معرفی کتاب مناسبسازی در اماکن عمومی و تجاری
معرفی کتاب مناسبسازی در اماکن عمومی و تجاری برای افراد دارای معلولیت
اعظم قاسمي
مناسبسازی در اماکن عمومی و تجاری برای افراد دارای معلولیت (I.D.A به A.D.A) عنوان کتابی است که شامل مجموعهای کامل از جزئیات مناسبسازی در اماکن عمومی و تجاری برای افراد دارای معلولیت است که توسط انجمن علمی فرهنگی، هنری معلولین ایران ترجمه، تألیف و منتشر شده است. با توجه به منابع محدود در حوزه مناسبسازی، تدوین این کتاب میتواند میزان قابل توجهی از خلاء موجود را پر کند.
کتاب مناسبسازی در اماکن عمومی و تجاری برای افراد دارای معلولیت در 224 صفحه در قطع وزیری با جلد شومیز در سال 1385 با موضوع معماری و معلولان, فضاهای عمومی ـ طرح و ساختمان، چاپ و منتشر شده است.
“در کشورهای مختلف دنیا از دهه 70 میلادی به بعد مناسبسازی اماکن عمومی و انطباق آن با نیازهای افراد دارای معلولیت مخصوصاً معلولان جسمی و حرکتی در دستور کار قرار گرفت و تجارب کسب شده در این مورد باعث شده است تا پرداختن به این مسئله به گونهای بین المللی نیز مطرح و در دستور کار سازمان ملل متحد قرار گیرد. به طوری که در قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره حقوق افراد دارای معلولیت در مورخ 9 دسامبر 1975 چنین آمده است:
“معلولین حق دارند از امکاناتی برخوردار باشند که بتوانند به طور مستقل درجامعه حضور و زندگی کنند.”
هدف این کتاب مجموعه دستورالعملها و ضوابط و مقررات برای ساختمانها و اماکن عمومی و تجاری برای افراد دارای معلولیت جسمی و حرکتی به منظور استفاده و دستیابی به استقلال فردی و تأمین حقوق اجتماعی آنان تهیه و تنظیم شده است. ”
اگر بخواهیم اطلاعاتی درباره مترجمان این کتاب داشته باشیم اینطور باید گفت که مهندس منصور برجیان شخصی است که خود دارای معلولیت است و بیشتر فعالیتهایش در زمینههای مرتبط با معلولین است و علاوه بر تخصص، تجربه بیش از سی سال نشستن بر روی صندلی چرخدار را داشته و با حضور فعال در سطح جامعه و همنشینی با جمع کثیری از معلولین و جانبازان نسبت به مشکلات و معضلات عدم مناسبسازی در اماکن شهری و عمومی آشنا بوده است. مترجم دیگر این کتاب مهندس بهزاد جغتايی میباشد که ایشان هم دچار ضايعه نخاعی هستند. و حدود يک دهه است که روی ويلچر مینشيند، و به خوبی با مشکلات معلولین آشنا هستند.
از آنجا که این کتاب کاملاً تخصصی میباشد مخاطب آن بیشتر طراحان، مهندسین معمار و شهرسازی، مهندسین مشاور، دانشجویان، مسئولان اجرایی ذیربط میباشند. لذا مطالب آن در عین کاربردی بودن میتواند به عنوان مرجعی در امر برنامهریزی، طراحی، اجرایی و ارزیابی در اختیار دست اندرکاران کارهای علمی ـ پژوهشی، اجرایی قرار گیرد.
در مورد سازماندهی این کتاب اینطور میتوان گفت که در فصل سوم از آن، یک سری قوانین، اصطلاحات و واژگان عمومی در زمینه مناسبسازی تعریف شده و سپس به موقعیتهای فضاها و مکانهای ویژه قابل دسترسی که شامل حدود و نیازهای فنی و قواعد ترسیمی و گرافیکی میباشد پرداخته شده است.
در این کتاب بهترین روشها و نقشههای تخصصی و اجرایی که مورد نیاز طراحان و مسئولان اجرایی کشور باشد ارائه شده و همچنین در فصول بعدی کتاب به این موارد اشاره شده است:
علائم در ساختمان، آسانسورها، پنجرهها، درها، آبخوریها، تلفنهای عمومی، میزها یا صندلی ثابت، محلهای گردهمایی، شیبهای داخلی و خارجی ساختمان، درها، توالتها، بالابرهای صندلی چرخدار، اطاقهای لباس پوشیدن، فضای آزاد زمین برای صندلی چرخدار، مناطق کمک نجات (امداد)، شبکههای درپوش، پارکینگ و ایستگاههای سوار و پیاده کردن مسافر، فضای پارکینگ، مناطق سوارکردن مسافر، موانع، رمپ، نردهها، دستگیره، پلهها، علائم هشدار در پلهها، چراغ راهرو و علائم برجسته و خط بریل بر روی ورودی آسانسور، علائم و نشان دهنده چشمی، لمسی و بریل، ارتفاع دگمهها، علائم هشداردهنده شنیداری.
نشانههای بین المللی معلولان، ظروف زباله، رستورانها و کافه تریا، مسیرهای سرو غذا، لوازم میز غذا، سکوهای برجسته (سن، محل تریبون، جایگاه)، تسهیلات مراقبت پزشکی، اتاقهای خواب بیماران، هتلها، کاروانها، خانهها، پناهگاه، ایستگاه اتوبوس و ترمینال.
همان طور که شرح داده شد در این کتاب به جزئیات موضوعات مناسب سازی اشاره شده است. و به تمام افراد دارای معلولیت و جامعه مرتبط با این افراد پیشنهاد میشود، این کتاب را که به عنوان مرجعی مطمئن و جامع برای علاقمندان به مباحث معلولیت در ایران است، مطالعه کنند.
معلولیت اتفاقی است که ممکن است برای هرشخصی در هر سن و موقعیتی پیش بیاید. پس به امید روزی که شاهد تحقق شعار “جامعهای برای همه ” باشیم و این مهم برای این افراد انجام نمیشود مگر با توجه مسؤولین و عمل نمودن به قانون جامع حمایت از حقوق معلولان خصوصاً موارد مرتبط با مناسبسازی و نهایتاً ایجاد شهری بدون مانع.
و تحقق این امر باعث حضور افراد معلول و دو اثر مهم آن در جامعه میشود. 1ـ افراد عادی را به فعالیت تشویق میکند. 2ـ باعث می شود مشکلات آنها دیده شود و مناسبسازی در سطح جامعه صورت بگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.