2 و اتیسم)
* برگزارکنندگان:انجمن اتیسم ایرانیان با همکاری دانشگاه علوم بهزیستی وتوانبخشی و بیمارستان صارم
* زمان : شنبه 13/دی/93 ساعت 19-16
* مکان: تهران،شهرک اکباتان،فاز3،جنب میدان بسیج، بیمارستان صارم
*پانل تخصصی ویژه والدین و کارشناسان علاقه مندمی باشد.
اطلاعات بیشتر:02144422525 و 44614839-021
وبسایت : www.autismiran.com
کارگاه آموزشی مدیریت و هدایت رفتارهای جنسی (با رویکرد اتیسم)
* برگزارکنندگان:انجمن اتیسم ایرانیان با همکاری بیمارستان صارم
مدرسان: خانم دکتر خویی مرقاتی(دکترای تخصصی رفتار شناسی جنسی)، آقای دکتر شاداب صالح پور(متخصص غدد)
* زمان : یکشنبه 14/دی/93 ساعت 16-8
* مکان:تهران،شهرک اکباتان،فاز3،جنب میدان بسیج، بیمارستان صارم
* اطلاعات بیشتر: 02144422525 و 44614839-021
*وبسایت : www.autismiran.com
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)