دیدار با رئیس صدا و سیمای استان قم
دیدار با رئیس صدا و سیمای استان قم
1 بهمن 96 ساعت 13 بعدازظهر تعدادی از اعضای شورای هماهنگی تشکلهای مردمی معلولان استان قم با حجت الاسلام والمسلمین محمد لطفی نیاسر مدیر کل محترم صدا و سیمای استان قم دیدار داشتند.
حضار در این جلسه عبارت بودند از:
تقی یوسفی مفید (موسسه حامیان حقوق معلولان)
مجید شکوری (انجمن ضایعات نخاعی قم)
محمد حسن قنبری (انجمن مراکز توانبخشی استان قم)
محمد نوری (دفتر فرهنگ معلولین)
مسعود باقری (کانون نابینایان جلوه امید قم)
علی نوری (خبرنگار مجله توان نامه)
محمد لطفی نیاسر (رئیس صدا و سیما استان قم)
سهراب یاری (معاونت صدا، صدا و سیما استان قم)
آقای معینی (مدیر روابط عمومی صدا و سیما استان قم)
آقای حقانی (مسئول خبر صدا و سیما استان قم)
آقای ربانی (معاون سیما، صدا و سیما استان قم) هم قرار بود تشریف بیاورند ولی ممکن نشد.
گزارش مباحث و مذاکرات
ابتدا افراد به معرفی تشکل خودشان پرداختند و گزارش کوتاه و اجمالی از کارها و فعالیتهای خود را بیان کردند. نیز نکات و پیشنهادات مرتبط به صدا و سیما را هم گزارش دادند.
یوسفی مفید: در قانون مصوب جدید 3 یا 5 ساعت برنامه برای صدا و سیما تصویب شده و سازمان موظف شده برای معلولان هر هفته 3 یا 5 ساعت پخش داشته باشد.
همچنین در قانون آمده که تبلیغات برای معلولین رایگان باشد و صدا و سیما نباید هزینه دریافت کند. نکته سوم در مورد برنامههایی است که آقای تحویلدار در قم ویژه معلولان کار میکند. بسیاری از نخبگان دارای معلولیت و حتی مردم عادی نسبت به محتوای این برنامهها انتقاد دارند.
شکوری: آمار معلولین قم حدود 22 هزار نفر در اداره بهزیستی ثبت شده و از اینها هشتصد نفر ضایعات نخاعی و گردنی هستند و شرایط حادّ دارند. یعنی هزینه دارو و درمان آنها زیاد است و توان کار کردن هم ندارند از طرف دیگر بهزیستی و دولت سر جمع به اینها ماهانه مبلغی میدهد که به سیصد هزار تومان نمیرسد.
نکته مهم این است که بسیاری از اینها پس از تشکیل خانواده و داشتن زن و فرزند بر اثر تصادف یا حادثه معلولیت پیدا کردهاند و مشکلات فراوان دارند. از همه مهمتر اینکه بعضی از این افراد و این خانوادهها برای تأمین حداقل معیشت و پیدا کردن هزینه دارو و درمان، به کارهای غیر متعارف و بزهکاری رو آوردهاند.
سال گذشته یکصد و هشتاد نامه برای همه نهادها و مراکز دولتی و مردمی ارسال کردم و گزارش مستندی تقدیم نمودم ولی پاسخ مطلوبی دریافت نکردم.
بهرحال هشدار میدهم خانوادههای بسیاری درحال فروپاشی است، چون از آنها حمایت نمیشود. اما صدا و سیما میتواند این مشکلات را اطلاعرسانی کند و دردها را به مردم و خیرین منعکس کند.
