عبدالله تنباکویی نجفی
عبدالله تنباکویی نجفی: مبتکر معلول
اختراع عبدالله تنباکویی نجفی که يكي از كاركنان معلول فروشگاههاي رفاه است اردیبهشت امسال (1389) در سي و هشتمين دوره مسابقات و نمايشگاه بينالمللي اختراعات و تكنولوژيهاي جديد سال 2010 ژنو مدال طلا، ديپلم افتخار و جايزه ويژه نمايشگاه را براي كشورمان به ارمغان آورد.
عبد الله تنباکویی نجفی ، دانشجوی معلول مخترع مرکز آموزش علمی کاربردی امام خمینی (ره) کرج با ارائه طرح چرخ خرید ویژه معلولان در سی و هشتمین دوره مسابقات و نمایشگاه بین المللی اختراعات و تکنولوژی های نو که در شهر ژنو کشور سوئیس و در محل برگزاری نمایشگاهای بین المللی این شهر با حضور بیش از ۱۰۰۰ مخترع برتراز چهل کشور جهان زیر نظر دولت فدرال سوئیس و با حمایت سازمان مالکیت فکری جهان و فدراسیون بین المللی مخترعین و با حضور کشورهایی همچون روسیه ، رومانی ، تایوان و مراکز دانشگاهی وتحقیقاتی سایر کشورها برگزار شد، توانست مدال طلای بخش مسابقات طراحی تجهیزات معلولان را دریافت کند. او همچنین توانست مدال ويژه نمايشگاه را از كشور روسيه دريافت كند.
از ويژگيهاي اين چرخ آن است كه داراي صفحه توازن بوده و موجب ميشود كف چرخ خريد هميشه در دسترس فرد معلول قرار داشته باشد و با گذاردن هر 10 كيلوگرم كالا ارتفاع آن به سمت كف سبد پايين آمده و هنگام تخليه به صورت معكوس بالا رود و داراي پيچ تثبيت به ويلچر است.
عبداله تنباکویی نجفی مخترع چرخ خرید ویژه جانبازان و معلولان که از پرسنل خوش ذوق و پرتلاش فروشگاه شهرری و از ناتوانان جسمی است، با انگیزه ایجاد امکانات رفاهی برای معلولان جسمی و رفع یکی از مشکلات آنان که خرید از فروشگاههای زنجیرهای است اقدام به ساخت چرخ خرید ویژه این گروه از افراد جامعه کرد تا قادر باشند از این پس بدون وابستگی به اطرافیان در فروشگاههای زنجیرهای گردش کرده و کالاهای انتخاب شده خود را بر روی چرخ خرید که در قسمت پشت ویلچر نصب میشود، قرار داده و چرخ خرید خود را با هر وزنی به راحتی تا جلوی صندوق حمل کنند. از ویژگیهای این چرخ آن است که با گذاردن هر 10 کیلوگرم کالا بر روی صفحه توازن، ارتفاع آن 10 سانتیمتر به سمت کف سبد پایین آمده و هنگام تخلیه نیز صفحه به صورت معکوس به سمت بالا میرود، همچنین دارای فنر استحکام و اهرمهای ثابت، متحرک و پیچ تنظیم و تثبیت به ویلچر است و دارای صفحهی توازن است که موجب میشود کف چرخ خرید همیشه در دسترس مشتری قرار داشته باشد و برای معلولانی که از کوتاه قدی رنج میبرند تعبیه شده است.
نجفی این اختراع خود را که در سازمان اختراعات کشور مورخ 2/4/88 با شماره 59730 به ثبت رسیده، با همکاری نصرت مرادی از دیگر پرسنل فروشگاه شهرری انجام داده است.
لازم به ذکر است، سی و هشتمین دوره مسابقات و نمایشگاه بینالمللی اختراعات و تکنولوژیهای ژنو از اول تا پنجم اردیبهشت ماه جاری در کشور سوئیس با حضور 45 کشور جهان برگزار شد و 1000 اختراع در معرض دید عموم و قضاوت داوران بینالمللی قرار گرفت.
او از بيتوجهي به اختراع خويش از سوي سازمانها و نهادهاي غيردولتي گله ميكند. دستيابي به حقوق انساني معلولان و رفع نيازهاي آنان كمترين چيزي است كه معلولان بدان نياز دارند و تنباكويي نجفي نيز در مصاحبه با خبرنگار سايت معلولان ايران بر آن تاكيد دارد. آنچه ميخوانيد متن اين مصاحبه است که در روزنامه اطلاعات به چاپ رسیده است.
