مجمع البیان گویا
پروژه مجموعه مجمع البیان
دفتر فرهنگ معلولین با هدف و خطمشی تولید آثار فرهنگی و عرضه کتابهای مورد نیاز معلولین عزیز در مهرماه 1390 تأسیس شد. با توجه به اینکه تاکنون مؤسسه و نهادی اختصاصی متکفل پیگیری امور فرهنگی و مذهبی این قشر نبوده، از اینرو کمبودهای فراوانی وجود دارد. بطوری که هماکنون آنقدر که کتاب گویا در زمینه رمان هست، در زمینه موضوعات مذهبی و دینی وجود ندارد.
اما دفتر فرهنگ معلولین با درنظر گرفتن اولویتها گویاسازی منابع مورد نیاز، همچنین چاپ بریل برخی از کتب را آغاز کرد. نیز برای استفاده افزونتر و بهتر در هر زمینه، به مجموعهسازی اهتمام شده و برای اولین بار در جهان اسلام، مجموعههای شنیداری در موضوعات اسلامی عرضه کردیم. برای نمونه، مجموعه آثار مورد نیاز در زمینه نهج البلاغه شامل متن، ترجمه، شرح، معارف و دربارههای آن، در یک مجموعه کار شده است. همچنین مجموعه زندگینامه شخصیتهای معلول و موفق و جریان ساز در یک مجموعه عرضه شده است. اکنون نیز مجموعه اطلاعات در زمینه تفسیر مجمع البیان و مفسر آن تقدیم میگردد. دفتر حاضر بخشی از این مجموعه و فقط ترجمه متن تفسیر مجمع البیان است. بخشهای دیگر این مجموعه شامل متن اصلی مجمع البیان، پنج مقاله درباره تفسیر مجمع البیان و پنج مقاله درباره شخصیت طبرسی، کتابشناسی و نسخه شناسی جامعی از چاپهای مختلف و نسخههای این تفسیر هم تقدیم خواهد شد. بنابراین مجموعه مجمع البیان شامل سه دفتر اصلی است:
دفتر نخست: متن تفسیر مجمع البیان
دفتر دوم: ترجمه تفسیر مجمع البیان
دفتر سوم: موضوعات پیرامون مجمع البیان و طبرسی
هدف آنست که پژوهشگران در حداقل زمان به خواستههای خود برسند و مجموعه اطلاعات و متون مورد نیاز در اختیارشان باشد.
ابوعلی فضل بن حسن طبرسی (مشهد 469ـ سبزوار 548ق) از مفسرین، دانشمندان علوم قرآنی و از افتخارات شیعه است. چند کتاب تفسیری بر قرآن تألیف کرد که مهمترین آنها مجمع البیان فی تفسیر القرآن است. این اثر از معتبرترین تفاسیر شیعه و در واقع دائرةالمعارف جامعی از مباحث و موضوعات قرآنی است. مولف در این مجموعه پس از ذکر هر آیه در باب قرائت و واژههای آن سخن میگوید همچنین به شان نزول هر آیه اشاره میکند. افزون بر آن معنا و تفسیر آیات را با استناد به احادیث و اخبار و تفاسیر دیگر فراهم میآورد. این تفسیر دارای شرحها، گزیده و تلخیصها، ترجمهها، حواشی و چاپهای متعدد است. نخستین چاپ مجمع البیان به سال 1268ق باز میگردد که در ایران در دو جلد به روش چاپ سنگی منتشر شد. آقا محمد مشهور به ملا آقا تهرانی از علمای سده 13ق، آن را به نام مفضل البیان فی علم القرآن به فارسی بازگرداند. ترجمه فارسی که بر اساس آن این نسخه شنیداری تهیه شده، توسط علی کرمی با این مشخصات منتشر شده است:
ترجمه تفسیر مجمع البیان، تهران، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1380، 16 جلد در 8 مجلد.
3 عدد DVD، شامل 16 جلد در 8 مجلد، مدت 221 ساعت
با مدیریت دکتر حسن رضائی
برای تهیه رایگان این مجموعه میتوان به دفتر فرهنگ معلولین، کتابخانههای مراکز استانها و مراکز فعال در حوزه معلولین مراجعه کرد.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)