کتاب جشنواره تعلیم و تربیت معلولان
جشنواره تعلیم و تربیت معلولان
بزرگداشت مربیان و معلمان
12 اردیبهشت 1392/ 21 جمادیالثانی 1434
به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س) و روز بزرگداشت معلم
تهیه شده در دفتر فرهنگ معلولین
به کوشش: علی نوری
تاریخ: بهار 1392
ناشر: دفتر فرهنگ معلولین
قم، بلوار محمدامین، خیابان گلستان، کوچه11، پلاک4
تلفن: 32913452-025 فکس: 32913552-025
www.HandicapCenter.com , info@handicapcenter.com
فهرست
آغاز سخن 5
شکل گیری و آغاز 7
برنامه ها 7
رویکرد و اهداف 8
دعوت 8
روز نشست 10
مؤسسات و مراکز دعوت شده 13
تقدیر شدگان به تفکیک محل سکونت 16
خود نوشتهای مدعوین 21
جشنواره در آینه تصاویر 47
آغاز سخن
علی بن ابیطالب(ع) امام نخست شیعیان و همسر حضرت فاطمه زهرا(س) میفرماید: نسبت به امور مددجویان معلول اهتمام داشته؛ رفتار نخوت آمیز و مغرورانه با آنان نداشته و آنان را محترم شمار و در مقابل آنان متواضع باش.
اما کسانی که علاوه بر معلولیت، چندین سال یا چند دهه برای تعلیم و تربیت فرزندان این مرز و بوم تلاش کرده و زحمت کشیده و مشقات فراوانی متحمل شدهاند، علیالقاعده، احترام و تکریم و تواضع نسبت به آنها مضاعف باید باشد.
شخصیتهایی مثل میرزا حسن رشدیه، جلیل محمد قلیزاده، جبار باغچه بان و هزاران انسان شریف و فداکار با هموار کردن راه تعلیم و تربیت، مسیر ترقی و پیشرفت را برای کشور به ارمغان آوردهاند. از اینرو جامعه مدیون این انسانهای شریف است و حداقل با تشکر و تقدیر از آنان میتواند دین خود را به آنان ادا نماید.
جبار باغچهبان که عمرش را به پای معلمی کودکان و ناشنوایان خالصانه ریخت درباره میرزا حسن رشدیه مینویسد: قدر زحمات رشدیه را نشناختیم و از زحمات او قدردانی مناسب به عمل نیامد، با اینکه لازم است رشدیه و دیگر معلمان این کشور که زحمات ارتقای اخلاق، تربیت و دانش را بر عهده دارند، عزیز و محترم دانسته شوند حتی ساختن مجسمه رشدیه فریضهی ملی است.
جشنواره تعلیم و تربیت معلولان به توصیه حجةالاسلام والمسلمین آقای سید جواد شهرستانی زید عزه گام هرچند کوچک اما شروع راهی برای تکریم، احترام نهادن و بزرگداشت مربیان و معلمانی است که عمر شریف خود را در راه آبیاری گلهای ایران ایثار کردند.
اگر جبار باغچهبان، گلبیدی، ثمینه باغچهبان، علی سرتیپی، رضا قلی شهیدی و صدها انسان شریف دیگر نبودند قطعاً بچههای دارای معلولیت هنوز سواد خواندن و نوشتن نداشتند، اگر امروز افتخار میکنیم، بیش از هزار نفر از جامعه معلولان ایران در کرسیهای استادی دانشگاههای داخل و خارج کشور تکیه زده، اگر افتخار میکنیم امروز صدها تن از معلولان در مسندهای مشاغل مهم کشوری مثل وکالت، نمایندگی شوراهای شهر، مشاوره و معاونت وزارتخانهها و دهها پُست مهم دیگر خدمت مینمایند، تماماً مدیون زحمات مربی کودکستان و پیشدبستانی، معلم دوره ابتدایی و دبیر دوره دبیرستان میباشند. از اینرو بر ما فرض است از زحمات و تلاشهای این گروه از جامعه تمام قد و با همه امکانات تشکر و قدردانی نماییم.
این جشنواره ظرف دو هفته برنامهریزی شد، از اینرو وقت کافی برای انجام همه دعوتها نداشتیم و اگر کم و کاستی هست افرادی از قلم افتادهاند عاجزانه معذرت میخواهم. با امکانات محدودی که داریم این جشنواره را برگزار کردیم، زیرا اعتقادی به ریخت و پاش و اسراف و تبذیر نداریم. بلکه به نتیجه و ثمره کار میاندیشیم.
این جشنواره اساس و سنگ بنای چند رشته کار در جهت ارتقای دانش و فرهنگ مددجویان معلول است که ظرف سالهای آینده اجرایی و عرضه خواهد شد:
ـ تدوین کتاب برای هریک از پیشکسوتهای فرهنگ و آموزش معلولان
ـ تدوین تاریخ فرهنگ و تاریخ تعلیم و تربیت معلولان
ـ اختصاص بخشی از بانک اطلاعات به مربی و معلمان معلولین
ـ برگزاری همایش و نشست در بررسی کارنامه و فعالیت بزرگان
با معرفی خدمات و شناساندن چهرهها و فعالیتهای آنان، فرهنگسازی اجتماعی را تکمیل میکنیم و موجب تحکیم تعامل و پیوندهای مردم با جامعه معلولان خواهیم شد.
این جشنواره با همین هدف یعنی توسعه شناخت مردم از تلاشگران عرصه آموزش و معماران فرهنگ برنامهریزی شده است و امید است به عنوان اولین نشست نه آخرین برنامه باشد و در آینده بیشتر خدمت عزیزان باشیم.
در اینجا از همه نهادهای دولتی، تشکلهای مردمی و آحاد مددجویان به دلیل همکاری صمیمانه تشکر میکنم. به ویژه از حجةالاسلام و المسلمین جناب آقای سید جواد شهرستانی که همواره پشتیبان قشر معلولان بوده و هستند تشکر میکنم. نیز از آقای حسین روحانی صدر که جهت دعوت مهمانان و تدبیر امور به خوبی وقت گذاشته و همکاری کردند مخلصانه تقدیر مینمایم.
(علی نوری)
شکل گیری و آغاز
روزهای آخر فروردین 1392 بود، آقای حسین روحانی صدر درباره ضرورت تشکر از مربیان خانم که برای معلولین زحمات فراوان کشیدهاند و خودشان هم دارای معلولیت هستند، مطالبی گفتند. به فکر افتادیم چه کار میتوان انجام داد. چون 12 اردیبهشت امسال هم روز ولادت حضرت فاطمه (س) و روز شهادت استاد مطهری و تکریم از مقام معلم است قرار شد این تقارن تاریخی را اصطیاد کرده و جشنواره را در همین روز برگزار کنیم.
نخست قرار بود فقط معلمان و مربیهای زن و خانمها در قلمرو باشند و حتی کارت دعوتها بر همین مبنا چاپ شد. اما به تدریج این نظر که مردان مربی و معلم هم بیایند، غلبه یافت و از آنان هم دعوت شد.
روز سیام فروردین خدمت حاج آقا شهرستانی به منظور کسب تکلیف رسیدیم، اهمیت مسئله گفته شد و ایشان موافقت فرمودند و توصیهای مبنی بر رعایت شئونات و دقت در مخارج و پرهیز از زیادهروی داشتند.
بعدازظهر همان روز اولین جلسه با حضور این افراد جهت شروع کار ستادی و اجرایی کردن کارها برقرار شد: محمد نوری، حسین مظاهری، حسین روحانی صدر، علی نوری، منصوره ضیاییفر، سید رضا حسینی امین.
نیز قرار شد آقایان علاءالدین نجف، یداللّه سعدی و محمد عبداللّهیان مشاور باشند و جلساتی به عنوان مشاوره با آنان داشتیم. پس از بحثهای زمینهای کارها تقسیم شد کارهای روابط عمومی بر عهدهی آقای مظاهری، دعوتها بر عهدهی آقای روحانی صدر، امور سایت و تبلیغات و چاپ کارت دعوت و تهیه امکانات پذیرایی بر عهدهی علی نوری و هماهنگکننده و تهیه متن سخنرانها هم بر عهدهی آقای محمد نوری شد. قرار شد ظرف یک هفته تمامی امور آماده و پایان هفته جلسهی دیگری داشته باشیم.
بالاخره با تلاش و پشتکار همه برنامهریزان و با حداقل بودجه، همایش با شرکت حدود دویست نفر و تقدیر از هشتاد مربی و معلم از سراسر کشور رقم خورد و اجرایی شد.
برنامهها
جلسه دوم که 7 اردیبهشت برقرار شد، روی برنامهها صحبت شد. قرار شد بعدازظهر و پس از نهار نشست آغاز شود. مدعوین پس از ورود به قم و زیارت حرم حضرت معصومه(س)، به رستوران شقایق منتقل میشدند. پس از صرف نهار به دفتر فرهنگ معلولین آمدند. البته بحث شد که انتقال افراد نابینا، ناشنوا و معلولین حرکتی به چند جا واقعاً مشکل است ولی چاره نداشتیم. یک نظر بود که سالنی اجاره کنیم و نهار و نشست یکجا باشد اما با گرفتن قیمتها متوجه شدیم، هزینهها بسیار بالا میرود و بهتر است این مبلغ را هزینه خود مدعوین کنیم.از اینرو به جای بیست نفر از هشتاد نفر با پرداخت کارت هدیه بانک تقدیر شد.
هرچند در جریان انتقال از حرم به رستوران و از رستوران به دفتر فرهنگ معلولین، مدعوین محترم بعضاً سختی دیدند ولی به جای آن دامنه تقدیرها توسعه یافت و موجب خوشحالی و مسرت بسیاری گردید. بالاخره برنامههای زیر تصویب و بعداً اجرا شد:
برنامه جشنواره تعلیم و تربیت معلولین
تقدیر از معلمان و مربیها به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س)
12 اردیبهشت 1392
ورود به قم و ناهار در رستوران شقایق، ساعت 5/1 بعدازظهر
حضور در دفتر فرهنگ معلولین
شروع برنامه و قرائت قرآن
تواشیح و مداحی
سخنرانی آقای سمیعی از اصفهان
سخنرانی آقای حسین روحانی از تهران
شعرخوانی آقای اسلامی شرار
مداحی
گزارش جشنواره و پاسخ به پرسشها توسط محمد نوری
اهداء لوح تقدیر و هدایا توسط حضرت آقای شهرستانی
پایان مراسم و پذیرایی (ساعت 30/5)
رویکرد و اهداف
این جشنواره چند ماه پس از تأسیس دفتر فرهنگ معلولین شکل گرفت و اجرا شد، غیر از هدفهایی که در پی آن بودیم این همایش موجب شد با مراکز و نهادهای معلولیتی یا مرتبط به معلولین و نیز آحاد معلولین ارتباط منطقی برقرار کنیم، نیازهای آنها را بسنجیم و شناخت واقعی نسبت به خواستههای آنها پیدا کنیم. همین نکته در آینده و پروژههای آتی دفتر حتماً مؤثر خواهد بود. از اینرو درصدد نبودیم مقامات کشوری و لشکری را دعوت کنیم و جشنوارهی ملی برپا نماییم، بلکه میخواستیم نشستی با نخبگان و فرهیختگان معلولین داشته باشیم و از نظرات و ایدههای آنان مطلع شویم. از اینرو قرار شد اولاً هر مهمان مدعو شرحی از زندگی و نیازها و خواستههای خود را نوشته و تحویل دهد. دوم اینکه روز نشست مسئولین دفتر بین جمعیت باشند و از آنان کسب اطلاع نمایند. به هر حال اینگونه اطلاعات و شناساییها همواره راهنمای مدیریت خواهد شد.
مهمانان هم تلقی و شناخت دقیقتری از دفتر پیدا کرده، این آگاهیها میتواند سرمایه و دستمایه آنان برای همکاریهای آینده باشد.
دعوت
تلاش شد مربیها و معلمانی که سنوات بیشتر در خدمت بوده و زحمات زیادتر متحمل شدهاند اولویت داشته باشند؛ نیز از شهرهای مختلف و از مقطعهای گوناگون و قشرهای مختلف دعوت شوند. هرچند این شیوه دعوت، کار را بَس مشکل میکرد ولی با تلاشهای آقای حسین روحانی صدر و دیگر اعضای گروه دعوت، به خوبی کارهای دعوت اجرا گردید و کارتهای دعوت به دست افراد رسانده شد. کارتها به صورت کتابی و تاشو در چهار صفحه چاپ شد. نمونهای از آن را ذیلاً میآورم:
روز نشست
اغلب مهمانان قبل از ظهر یا نزدیک ظهر به قم رسیدند و بسیاری از آنها به زیارت حضرت معصومه(س) شتافتند. پس از آن به رستوران شقایق تشریف آوردند. پس از صرف نهار به محل دفتر فرهنگ معلولین آمدند و ساعت 3 برنامهها آغاز شد.
در مدخل ورودی بستههای شامل فولدر، خودکار و کاغذ تقدیم شد.
نخست قاری نابینا سوره عبس و تولی را به زیبایی تلاوت کرد. سپس مجری اعلام برنامه نمود و به حضار خیرمقدم گفت. سپس تواشیح و مداحی آغاز شد و اشعار زیبایی در منقبت و فضائل حضرت زهرا(س) خوانده شد.
آنگاه آقای حسین روحانی صدر درباره اهمیت بزرگداشت و تکریم از مربیها و معلمان معلولان سخن گفت. ایشان تأکید کرد که آموزش مفاهیم و دروس به یک ناشنوا یا نابینا بسیار دشوارتر از یک فرد عادی است. نیز افراد دارای مشکلات حرکتی اگر دستشان مشکل داشته باشد، نوشتن برای آنها بسیار سخت است. به ویژه اگر کل دست یا از مچ نداشته باشند، واقعاً کار نگارش برایشان مشکل است.امّا از نقش معلم نباید غفلت کرد و تمامی زحمات و بار مشکلات بر دوش معلمان بوده است. از جناب آقای شهرستانی تشکر میکنیم که دستور دادند این نشست برگزار گردد و با تقدیر از این عزیزان، تا اندازه میسور از آلام و خستگی اینان کاسته شود.
