دفتر فرهنگ معلولین
این مرکز دارای بخشهای اداری کتاب گویا، کتاب بریل، کتاب الکترونیک، کتاب راهنما، کتاب مرجع، کتابخانه، سمعی و بصری و ارتباطات است. هر بخش دارای تولیدات و خروجیهای فراوان است. در بخش کتاب گویا در ظرف سی ماه حدود چهار هزار ساعت کتاب صوتی تولید و عرضه شده است. تولیدات جدید هر بخش ذیلاً معرفی میشود.
تولیدات کتاب گویا
مجمع البيان گويا
تفسير مجمع البيان همواره مورد توجه جامعه علمي و تفسير پژوهان مسلمان بوده است. در حوزههاي علميه شيعه به عنوان متن درسي استفاده ميشده است. نيز در دهههاي اخير در دانشگاهها در رشته علوم به عنوان متن آموزشي يا كمك آموزشي استفاده شده است. چون در اين رشته، روشندلان بسيار مشغول تحصيل هستند، «دفتر فرهنگ معلولين» اقدام به گوياسازي اين تفسير كرده است. اكنون به معرفي خود تفسير و مشخصات نسخه گوياي آن ميپردازيم:
مجمع البیان از معتبرترین تفاسیر شیعه به شمار میرود و در واقع دائرةالمعارفی است که مباحث گوناگونی از علوم قرآنی را در بردارد. مؤلف در این مجموعه پس از ذکر هر آیه در باب قرائت و واژههای آن سخن میگوید همچنین به شأن نزول هر آیه اشاره میکند. افزون بر آن معنا و تفسیر آیات را با استناد به احادیث و اخبار و تفاسیر دیگر فراهم میآورد. در ابتدای جلد نخست شرح مفصلی از زندگی مؤلف با این موضوعات درج شده است: ارزش علمی مجمع البیان، تفسیر و ویژگیهای آن، مفسران بزرگ جهان اسلام تا قرن چهاردهم، مهمترین قاریان قرآن، نامهای قرآن، حرکات واژههای قرآن، فشردهای از علوم قرآنی و ناسخ و منسوخ.
کتاب ترجمه تفسیر مجمع البیان چاپ سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجموعه جدیدی از ترجمه مجمع البیان است که طی 16 جلد در 8 مجلد به طبع رسیده است. همین چاپ مبنای کتاب گویا قرار گرفته است.
مجمع البیان گویا: 3 عدد DVD، شامل جلد 1 تا 16، MP3، مدت 210 ساعت
نهج البلاغه پژوهی، مجموعه آثار شنیداری
نهجالبلاغه گنجینه بزرگ معارف اسلام، عالىترین درس براى تعلیم و تربیت انسانها، بهترین سرمایه خودسازى و تهذیب نفس و مؤثّرترین برنامه براى ساختن جامعهاى سالم و پاک و سربلند است.
کتاب پیام امیرالمومنین(ع)، شرح تازه و جامعی بر نهج البلاغه تأليف آيت الله ناصر مكارم شيرازي با همكاري جمعي از فضلا در 15 جلد توسط انتشارات دار الكتب الاسلاميه و مدرسه اما علي بن ابيطالب(ع) در سال 1386 منتشر شده است. مؤلف در مقدمه در رابطه با انگيزه تأليف كتاب چنين آورده است: بعد از توفيقي كه در تفسير نمونه و پيام قرآن به حمد الله نصيب اين حقير و جمعي از ياران شد، گروهي از اهل فضل اصرار داشتند كه اكنون نوبت نهج البلاغه فرا رسيده است و بايد كاري مشابه تفسير نمونه روي آن انجام گردد، بلكه با استفاده از تجربيات گذشته، كاري پختهتر و جالبتر صورت گيرد.
در طول تاريخ اسلام شروح متعدّدي بر نهج البلاغه نوشته شده، و علماي عاليقدري چه در گذشت و چه در عصر ما براي تبيين و تفسير و كشف گنجينههاي آن كوشيدهاند و خدمات پرارزشي انجام دادهاند؛ ولي انصاف اين است كه نهج البلاغه هنوز دست نخورده است، هنوز مظلوم است، هنوز تلاشهاي فراوان و فراوان ديگري را ميطلبد.
سزاوار است عاشقان حقيقت، پويندگان راه معرفه الله و جويندگان راه و رسم بهتر زيستن، همه روز در كنار آرامگاه عالم بزرگوار سيّد رضي حاضر شوند و در برابر او سر تعظيم فرود آورند و بر روانش درود بفرستند كه اثري چنين گرانبها و بيبديل از كلمات مولا علي(ع) را جمعآوري كرده و در اختيار ما مسلمانان، بلكه در اختيار جامعه بشري قرار داده است.
