کتاب فعالیتهای مجلس شورای اسلامی در عرصه معلولین/ بخش دوم
بخش دوم:
فصل سوم: رخدادهای مهم
جامعه معلولین شاهد حوادث فرهنگی، ورزشی، تقنینی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی در دو دهه اخیر بوده است. این حوادث توجه به اهتمام مجلس محترم شورای اسلامی را جلب نموده و سرانجام آن، تصمیمگیری جدید یا تصویب قانون جدید یا اصلاح قوانین گذشته بوده است. این فصل شامل گزارشی از اهمّ این رخدادها است.
نشست فراکسیون با سازمان های معلولین
اعضاء فراکسیون حمایت از معلولان مجلس، روز جهانی معلول با دبیران سازمانهای مردم نهاد معلولین نشست مشترکی برگزار کردند.
در این نشست که ظهر امروز یکشنبه یازدهم آذرماه برگزار شد، «فاطمه آلیا» عضو فراکسیون حمایت از معلولین مجلس شورای اسلامی با اشاره به عمر سه ماهه این فراکسیون گفت: معلولیت یک ناتوانی جزیی جسمی است که خداوند از روی حکمت برای آدمی مقدر کرده است در حالی که درهای بسیاری از نبوغ و هوش را برای شخص معلول گشوده است. نماینده تهران با اشاره به خواست نهادهای مردمی حمایت از معلولین برای برداشتن محدودیت های معلولین در کاندیداتوری مجلس شورای اسلامی، با توجه به حساسیت امر نمایندگی، برای کاندیدا شدن معلولین منع قانونی وجود دارد.
در این جلسه مشکلات و کاستی های جامعه معلولین و همچنین لایحه حمایت از معلولین مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.
افزایش توانبخشی و حمایتی معلولان
قانون افزایش توانبخشی و حمایتی معلولان و زنان سرپرست خانوار توسط سازمان بهزیستی کشور در مجلس شورای اسلامی نهایی شد و پس از تأیید شورای نگهبان به قوه مجریه ابلاغ شد. این قانون در تیرماه 1387 در شورای نگهبان تأیید و به قوه مجریه رفت. ماده واحده این قانون اینگونه است.
ماده واحده ـ به منظور گسترش پوشش خدمات توانبخشی و حمایتی از یکصد هزار نفر از معلولان و سی هزار نفر از زنان سرپرست خانوار دولت مجاز است با جابهجایی اعتبارات از محل صرفه جویی حداکثر تا مبلغ سیصد میلیارد ریال در اختیار سازمان بهزیستی کشور قرار دهد.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ پنجم تیرماه یکهزار و سیصد و هشتاد و هفت مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 12/4/1387 به تأیید شورای نگهبان رسید.
دیدار اعضای انجمن علمی معلولان ایران با باهنر
جمعی از اعضای انجمن علمی و آفرینش های هنری معلولان ایران عصر روز سه شنبه با مهندس محمدرضا باهنر نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی دیدار کردند.
در این دیدار اعضای این انجمن مشکلات خود را مطرح و از نایب رئیس دوم مجلس خواستند تا مجلس شورای اسلامی برای حل مشکلات آنان اقدام کند.
آنان همچنین خواستار الحاق ایران به کنوانسیون بین المللی حقوق معلولان و اجرایی نمودن قانون حمایت از معلولان شدند. اعضای انجمن علمی و آفرینش های هنری معلولان ایران همچنین به مشکلات فراروی معلولان در استفاده از فضاهای شهری اشاره و خواستار همکاری مسئولان ذیربط برای مناسبسازی محیط های شهری برای معلولان شدند.
انجمن علمی و آفرینش های هنری معلولان ایران به عنوان یک تشکل غیردولتی در جهت پیگیری حقوق معلولان و جانبازان تشکیل شده و 700 عضو دارد. مهندس برجیان مدیر این مؤسسه خود معلول حرکتی و ویلچرنشین است.
اقدامات برای معلولین
خانم آلیا رئیس فراکسیون معلولین و پیشگیری از معلولیت در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امسال نسبت به سال های گذشته قدم های بیشتری برداشته در جهت بهبود وضعیت و حل مشکلات معلولین برداشته شده است. با شروع روز جهانی معلولین، سال عدالت و تکریم معلولان نام گرفته است.
در خصوص لایحه الحاق ایران به کنوانسیون جهانی حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت اظهار داشت: این لایحه با پیگیری های به عمل آمده در دولت به تص.یب رسید و تقدیم مجلس شد.
عضو فراکسیون زنان در مجلس افزود: این لایحه همچنین با توجه به در پیش بودن روز جهانی معلولین و براساس ماده 102 آیین نامه داخلی با بیش از 180 امضاء از طرف نمایندگان در اولویت قرار گرفت و در صحن مجلس مطرح شد.
خانم آلیا با اشاره به تصویب لایحه مذکور در جلسه علنی روز چهارشنبه خاطر نشان کرد: امروز در حضور بیش از 100 نفر از اقشار مختلف معلولین که در مجلس حضور داشتند لایحه الحاق ایران به کنوانسیون جهانی معلولین با 180 رأی نمایندگان امروز به تصویب رسید.
ابراز امیدواری کرد که با همکاریهای وزارت رفاه و تأمین اجتماعی و سازمان بهزیستی و سایر دستگاه ها مفاد این مصوبه جامه عمل پوشانده تا وضعیت معلولین در کشورمان روز به روز بهتر شود.
امسال نسبت به سال های گذشته در مورد معلولین قدم های بیشتری برداشته شده که قانون جامع حمایت از معلولان که توسط مجلس تصویب شده است و تاکنون بخش عمده ای از آن به اجرا درآمده یکی از این موارد است. توقع و انتظار ما تسریع در اجرای بخش اجرانشده است.
با توجه به جلسه ای که شب گذشته اعضای فراکسیون معلولین و جمعی از معلولین با رئیس جمهور داشتند، با توجه به اینکه در آستانه تدوین بودجه سال 88 هستیم درخواست نمودیم تا در تدوین لایحه بودجه سال آینده، نسبت به امور معلولان توجه ویژه در نظر گرفته شود.
در همین دیدار، رئیس جمهور وعده داده است تا مشکل مسکن معلولان در اولویت قرار گیرد. وی در پایان خاطر نشان کرد: پیشگیری از معلولیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا ضمن حمایت از معلولانی که در حال حاضر وجود دارد، باید تلاش نماییم تا به آمار این معلولان اضافه نشود و میزان معلولیت های مادرزادی کاهش یابد که این امر توسط وزارت بهداشت می تواند صورت بگیرد.
نامه انجمن های فعال معلولان به رئیس مجلس
انجمن های عضو کمیته پیگیری، اجرا و بهینهسازی قانون جامع حمایت از معلولان، در نامه ای از علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مجلس، برای تصویب الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حقوق انسانی افراد دارای معلولیت تشکر و قدردانی کردند.