همینقدر که اینان ببینند، کسی هست که به فکر آنها است و زحمات آنان را ارج مینهد، کفایت میکند. البته این عزیزان برای نام و نان تلاش نکردهاند و توقعی هم ندارند بلکه برای انجام وظیفه و ادای تکلیف کار کردهاند.
سپس آقای روحانی صدر، آقای محمدعلی سمیعی از نابینایان اصفهان پشت تریبون قرار گرفت و چند نکته را متذکر شد:
معلولان هیچگاه مورد توجه نبوده و همواره در حاشیه بودهاند، هیچگاه هم به معلمان آنان توجه درست و حسابی نشده است. هرکس که اندک اطلاعاتی از وضعیت یک ناشنوا یا نابینا یا کسی که دست ندارد یا دست و پا ندارد داشته باشد و فقط چند ثانیهای با خود خلوت کند و فکر کند که چگونه اینها آموزش یافتند؟ سواد دار شدند؟ یک بچه 6 ساله ناشنوا را شما یک جمله، فقط یک جمله بخواهید یاد بدهید تا حالا تصور کردهاید چقدر سخت است؟ بالاخره هرکس به این موارد لحظههایی فکر کند متوجه سختی و مشکلی کار آموزش معلولان میشود. آن وقت معلم نابینا بخواهد به بچههای نابینا و معلول آموزش دهد، واقعاً نیاز به اخلاص و پشتکار دارد. ممکن است بگویید چنینکاری ممکن نیست و معلم معلول برای معلولین سمبلیک و صوری است و واقعاً کار نمیکند.
اینجانب اطلاع دارم و میگویم اصلاً صوری نیست و آموزش و پرورش یا آموزش عالی نظارت میکند و اگر کسی توانایی آموزش دادن نداشته باشد سریع حذف میشود. معلمان و دبیران معلول آنقدر تلاش میکنند که معمولاً بالاترین امتیازها را میآورند استاد نابینایی داشتهایم که چند سال در دانشگاه تهران که صدها استاد دارد، استاد نمونه شده است. همچنین معلمان نابینا یا ناشنوا داریم که با تلاش و کوشش به مدارج عالی رسیدهاند.
باغچهبان کتابی دارد که زندگینامه خودنوشت است، آنجا مینویسد، وقتی در مرند و بعد تبریز بودم، آنچنان با علاقه و اشتیاق کار میکردم و بچهها را درس میدادم که خانوادهها به من علاقه وافر پیدا کرده بودند؛ نیز وقتی به شیراز رفتم یا وقتی به تهران آمدم، با اینکه خانهام در مدرسه بوده ولی ظهرها برای نهار وقت نداشته و دائم مشغول آموزش و رسیدگی به بچهها بودم.
به رغم همه تلاشهای مربیان و معلمان معلولان، متأسفانه این قشر مظلوم و به حاشیه رانده شده است، با اینکه استعدادهای خدادادی خوبی دارند و در واقع سرمایههای ملی و میهنی هستند. از حاج آقا شهرستانی، و حضرت آیت اللّه العظمی سیستانی و دفتر معظمله تشکر میکنیم که توجه فرمودند و این جلسه فاخر را برپا کردند. معلولان همین اندازه که ببینند به آنها توجه میشود، جان میگیرند. احترامی که امروز به ما گذاشتید، حتماً جوابش را خواهید گرفت. نیز از دفتر فرهنگ معلولان تشکر میکنم که به خوبی این مهم را به انجام رساند.
آقای عباس اسلامی شرار استاد دانشگاه و شاعر که هم خود نابینا است و هم فرزند هنرمندش نابینا است. او نقاش و مداح مشهوری است. در ادامه این استاد، قطعهای در مدح حضرت زهرا(س) خواند.
همچنین آقای محمدرضا هزاوهای در سخنرانی خود، نکات سودمندی فرمودند. ایشان به عنوان کسی که چند دهه از عمرش در خدمت نظام آموزشی بوده، این جلسه را پر خیر و برکت خواند و از مسئولین دفتر فرهنگ معلولین تشکر کرد. او گفت: همه روی آموزش و علم و دانایی تأکید کردهاند؛ درست است ولی اخلاق هم مهم است. مربی و معلم اگر خودش آراسته به اخلاقیات نیک نباشد نمیتواند تأثیر اساسی داشته باشد. معلمی که خودش آسیبدیده و با مشکلات فراوان دست و پنجه میزند، آنقدر روی نفس خود کار کرده که سرِ کلاس، بچهها نگاه جذاب و تأثیرپذیر نسبت به او داشته باشند. بر اساس آمارها، مدارس معلولین و مراکزی که ویژه تحصیل یا فنآموزی معلولان است، ناهنجاری و مشکلات اخلاقی کمتر دارند. دلیل عمده آن معلمین هستند.
آنگاه آقای محمد نوری مدیر دفتر فرهنگ معلولین گزارشی عرضه کرد و گفت: دفتر فرهنگ معلولان طرحهای بسیاری دارد. در حال تدوین برنامه پنج ساله هستیم که ظرف پنج سال بتوانیم زیرساختهای فرهنگی را آماده کنیم. این کارها و طرحها هم بدون شما ممکن نیست، باید مشارکت کنید و مساعدت فرمایید. همه معتقدند و میگویند اصلیترین مشکل در جامعه معلولان فرهنگ است و اگر امور فرهنگی اصلاح شود، بسیاری از مشکلات مرتفع میگردد. اما فرهنگ خود به خود اصلاح نمیشود بلکه نیاز به تدبیر، برنامهریزی و تلاش دارد. در چند ماهی که دفتر تأسیس شده، گروههای کاری را راهاندازی کردیم، مجله توان نامه را آماده کردیم که به زودی به چاپ میرود.
شش گروه مرجع نگاری که به تألیف کتب مرجع مثل دایرةالمعارف میپردازند؛ گروه کتب راهنما که به تدوین کتابهای موضوعی و کم حجم و مؤثر میپردازند؛ گروه مجله توان نامه، گروه ارتباطات که به ساماندهی سایت و نیز ارتباطات داخلی و خارجی مبادرت دارند؛ گروه کتاب گویا و گروه کتب بریل راهاندازی شده است.
همانطور که در اقتصاد، تا وقتی تولید افزایش پیدا نکند، چرخهای اقتصاد به حرکت در نمیآید و مشکلات مرتفع نمیشود، در فرهنگ هم تا وقتی تولید افزایش پیدا نکند و سبد خانوارها پر از کالاهای فرهنگی نشود، مشکلات فرهنگی معلولان سامان نمیپذیرد. اما چه وقت تولید فرهنگی سامان میپذیرد؟ در پاسخ باید گفت: اگر «گروهای مرجع» مثل معلمان و روحانیون توجیه و تشویق شوند و مراکز مولد هم فعال و کارآمد شوند، تولید سامان یافته و آثار فرهنگی زیاد خواهد شد. پیامد آن، در همه عرصهها خودش را نشان خواهد داد.
بنابراین این جشنواره حساب شده و در چارچوب خطمشی این دفتر سامان گرفته است. از جناب آقای شهرستانی تشکر میشود که عنایت و اهتمام ویژه فرمودند و به رغم بیماری تشریف آوردند.ایشان به عشق جدهشان حضرت فاطمه زهرا(س) تشریف آوردند و با عنایت حضرت فاطمه(س) ایشان شفا پیدا کنند.
امروز که دو مناسبت یا سه مناسبت با هم تجمیع شدهاند کمتر اتفاق میافتد، از یک طرف روز ولادت حضرت زهرا(س) است. در 21 جمادیالثانی بر اساس مدارک مقبول، حضرت به عنوان تنها فرزند پیامبر اکرم(ص) و حضرت خدیجه(س) متولد شد. از طرف دیگر 12 اردیبهشت هر سال به دلیل شهادت مرتضی مطهری و معلم بودن او، روز تقدیر و بزرگداشت معلم هم هست. از اینرو روز مبارکی است و انشاءاللّه منشأ خیرات برای جامعه معلولان باشد.
ادامه جلسه به تقدیم هدایا اختصاص داشت. حاجآقا شهرستانی و حاجآقا عبداللّهیان روی سکو آمدند و هدایای که شامل کارت هدیه بانک و لوح را تقدیم نمودند.
در این همایش از هشتاد نفر از معلمان منتخب اصفهان، قم، تهران، کرج، قزوین و چند شهر دیگر با اهداء لوح و هدایایی تقدیر و تشکر به عمل آمد. این هشتاد نفر نماینده همه معلمان روشندل، ناشنوا و آسیبدیده حرکتی سراسر ایران هستند و در حالی که خود دارای معلولیت میباشند، توانستهاند معلمان دلسوز و موفقی برای شاگردان معلول خود در آموزشگاهها و مراکز استثنایی باشند. آنان چندین سال از عمرشان را در کنار عزیزان روشندل، ناشنوا یا آسیبدیده حرکتی بوده و برای رشد و تعالی آنان کوشیدهاند. در واقع توسعه فرهنگی در جامعه معلولین در چند دهه اخیر و دستیابی آنان به مدارج عالی علمی و نیل به مشاغل والا مدیون زحمات و تلاشهای همه معلمین و مربیهای مشفق و دلسوز ایران زمین است. همه امور این جشنواره توسط خود معلولین اداره شد.
اهدای هدایا به دست حجةالاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی نماینده تامالاختیار آیت اللّه العظمی سیستانی به مربیان معلولین امید است منشأ خیرات و برکت در زندگی آنان باشد. اما مربیان و معلمان واجد شرایط عبارتاند از:
نجله خندق؛ امینه نگهبان؛ رقیه نوروزی؛ شهین عارف عشقی؛ مریم کوه فلاح؛ فاطمه هوشنگی؛ فاطمه هاشمیان؛ مرجان فرهی؛ فاطمه اسکندری؛ فریبا علیزاده؛ خدیجه تادی؛ ملیحه حاج سید جوادی؛ اعظم شکیبنیا؛ ریحانه قنبری؛ فاطمه جعفری؛ سمیه صلحی؛ هاجر شعاعی؛ مریم شیخی؛ سمانه مهدوی؛ مریم السادات فاطمی؛ مریم عزیزی؛ ژاله رستمی؛ فاطمه شفیعی؛ فخرالسادات طباطبایی؛ مهوش سال نو؛ مرضیه صابر مقدم؛ مهوش فلاحی؛ عفت قانعی؛ میترا مجیدی؛ فاطمه شهناز ملکزاده؛ خدیجه نعمتی؛ مریم یوسفی؛ سمیه واعظزاده؛ زهرا محمودخانی؛ معصومه غلامی؛ سمیرا خدابنده؛ زهرا بهنامیپور؛ زهرا سلیمانی؛ زهرا خانعلیزاده؛ زینب غلامی؛ اعظم قاسمی؛ طیبه عبدلی؛ محمدرضا هزاوهای؛ مسعود گلچین؛ عباس اسلامی شرار؛ غلامعلی بخشیفر؛ رحیم خلیلی؛ حسن عبدلی؛ محمدعلی سمیعی؛ یعقوب عبدیپور؛ محمدرضا ظروفی؛ جلال پاشایی؛ علیرضا پرند فرزاد؛ قاسم حیدریان؛ محمود رضایی؛ خالق شعبان؛ علیاصغر شفیعی؛ یداللّه فرزین ستوده؛ ابوالقاسم قائمی؛ مراد محمدیراد؛ مسعود ملکی؛ مصطفی میریکتا؛ هرمز نعمتزاده؛ علیمحمد عظیمی؛ خسرو نخجوانی؛ سید کاظم قافله باشی؛ پرویز درویشوند؛ علیرضا پرند فرزاد؛ پیام صالحی؛ محمد زلفیگل؛ میثم اخوان؛ سید محمد عباسی؛ هادی شعبانی فرد؛ غلامرضا نظری
لازم به ذکر است برخی از این عزیزان خود دارای معلولیت هستند و در مقطع دانشگاهی مشغول تدریس میباشند ولی همه را مفتخر به لقب معلم و مربی نمودیم.