– لطفاً خود را بيشتر معرفي كنيد و از سوابق خود بگوييد.
عبدالله تنباكويي نجفي هستم، در سال 1345 متولد شدهام و هم اكنون متأهل و داراي دو فرزند هستم. در دوره دبيرستان و از سال 63 رشته كشاورزي را انتخاب كردم اما چون در آن زمان بخشنامهاي با عنوان سلامت فيزيكي صادر شد قادر به ادامه تحصيل نبودم تا اينكه پس از 20 سال ترك تحصيل، هم اكنون رشته گياه پزشكي را در مقطع كارداني دنبال ميكنم.
– درباره معلوليت خود توضيح دهيد.
من مبتلا به نوعي راشيتيسم مزمن هستم، اين بيماري به واسطه كمبود كلسيم در استخوانها ايجاد ميشود به طوري كه هسته كلسيم در درون استخوان وجود ندارد و فرد ناچار به استفاده از صندلي چرخدار ميشود.
- شما در مسابقات بينالمللي اختراعات2010 ژنو كه بيش از 50 كشور در آن شركت داشتند موفق به كسب رتبه برتر شدهايد، اين مسابقات به چه ترتيبي برگزار ميشود و دليل هيأت داوران براي انتخاب اختراع شما چه بود؟
اين مسابقات در ژنو برگزار ميشود و من در آن اختراع خود كه يك صندلي چرخدار مجهز به چرخ خريد بود را ارائه كردم، قابليت كاربرد و كارايي آن باعث شد كه از سوي هيأت داوران به عنوان اختراع برتر انتخاب شود.
– دلايل شما براي ساخت اين نمونه صندلي چرخدار چه بود؟
من در فروشگاه رفاه شهرري مسئوليت كنترل نامحسوس فروشگاه را برعهده دارم و قاعدتاً مشكلات افراد معلول يا زنان باردار و ساير افرادي كه دچار مشكل براي خريد هستند را مشاهده ميكنم، ضمن اينكه به واسطه معلوليت خود نيز قادر به درك اين مشكلات هستم. اين امر بهانهاي بود كه من به فكر ساخت يك سبد خريد براي صندليهاي چرخدار بيفتم.
چه مدت زماني را براي ساخت اين اختراع صرف كرديد؟
از زمان جرقه اين فكر در ذهن من تا ساخت آن حدود سه ماه طول كشيد و من با كمك يكي از همكاران تاسيساتي فروشگاه به نام نصرت مرادي توانستم اين صندلي چرخدار را بسازم و آماده استفاده كنم. اين اختراع در تاريخ 2 تير 88 پس از تستهاي مختلف به ثبت رسيد و سپس در رسانههاي مختلف انعكاس پيدا كرد و در نهايت نيز از طرف فدراسيون مخترعين سوئيس به بنده اطلاع دادند كه ميتوانم در نمايشگاه اختراعات اين كشور شركت كنم.
– امتياز اختراع شما نسبت به ويلچرهاي معمولي در چيست؟
دستگاه اختراعي من شبيه چرخهاي خريد فروشگاهي و داراي يك صفحه توازن است كه چهار فنر آن را هدايت ميكند. از امتيازات اين چرخ است كه كف چرخ همواره در دسترس معلولان قرار دارد و آنها ميتوانند به راحتي كالاهاي خود را در آن قرار دهند.
– قيمت تمام شده ويلچرهاي مجهز به سبد خريد نسبت به ويلچرهاي معمولي تا چه ميزان است؟
اين ويلچرها حدود 40 تا 50 هزار تومان نسبت به ويلچرهاي معمولي گرانتر هستند.
– تاكنون حمايتي از سوي سازمانهاي دولتي يا غيردولتي دريافت كردهايد؟
خير با وجود اينكه اين اختراع قابليت زيادي براي تسهيل مشكلات معلولان دارد اما تاكنون هيچ سازمان دولتي يا غيردولتي براي توليد و ساخت آن با من تماس نگرفته است.
منابع: سایت معلولان ایران به نقل از روزنامه اطلاعات چهار شنبه 26خرداد 1389
www.iraneconomist.com , www.refah.ir , www.iranscap.com
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.