در این نامه چنین آمده است: بی گمان در تاریخ پرفراز و نشیب ملت سرافرازمان روزهایی است که تجلی به ثمر نشستن آرمان های ملی، دینی و تاریخی ملت قهرمان ایران عزیز است. روزهایی همچون 22 بهمن 1357 سالروز پیروی با شکوه انقلاب اسلامی ایران، 12 فروردین 1358 سالروز تأسیس رسمی جمهوری اسلامی ایران با مهر تأیید ملت تاریخساز ایران و سوم خرداد 1361 سالروز بازگشت خرمشهر مقاوم به دامن ایران اسلامی. در تقویم شکلگیری هویت گروه های مختلف اجتماعی نیز روزهای است که یادآور حصول موفقیت های عظیم تاریخی و سرنوشت ساز است.
چهارشنبه 13 آذر 1387 روز تصویب الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حقوق انسانی افراد دارای معلولیت یکی و بلکه مهمترین روز در تاریخ فعالیت های جامعه افراد دارای معلولیت ایران و سازمان های مردم نهاد است، سرآغاز فصلی نوین در ایجاد فرصت های برابر و متناسب با شأن انسانی و شهروندی میلیون ها انسان دارای معلولیت در گستره ایران عزیز می باشد.
آنها ضمن تأکید بر فعالیت های پیگیر و مستمر افراد معلول و سازمان های مردم نهاد در تحقق این امر آمده است: قطعاً این پیروزی به جز همراهی دلسوزانه و احساس مسئولیت قابل تقدیر نمایندگان مجلس شورای اسلامی میسر نمیشد. لذا به نیابت از جامعه معلولان کشور و سازمان های فعال آنها قدردانی خود را از همگامی اعضاء خانه ملت با آرمان خواهی جامعه معلولان ایران و حسن انجام وظیفه نمایندگان محترم ملت نسبت به یکی از پرمشکل ترین اقلیت های اجتماعی ابراز میکنیم و به ویژه از زحمات و پیگیری های فراکسیون اجتماعی و تلاش های دلسوزانه کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی سپاسگزاریم و از ریاست محترم مجلس نیز به خاطر هدایت مدبرانه نشست مربوطه مجلس منتج به اخذ آراء قاطع اعضاء خانه ملت به نفع الحاق، تشکر ویژه به عمل میآوریم. قطعاً هر بهروزی و سعادتمندی که در پرتو تحقق مفاد این کنوانسیون در زندگی میلیون ها معلول ایرانی رخ دهد سهمی در سعادتمندی شما نمایندگان دلسوز ملت خواهد داشت.
در پایان ضمن قدرشناسی مجدد از نقش سرنوشتساز مجلس شورای اسلامی ایران در تحقق این پیروزی آیندهساز برای معلولان کشور انتظار داریم اعضاء محترم خانه ملت با تصویب قوانین پایین دست و اجرایی برای تبدیل حقوق مورد تأیید افراد معلول مندرج در کنوانسیون به دستاوردهای ملموس برای افراد معلول و تحقق عملی فرصت های برابر این گروه اقدام شایسته خود را در تصویب کنوانسیون تکمیل کرده و موجب شوید طعم شیرین الحاق جمهوری اسلامی به کنوانسیون در کام افراد معلول کشور حس شود.
کمیته پیگیری، اجرا و بهینه سازی قانون جامع حمایت از معلولان در سازمان بهزیستی کشور مستقر است.
علل عدم اجرای قوانین مجلس
یکی از قوانین مصوب مجلس شورای قانون جامع حقوق معلولین در ۱۶ ماده اجرایی میباشد که به دلایل زیر اجرا نشده و از عدالت رفتاری و عملی خبری نیست:
۱. انگیزه و شناخت کافی نسبت به درک مشکلات معلولین از سوی مدیران مرتبط با معلولین وجود ندارد و به عبارتی خود متولیان معلولین و در رأس آنها سازمان بهزیستی از ناقضین اصلی حقوق شهروندی معلولین میباشند و ریشه این معضل بزرگ نیز به سوء مدیریت ها و فرصت طلبیهای برخی مدیران اجرایی مربوط میشود.
در تبصره واحده ماده یک قانون حمایت از حقوق معلولین تأکید شده است: معلول به فردی در این قانون اطلاق میشود که به تشخیص کمیسیون پزشکی سازمان بهزیستی بر اثر ضایعه جسمی، ذهنی و روانی یا توام اختلال مستمر در سلامت و کارایی عمومی وی ایجادگردد به طوری که موجب کاهش استقلال فرد در زمینه های اجتماعی و اقتصادی شود.
کدام مدیر ارشد و کدام مدیرکل در تنها سازمان متعلق به معلولین با این رویکرد به معلولین می نگرد؟ اگر همین نگرش قانونی مصوب در تعامل با معلولین مورد تمکین واقعی مدیران قرار گیرد بسیاری از فشارها و نگرانی های روزمره زندگی از دوش معلولین برداشته میشود ولی واقعیت این است نگرش مدیران اجرایی به معلولین نگرشی فنی و قانونی نیست و حتی در خود سازمان بهزیستی انتظاری فراتر از کارکرد افراد سالم از معلولین وجود دارد و این در صورتی است که افراد سالم در همان موقعیت شغلی کارایی به مراتب پایینتر از معلولین و آن هم از روی عمد و قصوردارند و علت اصلی این فرافکنی سوء مدیریتها به وجود معلولین در محیط کاری ناشی از بی توجهی جدی به تبصره قانونی مذکور میباشد.
۲. سازمان بهزیستی به عنوان تنها متولی معلولین از ضعفهای ساختاری مدیریتی و اجرایی حاد برخوردار میباشد یعنی هم مدیران آن توان درک روحیات و مشکلات معلولین را ندارند و اندک مدیران مسئول و خدوم نیز به حاشیه رانده میشوند و هم معاونتها و کارشناسیهای سازمان بهزیستی طوری چیدمان مدیریتی پیدا کرده اند که اندک توجهی به خود معلولین توانمند در حل مشکلات و ارائه راهکارها را ندارند و به عبارتی معلولین منتقد توانمند که از توان بالای تحلیل مشکلات برخوردارند در سیستمی نادرست یا منزوی میشوند و یا از زندگی میافتند و با انواع برچسب ها و فشارهای تصنعی روبرو میشوند و دلیل اصلی این تناقض رفتاری مدیران نیز حاکمیت روابط و باندگرایی به جای نظریه شایسته سالاری میباشد.
