کارنامه اجمالی دفتر فرهنگ معلولین
کارنامه اجمالی دفتر فرهنگ معلولین
این دفتر در مهرماه 1390 به مناسبت ولادت هشتمین امام شیعیان امام علی بن موسی الرضا(ع) تأسیس شد و کمتر از سه سال از عمر آن میگذرد. این دفتر جزء مراکز مذهبیـ فرهنگی وابسته به موسسه آل البیت(ع) لاحیاء التراث است که توسط حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی مدیریت میشود. خطمشی آن تأمین نیازهای فرهنگی و مذهبی معلولین عزیز است و آثار تولیدی را رایگان در اختیار کاربران قرار میدهد.
برای اینکه معلولین در جریان کارها و امور این دفتر باشند، در هر شماره این نشریه، گزارشی از رخدادها، تولیدات، بازدید شخصیتها و گروههایی از این دفتر تقدیم میگردد.
این دفتر دارای هشت بخش اداری است که آمار فعالیتها در هر بخش آن عبارتاند از:
کتاب مرجع: جامعه معلولین نیاز مبرم به انواع دائرةالمعارفها، فرهنگنامهها، مأخذشناسی، نسخه شناسی و مجموعهها دارد. برای رفع این نیازها در حال تألیف و انتشار این آثار هستیم:
1. دانشنامه نابینایی و نابینایان به اتمام رسیده و هم اکنون در حال ویرایش و نهاییسازی است.
2. دانشنامه کحاله و کحالین در حال نگارش است و اکثر مقالات آن به اتمام رسیده است.
3. دانشنامه پارا المپیک در حال نگارش مقالات است و حدود نیمی از آن اجرا شده است.
کتاب راهنما: مسائل و معضلات معلولیتی نیز معرفی شخصیتهای نخبه و پرتلاش معلول، هر یک در یک جلد به صورت فشرده و در قالب کم حجم، اما پراطلاع عرضه شده است. برای این منظور تاکنون حدود هشتاد عنوان کتاب راهنما تولید شده است که عنوان برخی از آنها در زیر آمده است:
۱. افتتاحیه دفتر فرهنگ معلولین، دیدگاهها درباره مشکلات و راه کارها ۲. سوره روشندلان: تکریم نابینایان در قرآن کریم ۳. نیایش معلولین: ادعیه امام سجاد(ع) در دشواریها و نیازها ۴. رودکی شاعر روشندل ۵. حلیه یا زیبا نگاشته، شفاء خواهی از زیورهای مخطوط نبوی ۶. حقوق فرهنگی معلولین ۷. قانونگذاری برای معلولین، مصوبات مجلس شورا ۸. رفتار با معلولین در سیره معصومین(ع) ۹. خدمات مرحوم حسین گلبیدی، بنیانگزار مدرسه ناشنوایان اصفهان ۱۰. فعالیتهای مجلس شورای اسلامی در عرصه معلولین ۱۱. وصال شیرازی، شاعر نابینا اهلبیت(ع) ۱۲. شوریده روشندل شیرین سخن ۱۳. ناشنوایی در ادبیات فارسی ۱۴. دکتر خزائلی، قانون گذار روشندل ۱۵. غیاثا شیرازی، شاعری از روشندلان ۱۶. روز جهانی معلولین: دوازدهم آذرـ سوم دسامبر ۱۷. ابوالعلاء معری، دانشمند نابینای عرب 18. ادیب نیشابوری، استاد ادیبان معاصر ایران 19. صحبت لاری، روشندل خطیب و شاعر 20. داود انطاکی، طبیب نابینا 21. انور شیرازی، شاهزاده نابینا 22. زکریای رازی، دانشمند و طبیب روشندل 23. امری شیرازی، شاعر مُکَفَر 24. روز جهانی عصای سفید (نابینایان)، دیدگاه، تحلیل و گزارش 25. خائف روشندل، افتخار فارس 26. آیت الله سید هبتالدین شهرستانی، سلسله جنبان خاندان 27. بشار، شاعر ایرانی عرب زبان 28. سید عبدالهادی شیرازی، مرجع و خادم روشندل 29. شفیعا، اعمی شیرازی (اثر) 30. عقیل بن أبی طالب، مدافع ولایت و امامت 31. جابر بن عبدالله الأنصاری، خبیرٌ بصیرٌ.