مؤسسات و مراکز دعوت شده
گروه دعوت پس از بررسی و شناسایی، فهرستی از مراکز و مؤسسات معلولیتی یا فرهنگی که بالقوه یا بالفعل در فرهنگ معلولین نقش دارند، تهیه کرده و دعوتها بر اساس همین فهرست اجرایی شده فهرست تشکلها به شرح زیر است:
قم
مؤسسه آل البیت(ع) لإحیاء التراث
مدرسه ایتام
کتابخانه تخصصی تاریخ
کتابخانه تخصصی فقه و اصول
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه تخصصی قرآن
کتابخانه تخصصی حدیث
کتابخانه تخصصی لاتین
مرکز اسناد و مدارک مرجع
درمانگاه امام صادق(ع)
مؤسسه پارسا
دار احیاء التراث
مرکز پژوهشهای فلکی نجومی
کتابخانه محقق طباطبایی
مؤسسه امام رضا(ع)
مؤسسه قرآنی ویژه معلولان نورالبصیر
هیئت معلولین متوسلین به ائمهاطهار(ع)
اداره بهزیستی استان قم
اداره آموزش و پرورش استثنایی استان قم
دانشگاه مفید
مرکز چشم پزشکی جوادالائمه (ع)
مؤسسه امام علی(ع)
مرکز العقائدیه
شیعه نیوز
استانداری قم
فرمانداری قم
شبکه خبری قم
شهردار کل قم
خبرگزاری مهر، دفتر قم
خبرگزاری فارس، دفتر قم
دارالایتام سراجه
جامعه معلولین قم
انجمن علمای قم
هنرستان سلامت
هنرستان زینب کبری
هنرستان فخری
هنرستان نور
انجمن سینمای جوان قم
درمانگاه امام صادق(ع)
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه تخصصی تاریخ
کتابخانه تخصصی فقه
کتابخانه تخصصی قرآن
کتابخانه تخصصی فلسفه
کتابخانه عمومی الزهرا(س)
مرکز اطلاعرسانی آلالبیت(ع)
نماینده مجلس قم، علی لاریجانی
نماینده مجلس قم، احمد امیرآبادی فراهانی
نماینده مجلس قم، محمد رضا آشتیانی
کتابخانه آیتاللّه خامنهای
رعد فاطمیه قم
مدیر کل آموزش و پرورش استان قم
مؤسسه فهیم
مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)
کتابخانه آیت اللّه مرعشی
مرکز توانبخشی مهرگان
مرکز توانبخشی یاسین
مرکز توانبخشی مهرآوران
شبکه هدهد
خبرگزاری حوزه
روزنامه 19 دی قم
روزنامه ایمان قم
روزنامه آوا قم
تهران
مؤسسه فرجام جامجم
انجمن باور
رعد الغدیر تهران
انجمن علمی و آفرینشهای هنری
مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد
توان پویان الغدیر
انجمن نابینایان ایران
انجمن ندای معلولین
دایرةالمعارف بزرگ اسلامی
کتابخانه ملی
مرکز ضایعات نخاعی جانبازان
کانون ناشنوایان ایران
ماهنامه بشری
سایت شفقنا
سایر شهرها
کانون معلولین توانا قزوین
کاشانه مهر کاشان
بنیاد فرهنگی قرآنی روشندلان اصفهان
امور نابینایان دانشگاه اصفهان
جامعه معلولین اراک
کانون فرهنگی مهر میبد
انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک
تقدیر شدگان به تفکیک محل سکونت
مربیان و معلمینی که سالهای فراوان به تلاش و کوشش مشغول بودهاند، در تمامی کشور حضور دارند. امّا متأسفانه در وقت محدود نمیتوانستیم از مناطق دور دعوت کنیم، از اینرو فقط به شهرهای اطراف قم اکتفا شد. و درصدد هستیم در برنامه دیگر از دیگر عزیزان در مناطق دورتر تشکر شود. لازم است فهرستی نسبت به پراکندگی جغرافیایی عرضه شود:
قم
سمیه واعظ زاده
زهرا سلیمانی
زهرا محمودخانی
زهرا خانعلی زاده
معصومه غلامی
غلامرضا نظری
زینب غلامی
اعظم قاسمی
طیبه عبدلی
حسن عبدلی
ریحانه قنبری
فاطمه جعفری
محمد زلفیگل
میثم اخوان
سید محمد عباسی کومله
هادی شعبانی فرد
سمیه صلحی
هاجر شعاعی
مریم شیخی
سمانه مهدوی
مریم السادات فاطمی
زهرا شهبازی
نسرین ابراهیمی
پریسا بقالیزاده مقدم
زهرا عبدلی
رقیه اخوان
فاطمه یعقوبی
محمد آمرهئی
کبری صفایی
کبری شمس
معصومه زند
نرگس گل وردی
سمانه چراغی
فاطمه محمدولی
سید وحید حسینی
محمد جمال ناصری
محمدرضا اشعری
حسن رضایی
سید عبدالعلی حسینی
تهران
حسین روحانی صدر
نجله خندق
جلال پاشایی
قاسم حیدریان
محمود رضایی
خالق شعبان
علیاصغر شفیعی
محمدرضا ظروفی
یعقوب عبدیپور
یداللّه فرزین ستوده
ابوالقاسم قائمی
مراد محمدیراد
مسعود ملکی
مصطفی میر یکتا
هرمز نعمتزاده
محمدرضا هزاوهای
علی محمد عظیمی
خسرو نخجوانی
عباس اسلامی شرار
مسعود گلچین
محمدعلی سمیعی
خدیجه تادی
ملیحه حاج سید جوادی
مهوش سالنو
مرضیه صابر مقدم
مهوش فلاحی
عفت قانعی
میترا مجیدی
شهناز ملکزاده فاطمه
خدیجه نعمتی
مریم یوسفی
فرزاد علیرضا پرند
حسین امامعلیزاده
سخاوت توکلی
عباس پور فرد
بهرام حامدیپور
رحیم حریری
عادل رحمتی
محسن رستمی
قربان زرگری
مجید زمانیان
همایون شاهمرادی
محمدرضا عباسپور
حسن عسگری
فرامرز غریبی
سما بابایی
فرشته سیدی
آناهیتا سیروس
معصومه صادقی
نیره مختارزاده
حاجیه یعقوبی
مدرسه نرجس تهران
فاطمه هاشمیان مدیر مجتمع آموزشی نابینایان دخترانه نرجس
امینه نگهبان
رقیه نوروزی
فریبا علیزاده
فاطمه اسکندری
شهین عارف عشقی
مریم کوه فلاح
اشرف جلیلی شیوا
مدرسه پویا کرج
علیرضا پرند فرزاد مدیر مجتمع آموزشی نابینایان پویا
پیام صالحی
فاطمه هوشنگی
مرجان فرهی
اعظم شکیب نیا
مریم عزیزی
ژاله رستمی
فاطمه شفیعی
فخرالسادات طباطبایی
مؤسسه نابینایان قزوین
سید کاظم قافله باشی
پرویز درویشوند
غلامعلی بخشیفر
رحیم خلیلی
سمیرا خدابنده
زهرا بهنامیپور
خود نوشتهای مدعوین
از بین مدعوین بعضاً اطلاعات شخصی یا زندگینامه خود و یا تحلیلی نسبت به وضعیت معلولین ایران برای ما فرستادند. بهترین روش برای فرهنگسازی و آگاه نمودن جامعه و مدیران از وضعیت افراد دارای معلولیت این است که موفقیتها و پیشرفتهای آنان را به اطلاع رساند. خود معلولان میتوانند نقش جدی و مؤثر در این زمینه داشته باشند. آنان به آسانی و راحتی میتوانند زندگینامه و کارنامهای از فعالیتهای خود را منتشر نموده و جامعه را مطلع نمایند. متأسفانه برخی از مدعوین اطلاعات خود را نفرستادند؛ با اینکه اگر فرستاده بودند این کتاب جامعتر عرضه میشد. البته هم اکنون و به همین صورت هم سند مهمی است و به عنوان یک کتاب مرجع میتواند در دیگر پژوهشها مورد استناد قرار گیرد. به هرحال اطلاعات و نوشتههای ارسالی بسیار راهگشا است و بر این اساس چند اقدام انجام دادیم:
1- بانک اطلاعاتی از معلمان و مربیهای معلولان شکل خواهد گرفت و این افراد به عنوان چهرههای فرهنگی موفق از طریق این بانک به جهان معرفی میشوند.
2- از زندگینامهها و نوشتههای دریافتی مواردی که بیشترین امتیاز را دریافت کنند، غیر از تقدیرنامه همگانی، تقدیر جداگانه برایشان ارسال میشود.
3- اسامی افراد به ترتیب الفبای نام خانوادگی تنظیم و مرتب شدهاند.
4- اطلاعات غیر ضروری درج نشده است و فقط نام و نام خانوادگی، نام پدر، محل تولد، سال تولد، نام مدرسه، محل کار، نوع معلولیت، شغل و زندگینامه آمده است.
فاطمه اسکندری
فرزند محمد، قائمشهر، 1341، نابینا، کارشناسی زبان و ادبیات عرب دانشگاه تهران، دبیر آموزش و پرورش استثنایی مجتمع نابینایان نرجس در تهران، کارشناس بریل؛ متبحر در علوم قرآنی؛ مؤلف کتاب؛ مترجم عربی به فارسی
تقدیر این چنین بود از زمانی که دیده بر هستی گشود از نعمت بینایی بیبهره باشد. به دلیل ناآگاهی خانوادهاش از نحوهی تحصیل نابینایان چند سالی دیرتر تحصیل را آغاز نمود ، اما وی سعی کرد با تلاش بسیار این تأخیر را جبران نماید. او پس از اخذ دیپلم در سال 1367 وارد دانشگاه شد، و در رشتهی کارشناسی زبان و ادبیات عرب دانشگاه تهران مشغول تحصیل گردید و در سال 1371 موفق به اخذ لیسانس از دانشگاه تهران شد. سال 1370 با حکم معلمی عربی وارد آموزش و پرورش استثنایی شد و تاکنون نیز در همین سمت مشغول خدمت به زبان قرآن است. اما آنچه در کنار تدریس توسط ایشان انجام گردیده است عبارتند از:
1- تبدیل بیش از 30 عنوان کتاب در موضوعات مختلف به خط بریل
2- مناسبسازی و تبدیل به بریل عربی سوم راهنمایی و دوم دبیرستان و دوم و سوم دبیرستان و پیشدانشگاهی
3- تحقیق در مورد کتاب درسی بریل و درشت خط
4- مربی دوره ضمن خدمت رایانه مخصوص همکاران استثنایی
5- گذراندن بیش از 2000 ساعت دوره ضمن خدمت
6- شرکت در مسابقات قرآن و پرسش مهر و موفقیت در آنها
7- سه دوره شرکت در جشنوارههای الگوی تدریس و کسب مقامهای اول و دوم
8- ترجمهی کتاب قصص الأنبیاء للاطفال و ارائه آن به گروه تألیف و ترجمه و کسب امتیاز گروه ممتاز
9- انتخاب در سه دوره به عنوان معلم نمونه در سطح مدرسه
10- دریافت تقدیرنامه های متعدد از مقامات مختلف
11- تجربه و مهارت روش خاص تدریس دانشآموزان نابینا و ناشنوا
12- تشویقی توسط معاون وزیر در سال 90
13- تشویقی توسط معاون وزیر در سال 91
14- تقدیر آموزش استثنایی تهران در 92
میثم اخوان
فرزند محمد، قم ، ناشنوا و معلم مدرسه ابابصیر
زهرا بهنامی پور
فرزند حق وردی، تاکستان قزوین، 1350، نابینا، دارای دیپلم علوم انسانی، معلم مدرسه استثنایی باغچهبان، مربی خط بریل
از سال 1378 در مدرسه استثنایی باغچهبان به عنوان معلم نابینایان در مقطع ابتدایی و در سال 1384 از طرف نهضت سوادآموزی مربی نابینایان جهت آموزش خط بریل انتخاب شدند. او از سال 83 تا کنون در مؤسسه نابینایان مشغول به آموزش خط بریل میباشند. همچنین یکی از مؤسسین مؤسسه نابینایان استان قزوین و نیز چندین دوره عضو هیئت مدیره مؤسسه نابینایان میباشند.
ایشان از تاریخ 1383 تا کنون به عنوان مربی نهضت سوادآموزی و خط بریل در مؤسسه نابینایان مشغول میباشند.
پرویز پیربیک درویشوند
فرزند عزیز، قزوین، 1335، نابینا، کارشناسی الهیات و معارف اسلامی، سی سال دبیر آموزش و پرورش، مربی خط بریل
وی بر اثر بیماری سرخک بینایی خود را در سن 6 سالگی از دست داد، و بعد از آن در آموزشگاه ویژه نابینایان در تهران شروع به تحصیل نمود. در سال 54 دیپلم ادبی گرفت و در کنکور سراسری شرکت کرد که در همان سال وارد دانشکده الهیات دانشگاه تهران شد و در سال 58 لیسانس الهیات و معارف اسلامی را دریافت نمود. سپس به استخدام اداره بهزیستی در آمد و از سال 58 تا 88 به مدت 30 سال به آموزش و پرورش همنوعان خویش پرداخت و در سال 88 به درجه بازنشستگی رسید.
ایشان از تاریخ 1379 تا کنون به عنوان مربی نهضت سوادآموزی و خط بریل در مؤسسه نابینایان مشغول میباشند.
جلال پاشایی
فرزند سیف اللّه، 1343، کارشناسی رشته تاریخ از دانشگاه تهران
آغاز فعالیت: 1366
ژاله رستمی
فرزند محمد، نقده، 1344، نابینا ، فوق دیپلم رشته زبان و ادبیات فارسی، دبیر استثنایی در مجتمع نابینایان پویا در شهر کرج
از سال 1367 در آموزشگاه نابینایان پویا کرج مشغول به خدمت شد و هم اکنون به عنوان دبیر تلفیقی در مقطع راهنمایی و دبیرستان مشغول به کار است. با توجه به اینکه خودش نابینا هم میباشد، با مشکلات و مسائل مختلف این عزیزان به خوبی آشنایی دارد. بنابراین سعی میکند هر خدمتی که از دستش بر میآید برای این عزیزان انجام دهد.
محمود رضایی
فرزند علی اکبر، 1335، نابینا، کارشناسی ارشد رشته زبان شناسی، دبیر دبیرستانهای منطقه 11 تهران و آموزش استثنایی
محل تحصیل یا فارغالتحصیلی: تهران
آغاز فعالیت: 1357
عناوین و سمتهای فعالیت: دبیر دبیرستانهای منطقه 11 استان تهران تا سال 1367، کارشناس استثنایی از سال 1367 تا سال 1368، دبیر آموزش و پرورش استثنایی مدیریت شهر تهران تا سال 1384
محمد زلفیگل
نابینا و دبیر مدارس قم
آقای زلفیگل تحلیل جامع و سودمندی درباره آموزش نابینایان نوشته است که ذیلاً میآوریم:
1- وضعیت کنونی و آموزش و پرورش روشندلان نسبت به قبل بسیار خوب است و روز به روز در حال پیشرفت و برابری با سیستم عادی میباشد.
2- الف) کم بودن منابع آموزش متناسب با روشندلان. ب) کمبود وسایل آموزشی مورد نیاز. ج) بُعد مسافت و دوری از خانواده باعث عدم شرکت در مقاطع تحصیلی بالا میشود. د) عدم منابع مالی لازم جهت ادامه تحصیل (زیرا اکثر روشندلان متعلق به خانوادههای بیبضاعت هستند).
3- الف) سازمانی باید این عزیزان را تحت پوشش قرار دهد و امکانات لازم را جهت تعلیم و تربیت در اختیار آنان قرار دهد.
4- در سالهای نخست باید مستقل زیر نظر آموزش و پرورش استثنائی باشند و بعد از دوره ابتدایی بهتر است در کنار مدارس عادی باشند، همراه با معلم رابط و وسایل مورد نیاز.
محاسن و معایب: الف) مراکز خاص روشندلان از جهت اینکه معلم ویژه دارند محیط مدرسه مناسبسازی میشود و اینکه با گروه همنوعان خود میباشند بسیار خوب است. ب) چون در مراکز خاص با بچههای بینا تماس ندارند وقتی در سالهای بعد با آنها روبهرو میشوند، گوشهگیر میشوند و چون در محیطی قرار میگیرند که برای مدارس عادی ساخته شده است با موانع فیزیکی (مانند پله، گوشههای دیوار، موانع سر راه آنها) برخورد میکنند. لذا سعی میکنند در گوشهایی بنشینند و کمتر حرکت داشته باشند. اگر سالهای دوره راهنمایی در کنار مدارس عادی قرار گیرند زودتر وارد اجتماع بزرگتر میشوند و چون بچههای عادی آنها را میپذیرند و به آنها کمک میکنند بسیاری از موانع را از سر راه آنها برمیدارند و دیگر حاضر به بازگشت به مدارس خاص نیستند. لذا اگر روشندلان در مدارس عادی باشند و معلم تلفیقی داشته باشند طرح بسیار موفقی خواهد بود.
