گزارش کتابشناسی توصیفی انتقال مفاهیم
گزارش کتابشناسی توصیفی انتقال مفاهیم (ترجمه شفاهی) ناشنوایان-نابینایان
An Annotated Bibliography on Deaf-Blind Interpreting
این کتابشناسی توسط انجمن ناشنوایان و نابینایان آمریکا (American Association of the Deaf-Blind (AADB)) در سال 2008 تهیه شده است. جمی پوپ، الزابت اسپیرز و روندا ژاکوب در تهیه این اثر نقش داشتهاند. هدف این پروژه معرفی منابعی برای رابطان و مربیان ناشنوایان و نابینایان جهت ارتباط بهتر با این گروه است. در این کتابشناسی 210 ماده معرفی شده که در قالب کتاب، مقاله، پایان نامه و مواد صوتیـ تصویری هستند.
اهمیت این فهرست راهنما در اینست كه میخواهد افراد دو معلولیتی را راهنمایی كند. افرادی كه هم نابینا و هم ناشنوا هستند و فاقد دو حس مهم میباشند. اینان واقعاً مشكلات اساسی دارند و نیازمند رسیدگی و روشهای مدبرانه هستند. نویسندگان این فهرستواره درصدد انتقال تجارب به معلمین و مددكاران و نیز خود این افراد هستند. از اینرو بهترین آثار اعمّ از كتب، نرم افزار، فیلم و نشریات را انتخاب و به آنان معرفی میكنند.
اما در تعریف دو معلولیتیها گفتهاند:
كسانی كه به سبب شدت اختلالات جسمی، ذهنی، هیجانی یا تركیبی از آنها، نیاز به خدمات منظم آموزشی، پرورشی، روانشناختی، مددكاری اجتماعی و پزشكی دارند تا در حدود امكانات خویش بتوانند بطور موثر در اجتماع و فعالیتهای مرتبط شركت كنند. در واقع به حداكثر رشد توانائیهای خود دست یابند. این گونه افراد ممكن است دارای محرومیتهای شدید كلامی، ادراكی، شناختی و یا برخی از رفتارهای غیرعادی مانند عدم توجه به محركهای مشخص، خود برانگیختگی، پرخاشگری مداوم و طولانی، نداشتن هیچ نوع كنترل كلامی و مانند آن باشند.. همچنین برخی از آنان از نظر جسمی بسیار ضعیف و آسیبپذیر هستند.
و درباره ویژگیهای افراد چند معلولیتی با اختلالات حسی بینایی و شنوایی نوشتهاند:
اگر به عللی یكی از دو حس بینایی و شنوایی دچار نقص شود، كودك میتواند اطلاعات و آگاهیهای محیطی را از طریق حس دیگر كسب كند. برای مثال، برای آموزش كودكی كه نابیناست، تأكید بر استفاده از حس شنوایی از طریق گوش دادن به محركهای شنوایی میباشد. همچنین كودكی كه ناشنواست، برای آموزش وی میتوان از حس بینایی او بهره گرفت.
همانگونه كه میدانید، كودكان ناشنوا در مقایسه با كودكان عادی دچار تأخیرهای اساسی در رشد تكلم و زبان به ویژه تركیب ساختاری، درك معنا و تلفظ معنیدار واژهها هستند كه البته ممكن است در مقاطع بالاتر رشد، متحول شود. آنان علاوه بر مشكلات تكلم و زبان كودكان ناشنوا، در ادراك شنیداری نیز دچار دشواری هستند. برای مثال، آنان در تمیز و تشخیص صداها و یا توالی آنها دارای مشكل اساسی میباشند.
باید توجه داشت كه چون حس شنوایی دچار نقص است، لذا كودك در معنی بخشی (ادراك شنوایی) و نیز در تصور یا به خاطر آوردن (حافظه) آنچه شنیده و درك شده است، دچار اختلال میگردد.