در این معضل بزرگ مدیریتی آنقدر بهزیستی ناتوان است که حتی مدیرکل های برخی استان ها برای خود یک حکومت بزرگی درست کرده اند و تا مهره ذی نفوذی آنها در مجلس و یا استانداری ها وجود دارد همان مدیرکل ها نیز ترس بازخواست قانونی از مراجع بالا را ندارند و با این جزایر مستقل مدیریتی چگونه میشود انتظار داشت که قوانین مصوب مجلس در مورد معلولین اجرا شود؟
۳. به علت فقدان اطلاع رسانی ها و نیز نبود جلسات و همایش های بزرگ با حضور حداقل مدیران استانی در مراکز استان ها اکثرمدیران اجرایی سایر ادارات و ارگان ها نگرشی سنتی توام با سلایق خاص خودشان نسبت به معلولین دارند یعنی یا دید ترحمی دارند و یا دید تنفری و علت این نقص ها نیز باز به قصور متولیان مسقیم معلولین در سازمان بهزیستی مربوط میشود یعنی آنها آنقدر در مشکلات داخلی و جاری خودشان مانور میدهند که راه حل های خارج از سازمانی را نیز فراموش میکنند.
۴. به نظر میرسد تنها وجود قوانین نمیتواند راهکار واقعی مشکلات معلولین باشد بلکه تا مجریان قانون شعور و معرفت انجام وظیفه پیدا نکرده باشند قوانین شکل اجرایی به خود نخواهند گرفت و متأسفانه سیستم مدیریتی کلان نیز خواه ناخواه تبلیغ را بجای خدمت و هیاهو را بجای تکریم اشتباه گرفته است و دوست دارد بدین شکل از تعهد عملی قوانین شانه خالی کند.
۵. تشکلات غیردولتی معلولین نیز تازمانی که زیرنظر سازمان بهزیستی از حداقل شرایط برای طرح دغدغه ها و راهکارهای خود محروم باشند توان ابراز وجود نخواهند داشت و نخواهند توانست در اجرای عملی قوانین مؤثر گردند بنابراین باید تدبیری اندیشیده شود که حداقل نخبگان معلول در مدیریتهای اجرایی مرتبط با معلولین فرصت طرح نظر و دخالت عملی داشته باشند. و به رویه استفاده ابزاری از معلول باید خاتمه داده شود و بجای آن از توانمندی و طرح های خلاق آنها درجهت حل معضلات خودشان بهره جسته شود.
کمیسیون اجتماعی مشکلات معلولان
کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در هفته جاری با حضور وزرای رفاه و تأمین اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کار و امور اجتماعی، صنایع و معادن و راه و ترابری، مسائل و مشکلات معلولان کشور را بررسی می-کند.
به گزارش خبرنگار خانه ملت، کمیسیون اجتماعی در جلسه روز سه شنبه خود رسیدگی به طرح جامع خدمات-رسانی رسیدن به ایثارگران را ادامه می دهند.
همچنین در این روز نماینده صندوق جمعیت ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران با حضور در کمیسیون گزارشی از عملکرد این صندوق در کشور و تبیین برنامه های آتی آن ارائه می کند.
در جلسه روز سه شنبه کمیسیون اجتماعی همچنین مسائل و مشکلات کشور با حضور وزرای رفاه و تأمین اجتماعی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کار و امور اجتماعی، صنایع و معادن و راه و ترابری مورد بررسی قرار می گیرد.
اعضای کمیسیون اجتماعی سپس در این روز با حضور در دفتر وزیر تعاون به بررسی طرح تأسیس شرکت های تعاونی توسعه و عمران شهرستانی که از صحن مجلس به کمیسیون اعاده شده می پردازند.
کمیسیون مشترک بررسی طرح اصلاح موادی از قانون استخدامی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1382 نیز روز سه شنبه تشکیل جلسه داده و به ادامه بررسی این طرح می پردازد.
کارگروه اشتغال و روابط کار کمیسیون اجتماعی نیز در روز دوشنبه بررسی دو طرح «سرمایه گذاریـ توسعه اشتغال و بخش خصوصی» و «بهسازی قراردادهای موقت کار و شرکت های پیمانکاری نیروی انسانی» را در دستور کار خود دارد.
کارگروه تعاون نیز در همین روز طرح تأسیس شرکت-های تعاونی، توسعه و عمران شهرستانی را که از صحن مجلس به کمیسیون اعاده شده بررسی می کند.
فراکسیون معلولان و برنامه پنجم توسعه
در جلسه امروز فراکسیون معلولان و جانبازان پیشنهادهای لازم جهت حمایت از معلولان در برنامه پنجم توسعه مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.
این فراکسیون با حضور اسفندیاری رئیس جدید سازمان کل بهزیستی کشور، فاطمه آلیا رئیس فراکسیون معلولان و جانبازان، کاظم دلخوش، شهریاری، حسن کامران، موسوی، محجوب و جمعی از روئسای انجمن های معلولان و جانبازان برگزار شد.
کاظم دلخوش در این جلسه با بیان اینکه بررسی برنامه پنجم توسعه در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار دارد، گفت: باید تلاش کرد در برنامه هدفمند کردن یارانهها و قانون اصل ۴۴ رویکرد جدیدی به مسائل معلولان داشت و بهزیستی و اعضای فراکسیون معلولان قویتر از گذشته در این حوزه ورود کند.
برای طرح دو فوریتی حمایت از معلولان که در دستور کار این فراکسیون است، نیاز داریم از تجارب کشورهای خارجی الگو برداریم. باید بررسی شود کشورهای پیشرفته در این حوزه چه حق و حقوقی برای جامعه معلول خود در نظر گرفتهاند.
عضو کمیسیون اقتصادی تأکید کرد: برای نوشتن برنامه پنجم توسعه نیاز داریم قوانین که کارآمد و به روز نیست را شناسایی و بازنگری کنیم. دولت و بهزیستی طرح اصلاحی خود را جهت اصلاح و کارآمدی موارد ذکر شده در برنامه چهارم توسعه به مجلس ارائه کنند.
در این جلسه شهریاری با بیان اینکه نمایندگان مجلس نگران هستند مشکلات برنامه چهارم توسعه در برنامه پنجم نیز وارد شود، گفت: در برنامه چهارم توسعه پس از تصویب قوانین در جهت تسهیل حال جامعه معلولان و نوشتن آئین نامه ها، منابع مالی ذکر نمی شد. عدم اعلام منابع مالی عاملی شد تا مصوبات مجلس اجرایی نشود.
همچنین حسن کامران از اعضای فراکسیون معلولان و جانبازان با بیان اینکه در مدیریت قبلی سازمان کل بهزیستی کشور بر روی معلولان و جانبازان بسته بود، گفت: امیدوارم در دفتر اسفندیاری مدیر جدید این سازمان به روی جامعه و مشکلات معلولان بسته نباشد.