5- دورههای ابتدایی و راهنمایی و بخشهایی از دروس دبیرستان کتب و منابع به بریل میباشد ولی بقیه دروس دبیرستان و دانشگاهی فقط از طریق ضبط صدا یا یادداشتبرداری خود فرد روشندل یا دوستان بینای وی صورت میگیرد.
6- آری، مربیان نمیتوانند برای روشندلان بدون آموزش لازم موفق باشند، لذا اکثراً آموزش دیده هستند.
7- بنده متأسفانه نتوانستم شرکت داشته باشم، لکن هر جشنواره و گردهمایی که تشکیل شود و افراد متخصص در آن برای مشکلات روشندلان چارهجویی کنند بسیار خوب است.
8- الف) در آموزش و پرورش روشندلان باید از مربیان تعلیم دیده و خاص استفاده شود. ب) لازم است برای دورههای راهنمایی و دبیرستان و حتی دانشگاهی از مربیان و اساتید متخصص عادی استفاده شود به شرط دیدن آموزش خط بریل زیرا معلم تربیت معلمی استثنایی در رشتههای مختلف متخصص نیست (مانند دروس شیمی- فیزیک- زبان- عربی- ریاضی) پس بهتر است به مورد فوق توجه خاص شود. ج) بهتر است دانشآموزان روشندل در رشتههایی که توانایی ادامه تحصیل دارند بروند (رشتههایی که در هنگام تحصیل کمتر احتیاج به دیدن و آزمایش کردن دارند). اگر جشنواره در حد دو ساعت گردهمایی و صرف شیرینی باشد آن هم یک بار در سال، هیچ تأثیری به حال روشندلان ندارد و فقط صرف هزینه اضافی است. اما اگر جشنواره دارای هدف خاص باشد و در آن برای تبادل و تصمیمگیری در مورد مشکلات روشندلان از اساتید و مربیان آنان استفاده شود آن هم در موارد و دفعات مختلف بسیار مؤثر و موفق خواهد بود.
هادی شعبانی فرد
فرزند یحیی، قم، 1348، دارای معلولیت جسمی- حرکتی، معلم نهضت سوادآموزی و پایه ششم ابتدایی
هادی شعبانیفرد فرزند یحیی متولد 3/5/1348 در خانوادهای نسبتاً شلوغ و در شهر قم به دنیا آمد و دیپلم را از دبیرستان حافظ اخذ کرد و در همان سال 1368 به خدمت مقدس سربازی رفت و با گذراندن خدمت در نهضت سوادآموزی قم با تشویق بسیار زیاد پدر و مادرش مشغول خدمت به بیسوادان بزرگسال و لازم التعلیم شد. با تصادفی که برایش پیش آمد از لحاظ حرکتی دچار مشکل گردید. او به نوعی بیماری نادر مبتلا بود که بر اثر تصادف بروز پیدا کرد.که در آن زمان از هر صد هزار نفر پنج نفر مبتلا میشد. به هر حال با توکل به خدا و یاری پدر و مادر و برادران خود دو سال در منطقهی محروم جعفرآباد مسیله به بچههای محروم از علم آموزش میداد. بعد از آن با معرفی همسر برادرش دختری متدیّن و فداکار را به ازدواج او در آوردند. و در همین سال بود که از نهضت سوادآموزی به آموزش و پرورش انتقال یافت و دو سال را در مدرسه طلوع فجر شهر قائم به طور موظف و غیر موظف تدریس نمود، سپس به دبستان شهید زندی انتقال پیدا کرد، و حدود 13 سال در پایهی پنجم و ششم مشغول تدریس شد و تمام مدت تدریس خود را با تکیه به عصا و حدود 7 سال از آن را نیز با نشستن بر روی ویلچر انجام داد و در دوران معلولیت نیز مدرک فوق دیپلم را دریافت نمود. وی یک بار به عنوان معلم نمونه ناحیه انتخاب شد. او هم اکنون در پایه ششم دبستان تدریس و همچنین مسئولیت اسکان زائرین حضرت فاطمه معصومه (س) و امام زمان (عج) را در سه مدرسه به عهده دارد.
او عوامل موفقیت خود را این طور ذکر میکند: الف) توکل به خدا و یاری رساندن ائمه معصومین به او. ب) تشویق پدر و مادر و برادران دلسوزش. ج) ایثار و فداکاری همسر مهربانش. د) همکاری مسئولین آموزش و پرورش با وی در تمام ایّام تدریس. و) اعتماد به نفس خودش.
وی بیان می کند که بسیاری از دانشآموزانش در رشتههای مختلف علمی و دینی در قسمتهای مختلف جامعه مشغول به خدمت میباشند. وی به دلیل تلاشها و فعالیتهای فراوان از مسئولین و مقامات کشوری چندین تقدیرنامه دریافت کرده است که ذیلاً میآوریم:
– تقدیر از جدیت و مجاهدت در جهت بهبود کیفیت آموزش و پرورش، معاون هماهنگی اداره آموزش و پرورش استان قم، محمد جواد جعفری، 13 اردیبهشت 1390
– تقدیر به مناسبت معلم نمونه مدرسه ، رئیس اداره آموزش و پرورش ناحیه یک قم، سید حسن موسوی رابطی، 20 اردیبهشت 1386
– تقدیر به مناسبت معلم نمونه شهرستان ، وزیر آموزش و پرورش، حمید رضا حاجی بابایی، 4 اردیبهشت 91
– سپاس و قدردانی از تلاشهای وی به عنوان معلم پایه ششم دوره ابتدایی، وزیر آموزش و پرورش، حمیدرضا حاجی بابایی،17 فروردین 92
– قدردانی از زحمات وی در اسکان فرهنگیها و مردم در اماکن فرهنگی قم، مدیرکل آموزش و پرورش استان قم، محمدحسین امین جعفری، 15 اردیبهشت 1392
محمدرضا ظروفی
فرزند خلیل، 1338، نابینا، کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه تهران
آغاز فعالیت: 1358
عناوین و سمتهای فعالیت: در سمتهای معلمی کارشناس و کارشناس مسئول، مدیریت آموزش و پرورش استثنایی استان تهران تا سال 1378، مدیر فرهنگی و تربیتی سازمان آموزش و پرورش استثنایی تا سال 1383، مدیر آموزش و پرورش و توانبخشی معلولین حسی و حرکتی تا سال 1385، تدریس در مراکز تربیت معلم شهر تهران.
سال بازنشستگی: 1385
فعالیت در حال حاضر: همکاری با مؤسسه فرهنگی هنری توان پویان الغدیر
فریبا علیزاده
فرزند عبدالنبی، دزفول، 1345، نابینا، کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، دبیر مجتمع نابینایان نرجس در تهران
وی علت نابینایی خود و برادر بزرگترش را ازدواج فامیلی پدر و مادرش بیان میکند. به دلیل ناآشنا بودن والدینش به وجود مدارس استثنایی در دزفول دو سال دیرتر به مدرسه رفتهاند.اما وی توانسته سال سوم و چهارم ابتدایی را جهشی بخواند و این عقبافتادگی تحصیلی را تا حدودی جبران کند.
سالهای تحصیل را یکی یکی با وجود مشکلاتی که بر سر راه داشته طی کند. او در سال 1365 موفق به اخذ دیپلم در رشتهی فرهنگ و ادب آن زمان گردید و بلافاصله در همان سال در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران پذیرفته شد. ضمناً به دلیل علاقه فراوانی که به شعر و شاعری داشت گاهگاهی ذوق خود را نیز در این زمینه میآزمود.پس از گرفتن لیسانس برای گذراندن زندگی در واحد دکترای دانشگاه آزاد اسلامی تهران واقع در دو راهی قلهک به مدت تقریباً دو سال به عنوان اپراتور مشغول به کار شد، اما چون این کار را متناسب با سطح تحصیلات خود نمیدید و همینطور از نظر فرهنگی او را ارضا نمیکرد، از آن استعفا داد و درصدد پیدا کردن شغلی بهتر برآمد.
اما در این فاصله چند سالی وقفه ایجاد شد تا اینکه تصمیم گرفت برای ادامه تحصیل در کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی آماده شود. لذا در سال 1375 پس از شرکت در کنکور دانشگاه آزاد وارد مرحله کارشناسی ارشد شد. اما چون سال پیش یعنی 1374 در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شرکت کرده بود و آنها به علت نابینایی او را نپذیرفته بودند، لذا وی تصمیم میگیرد ردیف استخدامی خود را از آموزش و پرورش عادی به استثنایی تغییر دهد که با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه شد، اما به هرحال توانسته موافقتشان را جلب کند.
از سال 1375 در دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل داد و هم به سمت دبیر استثنایی در آموزش و پرورش منطقه 4 تهران استخدام گردید. در دوران تدریس نیز در کار خود موفقیتهایی نیز کسب کردهاند که از آن جمله شرکت در الگوهای برتر تدریس بوده است که در یکی از آنها در سطح منطقه در میان سایر همکاران غیر استثنایی موفق به کسب رتبه اول شدند.
وی هدفش را از انتخاب شغل معلمی آن بوده که بتواند جادهای هموار برای شاگردانم بسازد، تا آنجا که هیچ کدامشان با مشکلاتی که خود با آنها دست و پنجه نرم کرده روبهرو نگردند.در ادامه اشعار وی آورده شده.
پیراهن از جنس غزل پوشیدهام تا / شاید نباشم لحظهای هم رنگ دیروز
افسوس ابیات قشنگ شعر عمرم / پامال شد در زیر پای لنگ دیروز
عشقم اگر یاری کند من میستانم / فردای خود را بیگمان از چنگ دیروز
و یک رباعی دیگر:
عطر غزلم ز بوی دستان شماست / نومیدی من فصل زمستان شماست
در دست هر آنچه دارم از مهره مهر / گر باورتان هست هم از آن شماست.
همچنین یکی از قطعات شعر وی که در مورد مادر است ذیلاً آوردهایم.
مادرم رساترین قصیده را سرود / گرچه با قلم هرگز آشنا نبود / و من که شاه بیت آن قصیدهام/ چقدر کوچکم/ که دست کوتهام / به دامن بلند او نمیرسد.
من خستهام از کوچههای تنگ دیروز / از واژههای کهنهی بیرنگ دیروز
تا استخوانم میرسد این زخم کاری / زخمی که جا جا خوردهام از سنگ دیروز
او همیشه برای اینکه علم و دانش خود را به روز نگه دارد سعی کرده از خواندن کتاب هیچ وقت غفلت نکند و با دوستانش به بحث درباره آنها بنشیند. و در اکثر کلاسهایی که ممکن است شرکت میکند تا بدین وسیله اگر فاصلهای هم بین وی و سایر همکارانش وجود دارد برطرف گردد.از جمله آنها:
شرکت در کلاسهای آموزش زبان انگلیسی کانون ایران که در حال حاضر در سطح pre intermediate 2 مشغول به تحصیل هست. همینطور در کلاسهای ورزشی از جمله شنا و یوگا نیز شرکت دارد. همچنین در کار با کامپیوتر و برطرف کردن نیازهای روزمره خود به وسیلهی آن نیز مهارت لازم را دارد. و در طی دو سال گذشته با انجمن هنرمندان نابینا و کمبینا در خصوص بازیگری در نمایشهای رادیویی نیز فعالیت دارد.
در ادامه خانم علیزاده به نکاتی درباره آموزش نابینایان اشاره کرده است که ذیلاً میآوریم:
1- به نظر من وضعیت کنونی آموزش و پرورش نابینایان چندان تفاوتی با آموزش و پرورش عادی ندارد. و حتی میتوان گفت که آموزش و پرورش عادی اصولاً میتواند به پرورش استعداد دانشآموزان در هنرستانها و مراکز کار و دانش اقدام کند که قشر دانشآموز نابینا از این امر متأسفانه برخوردار نیست. در نتیجه دانشآموز نیازمند به تلاش، مجبور است بهترین سالهای عمر خود را بگذراند بیآنکه چیزی یاد بگیرد که بتواند فردای خود را تأمین کند. مخصوصاً این موضوع در آموزش استثنایی به دلیل استفاده برخی از دانشآموزانی که از تبصرههای بزرگسالان بهره میبرند بیشتر صادق است. و این وظیفه ماست که موضوع را برای دانشآموزانمان توضیح دهیم که با وجود سن بالا شما زمانی که کارشناسی خود را اخذ میکنید دیگر سن شما از سن استخدام گذشته است. آن وقت است که به عمق فاجعه پی میبریم. دانشآموز ما با داشتن مدرک بالا متأسفانه به دلیل بالا بودن سن نمیتواند استخدام گردد و هیچ گونه هنری هم نیاموخته که بتواند حداقل با آن امرار معاش کند. پس بهتر آن است که دانشآموز استثنایی در کنار درس هنری نیز تعلیم داده شود تا بتواند در وقت ضرورت از آن استفاده کند و احساس سر بار بودن نکند.
2- چون منابع درسی دانشآموزان نابینا بیشتر صوتی است متأسفانه ممکن است استادها با داشتن سواد بالا قادر به نوشتن صحیح نباشند که این هم برای خود یک معضل بزرگ به شمار میآید. اما در خصوص مشکلاتی که بر سر راه تحصیل نابینایان است باید بگویم که کمبود منابع نوشتاری در درجه اول اهمیت قرار دارد. آن هم به دلیلی که در بالا ذکر شد. دوم اینکه دانشآموزان نابینا حق انتخاب رشته مورد علاقه خود را ندارند. چون اصولاً امکاناتی در این خصوص اندیشیده نشده است. و اگر کسی بخواهد تصمیم بگیرد در رشتهای غیر از رشته انسانی ادامه تحصیل بدهد، باید تمامی مشکلات و مسائل مربوط به آن را شخصاً و بدون حمایت آموزش و پرورش به دوش بکشد.