متن کامل کتابهای فوق در وبسایت مرکز برای استفاده عموم موجود است.
غیر از موارد فوق 30 عنوان نیز تألیف شده و در مراحل ویرایش و نهاییسازی است.
کتاب گویا: این بخش وظیفه اداره دو قسمت را دارا است: 1. تهیه آرشیوی از کتب گویای کشورهای مختلف و عرضه رایگان آن به کاربران، 2. تولید کتب گویا. تاکنون تولیدات زیر در این بخش عرضه شده است:
1. اشعار علوی(مجموعه اشعار شاعران پارسی درباره امام علیع) 2 CD، 14 ساعت
2. کتاب راهنمای معلولین، 1 DVD، 32 جلد، 74 ساعت
3. مجله آینه پژوهش، 12 CD، 110 ساعت
4. موسوعه نجف اشرف، 2 CD، 120 ساعت
5. کتب درسی و آموزشی حوزوی و دانشگاهی، 16 CD، 600 ساعت
6. احکام گویا: رساله توضیح المسائل و مناسک حج، 1 DVD، 25 ساعت
7. ترجمه تفسیر المیزان، 6 جلد، 3 DVD، 250 ساعت
8. ترجمه تفسیر مجمع البیان، 6 جلد، 2 DVD، 160 ساعت
9. نهج البلاغه پژوهی، مجموعه آثار شنیداری در شرح، معارف، ترجمه و دربارهها، ۱ DVD، ۴ جلد ۸۲/۵ ساعت
کتاب بریل: آثار مورد نیاز معلولین شناسایی و تبدیل به بریل میشود. کتب بریل تولیدی مرکز به کتابخانههای مهم مراکز استانها ارسال شده تا در اختیار روشندلان عزیز قرار گیرد. در این بخش، این آثار تولید شده است:
1. توضیح المسائل، آیت الله العظمی سیدعلی سیستانی، 6 جلد، 100 نسخه
2. مناسک الحج، آیت الله العظمی سیدعلی سیستانی، 3 جلد، 100 نسخه
3. فقه برای غربنشینان، آیت الله العظمی سیدعلی سیستانی، 2جلد، 100 نسخه
4. حقوق فرهنگی معلولان، از آثار تألیف شده در مرکز، 1 جلد، 100 نسخه
5. سوره روشندلان، از آثار تألیف شده در مرکز، 1 جلد، 100 نسخه
6. چشم بصیرت به زبان اردوی هندی، 1 جلد، 40 نسخه
6. منتخب توضیح المسائل، آیت الله العظمی وحید خراسانی، 2جلد، 50 نسخه
7. اصول دین، آیت الله العظمی وحید خراسانی، 2 جلد، 50 نسخه
بخش فیلم و عکس: تمامی فیلمهای مرتبط با معلولین (مستند، کوتاه، بلند، سینمایی) از سراسر جهان شناسایی و بسیاری از آنها جمعآوری شده است. این بخش موظف است هر سال حداقل دو جلد فیلمشناخت (کتابی درباره معرفی فیلمها و شناسنامه آنها) تدوین و منتشر نماید. جلد اول آماده و زیر چاپ است. همچنین عکسهای معلولیتی مطلوب از سراسر جهان گردآوری و هر سال به صورت CD و کتاب منتشر میگردد.
کتابخانه تخصصی معلولیت و معلولین: برای اولین بار در ایران و جهان اسلام کتابخانهای با هدف جمعآوری همه آثار اعم از کتاب، نشریه و پایاننامه درباره معلولیت و معلولین تأسیس شده است. تاکنون حدود 7 هزار اثر چاپی و الکترونیکی گردآوری شده است.
دبیرخانه جشنوارهها: بخش دیگری که در طول سال فعالیت پارهوقت دارد، دبیرخانه جشنوارهها است. این دبیرخانه تاکنون امور و کارهای مربوط به دو جشنواره را ساماندهی و مدیریت کرده است:
الف) جشنواره سراسری عکس معلولیت و معنویت
ب) جشنواره تعلیم و تربیت معلولین: تقدیر از بانوان مربی معلولین
برای اطلاع از فعالیتهای این دبیرخانه به پایگاه اینترنتی مرکز مراجعه گردد.