موسوی نماینده مردم اردبیل با حضور در این جلسه و با بیان اینکه موافق صحبتهای کامران در خصوص بسته بودن در مدیریت فقیه مدیر سابق سازمان کل بهزیستی نیستم ادامه داد: در ساختمان سازمان کل بهزیستی اتاق مدیریت در طبقه نهم قرار گرفت است برای ارتباط نزدیک مدیریت با بدنه جامعه معلولان لازم است اتاق مدیریت به طبقه اول آورده شود تا مراجعه کنندگان راحت تر مسائل و مشکلات خود را به گوش مسئولان این سازمان برسانند.
وی خطاب به اسفندیاری گفت: باید قبول کنیم که جامعه معلولان نیاز به محبت بیشتر دارند. در این خصوص نیاز است بیشتر از گذشته به وضع موجود فکر کنیم.
وی با بیان اینکه بهزیستی و کمیته امداد خمینی نباید در انجام وظایف خود تداخل داشته باشند، گفت: هر دوی این ارگانها افراد تحت پوششی دارند اما درست نیست معلولان را مانند توپ بین خود پاس دهیم.
محجوب نماینده مردم تهران با اشاره به صحبت کامران که درخواست پرداخت وام بلاعوض به معلولان را داشت گفت: در گذشته برای خود اشتغالی به این معلولان وام هایی داده شد که متأسفانه این پول در جای دیگری خرج شد. لازم است از حق تحقیق و تفحص مجلس برای مشخص شدن این موضوع بهره گیرد تا این مشکل هرچه زودتر برطرف شود.
اسفندیاری مدیر جدید سازمان کل بهزیستی کشور با حضور در فراکسیون معلولان و جانبازان و بعد از شنیدن سخنرانی مدیران انجمنها و NGOها گفت: برای بهبود وضع جامعه معلولان و جانبازان در آیندهای نزدیک جلسهای در بهزیستی برگزار خواهیم کرد تا نمایندگان و مدیران انجمن ها مشکلات و مسائل خود را در این زمینه به مسئولان ارائه دهند. این سازمان برای رفع معضلات معلولان نیاز به جمعآوری مشکلات و پیشنهادات افراد مرتبط با این جامعه را دارد.
پذیرش معلولان حقالتدریسی
تغییر رویکرد آموزش و پرورش در پذیرش نیرو توجه به قانون مصوب مجلس در مورد استخدام معلمان حقالتدریس است، اگرچه بهتر بود پیش از فراخوان عمومی این تصمیم اتخاذ میشد، اما حقوق معلولان دارای سابقه حقالتدریسی در صورت مواجه شدن با مشکل قابل پیگیری است.
فاطمه آلیا در گفتوگو با ایسنا، درباره پذیرش معلولانی که در آزمون نخست آموزش و پرورش پذیرفته شدهاند، تصریح کرد: اعمال تغییر در شرایط پذیرش آزمون مرحله دوم استخدام آموزش و پرورش نگرانیهایی در میان پذیرفته شدگان آزمون نخست اعم از معلول و غیرمعلول بوجود آورده است.
این موضوع دوجنبه دارد که به واسطه آن هم معلولان و هم غیرمعلولان مراجعاتی داشتهاند، بخش نخست اینکه برای آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش یک فراخوان عمومی اعلام و افراد علاقمند به تعلیم و تربیت در آزمون شرکت و در مرحله نخست پذیرفته شدند، اما برای مرحله دوم تصمیمات جدیدی بر اساس قانون استخدام معلمان حقالتدریس اتخاذ شد که مطابق با آن هر ساله باید به تناسب مجموعه بازنشستگانی که ازچرخه آموزش و پرورش خارج و به افتخار بازنشستگی نایل میشوند، نیروهای حقالتدریس جذب آموزش و پرورش شوند.
با تأکید بر این قانون وضعیت جدیدی در نحوه پذیرش نیروهای آموزش و پرورش در آزمون دوم پیش آمد به این صورت که وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد فقط پذیرفته شدگانی که سابقه حقالتدریس دارند جذب میشوند، بنابراین عده زیادی از گردونه پذیرش خارج شده و این سؤال را مطرح میکنند که اگر از ابتدا این تصمیم اتخاد و اعلام میشد ما سرمایهگذاری مادی و معنوی برای این آزمون انجام نمیدادیم.
علاوه بر معلولان عده بسیاری از افراد غیرمعلول نیز اعتراض داشتند، مبنی بر اینکه ما در آزمون شرکت و در مرحله نخست پذیرفته شدیم اما در مرحله دوم غیر واجد شرایط شناخته شدیم و به ما گفته شد سوابق حق التدریس ندارید بنابراین فراخوان عمومی آموزش و پرورش به این شکل باعث رنجش عدهای بسیار شد.
ایشان افزود: اما در مورد معلولان، بر اساس قانون جامع حمایت از معلولان ۳ درصد از سهمیه استخدامی دستگاههای دولتی باید به معلولان تخصیص داده شود، وقتی صحبت از جامعه معلولان میکنیم، منظور یک طیف متنوع و مختلف است که گاهی تنها ناراحتیهای کوچک در دست یا پا دارند. اینگونه معلولان به خوبی میتوانند تکلم و تدریس کنند، از جامعه عظیم معلولان فقط درصد اندکی معلولان ذهنی هستند که نمی توانند در استخدامها به این شکل سهم داشته باشند البته برای این دسته از معلولان برنامههای جداگانهای در نظر گرفته شده تا در صورتی که قابل آموزش هستند آموزشهای فنی و حرفهای به آنها ارایه شود.
این طیف عظیم معلولیتهای اندکی دارند که مانع اشتغال آنها در آموزش و پرورش نیست، برخی میتوانند در سمتهای اداری مورد نیاز آموزش و پرورش استخدام شوند، اما متأسفانه به طور کلی دستگاههای دولتی در زمانی که استخدام دارند معمولا با توجیهاتی به این معلولان کم لطفی میکنند. اگر در بین این معلولان کسی سابقه حق التدریس دارد، اما به این بهانه که معلولیت دارد، جذب نشده قابل پیگیری است.
وی همچنین تأکید کرد: بر اساس برخی اخبار رسیده از شهرستانها زمانی که معلولان پذیرفته شده در آزمون نخست به مراکز مربوطه مراجعه میکنند، به جای اینکه به آنها توضیح دهند که شما سابقه حق التدریسی ندارید، ظاهراً برخی کج سلیقگی کرده و بحث قانونی مجلس را مطرح نکردند، بلکه گفتند دلیل عدم پذیرش شما نوع معلولیتان است اما این معلولان توجیه نشده و به دنبال جواب قانع کننده میگردند.
صرف نظر از اشکالی که پیش آمد یعنی نخست فراخوان عمومی شد، ولی پس از آن تصمیم گرفته شد، فقط کسانی که سابقه حق التدریس دارند، پذیرفته شوند اگر معلولانی سابقه حق التدریس دارند به تعبیر بهتر شرایطی که در پایگاه آموزش و پرورش آمده را دارند، ولی به صرف معلولیت نمیتوانند در مرحله دوم شرکت کنند قابل پیگیری است و قطعاً خود مجموعه وزارتخانه هم از حق این عزیزان دفاع خواهد کرد.
