گروه تئاتر معلولان اوج در دفتر فرهنگ معلولین
گروه تئاتر معلولان اوج در دفتر فرهنگ معلولین
پنجشنبه ۲۱ بهمنماه ۱۳۹۵ ساعت ۱۱ صبح تا ۱۴ عصر اعضاء گروه تئاتر صحنه ای ویژه معلولان به نام «اوج» مهمان دفتر فرهنگ معلولین بودند. اعضای این گروه هنری ۱۳ نفراند که ۱۱ نفر آنها معلولیت دارند.
تئاتر اوج، شانزده سال قبل توسط خانم اعظم دلداده در شهر قم تأسیس شد و چند سالی است که در وزارت فرهنگ و ارشاد و سازمان بهزیستی تهران ثبت شده اند. این گروه در سالهای اخیر چند تئاتر بینالمللی اجرا کردهاند و مقام های برتر منطقه ای و بین المللی کسب کرده اند.
مباحث جلسه با این گروه عبارت بود از:
– بررسی مشکلات تئاتر معلولان در ایران
– تجزیه و تحلیل موانع پیشرفت معلولان در زمینه تئاتر
– ویژگیها و مشکلات تئاتر مذهبی
اعضاء گروه تئاتر اوج که در جلسه حضور داشتند:
سرپرست و کارگردان: اعظم دلداده
یوسف یزدانی
راضیه داورپناه
فاطمه قاصدی
زهرا پایمزد
زهرا اسلامی
عاطفه عیسی آبادی
فاطمه عیسی آبادی
محمد سهرابی
ناهید داورپناه
معصومه یزدانی
مسعود باقری: به نام خدا، عرض خیر مقدم خدمت خانم دلداده و گروه محترمشان که زحمت کشیدند تشریف آوردند. در ابتدا شما لطف کنید خودتان را معرفی کنید و بیوگرافی از خودتان بفرمایید و چند سال است که با بچههای معلول در کار تئاتر هستید و بعد هم دوستان خودشان را معرفی کنند.
اعظم دلداده: از سال ۸۴ شروع با کار معلولین بوده. استارت تئاتر معلولین در شهر قم را بنده زدم. البته آن زمان به نام رُخ بود. ولی خوشبختانه الآن در تهران ثبت شده به خاطر اینکه نام رُخ در چند جا بود به نام اوج تغییر پیدا کرد.
علی نوری: در جشنواره بینالمللی تئاتر که در اصفهان بود، شما هم حضور داشتید؟
دلداده: بله، حدود شانزده سال است که کار با معلولین را استارتش را در قم زدم. اولین کاری هم که انجام دادیم به نام رَقص مرد بود. دومین کار به نام مِهرکیا بود، کار سوم کمیته اکتشافات، کار چهارم کمیته ارتفاعات، که تمام اینها به جشنواره بینالمللی راه پیدا کرده از خروجیهای اول من، کسانی هستند که الآن خودشان کارگردان شدند. کار اجرا میکنند. بازیگر توانایی شدند. که اینها دیگر خودشان مستقل کار میکنند. حدود ۳ سال است که با این عزیزان جدیداً کار را شروع کرد.
باقری: از آن شاگردهای قدیمیتان که گفتید و الآن به صورت مستقل خودشان کار میکنند، میتوانید نام ببرید؟
دلداده: آقای مهدی خجستگی هستند که خودشان کار کارگردانی انجام میدهند و خانم اعظم جباری بازیگر توانا که چند وقت مجری تلویزیون هم بودند.
نوری: جشنواره تئاتر کریمه در قم برگزار میشود؟
دلداده: در قم برگزار میشود. اسفندماه متنها باید داده بشود که بازبینی آن در فروردین است که ما اصلاً فرصت نداشتیم. چون بچهها درگیر امتحانات بودند و ما هم تازه از جشنواره تازه آمدیم. حتی اگر متن هم قبول شود فرصت تمرین با بچهها خیلی کم است.
نوری: کار قبلیتان را نمیتوانید انجام دهید؟
دلداده: این کار کریمه چون برای حضرت معصومه سلام الله علیه است باید یک روایت یا معجزهایی باشد.