دیگر فعالیتها:
پیگیری نیازهای اولویتدار و ضروری معلولین، مانند زمینهسازی تولید عصا و ویلچر؛ بازدید شخصیتها و گروهها به طور هفتگی از این دفتر؛ همایشهای علمی و فرهنگی و جلسه با مسئولین مختلف، روزانه در این دفتر جریان دارد. گزارش همه آنها بسیار مفصل است، فقط به چند نمونه اشاره میشود.
ـ آموزش سرطانیابی لمسی توسط روشندلان
دکتر محمد صلواتی عضو هیئت علمی و رئیس دپارتمان ریاضیات دانشگاه کالسدروهه در تاریخ 25 خرداد ماه 1392 خدمت حجه الاسلام والمسلمین سیدجواد شهرستانی رسید و گزارشی از پیشرفت پروژه سرطانیابی به کمک لامسه روشندلان در آلمان و امکان انتقال این فناوری به ایران تقدیم نمود. طبق این گزارش، حس لامسه روشندلان معمولاً حساستر و قویتر از افراد عادی است. با آموزش بیست ساعته به آنان روشندلان مهیا میشوند تا زیر نظر پزشک متخصص به عنوان دستیار پزشک، به لمس بدن بیمار و کشف مواضع احتمالاً سرطانی بپردازند. این پروژه پنج سال است در آلمان اجرا شده و موفقیتآمیز بوده است. این طرح علاوه بر ایجاد اشتغال برای روشندلان، نسبت به روشهای دیگر سرطانیابی ارزانتر و سریعتر است. پس از گزارش آقای صلواتی، به دستور جناب آقای شهرستانی، دفتر فرهنگ معلولین بررسی کارشناسانه درباره ابعاد مختلف این موضوع و همچنین چگونگی اجرای آن را شروع کرده است.
ـ کتاب ویژه معلولیتی
رئیس محترم دانشگاه مفید، آقای دکتر یوسفی همراه با مدیران گروههای علمی، در 10 خرداد ماه 1392 از دفتر فرهنگ معلولین بازدید کردند. پس از مشاهده بخشهای مختلف، در زمینه چگونگی جهت دادن پایاننامههای این دانشگاه به سمت موضوعهایی راجع به معلولان گفت و گو شد.
محمد نوری، مدیر دفتر، درباره ضرورت این طرح گفت: عناوین و تعداد کتابهایی که درباره موضوعات مرتبط به معلولین در ایران منتشر میشود، بسیار کم است. برخی آمارها، انتشار 2 عنوان کتاب را در سال نشان میدهد. این رکود علمی به هیچ وجه قابل قبول نیست. چند روش برای رونق بخشیدن به تحقیق و تألیف در این زمینه وجود دارد که یکی از آنها جهت دادن به پایاننامههای دانشگاهی است.
رئیس دانشگاه آمادگی این دانشگاه را اعلام کرده و قرار شد پس از تمهید مقدمات، پروتکل همکاری امضاء شود.
ـ برپایی نمایشگاه عکس معلولیتی در نگارخانه فرهنگ قم
به مدت ده روز (21 الی 30/5/1392) عکسهای برتر جشنواره عکس معلولیت و معنویت که گویای عبادت، نیایش و فعالیتهای فرهنگی و علمی معلولین است، در نمایشگاه اداره ارشاد و فرهنگ اسلامی قم، در خیابان دورشهر برگزار شد.
روز افتتاحیه با حضور خبرنگاران رسانهها برگزار شد و با استقبال هنرمندان و مسئولین و نیز جامعه معلولین مواجه گردید. گزارش اولین همایش عکس معلولیت و معنویت در شماره بعد تقدیم میگردد.
گزارش فوق اجمالی از کارها و فعالیتهای این دفتر است. امید است آحاد معلولین و مراکز معلولیتی با تعامل مثبت و سازنده با این دفتر، زمینهساز پیشرفت و رفع کردن مشکلات کنونی باشند.
کسانیکه خواهان آثار منتشر شده این دفتر هستند، به پایگاه اینترنتی به آدرس زیر مراجعه کرده و با تکمیل فرم درخواست. آثار درخواستی برای خواهان ارسال میگردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.