موضوع بعد تواناییها و توانمندیهای معلولین نخبه است. مجری عزیز آقای تحویلدار فقط مشکلات را مطرح میکند و سعی میکند با استمداد از احساسات مردم به حلّ مشکلات بپردازد. در حالی که این شیوه اصلاً پسندیده نیست. نوعی سطحینگری و قشری دیدن امور معلولین است و نگاه کارشناسانه و عمیق به مشکلات ویژه معلولان ندارد. به نظر میرسد حتماً باید در هر برنامهای که در صدا یا سیما تولید میشود یک کارشناس و مشاور خبره حضور داشته باشد.
قنبری: حدود چهل مرکز توانبخشی در قم فعالیت دارد این مراکز خصوصی است ولی در تعامل با بهزیستی هستند و طی قراردادهایی کارهایی مثل نگهداری معلولین را انجام میدهند هر بخشی از هزینهها را از بهزیستی دریافت میکنند.
به نظر میرسد صدا و سیما ظرفیتهای مهمی دارد و در سطح ملی مؤثر است. این ظرفیتها در امور مختلف استفاده میشود. اگر در زمینه معلولین هم بهرهبرداری گردد، تحولاتی ایجاد خواهد شد. آموزش، فرهنگ سازی معلولان و خانواده آنها و مردم نیاز به این رسانه دارند.
باقری: کانون نابینایان جلوه امید در سال 82 توسط مرحوم احمد پوستچی تأسیس شد. خود ایشان نابینا بود و مؤسس آموزش و پرورش استثنایی قم و مؤسس بسیاری از مدارس معلولین شهر قم بود.
اما بعد از فوت ایشان این انجمن تعطیل شده بود و در سال اخیر چند تن از نابینایان جمع شدند و مجدداً با گرفتن مجوز از استانداری آن را احیاء و فعال کردهاند.
من هم مثل دوستان درباره کم کاری و خوب کار نکردن صدا و سیما انتقاد دارم. صدا و سیما بهتر و خوبتر از وضع فعلی میتواند کار کند. معلولین نمیگویند صدا و سیما برای ما کار کند بلکه میگویند ما تولید میکنیم و کاری را آماده تحویل می دهیم و فقط آن را نظارت و پخش کند. البته کارهای خوب هم توسط صدا و سیما بوده است. اما در زمینه معرفی توانمندیهای معلولان کم کاری فراوان است.
نوری: مهمترین انتظاری که از صدا و سیما هست و در قانون مصوب 83 و قانون جدید هم به آن اشاره شده، فرهنگسازی و اطلاعرسانی است. مصادیق فرهنگسازی و اطلاعرسانی مواردی مثل کتابگزاری یا نقد و معرفی کتب درباره مسائل معلولین و معلولیتها؛ معرفی چهرهها و نقد کارنامه آنان اعم از معلولانی که موفقیت داشتهاند مثلاً هنرمند موفق یا نویسند موفق یا استاد و معلم موفق بودهاند؛ سومین مورد معرفی تجارب بشری در کشورهای مختلف در زمینه کسب و کار موفق و اشتغال پیشرفته و مدرن مثل استارت آپها توسط معلولین است؛ البته تجارب و دستاوردها منحصر به اشتغال و کسب و کار نمیشود، بلکه در تولید کتاب، روزنامهنگاری، هنر و تولید محصولات هنری، مناسبسازی، شهرسازی و صدها موضوع دیگر میشود. کشورهایی با به کارگیری معلولان به عنوان سرمایه ملی در این موارد توانستهاند پیشرفتهای مناسبی داشته باشند.
در اسلام و به ویژه در تشیع، آموزهها و معارفی که به ما رسیده به صورت تفسیر قرآن یا روایات و یا آراء فقیهان و دیگر دانشمندان، گویای مکتب انسانمدارانه معلولیتی است. خطمشی این مکتب عبارت است از: عدم تبعیض بین معلول و غیر معلول و مساوات بین همگان در تقسیم مناصب اجتماعی و منابع مالی و اقتصادی و فرصتهای موجود و دوم تشویق به مهارتآموزی و کسب درآمد با تلاش و کار.