3- راه کاری که میتوان در این زمینه ارائه داد این است که ما به تربیت معلمانی دلسوز که بتوانند در کنار این دانشآموزان قرار گیرند و با تخصصی که دارند از آنها حمایت کنند بپردازیم تا بتوانیم سهم کمی از مشکلات آنها را به دوش بکشیم. مثلاً در تهیه منابع درسی با آنها همکاری کنیم. یا طبق تخصصی که داریم مطالب درسی را در خارج از کلاس برای آنها توضیح و تفسیر بیشتری بدهیم.
4- در پاسخ این سوال که آیا نظام آموزش و پرورش نابینایان باید جدا از آموزش و پرورش عادی باشد باید عرض کنم که من با این مقوله موافق نیستم. به این دلیل که ورود دانشآموزان مخصوصاً از دورهی راهنمایی و دبیرستان به مدارس تلفیقی به آنان کمک میکند تا بتوانند خود را با جامعهای که فردا خواه یا ناخواه باید وارد آن بشوند سازگار کنند. و به این وسیله با سایر اقشار آن تعامل ایجاد کنند و بفهمند دنیا فقط به مدارس نابینایان خلاصه نمیشود و باید آمادگی لازم را جهت حضور در جامعه به دست آورند. تا وقتی که وارد دانشگاه میشوند با دریایی از مشکلات رو به رو نشوند. در این میان یکی دیگر از فواید مدارس تلفیقی علاوه بر این فرهنگسازی است که مردم ما یاد میگیرند چه طور با یک فرد نابینا رفتار کنند. من امیدوارم این قسمت از مسئله که مهمترین قسمت آن هم هست نادیده گرفته نشود. این بهترین فرصت نیز هست که دانشآموز ما به استقلال برسد و بتواند در آینده گلیم خویش را از آب بیرون بکشد. البته نمیتوان منکر معایب آن شد چرا که دانشآموز ما به دلیل حساسیتهایی که دارد دوست ندارند مورد بیمهری همشاگردیهای خود قرار گیرند. دومین مسئله کمبود معلمان رابط در مدارس تلفیقی است که متأسفانه در هفته یک روز آن هم یکی دو ساعت معلم رابط میتواند به این دانشآموزان رسیدگی کند. تازه باید بررسی شود که این معلم تجربه کافی در این زمینه را دارد یا نه.
5- اما در خصوص پرسش پنجم شما که در مورد متون درسی ویژه نابینایان است بنده نمیتوانم نظر خاصی در این زمینه داشته باشم چون من مدرس درس ادبیات فارسی هستم و به نظر من در این درس لزومی ندارد که متنهای دانشآموزان استثنایی با سایرین تفاوتی داشته باشد. این مسئله در خصوص دروسی مانند علوم تجربی و ریاضی و فیزیک و شیمی و. . . . باید بررسی شود که من نمیتوانم نظر خاصی داشته باشم فقط این را میدانم که برای تفهیم هر چه بیشتر این دروس بعضی از معلمان دست به حذف مطالب کتاب درسی میکنند که از نظر من پسندیده نیست آنها میتوانند این مطالب را ساده و ملموس و قابل فهم کنند نه اینکه صورت مسئله را به کلی از بین ببرند.
6- اما در خصوص معلمان و مربیان دانشآموزان نابینا باید عرض کنم تخصص فقط در دورهی ابتدایی معنا دارد. یعنی از معلمانی استفاده میشود که در مراکز تربیت معلم آموزش دیدهاند. اما در مقاطع راهنمایی و دبیرستان در حال حاضر میتوان گفت بیشتر معلمان بدون هیچگونه آموزشی به تدریس در مدارس نابینایان میپردازند.
حتی دیگر کمتر معلمان نابینا نیز استخدام میشوند. من عقیده ندارم که باید همهی معلمان استثنایی در بخش نابینا باید از نابینایان باشند اما اگر بخواهیم درست قضاوت کنیم میبینیم که افراد نابینا بهترین گزینه برای تدریس در مقاطع راهنمایی و دبیرستان هستند. در مقطع ابتدایی به دلیل حساسیت بالا باید از معلمان بینای تحصیل کرده در مراکز تربیت معلم استفاده کرد اما در سایر مقاطع چندان اهمیتی ندارد که معلم بینا یا نابینا باشد.
7- در پاسخ به سؤال باید اول از همه از تمامی کسانی که دست اندر کار این جشنواره بودهاند بسیار تشکر کنم و از خدای متعال توفیق روز افزون برایشان طلب کنم این جشنواره برای ما توفیق زیارت دوباره جمکران و حرم مقدس حضرت معصومه(س) را فراهم آورد، اما مدتی که در جشنواره حضور داشتیم بسیار اندک بود و به خوبی اهداف آن برای ما شرکت کنندگان تفهیم نشده بود.
اما خدا را شاکرم که مطلع شدم حضرت آیتاللّه سیستانی گوشهی چشمی به معلولین خصوصاً نابینایان دارند و این موضوع باعث افتخار من شد و امیدوارم مراتب تشکر ما را خدمت ایشان ابلاغ فرمایید. کوتاه مدت بودن جشنواره برای ما این فرصت را فراهم نیاورد تا با سایر همکارانمان در شهرهای دیگر تعاملی داشته باشیم. اما در خصوص طرح یا پیشنهاد باید عرض کنم اگر اهداف جشنواره به خوبی تفهیم میشد و در آن به ارائه مقاله و آموزشی خاص پرداخته میشد به نظرم پر بارتر مینمود. ولو اینکه افراد کمتری را دعوت میکردید. امیدوارم از انتقادات صریح بنده ملالی به خاطرتان راه نیابد. اگر هرگونه همفکری و همکاری هم لازم باشد بنده با جان و دل در خدمتگزاری آماده هستم.
شهین عارف عشقی
فرزند یحیی، فومن، 1339، نابینا، دبیر در مجتمع نابینایان نرجس، دارای کارشناسی رشته فلسفه
شهین عارف عشقی در سال 1339 در شهرستان فومن به دنیا آمد و در سن 7 سالگی برای تحصیل به تهران آمده، و در آموزشگاه نابینایان شهر تهران (رضا پهلوی سابق) تا پایان دوره دبیرستان به تحصیل اشتغال داشته است. و در سال 1358 پس از اخذ دیپلم در کنکور سراسری شرکت و با رتبه 159 در رشته فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران پذیرفته شد. از مهرماه سال 59 به مدت سه ماه در آموزشگاه دخترانه نابینایان تهران به صورت حقالتدریس مشغول به کار شد، اما به دلایلی مجبور به بازگشت به زادگاه خود گردید و تا زمان بازگشایی دانشگاهها در آنجا ماند. البته او در این مدت بیکار ننشست و در مرکز توانبخشی نابینایان سازمان بهزیستی شهرستان رشت برای فراگیری بافندگی با ماشین دستبافت و همچنین شرکت در کلاس ماشیننویسی ثبتنام نمود. سپس برای شرکت در کلاسهای دانشگاه (بعد از بازگشایی) دوباره به تهران مراجعت کرد. در سال 1366 با مدرک کارشناسی فارغالتحصیل شد. در سال 1369 پس از تلاش بسیار برای ورود به آموزش و پرورش، در آموزشگاه نابینایان دکتر خزائلی شهرستان رشت به عنوان آموزگار حقالتدریس مشغول به تدریس شد. در سال 1375 به صورت رسمی به استخدام آموزش و پرورش سازمان استثنایی کشور در آمد و در سال 1377 به تهران منتقل شد. از آن به بعد در مجتمع دخترانه نابینایان نرجس مشغول به انجام وظیفه میباشد. هر چند به خاطر وجود بعضی مشکلات و موانع نتوانست تحصیل را ادامه دهم. اما همیشه سعی کرده است که از راههای گوناگون سطح معلومات خود را در زمینههای مختلف علمی، دینی، ادبی و هنری گسترش دهد. برای مثال: کار کردن با چرخ خیاطی، کامپیوتر، ماشین بافتنی، تا با دانش و بینش بهتری بتواند به همنوعان خود خدمت نماید.
یعقوب عبدیپور
فرزند علی اصغر، دارای معلولیت، کارشناسی رشته الهیات دانشگاه تهران، دبیر در تهران
آغاز فعالیت:از سال 1359 به عنوان آموزگار
عناوین و سمتهای فعالیت: آموزگاری، مربی پرورشی، سرپرست شب مدارس شبانه روزی، معاونت آموزشی، مدیر راهنمایی و دبیرستان، کارشناس مسئول آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران، کارشناس آموزش استثنایی کشور
سال بازنشستگی:1387
فعالیت در حال حاضر: مدیر اجرایی و رئیس هیئت مدیره مؤسسه فرهنگی هنری توان پویان الغدیر.
سید محمد عباسی کومله
فرزند سید حسین، کومله، 1348، ناشنوا، دارای کارشناسی رشته تاریخ، معلم مدرسه استثنایی ولایت
تقدیرنامه جهت کسب موفقیتهای فرهنگی ورزشی از فرماندار 11/8/87
تقدیرنامه جهت همکاری در انتخابات سال 85- 84- 81- 86 از استاندار و فرماندار
تقدیرنامه جهت بسیجی نمونه 25/11/1380
تقدیرنامه مدیرکل بهزیستی 1387- 1385
تقدیرنامه معاونت امور توانبخشی بهزیستی استان قم 16/4/91
تقدیر جهت معلم نمونه ناحیهای 84
معلم نمونه استانی 86
تقدیرنامه مدیرکل سال 89- قم
تقدیرنامه مدیرکل سال 86- قم
تقدیرنامه مدیرکل سال 83- قم
تقدیرنامه مدیرکل استان قزوین 88
تقدیرنامه رئیس اداره آموزش و پرورش استان 89- هنرهای دستی- شعر و داستان
رئیس آموزش و پرورش استثنایی استان قم 79- 80 و 86- 90- 90
تقدیرنامه از ریاستهای ناحیه 3 در سالهای 83- 85-87- 88-89-91-92
جشنواره الگوهای برتر ناحیه 3، 85
فرمانده بسیج سپاه منطقه قم- 84
رئیس آموزش و پرورش ناحیه 3، 87 دو مورد – 88- 86- 90
تقدیرنامه از وزیر آموزش و پرورش- معلم نمونه منطقهای 31/1/92
لوح سپاس- استاندار قم 15/2/92
لوح سپاس استاندار قم 8/2/86
معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی 19/7/1390
معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی 18/11/1390
حکم قهرمانی- پینگ پنگ مقام اول 9/12/1388
حکم قهرمانی- پینگ پنگ مقام دوم 3/3/1390
لوح تقدیر- کسب مقام اول شطرنج 14/11/84
مقام سوم استانی تنیس روی میز 26/2/81
رتبه ممتاز مسابقات نهجالبلاغه 15/2/80
مسابقه بزرگ نهجالبلاغه (سپاه) 2/10/80
لوح تقدیر- مقام اول معرق کشوری 17/4/1389
کسب مقام دوم اطلاعات عمومی قرآن 8/3/89
کسب مقام دوم مفاهیم قرآن (سپاه) 20/11/83
کسب مقام دوم مفاهیم قرآن (سپاه) 20/7/81
کسب مقام اول کشوری جشنواره الگوهای برتر تدریس، 85- 84
مقام اول جشنواره الگوهای برتر تدریس معلمان استثنایی 10/11/88
مقام اول جشنواره الگوهای برتر تدریس استانی 1385
مقام دوم ناحیهای الگوهای برتر تدریس استانی 1385
یداللّه فرزین ستوده
فرزند عبداللّه، 1329، دارای معلولیت، کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران
سید کاظم قافله باشی
فرزند سید عبدالرحیم، قزوین،1324، نابینا، دیپلم ادبیات فارسی، مربی نهضت سوادآموزی و خط بریل در مؤسسه نابینایان استان قزوین
او متولد 1324 دارای مدرک دیپلم ادبیات فارسی میباشد. از بدو تولد چشمانش مبتلا به آب مروارید بود. پس از عمل جراحی 6 سال را به بینایی درس خواند، سپس مبتلا به آب سیاه شد و جراحی تأثیری نکرد. در سال 1353 به عنوان تلفنچی در سازمان طرح و آبیاری استخدام شدند و در سال 1361 به بهزیستی انتقال پیدا کرده و به سمت مربی سوادآموزی مشغول به کار شد. پس از بازنشستگی در سال 1383 به عنوان یکی از اعضای هیئت مدیره مؤسسه نابینایان انتخاب شدند و تا کنون به سمت کتابدار مؤسسه نابینایان مشغول است و بدون اینکه مکلف باشد با افرادی که بریلشان ضعیف است قرآن کار میکنم.
ایشان از سال 1379 تا کنون به عنوان مربی نهضت سوادآموزی و خط بریل در مؤسسه نابینایان استان قزوین مشغول به خدمت میباشند.
اعظم قاسمی
فرزند حسن، 1355، معلولیت جسمی- حرکتی، کارشناسی روانشناسی عمومی، آشنا با علوم قرآنی.
وی در سال 5/12/1355 در شهر مقدس قم متولد و دارای تحصیلات روانشناسی در مقطع کارشناسی است. در دو سالگی به فلج اطفال یا پولیومیلیت مبتلا شده و از همان زمان با پیگیریهای خانواده و چندین عمل جراحی توانست با دو عصا و بریس راه برود. در هفت سالگی مانند کودکان دیگر به دبستان عادی رفته و در کنار آنها به تحصیل پرداخت. در سال 1365 که در کلاس سوم ابتدایی و این سالها همزمان با جنگ تحمیلی بود، تحصیل میکرد و با تشویقهای پدر و مادرش فعالیتهای قرآنی را نیز شروع کرد. از دلایل دیگری که باعث شد به سمت یادگیری قرآن برود اضافه شدن آموزش قرآن در سوم ابتدایی به کتابهای درسی آن موقع بود و در آن زمان با تشویقهای معلم خود روز به روز علاقهمندیش به قرآن و یادگیری بیشتر شد، به طوری که در صف صبحگاه هر روز تلاوت قرآن داشت. پس از تحصیلات ابتدایی وارد مقطع راهنمایی و در آنجا نیز فعالیتهای قرآنی خود را ادامه داده و در مسابقات قرآنی شرکت و رتبههای مختلفی را نیز کسب کرد. و در این راهی که در پیش گرفته بود هیچگاه احساس خستگی نمیکرد و این در اثر لطف خداوند و شوق و علاقهی بود که داشت. در سال 83-81 در دارالقرآن بهزیستی استان قم و سازمان تبلیغات استان قم دوره تجوید سطح 1 و 2 را گذرانده و توانست سه جزء قرآن کریم را نیز حفظ نماید. همچنین دورههای تربیت مربی را نیز با موفقیت سپری کرده و بعد از اتمام این دورهها به عنوان مربی حفظ قرآن کریم برای خواهران بزرگسال و دانشآموزان نابینا در سازمان بهزیستی مشغول آموزش به آنها شد. لازم به ذکر است در بین افراد بزرگسال این کلاسها کسانی بودندهاند که حتی سواد خواندن و نوشتن را نداشتند ولی توانستند حافظ ده جزء قرآن شوند. سال 1384 اولین دوره حضور معلولان جسمی حرکتی در مسابقات بهزیستی بود و در مسابقاتی که سازمان بهزیستی برگزار میکرد شرکت و مقامهای مختلفی را کسب کرد.