علاوه بر آموزش و پرورش گویا قرار است وزارت بهداشت نیز نیرو استخدام کند، در این مقوله دیگر بحث داشتن سابقه حق التدریس مطرح نیست، اما انتظار داریم حتما ۳ درصد سهمیه استخدام معلولان مورد توجه قرار گیرد.
خانم آلیا در ادامه با اشاره به اینکه تنها شغلی که نابینایان میتوانند انجام دهند اپراتوری و تلفنچی بودن است عنوان کرد: به کارگیری نابینایان در اپراتوری، قانون مصوب مجلس است مبنی بر اینکه ۶۰ درصد مشاغل اپراتوری و تلفنچی باید به نابینایان تخصیص داده شود، البته بهتر این است که بیشتر از ۶۰ درصد به این معلولان نابینا تعلق گیرد، اما قانون حداقل را در نظر گرفته اگرچه به این حداقل هم توجه نمیشود.
تمام وزارتخانهها و دستگاههای دولتی به قانون اختصاص ۳ درصد از سهمیه استخدام معلولان توجه کنند؛ چرا که درصد بسیار بالایی از معلولان توانمندیهای فوق العادهای دارند که میتوانند مؤثر باشند.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات معتقد است به دلیل اثرات سوء که ممکن است معلولیت درشخصیت و روان بعضی از معلولان داشته باشد بهتر است از معلولان در شغل معلمی استفاده نشود و میتوان از این نیروها در امور دفتر داری و کارهای اداری آموزش و پرورش استفاده کرد.
علی عباسپور تهرانیفرد در گفتوگو با خبرنگار خانه ملت درباره استدلال های آموزش و پرورش در امتناع از استخدام برخی معلولان در این وزارتخانه گفت: در مورد این مساله نظرات مختلفی وجود دارد و نمی توان یک حکم کلی داد چرا که در تائید صلاحیت معلولان برای استخدام در شغل مدیریتی دو جنبه جسمی و روانی معلولان مورد توجه است.
نماینده تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: ممکن است معلولیت در شخصیت و روان بعضی از معلولان اثرات سوء داشته باشد و بعضی از این افراد از نظر روحی کمبودهایی داشته باشد که تأثیر مستقیم هم بر دانشآموز داشته باشد.
شرایط تدریس در مدرسه و ارتباط با دانشآموزان با شرایط تدریس در دانشگاه و ارتباط با دانشجو متفاوت است و نمیشود حکم کرد که هرگونه معلولیت باعث توانمندیهای فرد معلول میشود و این معلولیت میتواند هم اثرات مثبت و هم اثرات منفی داشته باشد.
وی تأکید کرد: باید دید معلولیت این شخص معلول چقدر در توان اداره کلاس و ارتباط با دانش آموز تأثیر دارد آیا تأثیرش مثبت است یا منفی؟.
ایجاد فرصتهای برابر
در پی آزمون استخدامی آموزش و پرورش و عدم پذیرش معلولان در این آزمون، مهدی سنایی نماینده نهاوند در گفتگو با نشریه هگمتانه نسبت به این موضوع انتقاد کرد و گفت: چندی پیش در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شاهد آن بودیم که هیچ معلولی در پایان آزمون و اعلام نتایج به عنوان استخدام در سازمان آموزش و پرورش پذیرفته نشد. درحالی که طبق قانون می باشد معلولان 3 درصد از استخدام را به خود اختصاص دهند، اما بعد از برگزاری این آزمون عملاً حتی از 3 درصد هم خبری نبود و هیچ معلولی به استخدام آموزش و پرورش در نیامد.
وی گفت: این موضوع البته خیلی زود مورد انتقاد نمایندگان، مسئولان و جامعه معلولان کشور قرار گرفت و حاشیه های زیادی داشت، اما آنچه در این بین اهمیت دارد این است که با توجه به درصد نخبه ای که در میان معلولان وجود دارد، باید قوانینی وضع شود تا حمایت از این اقشار بیش از پیش صورت بگیرد. به هر روی معلولان بخشی از جامعه ما هستند که آسیب دیده اند و این آسیب هم معمولاً توسط خودشان ایجاد نشده و به صورت غیرعمد و ناخواسته بوده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی افزود: در بین این افراد ذهن های خلاق و استعدادهای درخشانی وجود دارد که برای شکوفایی، نیازمند حمایت هستند. قوانین و نحوه فعالیت ما باید به سمتی باشد که آنها به دیده فرصت به این قوانین بنگرند، نه اینکه به حاشیه رانده شوند.
ایشان با بیان اینکه ما در جامعه خودمان شاهد درخشش چشمگیر و خیره کننده معلولان در عرصه های مختلف هستیم گفت: یکی از این عرصه ها، ورزش است که همیشه حتی در بالاترین سطح یعنی مسابقات پارا المپیک هم معلولان ما مدالآور بوده اند. طبیعتاً در حوزه آموزش هم چنین استعدادهایی وجود دارد، فقط باید زمینه برای بروز این استعداد آماده شود، من با توجه به اهمیت این موضوع حتی تذکری در صحن علنی مجلس به وزیر آموزش و پرورش داده ام که امیدوارم دیگر شاهد چنین برخوردهایی نباشیم و به جای آن سعی در توانمندسازی معلولان کشورمان داشته باشیم. عدالت اجتماعی اقتضاء میکند که تبعیض و تفاوتی بین معلولین عزیز و غیر معلولین نباشد و همگان در پیشگاه قانون از حقوق مساوی برخوردار باشند.
افزایش اعتبار مالی جانبازان و معلولان
رئیس فراکسیون با اشاره به افزایش بودجه معلولان و جانبازان در پی موفقیتهای آنها در عرصههای مختلف گفت: انتظار میرود رسانههای داخلی، سازمان بهزیستی و شهرداری توجه بیشتری به جانبازان و معلولان نمایند.
خانم فاطمه آلیا، در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به موفقیتهای جانبازان و معلولان کشورمان در بازیهای آسیایی افزود: انتظار میرود همگان توجه بیشتری به جانبازان و معلولان نمایند چرا که آنها تنها در یک عرصه که ورزش است توانستهاند در کمترین زمان افتخارات فراوانی بیافرینند.
