قرآنکده توانمندان/ 8 خرداد تا 11 خرداد 1397
گزارش قرآنکده توانمندان
بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم/ مصلی تهران/ غرفه دفتر فرهنگ معلولین
3 تا 16 رمضان 1439 / 29 اردیبهشت تا 11 خرداد 1397
قرآنکده درصدد معرفی توانمندیهای معلولان جامعه، معرفی اهم محصولات قرآنی و مذهبی، انتقال دیدگاههای جامعه و مسئولین به معلولین، افزایش مشارکت اجتماعی معلولان، گسترش مهارتها و توانمندی آنان و خلاصه ایجاد معارفه و هماندیشی بین همه قشرهای دارای انواع معلولیتها و جامعه است.
سهشنبه 8 خرداد/ 13 رمضان
موسسه رعد فاطمیه با 15 عضو و عدهای از سالمندان، معلولان حرکتی و نابینایان مهمان بودند. نیز چند تن از شخصیتها چون مهندس فیض و مهندس دیباجی تشریف آوردند.
چهارشنبه 9 خرداد/ 14 رمضان
امشب حدود 50 نفر از اعضای بنیاد خیریه معلولین فاطمه زهرا(س) ایرانیان و نیز تعدادی از نابینایان و ناشنوایان مهمان بودند.
قبل از افطار جلسهای درباره حقوق معلولین، به ویژه نگاه قرآن و روایات به حقوق آنان برگزار گردید.
پس از اذان مغرب افطاری تناول گردید و پس از افطار آقای سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان همراه با معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آقای فقهیزاده، و معاونشان تشریف آوردند و با معلولین حدود نیم ساعت صحبت کردند. ساعت 22 مهمانان برگشتند. البته تا ساعت 24 افرادی که دعوت شده بودند تشریف آوردند و جلسات کوچکتر برگزار گردید و درباره مسائل و موضوعات مختلف قرآنی و معلولیتی بحث شد.
پنجشنبه 10 خرداد/ 15 رمضان
امروز مهمانانی از شهریار و کرج و شهر تهران داریم. مؤسسه خیریه امام رضا علیه السلام از شهریار 45 نفر از افراد دارای معلولیت و خانواده آنها تشریف آوردند.
تعدادی از معلولین به منظور فرهنگسازی و آشنا نمودن مردم با شؤون انسانی معلولین و معرفی دیدگاههای قرآنی درباره معلولیت و معلولان، پلاکاردهایی را آماده و در محوطه نمایشگاه راهپیمایی کردند.
امشب حدود 120 افطاری توزیع شد و مهمانان بیش از دیگر شبها بودند.
جمعه 11 خرداد/16 رمضان
امروز به عنوان آخرین روز نمایشگاه قرآن برای نهادها و موسسات است. مدیریت از دو روز قبل اعلام کرده امروز در پایان وقت نمایشگاه یعنی ساعت 12 شب حتماً غرفه تخلیه شود. یک بخش شبستان که میخواهند مراسم احیا برگزار کنند، قرار است تخلیه شود ولی بخشهای دیگر تا 14 خرداد میمانند. لذا 3 روز از نمایشگاه کم شده است. امشب بسیاری از معلولان ناراحت بودند و اظهار علاقه میکردند که غرفه تداوم داشته باشد.
روزهای اول نمایشگاه بارها از بعضی تشکلها و خود معلولان میخواستیم که تشریف بیاورند ولی نظر منفی داشتند ولی با آمدن و دیدن نتایج مثبت نمایشگاه بسیاری از آنها نظرشان برگشته و معتقد شدهاند چنین رخدادهایی یک ضرورت برای معللوین است. به ویژه متوجه یک حقیقت مهم شدند: توانبخشی از طریق فرهنگ و معنویت مؤثرتر از هر نوع توانبخشی جسمی و بدنی است و در این نمایشگاه با استمداد از قرآن میتوان به این توان افزایی دست یافت.
مهمانان
امشب حدود 35 نفر از ناشنوایان، و ده نفر از افراد جسمی ـ حرکتی و نیز تعدادی از نابینایان مهمان هستند. آقای رضا محمودی درباره چند موضوع برای آنان صحبت کرد و آنان هم اظهار نظر نمودند.
* ضرورت برپایی مسابقات قرآن برای ناشنوایان در شهرها و استانهای مختلف، و نیز برگزاری مسابقه ملی برای ایران.
* اهمیت زبان اشاره و وظیفه ناشنوایان در معرفی این زبان به مردم. وی تأکید کرد این زبان مورد تأیید قرآن کریم و سنت است.
ـ آموزش زبان اشاره به ویژه در زمینه قرآن. وی تأکید کرد اشارات قرآنی باید تجمیع و در یک کتاب منتشر شود. آنگاه به ناشنوایان آموزش داده شود و آنان در رشته معارف قرآنی از این طریق تقویت شوند.