سال 93: کسب مقام اول استانی رشته قرائت تحقیق مسابقات معلولان جسمی حرکتی
سال 93: تقدیر در روز جهانی معلولان از طرف سازمان بهزیستی استان قم به عنوان معلول موفق
سال 92: کسب مقام اول استانی رشته قرائت ترتیل مسابقات معلولان جسمی حرکتی
سال 92: دریافت لوح تقدیر از دفتر فرهنگ معلولین در جشنواره تعلیم و تربیت معلولین
سال 91: کسب مقام اول استانی رشته قرائت ترتیل مسابقات معلولان جسمی حرکتی
سال 90: کسب مقام اول استانی رشته قرائت ترتیل مسابقات معلولان جسمی حرکتی
سال 89: کسب مقام اول استانی رشته صحت قرائت نماز در مسابقات معلولان سازمان بهزیستی
سال 87: تقدیر از مقام زن سال 87 در میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) از طرف سازمان بهزیستی
سال 84: کسب مقام پنجم کشوری در رشته قرائت ترتیل معلولان جسمی حرکتی
– عضو انجمن بانوان نخبه در سازمان تبلیغات اسلامی استان قم
– تدریس و آموزش حفظ قرآن کریم به خواهران نابینا در سالهای 85-82
– فعالیت و همکاری با کانون نابینایان جلوه امید در سالهای 86-82
– فعالیتهایی در زمینه کارهای هنری از جمله ساخت انواع جعبه کادو، کار بر روی شیشه، و …
– شرکت در نمایشگاههای مختلف کارهای هنری سازمان بهزیستی
مریم کوه فلاح
فرزند محمد، تهران، 1354، کارشناسی ارشد تربیت بدنی، دبیر در مجتمع نابینایان نرجس، عضو تیم ملی گلبال و کاپیتان تیم ملی نابینایان از سال 1385
مقامهایی که تاکنون کسب نمودهاند نیز شامل:
1- در سال 1385 نائب قهرمان آسیا (که با کسب این مقام توانست بدون کنکور در مقطع کارشناسی ارشد وارد دانشگاه شود و ادامه تحصیل نماید).
2- در سال 1386 مقام سوم اسپانیا
3- در سال 1388 دوم آسیا
4- در سال 1389 مقام سوم مسابقات کوانجو
مسعود گلچین
نابینا، دكتری جامعهشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، استاد دانشگاه تربیت معلم، عضو هیئت علمی ـ استادیار پایه 23، دانشكده ادبیات و علوم انسانی، گروه جامعهشناسی، دانشگاه تربیت معلم
تحصیلات
1378ـ دكتری جامعهشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
تز دكتری، بررسی رابطه موقعیت طبقاتی خانواده با راهبردهای تربیتی و سبكهای اجتماعی كردن والدین و تأثیر آنها بر خودپنداره و سازگاری نوجوانان در 7 منطقه تهران، دانشگاه تربیت مدرس
1369ـ کارشناسی ارشد جامعهشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
پایاننامه کارشناسی ارشد ـ مطالعه عوامل مؤثر بر وضعیت تحصیلی و سازگاری دانشآموزان نابینا با تكیه بر زمینه خانوادگی آنها در 4 منطقه تهران، دانشگاه تربیت مدرس
1364ـ کارشناسی علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، ایران
افتخارات
1392ـ دریافت لوح تقدیر از دفتر فرهنگ معلولین در جشنواره تعلیم و تربیت معلولین
1385ـ پژوهشگر نمونه سال در سطح دانشگاه تربیت معلم
1385ـ دریافت لوح تقدیر در همایش انجمن جامعهشناسی ایران
1382ـ دریافت لوح تقدیر در سومین نشست علمی، فرهنگی دانشجویان و دانشآموختگان نابینای ایران
1381ـ دریافت لوح تقدیر ویژه بزرگداشت مقام دكتر محمد خزائلی
1379ـ دریافت لوح تقدیر از رئیسجمهور
1379ـ پژوهشگر نمونه سال در سطح کشور
سمتهای اجرایی
1390ـ داور علمی پنجمین جشنواره بینالمللی فارابی
1389ـ داور علمی چهارمین جشنواره بینالمللی فارابی
1388ـ داور علمی سومین جشنواره بینالمللی فارابی
1387ـ داور علمی دومین جشنواره بینالمللی فارابی
از 1387 تاكنون ـ عضو كمیته پیگیری جامع حمایت از حقوق معلولان
از 1375 تا 1378ـ مدرس در مراكز مختلف آموزش عالی فرهنگیان
از 1386 تاكنون ـ عضو هیئت تحریریه مجله علوم انسانی دانشکده ادبیات، دانشگاه تربیت معلم
از 1384 تاكنون ـ عضو هیئت تحریریه مجله مطالعات اجتماعی ایران، انجمن جامعهشناسی ایران
از 1380 تاكنون ـ عضو شورای طرح و نظارت گروه جوان و اندیشه، شبكه جوان صدای جمهوری اسلامی
از 1377 تاكنون ـ عضو شورای بررسی متون گروه علوم اجتماعی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
از 1375 تاكنون ـ عضو شورای برنامهریزی، دفتر تألیف وزارت آموزش و پرورش/ گروه علوم اجتماعی
از 1368 تاكنون ـ عضو هیئت علمی، گروه علوم اجتماعی، دانشگاه تربیت معلم
از 1382 تا 1384ـ مسئول دورههای كارشناسی ناپیوسته تربیت معلم رشته مطالعات اجتماعی، دانشگاه تربیت معلم
از 1382 تا 1384ـ مدیر داخلی مجله ادبیات و علوم انسانی، ویژهنامه علوم اجتماعی، دانشگاه تربیت معلم
1383- عضو كمیته علمی همایش سراسری توانبخشی افراد كمبینا و نابینا / دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
1383ـ برگزارکننده پانل ازدواج و خانواده نابینا ـ سمینار توانبخشی و آموزش افراد کمبینا و نابینا
1382- عضو هیئت رئیسه و مدعو ویژه همایش علمی، فرهنگی و هنری دانشجویان و دانشآموختگان نابینای سراسر كشور، دانشگاه شیراز
1382ـ داور علمی هشتمین دوره معرفی پژوهش فرهنگی سال
1381ـ داور علمی هفتمین دوره معرفی پژوهش فرهنگی سال
1381ـ داور علمی سومین جشنواره كتابهای آموزشی رشد
از 1380 تا 1384ـ مدیر گروه، دانشگاه تربیت معلم
از 1378 تا 1385ـ عضو ستاد رفاهی، دانشگاه تربیت معلم
از 1359 تا 1366ـ دبیر رسمی، آموزش و پرورش
طرحهای پژوهشی
1388- مجری طرح، بررسی شیوههای عملیاتیسازی مفاهیم قرآنی مرتبط با زنان و محیط شهری جهت ارتقای اخلاق شهروندی، شهرداری تهران، معاونت اجتماعی فرهنگی
1386- مجری طرح، بررسی و ارزیابی کتابهای نظریههای جامعهشناسی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
1385ـ مجری طرح، بررسی وضعیت ازدواج و طلاق جوانان در سال 1384، سازمان ملی جوانان
1385ـ مجری طرح، بررسی وضعیت جمعیت جوانان در سال 1384، سازمان ملی جوانان
1383ـ مجری بخش گردآوری اطلاعات، طرح بررسی فعالیت و مصرف كالاهای فرهنگی خانوار در قزوین، وزارت ارشاد
1382ـ ناظر طرح، تدوین كتاب اسلام و جامعهشناسی خانواده، پژوهشكده همكاری حوزه و دانشگاه قم
1381ـ مجری طرح، تحلیل ثانوی نمونههای برگزیدهای از پژوهشهای انجام شده در حوزه آسیبشناسی اجتماعی و جامعهشناسی انحراف نوجوانان، مركز مطالعات و تحقیقات رسانه
1381ـ مجری طرح، مروری بر نابهنجاریها، آسیبهای اجتماعی و عوامل بروز آنها، مركز مطالعات و تحقیقات رسانه
1380ـ ناظر طرح، طرح تدوین علائم كوتاهنویسی فارسی در خط بریل و تكمیل علائم مورد نیاز در زمینههای دیگر، پژوهشكده تعلیم و تربیت
1380ـ مجری طرح، شناخت و طبقهبندی مسائل و مشكلات اجتماعی دانشجویان دانشگاه تربیت معلم حصارک، دانشگاه تربیت معلم
1380ـ مجری طرح، تحلیل محتوای برنامه خانواده شبكه رادیو جمهوری اسلامی ایران، اداره كل تحقیق و توسعه صدا
1380- تهیه كننده بخش نمونهگیری، سنجش نگرشها، رفتار و آگاهیهای دانشجویان دانشگاههای دولتی، دفتر تحقیقات و برنامهریزی معاونت فرهنگی، اجتماعی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
1378ـ همكار طرح، نظری كوتاه به مجموعه برنامههای صبحگاهی صدای جمهوری اسلامی ـ اداره كل تحقیق و توسعه صدا
1378ـ همكار طرح، رسانه، امید و واقعیت: راههای دستیابی به امیدبخشی در برنامههای رادیویی، اداره كل تحقیق و توسعه صدا
1378ـ ناظر طرح، ترجمه كتاب جرم و جرم شناسی، پژوهشكده همكاری حوزه و دانشگاه قم
1378ـ تهیهكننده طرح، طرح مطالعاتی، كاربردی بررسی زمینههای ایجاد و راه اندازی مركز مشاوره و راهنمایی شغلی در كرج، جهـاد دانشگاهی دانشگاه تربیت معلم
1377ـ مشاور طرح، طرح آسیبشناسی اجتماعی: با نگرش به منابع اسلامی، پژوهشكده حوزه و دانشگاه
1376ـ مجری طرح، بررسی كارنامه 30 ساله مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت مدرس
1372ـ مجری طرح، بررسی وضعیت درس مبانی جامعهشناسی از پنجاه سال پیش تا كنون با توجه به زمینه موضوعی، منابع و مشكلات در وضعیت فعلی، دانشگاه تربیت مدرس
1371ـ مجری طرح، مطالعه رابطه پیشینه تحصیلی دانشجویان و وضعیت كنونی آموزشی آنها (دانشجویان رشته علوم اجتماعی دانشگاه تربیت معلم)، دانشگاه تربیت مدرس
1370ـ مجری طرح، بررسی دیدگاهها و مشكلات اجتماعی، آموزشی، رفاهی، اقتصادی و نظامی پاسدار دانشجویان، دانشگاه امام حسین (ع)
1370ـ تهیهكننده طرح، مطالعه تفاوت نگرش جانبازان و مسئولین بنیاد درباره مسائل و مشكلات جانبازان، بنیاد جانبازان
تدریس
كارشناسی ارشد: بینشهای جامعهشناسی (1) و (2)؛ نظریههای اجتماعی و کاربرد آن در پژوهشهای اجتماعی (1) و (2)؛ سمینار جامعهشناسی خانواده؛ جامعهشناسی آموزش و پرورش پیشرفته؛ اندیشههای اجتماعی متفكران اسلامی
كارشناسی: مبانی جامعهشناسی (1) و (2)؛ نظریههای جامعهشناسی (1) و (2)؛ جامعهشناسی خانواده؛ بررسی آثار صاحبنظران جامعهشناسی؛ تغییرات اجتماعی؛ بررسی مسائل اجتماعی؛ تکنیکهای خاص تحقیق؛ تاریخ تفكرات اجتماعی.