یعنی مکتب معلولیتی شیعه، معلولین را انسانهای منفی و مخرب که با نفوذ و رخنه شیطان، پدید آمدهاند و به دور از جامعه باید نگهداری شوند، نمیداند. بلکه تفاوتی بین انسان معلول و غیر معلول از این نظر که هر دو انسان هستند و باید عادلانه به هر دو آنها نگریست، قائل نیست، از طرف دیگر مکتب معلولیتی شیعه نمیگوید باید به معلولان ماهانه مبلغ مکفی پرداخت شود تا زندگی مرفه و راحت داشته باشند و کاری هم به عملکرد و تلاش آنها نداشت. اسلام این را هم نوعی تبعیض دانسته، ولی تبعیض به نفع معلولین. کسانی که در یک سال اخیر تبلیغ میکنند که معلولین از منابع طبیعی مثل نفت سهم دارند و ماهانه باید سهم آنها پرداخت شود و کاری هم به کار و عملکرد آنها نداشته باشند. چون سهم آنان از منابع اقتصادی و طبیعی است. این نوع تبلیغات به ضرر معلولین است چون مردم عادی سهم از منابع دریافت نمیکنند، زیرا نظام اجتماعی در ایران مبتنی بر فروش منابع و تقسیم وجوه به دست آمده بین مردم نیست.
همه این نکات را صدا و سیما میتواند با برگزاری جلسات بحث و نقد و جلسات هماندیشی فرهنگسازی و اطلاعرسانی کند.
ما هر هفته جلسه هماندیشی داریم اگر کارشناسان صدا و سیما بیایند و ببینند و ضعفهای آن جلسات را اصلاح کنیم و همان جلسات تبدیل به برنامه تولید شده برای پخش شود.
لطفی نیاسر: اول از آقای حقانی در بخش خبر و آقای یاری معاونت صدا میخواهم نظرات خود را عرضه کنند و در پایان من جمعبندی میکنم.
حقانی: اولاً لازم است بگویم هر سوژهای را نمیتوان به سیما آورد و حتماً باید مابه ازاء داشته باشد. مثلاً فردی که نابینا است و تدریس سطوح عالی را در حوزه دارد. چون این فرد بازخورد تصویری خاص و متفاوتی ندارد نمیتوانیم به عنوان یک برنامه تولیدی به روی آنتن سیما ببریم. زیرا یک فرد معلول برای تحصیل و تدریس مشقت زیادی ندارد و این امور برای کسی که معلولیت ذهنی دارد شاق و مهم است ولی برای یک ویلچری شاید ساده باشد. کسی که آب مینوشد را به عنوان یک سوژه نمایشی در سیما نشان نمیدهیم یعنی ارزش نمایشی ندارد، تدریس و تحصیل معلولین هم اگر تصویر متفاوتی نداشته باشند اینگونه است.
لطفی نیاسر: البته برای اینگونه سوژهها باید محتوا و سناریو سازی کنیم. یعنی کسی که نابینا است ابتدا برای بینندگان مطرح کنیم که اینان چگونه و به چه روشی تحصیل میکنند باید خط بریل یاد بگیرند و کتابها را به بریل برگردانند و سپس از طریق لامسه مطالعه کنند یا از طریق شنوایی و گوش و لمس جایگزین چشم میشود. یک نابینا مشقتهای فراوان در این مسیر دارد که مردم نمیدانند، وقتی ابتدا اینها مطرح شود آن سوژه جذابیت و ارزش نمایشی پیدا میکند.
یا ناشنوا از طریق اشارات و تصویر مفاهیم را دریافت میکند یعنی چشم او جایگزین گوش او هم هست و واژهها را با چشمانش، تصویرسازی مینماید و کاری بَس دشوار میباشد. به هر حال کارشناسان صدا و سیما در تعامل و ارتباط با تشکلها و معلولین دانش و تجارب خود را توسعه خواهند داد.