وی با بیان اینکه حضور مسئولان در جهت حمایت ورزشکاران جانباز و معلول در شهر گوانجو موجب افزایش روحیه آنها شد اظهار داشت: ورزشکاران همزمان با ایام محرم الحرام با نشان ایثار و جانبازی و حجاب کامل خود چشم جهانیان را خیره کردند.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، جانبازان و معلولان میهنمان را رزمندگان جنگ نرم و تهاجم فرهنگی دانست و تصریح کرد: با وجود اینکه ورزشکاران معلول سرافرازانه در بازی های آسیای حاضر شدند ولی متأسفانه رسانهها آن طور که باید انعکاس خبری نداشتند این در حالی است که حضور دو معاون رئیس جهمور و نمایندگان مجلس در این بازیها باعث افزایش روحیه ورزشکاران گشت.
رئیس فراکسیون حمایت از جانبازان ومعلولان در خانه ملت با اشاره به اینکه سال گذشته به جهت افتخارات ورزشکاران جانباز و معلول در مسابقات پارا المپیک ۲۰۰۸ بودجه فدراسیون ورزش جانبازان و معلولان افزایش یافت اذعان داشت: ضرورت ایجاب میکند که امسال توجه بیشتری به جانبازان و معلولان در بودجه سال ۱۳۹۰ شود زیرا جانبازان و معلولان در تمام عرصه ها نسبت به افراد سالم افتخارات بیشتری کسب نموده اند. که علت آن هم افزایش تلاش و همت آنها با وجود نقض در اعضا و جوارح است.
بازدید از مجتمع رعد معلولان کرمان
رئیس فراکسیون حمایت از معلولان مجلس شورای اسلامی بعدازظهر امروز از مجتمع رعد معلولان کرمان بازدید می-کند.
خانم آلیا رئیس فراکسیون حمایت از معلولان مجلس در گفتوگو با خبرنگار خانه ملت، با اعلام این خبر، گفت: در بازدید از مجتمع معلولان رعد کرمان از نزدیک مسائل و مشکلات معلولان این مجتمع را بررسی خواهیم کرد.
ایشان همچنین از حضور خود در عصر امروز در میان مسئولان سازمان بهزیستی و معلولان کرمان به مناسبت دهه مبارک فجر خبر داد.
سهمیه معلولان در آزمون استخدامی پرستاران
رییس فراکسیون، از وزیر بهداشت و درمان خواست تا ۳ درصد مربوط به سهمیه معلولان در آزمون استخدامی پرستاری اعمال شود و همچنین بر ضرورت افزایش مستمری این قشر در لایحه بودجه سال ۹۰ تأکید کرد.
خانم «فاطمه آلیا»، با بیان اینکه هنوز پاسخی از سوی وزارت بهداشت در خصوص نامهای که به این وزارتخانه برای آزمون استخدامی فرستادم، دریافت نکردم افزود: در قانون جامع حمایت از حقوق معلولان آمده است که هر نوع استخدام دولتی که صورت میگیرد، سه درصد باید به معلولان اختصاص پیدا کند.
حدود سه سال قبل در یک جلسه حضوری نیز موضوع استخدام معلولان را با وزیر بهداشت و درمان مطرح کردم و خواستم در مورد آزمون پرستاری سهمیه معلولان در نظر گرفته شود.
وی دلیل برگزاری آزمون استخدامی پرستاران را برای تثبیت شغل افرادی که در مراکز درمانی در حال فعالیت هستند عنوان کرد و گفت: اینکه میگوییم معلول در واقع آنها افرادی هستند که یک ناتوانی کوچک جسمی و یا ناراحتی دارند که به شغلشان لطمهای نخواهد زد، چون طیف معلولان بسیار وسیع است.
حدود ۲ هفته قبل نیز به صورت مکتوب در این رابطه با وزیر بهداشت صحبت کردم و رونوشت این نامه را نیز به معاونت نیروی انسانی ریاست جمهوری و همچنین کمیسیون بهداشت مجلس ارسال کردم تا همه در این رابطه نظارت داشته باشند.
بیتوجهی که در آزمون استخدامی آموزش و پرورش در مورد معلولان و سهمیه سه درصدی صورت گرفت، درمورد آزمون پرستاری صورت نگیرد.
از آنجایی که شماری از انواع معلولیتها اشکال و مانعی برای بخشی از فعالیتهای مرتبط با شغل شریف پرستاری نیست، لذا ضروری است از هماکنون با بهرهگیری از ظرفیت و توان و مسئولیت سازمان بهزیستی کشور به معلولان واجد شرایط اطلاعرسانی شود تا فرصت شرکت در آزمون و برخورداری از حق قانونی آنان فوت نشود.
اگرچه تجربه برگزاری آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش و نوع نگرش بعضی از مسئولان آن وزارت نسبت به جذب معلولان برای آنان ایجاد دغدغه کرده است. امید میرود در سایه تدبیر و برنامهریزی سرکار عالی آزمون استخدام آتی، آزمونی برای توجه آن وزارت به حقوق قانونی معلولان عزیز باشد.
اصلاحیه قانون بازنشستگی و ساعت کار معلولان
رئیس فراکسیون حمایت از حقوق معلولان، گفت: نمایندگان و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به دنبال اصلاحیه قانون بازنشستگی و ساعت کار معلولان هستند که مشکلات بی شماری را برای این قشر به وجود آورده است.
خانم آلیا تصریح کرد: عمده برنامه های فراکسیون حمایت از حقوق معلولان حول مناسبت هایی که به آنها برمیگردد، برنامه ریزی شده است و در همین رابطه همچنان پیگیر تشکیل مجلس مشورتی معلولان هستیم و سازمان بهزیستی به طور جد این مورد را پیگیری میکند.
وی در ادامه به اهداف تشکیل مجلس مشورتی معلولان اشاره کرد و گفت: از تمامی استان های کشور یک یا دو نماینده، توسط خود معلولان انتخاب می شوند باید مورد اعتماد آنها باشد و نماینده واقعی آنها محسوب شود.
با تشکیل این مجلس مشورتی نیازها و اولویت های آنها در اقصی نقاط کشور دیده و به آنها پاسخ داده می شود، چرا که فردی که آنها انتخاب می کنند پل رابط میان معلولان و دستگاههای قانون گذار خواهد بود و در راستای اهداف آنها تلاش خواهد کرد.
همچنین نمایندگان و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به دنبال اصلاحیه قانون بازنشستگی یا ساعت کار معلولان هستند که مشکلانی را برای این قشر به وجود اورده است، اقدامات اولیه آن انجام شده است و امیدواریم که این اصلاحیه در قانون هرچه سریعتر صورت گیرد.
مناسب سازی معابر و راههای ویژه معلولین
نماینده مردم تبریز اسکو و آذرشهر در تذکری گفت: قانون حمایت از معلولین که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، هیچگاه عملی نشده است و به هیچ وجه هیچکدام از نهادهای مسئول به آن توجه نکردهاند.