آثار منتشره
1390ـ مسعود گلچین، زهره خورسندی و ابراهیم توفیق، تحلیل گفتمان روشنفکران ایرانی درباره علوم جدید، مجله مسائل اجتماعی ایران، سال دوم، شماره 1، تابستان 1390
1390ـ مسعود گلچین و شاپور زردمویی، تبیین رضایت نوجوانان تهرانی از زندگی خانوادگیشان بر حسب میزان تحقق نظم در خانواده (آزمونی تجربی از كارایی نظریه نظم در سطح خرد)، مجله تحلیل اجتماعی نظم و نابرابری اجتماعی، شماره 4/60 بهار و تابستان 1390
1390ـ مسعود گلچین، زنان، شهر و اخلاق شهروندی در قرآن، انتشارات جامعه و فرهنگ و معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری
1390ـ مسعود گلچین، ابراهیم توفیق و زهره خورسندی، تحلیل گفتمان روشنفکران ایرانی درباره علوم جدید (از تأسیس دارالفنون تا تأسیس دانشگاه تهران)، مجله مسائل اجتماعی ایران، سال دوم، شماره 1، تابستان 1390
1390ـ مسعود گلچین و علی حیدر حیدری، خشونت بین فردی و سرمایه اجتماعی در خانواده و مدرسه: یک بررسی اجتماعی در دبیرستانهای پسرانه نورآباد (لرستان)، مجله مسائل اجتماعی ایران، (زیر چاپ)
1389ـ مسعود گلچین و شاپور زردمویی، اخلاق عملی والدین و رضایت از زندگی خانوادگی در بین نوجوانان، مجموعه مقالات همایش ملی راهبردهای تحکیم نهاد خانواده، مرکز تحقیقات استراتژیک، معاونت پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی
1387ـ سید امیر طالبیان، مسعود گلچین، عبداللّه عمرانیمجد؛ بررسی میزان پذیرش اجتماعی طرح سهمیهبندی بنزین و عوامل مؤثر بر آن؛ مدیریت و منابع انسانی در صنعت نفت؛ سال دوم؛ شماره 4؛ پاییز 1387
1387ـ مسعود گلچین، مژگان حقخواه و فرشته سیدی؛ فرهنگ سیاسی دموکراتیک و عوامل مرتبط با آن؛ مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی؛ سال شانزدهم، شماره 61، تابستان 87
1387ـ مسعود گلچین، فرشته سیدی، نگاهی تحلیلی به ازدواج و طلاق جوانان در سال 1384، فصلنامه مطالعات جوانان، سازمان ملی جوانان
1387ـ مسعود گلچین، معصوم آقازاده، چكیده مقاله بررسی عوامل اجتماعی و محیطی مؤثر بر وندالیسم در بین نوجوانان در شهر تهران ـ همایش ملی آسیبشناسی مسائل جوانان، دانشگاه شیراز
1387ـ مسعود گلچین، قربان جنتی، چكیده مقاله بررسی رابطه انواع خانواده (سنتی/ مدرن) با ابعاد و ساختار هویت دانشآموزان، همایش ملی آسیبشناسی مسائل جوانان، دانشگاه شیراز
1387ـ مسعود گلچین، شاپور زردموی، چكیده مقاله بررسی رابطه میزان تحقق نظم در خانواده با رضایت نوجوانان از زندگی خانوادگی در شهر تهران، سومین كنگره ملی آسیبشناسی خانواده، دانشگاه شهید بهشتی
1386ـ مسعود گلچین، چكیده مقاله نسبت ابنخلدون با جامعهشناسی امروز: چرا ابنخلدون را میتوان جامعهشناس محسوب كرد، همایش ابنخلدون و دنیای معاصر، دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
1386-1387ـ مسعود گلچین، فرشته سیدی، مهریالسادات موسوی، گزارش نشستهای تخصصی گروه علوم اجتماعی پیش از كنگره ملی علوم انسانی ـ دو فصلنامه شورای بررسی متون و كتب علوم انسانی، شماره 17
1386-1387ـ مسعود گلچین، فرشته سیدی، مهریالسادات موسوی، گزارش نشستهای تخصصی گروه علوم اجتماعی در كنگره ملی علوم انسانی ـ دو فصلنامه شورای بررسی متون و كتب علوم انسانی، شماره 17
1386-1387ـ مسعود گلچین، طوس طهماسبی، تلاشی برای شكستن قالبهای كلاسیك (معرفی و ارزیابی كتاب پیر بوردیو)، نامه علوم انسانی ـ دو فصلنامه شورای بررسی متون و كتب علوم انسانی، شماره 17
1386-1387- مسعود گلچین، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، دو فصلنامه شورای بررسی متون و كتب علوم انسانی، شماره 17
1385- مسعود گلچین، انحراف اجتماعی جوانان در آیینه پژوهشها، (نمونهای از کاربرد فن تحلیل ثانوی)، فصلنامه علمی، پژوهشی نامه علوم اجتماعی، شماره 27
1385- مسعود گلچین، انحراف اجتماعی جوانان: علل، پیامدها و راهكارها، فصلنامه مددكاری اجتماعی، دوره پنجم، شماره سه
1384ـ مسعود گلچین، نقش و اهمیت سازگاری دانشآموزان نابینا و عوامل مؤثر بر آن، فصلنامه مددكاری اجتماعی، دوره پنجم، شماره یک
1384- مسعود گلچین، فرشته سیدی، درآمدی بر شناخت جوامع انسانی: طرحی مفید، برگردانی نامناسب، کتاب ماه علوم اجتماعی، شماره 105ـ 103
1383- مسعود گلچین، مصاحبه، سایههای دانایی، روزنامه ایران سپید، سال هشتم، شماره 1983
1383ـ مسعود گلچین، مبانی جامعهشناسی، شکلگیری، تحول و چالشهای کنونی، کتاب ماه علوم اجتماعی، شماره 94-95
1383ـ مسعود گلچین، جامعهشناسی یا علمالاجتماع؛ نخستین کتاب، نخستین نویسنده، کتاب ماه علوم اجتماعی، شماره 94-95
1383ـ مسعود گلچین، نقش و اهمیت سازگاری دانشآموزان نابینا و عوامل مؤثر بر آن، سمینار توانبخشی و آموزش افراد کمبینا و نابینا
1383ـ مسعود گلچین، مقایسه ویژگیهای دختران و پسران نابینا در زمینه متغیرهای تحصیلی، نگرشی و سازگاری اجتماعی آنها، سمینار توانبخشی و آموزش افراد کمبینا و نابینا
1383- مسعود گلچین، مددكاری اجتماعی و مسئله ازدواج نابینایان: از تبیین تا راهكار، سمینار توانبخشی و آموزش افراد کمبینا و نابینا
1383ـ مسعود گلچین، بررسی مفهوم جامعهشناسی اسلامی: دلایل امكان یا عدم امكان، سمینار مناسبات دین و علوم اجتماعی، پژوهشكده همكاری حوزه و دانشگاه
1383- مسعود گلچین، بررسی عوامل مؤثر بر وضعیت تحصیلی دانشآموزان نابینا ـ سمینار توانبخشی و آموزش افراد کمبینا و نابینا
1380- مسعود گلچین، احمد جمشیدی، بررسی عوامل اجتماعی، اقتصادی مؤثر بر تخریب اموال عمومی (وندالیسم) به وسیله دانشآموزان شهر تهران در سمینار آسیبهای اجتماعی – مؤسسه تحقیقات و مطالعات اجتماعی دانشگاه تهران
1380- مسعود گلچین، مقاله تحلیل محتوای برنامه خانه و خانواده (برنامه همگام با مدرسه)، ماهنامه علمی و تخصصی رادیو، اداره كل تحقیق و توسعه صدا، شماره ششم.
2001-Masoud Golchin -Determination is the Key Factor to overcome every problem/ Interview by Turan Jamshidian- / Mahjubah/ The Islamic Family Magazine/ Vole: 20, No: 10, October 2001, pp. 16 -17.
1379- مسعود گلچین، مصاحبه، نظرخواهی از چند تن از استادان و كارشناسان درباره چندگونگی فرهنگی، اداره كل سنجش و مطالعات سیاسی ـ اجتماعی/ گروه علوم اجتماعی
1379ـ مسعود گلچین، روابط متقابل نهاد سیاسی و دولت با خانواده: در جستجوی یک الگوی مناسب، مجله علمی ـ پژوهشی دانشكده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تربیت معلم، شماره 28 و 29
1378ـ مسعود گلچین، روابط متقابل نهاد سیاسی و دولت با خانواده: در جستجوی یک الگوی مناسب ـ سمینار بررسی نقش و جایگاه دولت در توسعه فرهنگی/ دانشگاه تربیت معلم حصارک
1377- مسعود گلچین، دوگانگی طبیعت بشری و شرایط اجتماعی آن نوشته امیل دوركیم، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 10
1377- مسعود گلچین، امكانپذیری جامعهشناسی از منظری فلسفی و تفسیری (بررسی و مقایسه دو رویكرد متفاوت: استاد مطهری و استاد مصباح)، سمینار دانشگاه تربیت معلم حصارک
1370- مسعود گلچین، مقایسه نقش آموزشگاه و خانواده در وضعیت تحصیلی و سازگاری دانشآموزان نابینا، سمینار بررسی مسائل آموزشی و تربیتی دانش آموزان نابینا در دانشگاه كرمان
1368- مسعود گلچین، بررسی مسائل و مشكلات ازدواج نابینایان از چشم اندازهای گوناگون، نخستین سمینار سراسری بهزیستی در دانشگاه اصفهان
پایاننامه ـ مقطع كارشناسی ارشد/ در سمت استاد راهنما
1391ـ ایوب سخایی، بررسی رابطه میزان و نوع استفاده از شبکههای ماهوارهای فارسی زبان با مناسبات درون خانواده (مورد مطالعه: پنج منطقه شهر تهران)، کارشناسی ارشد، دانشگاه خوارزمی
1390- هادی درویشی، ارزیابی نظری امکان یا امتناع جامعهشناسی اسلامی پس از انقلاب اسلامی (با تکیه بر تحلیل آراء و آثار صاحبنظران در این زمینه)، کارشناسی ارشد، دانشگاه خوارزمی
1390- امینه حاتمپور، بررسی مقایسهای شاخصهای طلاق در ایران طی پنجاه سال اخیر، کارشناسی ارشد آموزشمحور، دانشگاه تربیت معلم
1390ـ پروانه حقشناس خائف، بررسی عوارض و مسائل اجتماعی بیماری مولتیپل اسکلروزیس (M. S)، کارشناسی ارشد آموزشمحور، دانشگاه تربیت معلم
1390ـ فاطمه قلخانباز، بررسی پایگاه اجتماعی، اقتصادی نفرات برتر آزمون سراسری 1389 با رتبه کشوری آنها کارشناسی ارشد آموزشمحور، دانشگاه تربیت معلم
1390ـ کبری چوپان خورشیدآبادی، بررسی علل و عوامل اجتماعی خشونت جنسی در چارچوب روابط زناشویی و پیامدهای آن، کارشناسی ارشد آموزشمحور، دانشگاه تربیت معلم
1390- فاطمه رضوانیپور، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی فرد و خانواده با آگاهی از حقوق و تعهدات شهروندی، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1389ـ بابک قرقلو، بررسی زمینهها و چگونگی تغییر رویکرد به مسئله درمان اعتیاد در سال 1376 و ارزیابی پیامدهای آن برای سرمایه اجتماعی جامعه هدف، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1389ـ صلاحالدین کهنهپوشی، بررسی رابطه نگرشهای فرهنگی با رفتار بیمهای افراد (مطالعه پیمایشی در سطح شهر تهران)، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1389- زهره خورسندی، تحلیل جامعهشناختی گفتمان نخبگان سیاسی، علمی و روشنفکران ایرانی در خصوص علوم جدید از تأسیس دارالفنون تا تأسیس دانشگاه تهران (1313-1267)، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1388ـ رضا راستگو، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر نگرش به مرگ در میان شهروندان تهرانی
مورد: شهروندان تهرانی، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1388- علیحیدر حیدری، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و خشونت مطالعه موردی: دبیرستانهای پسرانه شهر نورآباد، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1388ـ یزدان اعظمی، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر گرایش نوجوانان به خودكشی در شهرهای پاوه و جوانرود، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387 – محمد لطفی، بررسی تفاوتهای نسلی و نگرش والدین و فرزندان نسبت به یکدیگر و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387 – معصوم آقازاده، بررسی عوامل اجتماعی و محیطی مؤثر بر وندالیسم در بین جوانان شهر تهران (مطالعه تطبیقی بین دانشآموزان پسر دوره راهنمایی و دبیرستان)، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387ـ عبداللّه عمرانی، بررسی میزان پذیرش اجتماعی طرح سهمیهبندی بنزین و عوامل مؤثر بر آن (مطالعه موردی شهر تهران)، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387- شاپور زردموی، بررسی رابطه میزان تحقق نظم در خانواده با رضایت نوجوانان از زندگی خانوادگی (در شهر تهران)، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1386ـ لیلا سید دوست، بررسی تأثیر میزان سرمایه اجتماعی در واحدهای بیمهای سازمان تأمین اجتماعی بر رضایت بیمهشدگان، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1386- علی مهرآیین، نقد اندیشههای اجتماعی استاد مرتضی مطهری، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1385- یوسف پنجهبند، بررسی تأثیر خانواده بر اعتماد اجتماعی دانشآموزان سال سوم دبیرستانهای شهر تهران، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1385ـ مژگان حقخواه، بررسی فرهنگ سیاسی دموكراتیك و عوامل مؤثر بر آن در دانشگاه تربیت معلم، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1385ـ قربان جنتی، بررسی انواع خانواده (سنتی/مدرن) با ابعاد و ساختار هویت دانشآموزان، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1385- داریوش محمدی مجد، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر احساس تنهایی، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1384ـ مهدی تركمان، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر نگرش مدنی، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
در سمت استاد مشاور
1391- مجید قبادی، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر مشارکت اجتماعی، سیاسی (مطالعه تجربی: شهروندان بالای 18 سال شهر کرج)، کارشناسی ارشد (واحد کرج)، دانشگاه خوارزمی
1389ـ احمد جعفری، بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با جدی انگاری جرم در بین دانشجویان دانشگاه تربیت معلم (واحد كرج)، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387ـ محمد هاشمی، میزان انضباط اجتماعی و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن در بین جوانان شهر تهران، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387- طوس طهماسبی، احزاب و تغییر اجتماعی در ایران- مطالعه موردی بررسی انتقادی كارنامه حزب توده بین سالهای 1320 تا 1332، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1386- میرزا كرم كوشكی، بررسی رویکرد حزب مؤتلفه و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی به دموکراسی، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1386- محمدجواد علیزاده، بررسی رضایت از زندگی و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1385- افروز نوربخش، بررسی عوامل مؤثر بر تحول جرائم زنان در ایران، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1377- فرشته سیدی، بررسی رابطه پایگاه اقتصادی ـ اجتماعی خانواده و میزان همنوایی نوجوانان در تهران، کارشناسی ارشد، آزاد اسلامی تهران مركزی
در سمت استاد داور
1387- علی ابراهیمی، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر بیگانگی از كار معلمان شهر بیرجند در سال تحصیلی 86-87، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1387- فرزانه شفیعی، بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر عملكرد تحصیلی (عملكرد ریاضی) دانشآموزان، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1386- مینا بابایی، بررسی رابطه تأثیرپذیری از جهانیشدن و كجرویهای فرهنگی، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1386ـ لوزا مهرگان، بررسی انگیزههای ازدواج و عوامل مؤثر بر آن در میان دختران مجرد 18 تا 34 ساله، کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهرا
1386ـ حسین بیانی آهنگر، بررسی تأثیر عوامل اجتماعی مؤثر بر شخصیت اجتماعی پیشرفته، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1385- زاهد اسدی، بررسی رابطه توسعه اقتصادی ـ اجتماعی با تأمین اجتماعی در ایران، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
1384- محسن كوشافر، تأثیر ارزشهای مدرن بر مشروعیت سیاسی جمهوری اسلامی ایران، کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم
پایاننامه ـ مقطع كارشناسی/ در سمت استاد راهنما
1386ـ فرزانه رادفر، بررسی دیدگاههای دانشجویان متأهل دانشگاه تربیت معلم كرج در خصوص تأثیر روابط دوستی دختر و پسر قبل از ازدواج بر استحكام و پایداری زندگی زناشویی پس از ازدواج ـ كارشناسی، دانشگاه تربیت معلم
1384- معصومه كمری ـ مونوگرافی انجمن حمایت از حقوق كودكان با تأكید بر آسیبشناسی مختصری از محله دروازه غار تهران ـ كارشناسی، دانشگاه تربیت معلم
1384- فهیمه مهدیان، بررسی پدیده وندالیسم (در بین دانشجویان ساکن در خوابگاههای دانشگاه تربیت معلم حصارک کرج) -كارشناسی، دانشگاه تربیت معلم
شركت در همایش
21/6/89 ـ 23/6/89، مشاركت و همكاری در پنجمین دوره مسابقات كشوری قرآن كریم ویژه نابینایان در شیراز (برگزار شده توسط مؤسسه نابینایان وصال شیراز)
21/7/87 – گردهمایی به مناسبت روز جهانی عصای سفید؛ عنوان سخنرانی: بررسی مسائل اجتماعی نابینایان؛ برگزار شده در كتابخانه عمومی حسینیه ارشاد
15 / 9 / 83 ـ همایش علمی، تحقیقی ـ نقش و تأثیر ورزش در بین اقشار نابینا و كمبینا؛ برگزار شده در فدراسیون ورزشهای نابینایان و كمبینایان جمهوری اسلامی ایران
21/10/83 ـ همایش بهرهوری آموزش عالی؛ برگزار شده در دانشگاه تربیت معلم با همكاری دفتر بهرهوری و تحول اداری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
«برگزاری کارگاه»
26/4/84 ـ كارگاه روش تحقیق با تأکید بر روشهای کیفی- برگزار شده در دانشگاه تربیت معلم با حمایت و نظارت مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی
27/4/84 ـ كارگا ه آموزش شیوههای تحلیل شبکههای اجتماعی (نظریه، روش، تکنیکها) ـ برگزار شده در دانشگاه تربیت معلم با حمایت و نظارت مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی
28/4/84 ـ كارگاه تحلیل کمی و کیفی آسیبهای اجتماعی در کشور (روششناسی، سببشناسی، برنامهریزی و اجرا) ـ برگزار شده در دانشگاه تربیت معلم با حمایت و نظارت مؤسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی
22/12/85 ـ کارگاه بومیسازی علوم اجتماعی -برگزار شده در مرکز همایشهای صدا و سیمای ج. ا. ا.