كودكان نابینا در مقایسه با كودكان عادی در رشد ادراك فضایی در خصوص اشیاء و نیز تصور بدن خویش دچار تأخیر هستند. اما باید به خاطر داشت كه با جایگزینی و استفاده مناسب از حواس دیگری كه سالم است، میتوان تا حد بسیاری این تأخیرها را جبران كرد.
حال اگر فرد از هر دو حس بینایی و شنوایی محروم بوده و نیز دچار عقب ماندگی ذهنی باشد، فعالیت آموزشی و ترمیمی برای وی بسیار دشوارتر خواهد بود.
تركیب اختلال بینایی و شنوایی مشكلات جدی ارتباطی و آموزشی را فراهم میآورد كه امكان پذیرش كودك را در برنامههای آموزشی ویژه كودكان نابینا یا ناشنوا از میان میبرد. لذا این دست از كودكان، مربیان و آموزشهای خاص خود را طلب میكنند، كه بتوانند با استفاده از سایر حواس به ویژه حس لامسه رابطه مناسبی با جهان خارج برقرار كنند. خدمات مشاورهای به والدین آنان و نیز تشخیصهای پزشكی و خدمات خانگی و همچنین تربیت مربیان آشنا با ویژگیهای آنان و تنظیم برنامههای آموزشی تمام وقت باید در دستور كار مسؤولان اینگونه كودكان استثنایی قرار گیرد .
مواد و منابع گردآوری شده در چند بخش دسته¬بندی شده اند. عناوین بخشها عبارتند از:
– آثار مهم و توصیه شده (در این بخش 7 اثر شامل 4 فایل ویدیوئی، 2 مقاله و یک کتاب معرفی شده است)
– منابع عمومی درباره انتقال مفاهیم و ارتباط با نابینایان-ناشنوایان (شامل 40 اثر؛ یک اثر ویدیوئی، 8 کتاب و 31 مقاله است).
– چگونگی تنظیم حرکات جهت ارتباط با جامعه ناشنوا و نابینا (این بخش 4 منبع شامل 3 مقاله و یک کتاب است)
– چگونگی ترجمه سه زبانه (در این قسمت یک مقاله برای افرادی که خواهان داشتن توانایی انتقال مفاهیم به دو زبان دیگر نیز هستند آمده است)
– چگونگی بیان نیازها و مصارف روزانه (شامل 4 مقاله)
– مهمترین پژوهشها درباره زبان اشاره (21 تحقیق شامل 10 کتاب، یک پایان نامه و 10 مقاله)
– آماده کردن رابطان برای انجام وظیفه (6 ماده شامل 2 کتاب و 4 مقاله)
– نقش اشخاص و نهادهای حمایتی و وظایفشان (10 ماده شامل 4 کتاب و 6 مقاله)
– فرهنگ و جامعه شناسی افراد نابینا-ناشنوا (16 ماده شامل 5 کتاب، 7 ویدیو و 4 مقاله)
– فرهنگ و سبک زندگی و تجارب افراد نابینا و ناشنوا (16 ماده شامل 6 ویدیو، 5 کتاب و 5 مقاله)
– ارتباط و روشهای ارتباطی (37 ماده شامل 14 کتاب، 2 ویدیو و 21 مقاله و جزوه)
– برنامه¬های درسی و چگونگی آموزش زبان اشاره و نحوه ارتباط با جامعه نابینا و ناشنوا (6 اثر شامل3 ویدیو و 3 جزوه)
– هماهنگی در ترجمه و ارتباطات شفاهی (6 ماده شامل یک ویدیو، 2 کتاب و 3 مقاله)
– تأمین امنیت و وکالت و مباحث حقوقی (10 ماد شامل 3 کتاب، یک ویدیو و 6 مقاله)
– اطلاعات عمومی درباره نابینایان ماشنوایان (14 ماده شامل 6 ویدیو، 3 کتاب و 6 مقاله)
– مقالات مجله RID VIEWS (25 مقاله مرتبط با موضوع از این نشریه آورده شده است)
– منابع اضافی (شامل 6 کتاب، 3 مقاله و یک ویدئو)
توضیح
این اثر در کتابخانه تخصصی معلولین (دفتر فرهنگ معلولین) موجود است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.