دفتر فرهنگ معلولین برای اولین بار، برای گویا سازی این مجموعه برنامهریزی نمود و با همکاری متخصصان و روشندلان علاقهمند کار در اوایل سال ۱۳۹۲ آغاز شد و اينك دو جلد آن تقديم ميشود. بقيه مجلدات نيز تا پايان سال تقديم خواهد شد. همچنين دو جلد كتاب ديگر مورد نياز معلولان و علاقهمندان به پيوست اين مجموعه آمده است.
2 عدد DVD، شامل 8 جلد، MP3، مدت: 177 ساعت
زن و خانواده: مجموعه آثار شنیداری
بسیاری از فرهنگها و ملتها در طول تاریخ، زن را عنصری پست، مخرب، وسوسهگر و دارای خصایص رذالت آمیز میدانستند. بر اساس این تفکر چه ستمها بر زنان روا داشتند، حتی آنان را زنده زنده در گور میگذاشتند.
امّا با ظهور اسلام، قرآن و سنت نبوی و سیره رهبران دینی، راه جدیدی پیش پای جوامع گشودند. زنان به گونهای تربیت شدند که همپای مردان به میدان جهاد و نبرد میرفتند؛ در عرصههای فرهنگی، در سماع و حفظ حدیث و تبلیغ احادیث چون مردان مشارکت داشتند؛ آنان مثل دیگر اقشار به تألیف کتاب میپرداختند؛ در تجمعها به موعظه میپرداختند. اما در دو سدهی اخیر زنان مسلمان، فعالیتهای خود را گسترش داده تا جایگاه خاصی برای این قشر، اثبات نمایند.
نیز زنان نابینا، ناشنوا و ناتوان حرکتی هم، معلولیت را مانع و سد راه خود ندانستند و با طی مدارج علمی به مقامات عالی دست یافتند.
دفتر فرهنگ معلولین با توجه به ضرورتهای موجود، نیز با هدف افزایش اطلاعات زنان دارای معلولیت مجموعه حاضر را عرضه کرده است. این مجموعه شنیداری شامل چهار کتاب با مشخصات زیر است:
زن و آزادی، آیت الله سید رضا صدر، به اهتمام سید باقر خسروشاهی، قم، موسسه بوستان کتاب، چاپ چهارم، ۱۳۹۰، ۱۸۴ص.
زن و خانواده در افق وحی، جمعی از نویسندگان، تهیه دفتر تبلیغات اسلامی شعبه خراسان رضوی، قم، موسسه بوستان کتاب، ۱۳۹۱، ۹۹۲ص.
زوج درمانی: روابط موضوعی، جیمز دنوان، ترجمه و تالیف مصطفی تبریزی و دیگران، تهران، فرا روان، چاپ دوم، ۱۳۹۰، ۳۲۸ص.
مهارتهای زناشویی، متیو مک کی و دیگران، ترجمه محمد گذرآبادی، تهران، رسا، چاپ اول، ۱۳۸۷، ۴۰۸ص.
محور اصلی این مجموعه، خانواده است. زن نقش و جایگاه بی بدیل در نهاد خانواده دارد؛ از سوی دیگر خانواده خشت اصلی در نظام اجتماعی است و خانواده مطلوب جامعه ایده آل را در پی خواهد داشت.
البته این دفتر در تلاش است چند مجموعه دیگر در این زمینه منتشر نماید از اینرو از همه کارشناسان به ویژه خانمهای معلول استدعا داریم ما را راهنمایی و یاری فرمایند.
۱ عدد DVD، شامل ۴ عنوان کتاب گویا، مدت: ۷۷ ساعت
کارنامه اسلام شناسی مستشرقین
دو قرن اخیر شاهد ظهور نسل جدیدی از اسلام پژوهان به نام خاورشناسان یا مستشرقین بودهایم. اینان چون از غرب برخواستند و به شرق و خصوصاً اسلام توجه ویژهای داشتهاند مستشرقین نام گرفتند. اما تأثیر فعالیتهای آنان بر جریان تحقیقات اسلامی و سیر پژوهشهای مسلمانان بر کسی پوشیده نیست. آنان بسیاری از منابع اصلی را احیاء و تصحیح و به چاپ سپردند؛ اولین دائرةالمعارف اسلامی را تألیف کردند؛ همچنین به نقد رهیافتها و مسلّمات و مفروضات علوم دینی مسلمانان پرداختند و خلاصه جریان جدیدی در عرصه اسلام پژوهی گشودند.