دکتر شکور اکبرنژاد، در توضیح تذکر خود با اشاره به موضوع معلولان در سطح جامعه خاطرنشان کرد: در بخشی از قانون حمایت معلولین آمده است که نهادهای مربوط باید به موضوع مناسبسازی معابر و راهها ویژه معلولین توجه کنند اما متأسفانه حتی در مجلس شورای اسلامی نیز این موضوع مقفول مانده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی از کمیسیون عمران مجلس خواست که این موضوع را پیگیری کند.
عدم توجه به قانون در خانه ملت چرا؟
باوجود گذشت حدود ۸ سال از تصویب قانون جامع حمایت از حقوق معلولین که در ماده ۲ این قانون موضوع مناسبسازی را با اهمیت فوق العاده ای مورد تأکید قرارداده و ارگانها و سازمانهای دولتی، شهرداریها را موظف به مناسبسازی ساختما نهای اداری، عمومی و معابرشهری نموده که افراد دارای معلولیت قادر باشند همانند دیگر اقشار جامعه در این اماکن و معابر تردد نمایند.
ولی متأسفانه مسئولین مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم خودشان به این قانون در بخش مناسبسازی احترام نگذاشته و عمل نکردهاند بطوریکه نه تنها موانع معماری موجود در ورودیهای شرقی و بعضی نقاط دیگر مجلس بعد از هشت سال هنوز بر طرف نشده، مشکلات دیگری هم بر آن افزوده شده و در ورودیها افراد دارای معلولیت باید وسایل کمکی توانبخشی ماننده دست و پای مصنوعی، و سایر اندام های مصنوعی را که متصل کردن آنها به بدن و باز کردن آن ها زحمات و مشکلات زیادی برای این افراد دارد، که از بدن خود جدا کنند و بعد از کنترل مجدداً مورد استفاده قرار دهند، در صورتی که با روش های مدرن و الکترونیکی در دنیا این مسائل حل شده لذا مجلس و دستگاهای حفاظتی باید در این زمینه هم مناسبسازی شوند، حتی لازم است که به نیروهای انسانی هم آموزش لازم در خصوص برخورد با معلولین و جانبازان داده شود و مناسبسازی فرهنگی شکل هم بگیرد و عندالزوم خدمات ویژه در اختیار این عزیزان گزاشته شود.
انجمن ندای معلولین ایران انتظار دارد ریاست محترم مجلس نسبت به موارد فوق الذکر دستور قاطع برای رفع اشکال صادر فرمایتد، بدیهی است که باید خانه ملت از هر حیث در راستای رعایت حقوق مراجعه کنندگان بویژه افراد دارای معلولیت نمونه و فراتر از استانداردهای جهانی مناسبسازی باشد و باید مناسبسازی را در کلیه ابعاد رعایت نماید.
علی اصغر اکبرزاده گفت: امروزه یکی از معیارهای جامعه سالم برخوردار بودن از حقوق مدنی متناسب با شأن انسانی گروه های آسیبپذیر همچون معلولین، سالمندان و افراد کمتوان برای تحرک و دسترسی ایمن به خدمات، فضاها و تأسیسات عمومی شهرها میباشد. لذا در راستای تأمین امکان مشارکت و حضور گسترده افراد دارای معلولیتهای جسمی و حرکتی در زندگی شهری و بهره مندی از تجارب علمی و عملی اندیشمندان و سازمان های مؤثر برای نیل به اهداف مدنظر، برای داشتن شهری أمن و بدون موانع فیزیکی جهت حضور جانبازان، معلولین جسمی و حرکتی و افراد کمتوان باید اقدامات مؤثر به عمل آورد.
سهمیه بنزین معلولان
رئیس فراکسیون حمایت از حقوق معلولان اظهار داشت: از طریق سازمان بهزیستی و رئیس ستاد مدیزیت حمل و نقل، پیگیر سهمیه بنزین برای معلولین هستیم.
خانم «فاطمه آلیا» در خصوص اقدامات فراکسیون حمایت از معلولان برای دریافت سهمیه بنزین معلولان از وزارت نفت گفت: مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که ما از طریق سازمان بهزیستی و سردارمحمد رویانیان رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل پیگیر آن هستیم.
پیش از این علی همت محمودنژاد: رئیس جامعه معلولان کشور گفته بود 3 میلیون معلول در انتظار 13 و نیم میلیون لیتر بنزینی هستند که دولت برای پرداخت به معلولان در یک سال و نیم گذشته تصویب کرده است.
ولی الله نصر مدیر کل دفتر توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور نیز در گفتگویی از پیگیری های این سازمان برای دریافت سهمیه بنزین معلولان از وزارت نفت خبر داده بود و گفته بود: پیگیری ها بیجواب مانده و وزارت نفت هنوز پاسخی در این باره نداده است.
اعتبارات مناسب به دستگاههای حمایتی داده شود
خانم عشرت شایق در گفتگو با خبرنگار فارس در تبریز، معلولان را از نیازمندترین افراد مددجو دانست و با اشاره به آمارها و پژوهشهای صورت گرفته توسط دستگاههای مسئول اظهار داشت: شیوع معلولیتهای آشکار در کل جمعیت کشور حدود دو درصد برآورد شده است که در سنین بالای ۴۰ سال این رقم به بیش از چهار درصد نیز میرسد.
وی با اشاره به قانون جامع حمایت از حقوق معلولین گفت: این قانون یکی از مهمترین قوانین حمایتی کشور بوده و میتواند پاسخگوی نیازهای ضروری معلولین باشد اما کافی نبودن اعتبارات اختصاص یافته به دستگاههای مسئول باعث شده تا بخش عمدهای از آن اجرایی نشود.
نماینده مردم تبریز با اشاره به خدمات حمایتی متعدد پیشبینی شده در این قانون افزود: ملزم بودن دستگاههای حمایتی به تأمین تغذیه سالم و کافی، تضمین خدمات بهداشتی، درمانی و توانبخشی رایگان همچنین تأمین مسکن ارزان قیمت برای مددجویان از جمله موارد مطرح در قانون مذکور است.
وی تأکید کرد: کثرت مددجویان و تنوع نیازهای آنان ایجاب میکند که تمام نهادها و دستگاههای اجرایی کشور خود را ملزم به ارائه خدمات به افراد نیازمند بدانند و به هر طریق سازمانهای حمایتی اعم از دولتی و مردمی را در امر خدمترسانی یاری دهند.
تشویق معلولان برای حضور درعرصههای اجتماع
رئیس فراکسیون معلولان مجلس ضمن انتقاد از برخی بیتوجهیها به جامعه معلولان کشور گفت: اگرچه هم اکنون در فصل بودجه قرار داریم و باید در خصوص بودجه معلولان چانهزنی کنیم اما متأسفانه در موارد متعدد عدم خدمت رسانی مطلوب به جامعه معلولان کشور ارتباطی با بودجه و اعتبارت ندارد.