حقانی: یکی از اشکالاتی که در این جلسه کشف شد این است که ما همه سوژهها و اطلاعات را از بهزیستی دریافت میکردهایم و بهزیستی بسیاری از موارد را ناقص یا با فاصله زمانی طولانی به ما میداده است. ولی ما با تشکلها میتوانیم راحتتر و در راستای منافع معلولین تلاش کنیم. بالاخره آمادگی داریم با هم تلاش کنیم و پیش برویم.
یاری: من در رادیو و بخش صدا کار میکنم و تاکنون سوژههای زیادی در عرصه معلولین و معلولیت کار شده است. گروههای تئاتر معلولین را چند بار معرفی کردیم، هنرمندان را معرفی کردیم، و در بسیاری از زمینهها روی آنتن بردهایم ولی باز کم است و میتوانیم با استفاده از ظرفیتهای موجود در تشکلهای مردمی، بیشتر تلاش کنیم.
لطفی نیاسر: اینجانب سه سال است حکم گرفتهام و به ریاست صدا و سیمای استان قم مشغول هستم ولی گلایه دارم چرا شما نیامدید و چرا دیر آمدید. البته یک نفر به اسم آقای ذوقی سالی چندبار میآید ولی شماها تا حالا نیامدهاید.
البته توضیح آقای یوسفی مفید مهم است که شورای هماهنگی تشکلهای معلولان قم را ایجاد کردهاید که شخصی نیاید و هر کاری میخواهید انجام دهید با هم و جمعی باشد مایه تحسین است.
چند نکته کلیدی و اساسی را عرض میکنم تا بر اساس این نکات خطمشی کاری آینده را برنامهریزی کنیم:
1ـ گذشته هرچه بوده، به آن برنامهها کار ندارم، از وقتی آمدم تلاش کردم نظام مطلوبتر و پسندیدهتری اجرا شود و در این دوره کمتر سوژههای ناجور میبینید و میشنوید. شما تشکلها هم سعی کنید اطلاعات و تجارب و یافتههای خود را در اختیار ما بگذارید تا با هم تولیدات سودمندتر برای جامعه داشته باشیم.
2ـ خدمات تشکلهای مردمی و کارهایی که داشتهاید را ما آماده هستیم معرفی کنیم و اطلاعرسانی نماییم و همین جا به مدیران توصیه میکنم پیگیر باشید و انجام دهید.
3ـ رسالت و وظیفه صدا و سیما این است که اشکالات را بگوید فقط بَهبَه و تحسین نکند بلکه مسئولین را به نقد بکشد. اساساً مسئول و مدیری که میخواهد نقد نشود نباید مسئولیت بپذیرد، پذیرش مسئولیت یعنی کار برای مردم و ادای دین مردم، لذا هر جا کار مردم لنگ است، آن مسئول باید نقد شود.
متأسفانه عدهای وقتی مواجه و چهره به چهره با مدیران و مسئولین میشوند، نقد و انتقادشان را فراموش میکنند و شروع به تحسین و بَهبَه گفتن و مداحی کردن میکنند. این بدترین روحیه و رویه است و موجب میشود بعضی مسئولین در کار اشتباهشان جسورتر شوند چون میگویند ما با قدرت و پول و امکاناتی که داریم، همه را به طرف خود جذب میکنیم و همه مداح ما میشوند.
تشکلهای معلولین نباید مداح باشند البته در جایی که کار خوبی از مدیری میبینند حتماً تشکر کنند ولی تشکر غیر از مدح است. اگر تشکلها درست مسئولین به ویژه بهزیستی را وارسی و نقادی کنند بسیاری از مشکلات معلولین مرتفع میگردد. ما هم به شما کمک میکنیم و امکانات و فرصتهای لازم را در اختیار شما میگذاریم.