سپس آقای محمد نوری برای ناشنوایان توضیح داد که در کشور اردن و عربستان و امارات و کویت حتی تفسیر قرآن به زبان اشاره برای ناشنوایان منتشر شده و ناشنوایان در این کشورها در زمینه معارف قرآن و زبان اشاره بسیار پیشرفت کردهاند. اما در ایران موانعی هست که لازم است با همت و تلاش خود ناشنوایان مرتفع گردد. در ادامه گفت:
نمایشگاه قرآن کریم فرصت خوبی بود تا حداقل مباحث مرتبط به زبان اشاره و معارف قرآنی مطرح شود. این فرصت توسط دکتر فقهیزاده معاون محترم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فراهم آمد. البته متصدیان و مدیران معاونت قرآن و عترت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بسیار تلاش کردند و برای اولین بار مباحث مهمی برای ناشنوایان، نابینایان و دیگر کشورهای دارای معلولیت مطرح شد.
پس از این مباحث وقت اذان مغرب رسید و جلسه تعطیل و آماده نیایش و افطار شدند.
جلسه بعد از افطار برای خانوادههای ناشنوایان و اهمیت دادن به زبان اشاره در خانه بود. آقای محمودی توضیح داد که اگر اعضای خانواده ناشنوایان با او همزبانی کنند و با عضو ناشنوای خانواده انس برقرار کنند، ناشنوا خودش را منزوی نمیکند و در خانه عضوی با نشاط خواهد داشت.
دو بچه خردسال 4 ساله و 8 ساله که در جلسه بودند مطالب و اشعاری را با اشاره بیان کردند. هر دو آنها مادرشان ناشنوا است.
برای تشویق دیگر بچهها دو جایزه خوب به این دو کودک داده شد.
نیز از مردمی که رهگذر بودند و به ناشنوایان علاقه نشان میدادند دعوت میشدند به غرفه بیایند و اظهار نظر کنند.
خلاصه اینکه در بسیاری از کشورهای اسلامی با ترویج زبان اشاره مقدمات ترویج معارف قرآن را در ناشنوایان فراهم میآورند و لازم است در ایران هم اقدامات جدی به عمل آید.
مراسم اختتامیه
ساعت 22 مراسم اختتامیه برای غرفههای بخش سازمانها و نهادها برپا گردید. آقای حسینی ابتدا سخن گفت و از غرفههای مختلف تشکر کرد. آقای پورمعین سخنران دیگر این مراسم بود و نکته مهمی بیان کرد و گفت: امسال غرفهها براساس طرح و برنامهای که ارائه میکردند طبقهبندی و رتبهبندی میشدند. آنگاه رتبهها اعلام گردید. غرفه قرآنکده توانمندان جزء چند غرفه نخست بود که طرح ابتکاری داده و در عمل هم موفق شده بود. لوح تقدیر تقدیم شد.
به رغم اینکه غرفه معلولین کوچک و امکانات این غرفه بسیار محدود بود و نسبت به بعضی از سازمانها که حدود هزار متر فضا داشتند معلولین ابتدا 24 متر و بعد 40 متر فضا داشتند ولی با تلاش و همدلی توانستند رتبه خوبی کسب کنند.
ساعت 12 شب غرفه جمعآوری شد و یک رخداد دیگر در تاریخ معلولان ایران ثبت گردید.
بسم الله الرحمن الرخيم
بسيار خوشحالم كه (دفتر فرهنگ معلولين) كه افتخار آفرين براي معلولين كشور پهناور ايران است در نمايشگاه كتاب سال 1397 داراي غرفه بود و بحمد الله غرفه با موفقيت به كار خود ادامه داد ولي جاي تاسف است كه در اين غرفه نامي از كتاب قرآن به خط نابينايان به ميان نيامده بودو لا اقل چند جلد قرآن برايل در غرفه به نمايش گذاشته نشده بو و از نام آوران قر آني نابينايان هيچكونه سخني به ميان نيامده بود مثلا از حجت الاسلام روح الله صفري نابيناي حافظ كل قرآن از روستاي حسام آباد همدان هيچگونه اثري نديديم و از جناب آقاي كبيري كه الحق ايشان (معجم المفهذس قذآن ناطق ) و از افتخارات نه تنها نابينايان بلكه از افتخارات كشور ايرانند از استان بزرگ اصفهان هيچگونه نامي برده نشده بود و دعوتي به عمل نيامده بود در صورتي كه اگر از ايشان و افراد مشابه دعوت به عمل آمده بود تا در غرفه حضور دايمي داشته باشند توانمندي معلولين با اقتدار و افتخار عرضه ميشد و اصولا لازم است از افراد توانمدي چون ايشان كه افتخار كشورند در دفتر فرهنگ معلولين دعوت به عمل آيد و در توان نامه نام پر آوازه ايشان جهت عرضه به تاريخ كشور ايران درج شود
با تقديم احترام و تشكر
محمد حسن وجداني نژاد شيرازي