دفتر فرهنگ معلولین به منظور معرفی کارنامه استشراق به ویژه در اختیار گذاشتن نقدهایی که کارشناسان بر این کارنامه داشتهاند، چند مجموعه را به روش گویا تقدیم میکند. این مجموعه به عنوان نخستین تولید از کارنامه اسلام شناسی مستشرقین شامل شش کتاب زیر است:
نقد شبهات پیرامون قرآن کریم، محمدهادی معرفت، حسن حکیم باشی (مترجم)، نشر تمهید، ۱۳۸۹، ۷۲۰ص.
مستشرقان و حدیث: نقد و بررسی دیدگاههای گلدزیهر و شاخت، سهیلا شینی میرزا، نشر هستی نما، ۱۳۸۵، ۲۷۹ص.
حدیث اسلامی خواستگاهها و سیر تطور، هارالد موتسکی، ترجمه مرتضی کریمی نیا، نشر دارالحدیث، ۱۳۹۰، ۵۳۲ص.
نقد آثار خاورشناسان: شامل زندگینامه علمی و نقد آثار بیست تن از خاورشناسان نامدار، مصطفی حسینی طباطبایی، نشر چاپخش، ۱۳۷۵، ۲۲۳ص.
مقالات همایش بین المللی قرآن و مستشرقان، جلد۱، جمعی از مؤلفان، مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی، ۱۳۹۱٫
نقد و بررسی آراء خاورشناسان در مورد احادیث نبوی، محمد بهاءالدین، ترجمه ولی الله حسومی، نشر دانشکده اصول الدین، ۱۳۹۱، ۳۶۸ ص.
1 عدد DVD ، شامل ۶ جلد کتاب گویا، مدت: ۹۶ ساعت
حوزه و روحانیت
روحانیت یا عالمان مسلمان وظایف متعددی از قبیل هدایت فکری و معنوی جامعه، رسیدگی به دعاوی و قضاوت، اهتمام به امور حسبی و ضروری مردم مانند تأمین معیشت و رفاه ایتام را بر عهده داشتهاند. در قرون نخست اسلامی، مدارس و عالمان دین متصدی همه علوم حتی پزشکی، طبیعی، دانشهای پایه مانند ریاضیات بودند و تمدن بینظیر اسلامی را در سده چهارم تا هفتم قمری پایه گذاری کردند.
در دوره جدید و معاصر هم روحانیت و حوزههای علمیه در جریانات اجتماعی چون مشروطیت و مبارزه با استعمار؛ تأسیس نشریات فرهنگی و اجتماعی ایفاء نقش کردهاند.
دفتر فرهنگ معلولین برای شناخت این پدیده تاریخی و اجتماعی، گویاسازی تألیفاتی درباره حوزه و روحانیت را در دستور کار دارد. این مجموعه در نهایت ده دی وی دی خواهد شد که شامل بهترین آثار درباره حوزه و روحانیت است. اما حوزه و روحانیت (شماره نخست) شامل آثار زیر است:
درآمدی بر زی طلبگی: هنجارشناسی جلوههای رفتاری حوزویان، محمد عالمزاده نوری، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۹۰، ۱۹۲ص.
روشنفکری حوزوی، دفتر برنامهریزی گروه مطالعات راهبردی (تهیهکننده)، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۳۹۰، ۱۳۶ص.
سیر حوزههای علمی شیعه، علی صافی گلپایگانی، مرکز نشر آثار آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، ۱۳۹۰، ۱۲۸ص.
شکلگیری و تحول حوزههای شیعه، محمدعلی حسینیزاده، موسسه بشرا، ۱۳۸۹، ۲۷۲ص.
وظایف متقابل حوزه و نظام اسلامی، خدیجه برزگر و حمید مروجی طبسی، ۲ جلد، موسسه فرهنگی ولاء منتظر(عج)، ۱۳۹۰، ۴۰۴ص.
کولهپشتی طلبگی، قنبرعلی تیموری، کانون اندیشه جوان، ۱۳۹۱، ۱۰۴ص.
راه و رسم طلبگی، محمد عالمزاده نوری، ۷ جلد، موسسه فرهنگی ولاء منتظر(عج)، ۱۳۹۱، ۸۴۸ص.
گونهشناسی رفتار سیاسی مراجع تقلید شیعه (۱۳۵۷-۱۳۳۲)، سیدحسن هاشمیانفر، دانشگاه امام صادق(ع)، ۱۳۹۰، ۳۳۲ص.
مناسبات روحانیت و دولت در ایران معاصر، آیت مظفری، دفتر نشر معارف، ۱۳۸۸، ۲۸۷ص.
۱ عدد DVD، شامل ۹ عنوان کتاب گویا، مدت: ۹۲ ساعت
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.