22/12/85 ـ کارگاه نقد و ارزیابی بومیسازی علوم اجتماعی ـ برگزار شده در مرکز همایشهای صدا و سیمای ج. ا. ا.
23/12/85 ـ کارگاه مسائل و مشکلات آموزشی و پژوهشی علوم اجتماعی ـ برگزار شده در مرکز همایشهای صدا و سیمای ج. ا. ا.
85 ـ كارگاه بررسی مفاهیم جامعهشناختی كتابهای درسی، برگزار شده در زنجان، همایش دبیران علوم اجتماعی
برگزاری همایش
28/10/85 ـ همایش جامعهشناسی و علوم انسانی، برگزار شده در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
5/11/85 ـ همایش موضوع اصلی: توسعه رشته جامعهشناسی و موضوع فرعی: طرح جامع بازسازی و توسعه علوم اجتماعی در ایران، برگزار شده در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
10/12/85 ـ همایش روشهای تحقیق در علوم اجتماعی (ضرورتها، قابلیتها، چالشها و راهكارها)، برگزار شده در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
سيد مصطفي مير يكتا
فرزند سيد محمد، 1337، نابینا، کارشناسی علوم تربیتی از دانشگاه تهران.
مراد محمدی راد
فرزند ذبیح اللّه، 1330، نابینا، کارشناسی الهیات از دانشگاه تهران
رقیه نوروزی
فرزند سیفاللّه، آوج، 1347، نابینا، دارای کارشناسی دینی و عربی، دبیر آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران منطقه 4
رقیه نوروزی پس از پایان تحصیلات متوسطه در خرداد 1369 بلافاصله در مهرماه همان سال به لطف حضرت حق از طرف مدیریت محترم همان مدرسهای که در آن تحصیلات خود را به پایان رساند دعوت به کار شد و به مدت چهار سال در مقطع ابتدایی اشتغال به تدریس داشت. مهرماه 1373 با قبولی در کنکور سراسری وارد مرکز تربیت معلم شد، او در مهرماه 1376پس از اتمام دوره کاردانی در رشته دینی و عربی با استخدام رسمی، مجدداً در مجتمع نابینایان دخترانه نرجس تهران مشغول به تدریس در مقطع راهنمایی و متوسطه شد، یک سال بعد با قبولی در مقطع کارشناسی رشته مذکور در به ادامه تحصیل پرداخت. در خرداد 1379 موفق به اخذ مدرک کارشناسی گشت، و از آن زمان تاکنون مشغول به فعالیت آموزشی خود میباشد. در کنار مسئولیتهای آموزشی که دارد به فعالیت شخصی مورد علاقهاش در زمینه حفظ قرآن کریم مشغول است.
قابل ذکر است آنچه که در زندگی وی حائز اهمیت است، تلاش و جدیت و وظیفهشناسی در انجام مسئولیت محوله میباشد و بیان میکند اگر در زندگی به جایی رسیده و هر آنچه که دارد همه و همه از لطف خداوند متعال است که لحظهای لطفش را از او دریغ نفرموده است.
غلامرضا نظری
فرزند شعبان، قم، نابینا، کارشناسی الهیات و معارف اسلامی، معلم و دبیر مدرسه مهر امام
سمتها و مسئولیتها:
1- تقدیرنامه از معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی 85
2-رئیس اداره آموزش و پرورش ناحیه 4، 88
3- لوح سپاس از مدیرکل بهزیستی استان قم
4- تقدیرنامه مدیر آموزش و پرورش ناحیه 4، 91
5- تقدیرنامه مدیر آموزش و پرورش ناحیه 4، 1381
6- لوح یادبود، فرماندهی انتظامی استان قم 1385
7- لوح تقدیرنامه مدیرکل، آموزش و پرورش استان قم 1389
8- تقدیر مدیر دبیرستان امام رضا (ع) 1386
9- لوح سپاس مدیرکل سازمان بهزیستی استان قم 1386
10- تقدیرنامه از رئیس آموزش و پرورش استثنایی استان قم 81
11- مقام سوم مسابقات گلبال دسته دوم نابینایان کشور 1379
12- تقدیرنامه مدیر دبستان نابینایان امید 85
13- تقدیر از هیئت ورزشهای نابینایان و کمبینایان- 1385
14- تقدیر از مدیر آموزشگاه نابینایان 1388
15- تقدیر از معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور 1390
16- رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان قم 78
17- مدیر آموزشگاه امید 91
18ـ آموزش و پرورش استثنایی در تهران، 91
19ـ وحدت پرست، سرپرست آموزش و پرورش ناحیه 4- تهران 27/1/91
20ـ هژبری، معاون وزیر رئیس سازمان استثنایی 12/7/90
21ـ وحدت پرست، ناحیه 4 12/2/91
22ـ عبداللّهیان معاون وزیر رسمی سازمان آموزش استثنایی 30/11/91
1- همانطور که در سایر امور، معلولین ایران رشد چشمگیری نکردهاند از نظر آموزشی نیز در مقایسهی با کشورهای دیگر رشد چندانی نکردهاند و نیاز به کار و تلاش زیادی دارند ولی نمیتوان تلاشهای که صورت گرفته را نادیده گرفت؛ کمبود منابع و امکانات آموزش بدین معنی که یک فرد نابینا به هنگام تحصیلی بارها شده که نیمی از سال تحصیل را به پشت سر گذرانده در حالی که نه کتاب، نه نوار درسی و نه کمک آموزشی در دست دارند و آنها نمیتوانند با آرامش درس بخوانند همیشه در اضطراب و دلهره هستند. پس نتیجه میگیریم باید مراکزی باشد ت که تمام امکانات آموزشی را برای معلولین آماده تا دچار مشکل نشوند.
2- مشکل دیگر آشنا نبودن افراد و اجتماع از جمله دانشآموزان، معلمین و مدارس عادی با این دانشآموزان که باعث میشود فرد معلول در مدارس نتواند به راحتی و با آرامش کافی تحصیل کند.
3- وجود مراکز فعال جهت رفع نیازهای آموزش معلولین (نابینایان)، بالا بردن سطح آگاهی افراد اجتماع نسبت به این افراد، پدر و مادر و معلمین
4- دانشآموز معلول باید در اجتماع تحصیل کند. وقتی که فرد معلول در اجتماع زندگی کند فردی طبیعی به وجود میآید، ویژگی و خصوصیات رفتاری غیرطبیعی را کنار گذاشته چون میبیند که افراد جامعه آنها را زیر نظر دارد و سعی میکند خود را با دیگران و افراد جامعه مطابقت دهد امّا از معایب آن میتوان این موارد را یادآور شد وقتی که در مدارس عادی باشد میتوانند از امکانات کمتری آموزشی برخوردار باشد چون که آن مدارس مناسب آنها ساخته نشده است.
5- الحمداللّه بد نبود ولی باید تلاش زیاد و امکانات فراوانی در اختیار آنها گذاشت.
6- خیلی از معلمین از تجارب خوبی برخوردار هستند و مسائل را به خوبی درک میکنند، امّا افرادی هستند که از تجربه خوبی برخوردار نیستند و مسائل مهمی را نادیده گرفته و به راحتی از کنار آن میگذرند و نمیدانند که چه صدمهای به فرد معلول میزنند. این موضوع را باید متذکر شوم با توجه به اینکه خود نیز فردی نابینا هستم باید گفت در هر رشته تحصیلی باید از کسی سؤال کرد که در همان رشته فعالیت کرده باشد. جا دارد در اینجا از شما تشکر و قدردانی و از خداوند برای شما آرزوی سلامتی و توفیق میکنم انشاءاللّه در کارهایتان که برای افراد معلول انجام میدهید، موفق و سربلند در نزد خداوند باشید. وقتی فکر میکنم همین جمعآوری افراد معلول از شهرهای مختلف و گِرد هم آوری آنها و تقدیر و تشکر از آنها باعث دلگرمی شده، میفهمیم کسانی هستند که آنها را درک و زحمات آنها را پاس میدارند. الحمداللّه ضعفی وجود نداشت فقط کمبود جا بود.
در پایان از شما خواهش میکنم در طول سال نیز دعوت از افراد معلول را داشته باشید و از مسئولین نیز دعوت به عمل آورید، تا افراد معلول مشکلات و دردهای درون سینه را با آنها رو در رو بیان کنند و آنها نیز مشکلات بچههای نابینایان و ناشنوایان را بشنوند و رسیدگی کنند. قبل از هر چیزی از شما تشکر و قدردانی مینمایم.
سید محمدرضا هزاوهای
فرزند سید محمدکاظم، 1324 نابینا، کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی دانشگاه تهران،
آغاز فعالیت: 1352
عناوین و سمتهای فعالیت: دبیر تا سال 1358، مدیر آموزشگاه تا سال 1361، مدیر تربیت معلم تا سال 1385
سال بازنشستگی: 1385
فعالیت در حال حاضر: تدریس در مراکز آموزش عالی
منصوره ضیائیفر
فرزند حسن، قم، 1360، نابینا، کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد واحد اراک، مربی خط بریل
فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی ایشان از دوران دانشآموزی آغاز شد که به شرح ذیل میباشد. شرکت در گروههای سرود و تواشیح در دوران ابتدائی، راهنمائی و دبیرستان، مربیگری و هدایت گروه تواشیح نابینایان در دوره دبیرستان، همکاری با دبیران جهت آموزش برخی دروس به دانشآموزان ضعیفتر در خوابگاه نابینایان مجتمع نرجس، عضو هیئت مدیره کانون نابینایان جلوهی امید استان قم، مربی بریل و کامپیوتر، کسب رتبههای برتر در رشتههای ICDLو برنامهنویسی در سطح استان و در حال حاضر نیز در دفتر فرهنگ معلولین در بخش کتاب گویا مشغول خدمتگذاری به نابینایان عزیز میباشد.
سعید محمدیاری
فرزند اصغر، قم، 1364، نابینا، دارای مهارت در دورههای ICDL مقدماتی، پیشرفته و برنامهنویسی، مسئول ویرایش و نظارت فنی تولیدات کتب گویای دفتر فرهنگ معلولین
سعید محمدیاری متولد 21 آبان ماه 1364 در شهر قم است. در سن 16 سالگی به علت بیماری زمینهای مادرزادی بینایی خود را از دست داد.به علت تحصیل در مدارس عادی و آشنا نبودن با خط بریل و آموزشهای استثنایی این اتفاق باعث بازماندن وی از ادامه تحصیل شد.
پس از وقفهای چند ساله به پیشنهاد یکی از دوستان، در یکی از آموزشگاههای فنی و حرفهای که مبادرت به تشکیل کلاسهای کاربری کامپیوتر ویژه نابینایان نموده بود، مشغول به فراگیری آن شد. و دورههای ICDL مقدماتی و پیشرفته و برنامه نویسی را با موفقیت به اتمام رساند. پس از مدتی به پیشنهاد یکی از دوستان در دفتر فرهنگ معلولین پذیرفته شده و مشغول به کار شد. در این مؤسسه کار را ابتدا با ساماندهی کتابخانه گویا و طراحی نرمافزار ویژه کتابداری برای کتابخانه گویا در این مؤسسه آغاز کرد. پس از راهاندازی بخش تولید کتاب گویا در این مؤسسه، مسئولیت ویرایش و تدوین و نظارت فنی تولیدات این بخش به وی سپرده شد. اکنون پس از گذشت چند سال علاوه بر ویرایش و تدوین بیش از دو هزار ساعت تولیدات گویای این مرکز، بخش کتابداری کتاب گویای این مؤسسه را نیز بر عهده دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.