خانم فاطمه آلیا تشکیل فراکسیون حمایت از حقوق معلولان را یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی درهفتمین دوره مجلس دانست و گفت: افتخار میکنیم با تشکیل فراکسیون حمایت از حقوق معلولان در چند سال اخیر فضایی به وجود آمد که معلولان برای حضور اجتماعی نشاط پیدا کنند، به تعبیر بهتر با تشکیل این فراکسیون و حمایتهایش نوعی تحول فرهنگی ایجاد شد، به نحوی که خیلی از خانوادههای دارای فرزند معلول دیگر آنها را در انزوا از جامعه نگه نمیدارند.
وی تشویق معلولان برای حضور در عرصههای مختلف اجتماعی را یک قدم مثبت فرهنگی دانست و اظهار کرد: اما معلولان به دنبال این حضور نیاز به ملزوماتی دارند که ایجاد آنها نیازمند توجه بیشتر مسئولان است، به طورمثال شهرداریها در ناوگان اتوبوسرانی حداقل یکی دو اتوبوس را برای سوار و پیاده شدن معلولان مختلف مناسبسازی کنند، همه معلولان امکان استفاده از وسیله شخصی و یا حتی تاکسی را ندارند، چراکه نیازمند بودجه سرسامآوری است، اما اینکه چندتایی از تعداد اتوبوسها به معلولان اختصاص یابد هزینه خاصی نیاز ندارد بلکه نیازمند توجه است. نماینده مردم تهران درخانه ملت ادامه داد: یک نکته مهم و اساسی در ایجاد نشاط در زندگی معلولان، موضوع اشتغال آنهاست، که توسط تمام مسئولان در مجلس و دولت صحه گذاشته شده است. اگرچه همه مسئولان ایجاد اشتغال برای معلولان را تأیید میکنند اما متأسفانه یک سیاستگذاری باثبات و مداوم برای این امر صورت نگرفت، لذا در ماده ۷ قانون جامع حمایت از معلولان ۳ درصد از سهمیه استخدامی را به معلولان اختصاص دادیم، اما متأسفانه با اتفاقات و تحولاتی که در سالهای اخیر به دلیل کوچک سازی دولت و ادغام وزارتخانهها ایجاد شد به طور طبیعی استخدامها کاهش یافت و این ماده از قانون را تحتالشعاع قرار داد، بنابراین قوانین مذکور نیازمند بازنگری است.
متأسفانه همین ۳ درصد هم در آزمونهای استخدام عادلانه توزیع نمیشود، به طور مثال در آزمون ورودی آموزش و پرورش تعدادی از معلولان حدنصاب نمره را کسب کردند، اما هنوز هم با توجه به تمام مکاتبات، پیگیریها و رفت و آمدها احقاق حق آنها صورت نگرفته است، لذا باید با انجام بازنگری در روندی حرکت کنیم که ساز و کارهای تشویقی برای کارفرمایان بخش خصوصی ایجاد شود، به نحوی که توجه آنها به استخدام معلولان معطوف شود، این سازوکارها میتواند شامل معافیتهای مالیاتی باشد.
رئیس فراکسیون معلولان با اشاره به جلسه اخیرش با رئیس سازمان بهزیستی گفت: در این جلسه آقای هاشمی وعده دادند تا تعیین تکلیف نهایی از محل دیگری بودجه مورد نیاز برای رفع مشکل سوخت معلولان را تأمین کند، اما این راه حل کوتاه مدت است و در این گونه موارد نباید به راه حلهای کوتاه مدت دل ببندیم، در بیشتر کشورهای دنیا زمان سرمایهگذاری و تخصیص اعتبارات برای ناوگان حملونقل عمومی، شهرداریها موظف میشوند درصدی از اتوبوسها و وسایل حمل و نقل عمومی را با توجه به شرایط معلولان مناسبسازی کنند تا آنها امکان استفاده از وسایل نقلیه عمومی را داشته باشند؛ چراکه تمام معلولان از طبقه برخوردار نیستند که بتوانند خودرو شخصی داشته باشند و مشکلشان فقط تأمین سوخت باشد.
وی با اشاره به جلسه اخیرش با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: وزیر مربوطه نظر بسیار مساعد و انگیزه بسیار بالایی برای خدمت به معلولان دارند، در این جلسه اقدامات انجام شده و تعاملات با معلولان در مجلس هفتم و هشتم را جمعبندی و به ایشان ارائه کردم و قرار شد با کمک معاون پارلمانیاش فهرستی از اولویتهای نیازهای معلولان که دولت هم قادر به اجرای آنها باشد آماده کنند تا دولت آنها را پیگیری و جزو اولویتها و دستوراتش قرار دهد، شاید لازم باشد در بعضی از جلسات هیأت دولت وقت مناسبی به مشکلات معلولان تخصیص داده شود، مثلا در معیشت، مناسبسازیها، اشتغال و بکارگیری معلولان جلساتی تخصصی در هیأت برگزار شود البته جلساتی که به تصمیم برسد و به مسئولان امر دستور داده شود در یک بازه زمانی مشخص اقدام کنند.
وی با ابراز خرسندی از افزایش میزان تحصیلات معلولان با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی و ایجاد فناوریهای نوین، گفت: متأسفانه در سالهای دور معلولان امکان ادامه تحصیل نداشتند و به همین علت بیشتر در شغل اپراتوری و برخی شغلهای محدود به کار گرفته میشدند، اما پس از تصویب قانون جامع حمایت از حقوق معلولان و سرمایهگذاری نظام جمهوری اسلامی برای ادامه تحصیل معلولان میزان تحصیلات این قشر از شهروندان بالا و در برخی موارد دکترا و فوق لیسانس است به همین دلیل باید فضا و حوزههای اشتغال متناسب با تحصیلات، توانمندیها و مهارتهای معلولان را تعریف کنیم. ایشان در خاتمه با اشاره به انجمن نخبگان معلول گفت: ما نخبگان بسیاری درمیان معلولان داریم که دولت میتواند با توجه به وظایف بخشهای مختلف و معاونتهای مختلف ریاست جمهوری به این معلولان خدمترسانی کند، خوشبختانه برخی معلولان موفق به کسب افتخارات بسیاری برای کشور شدهاند و هماکنون در میان معلولان کسانی را داریم که در زمینه تأمین تجهیزات مورد نیاز معلولان قدمهای بسیار خوبی برداشتهاند که باید مورد حمایت قرار گیرند تا تولیدات و اختراعات آنها به تولید انبوه برسد. انشاءالله به زودی مجموعهای مدون میشود که دکتر شیخ الاسلام با توجه به علاقهای که به این موضوع دارند در دولت پیگیری کنند.
دانلود فایل PDF کتاب
مراکز و کتابخانه های ویژه معلولین، همچنین افراد دارای معلولیت جهت دریافت رایگان نسخه کاغذی و چاپی یا نسخه صوتی و گویا آن می توانند با دفتر فرهنگ معلولین مکاتبه نمایند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.