4ـ قبلاً نواقص و نداشتهها را میگفتند. معلولین وقتی میآمدند از نواقص سخن میگفتند و مسئولین هم گاه توجیه میکردند و گاه قول میدادند و بعد پیگیری هم نمیشد. لازم است از این به بعد از داشتهها، از قوتها از توانمندیها و از مهارتها سخن بگوییم. کسانی بیایند روی آنتن که معلول است ولی کارخانهدار و کارآفرین است، معلولین است ولی استاد دانشگاه یا استاد حوزه است، یا بهرغم معلولیت وکیل است، مقالهنویس و نویسنده است و کتابهای متعدد دارد، هنرمند نقاش، یا نوازنده است. اینها را پیدا کنیم و بیاوریم و الگوسازی و فرهنگسازی کنیم.
برنامهسازی با اینها هم متفاوت است باید جوری با آنها صحبت کنیم که شنونده تشویق به پیمودن این مسیر گردد. بالاخره نوع برنامهریزی متفاوت است.
5ـ معلولانی داریم که گروه تئاتر یا گروه نوازندگی دارند و در سطح ملی و جهانی جوایز و مقامات دریافت کردهاند. همچنین گروههایی داریم که بهرغم معلولیت قاری قرآن و مداحاند و در زمینه فرهنگ دینی و شعر آیینی تلاش میکنند. لازم است همه اینها را با هم کار کنیم تا همه اقشار جامعه اشباع شوند.
6ـ همین جا اعلام میکنم اگر تشکلها برنامه تولید کنند ما رایگان پخش میکنیم. برای ارتقا برنامهها یعنی سوژهها و محصولاتی را تولید کنید که شاخصهای صدا و سیما را داشته باشد ما افرادی به عنوان کارشناس به شما معرفی میکنیم تا در ارتباط با آنها باشید.
7ـ تشکلها میتوانند از حق یک درصد استفاده کنند و در تعامل با بهزیستی این مبلغ را برای تولید برنامه هزینه نمایند و ما هم رایگان پخش کنیم.
هر دستگاه و سازمان در استان یک درصد باید به فرهنگ اختصاص دهد و سهم فرهنگ را بپردازند. این مبالغ دست بهزیستی میرود، تشکلها باید این مبالغ را از بهزیستی مطالبه کنند و برای فرهنگسازی و ساخت برنامه فرهنگی هزینه کنند. ما هم رایگان پخش میکنیم.
8ـ هر مقدار در عرصه فرهنگ به ما محصولات، تولیدات، سوژهها و اطلاعات فرهنگی بدهید ما استقبال میکنیم و حتی تهران و صدا و سیمای مرکزی را هم راضی میکنیم تا پخش کنند.
چون نیاز زیاد است در زمینه پیشگیری خوب کار کردهایم، در عرصه کتاب و دهها عرصه دیگر کارها مانده است و باید تلاش کنیم.
9ـ میتوانیم برنامه هفتگی ویژه معلولیتها و معلولین داشته باشیم. یعنی با گزینهبرداری از برنامههای عمومی، برنامههای ویژه معلولین تولید و روی آنتن برود. اینگونه برنامهها فقط هفتگی نیست میتواند ماهانه و سالانه هم باشد. مثلاً هر سال برنامه «شهر یا کریم» را خود تشکلهای معلولان اجرا کنند.
10ـ و بالاخره آقای یاری و آقای حقانی را به عنوان نماینده صدا و سیمای استان قم معرفی میکنم تا با شما در ارتباط باشند و بتوانیم سریع برنامهها را جلو ببریم.
قنبری: با تشکر از زحمتی که تقبل فرمودید و وقتی که در اختیار ما گذاشتید، بینهایت از شما سپاسگزاریم.
نوری: جنابعالی افکار متعالی و پیشرفته خوبی دارید و کمتر مدیری دیدهایم که اینگونه باشد و دل و جرأت خدمت و تلاش مضاعف میدهید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)