نوری: کمدی اکتشافات را کجا اجرا میکردید؟
دلداده: سالن شهید آوینی ۸ روز اجرا داشتیم. یعنی بعد از اینکه نمایش نامه خوانی ما را دیدند. میدانید سالنها کرایههای سنگینی دارد ولی این عزیزان اینقدر خوب اجرا کردند. روزی که برای اختتامیه جشنواره نمایش نامه خوانی بود تقدیری که از بچههای ما انجام دادند حجت الاسلام آقای دانشی بچههای ما را هم سفر مشهد فرستادند و آقای نوبخت باعث شدند ۸ روز هم اجرای عموم رایگان که ما پول سالن ندهیم در همان سالن شهید آوینی اجرا رفتیم.
کمدی ارتفاعات را خوب باید برای هر جشنوارهایی که قرار است بینالمللی شرکت کنیم بعد از منطقهایی باید اجرای عموم داشته باشیم که بتوانیم باز راه پیدا کنیم. یعنی هر کاری که در جشنواره منطقهایی رتبه میآورد و برگزیده میشود برای جشنواره بینالمللی باید حتماً اجرای عموم داشته باشند که باز ما ۸ روز اجرای عموم در فرهنگسرای جوان اجرا بردیم. دیگر آقای فرحناک از شبکه شهر یا کریم دعوت کردند که آنجا مصاحبه داشتیم. از بچههای ما خیلی گزارش گرفتند برای صدا و سیما چون بچهها هم رتبه آورده بودند.
نوری: از شبکه قم فرمودید؟
دلداده: بله. شبکه تماشاخانه که از بچهها خیلی تقدیر شد و همه نظر مثبتی داشتند.
نوری: این جشنواره اصفهان که اخیراً شرکت کردید کدام کارتان بود؟
دلداده: کار کمدی ارتفاعات بود. برای جشنواره بینالمللی کمدی ارتفاعات را برای اجرا بردیم که بین ۳۷ گروه نمایشی که ۳۰ گروه نمایشی ایران بود. خیابانی، کودک و نوجوان و صحنه و ۷ گروه بینالمللی بین کشورهای هنلد ایتالیا، بلژیک، ارمنستان، آلمان و اُگاندا بین این کشورها که ۳۷ کشور میشد. وی بیشتر صحنهای مهم بود و ما جزوه نمایش صحنهایی بودیم. تنها گروههای که با بینالمللی رقابت داشتند گروه صحنهای بودند که ما هم جزوشان بودیم بین این ۳۷ گروه ما مقام اول طراحی لباس و مقام دوم چهرهپردازی را آوردیم. که میتوانیم بگوییم مقام بسیار ارزندهایی بود چون که با ما کشورهای خارجی هم رقابت سنگینی داشتیم.
نوری: در صحنه کودک و نوجوان و بزرگسال هم داشت؟
دلداده: کلاً کارهایی که ما برای جشنواره است هم کارهای خیابانی است و هم کارهای کودک و نوجوان و صحنهای است. که اینها جدا جدا داوری میشود. ولی کودک و نوجوان و خیابانی در جشنواره بینالمللی رقیب خاجری نداشتن. تنها گروههایی که رقابت با گروههای خارجی را داشتند گروههای صحنهایی بود. که ما جزء صحنهاییها بودیم و با خارجیها رقابت داشتیم. در کارهایی هم که قبلاً در منطقهایی منتخب شدیم. طراحی لباس در کمدی اکتشافات مقام اوّل را آوردیم. طراحی صحنه مقام دوم، کارگردانی مقام دوم آوردیم کار برگزیده برای راهیابی به جشنواره بینالمللی شد.
در کمدی ارتفاعات هم در اراک برگزار شد البته بعد بازبینی قم، چون یک بازبینی در قم داریم بعد بازبینی اراک رفتیم باز آنجا در طراحی لباس مقام اول و مقام دوم کارگردانی را آوردیم. همین کار که برای جشنواره بینالمللی رفت باز مقام اول طراحی لباس و مقام دوم چهرهپردازی را آوردیم.
نوری: کارهای دیگر که در حوزه معلولین انجام دادید را بفرمایید.
دلداده: من در حوزه معلولین یک مدت برای بچهها تدریس نقاشی گذاشته بودم. دیگر نمیتوام در این زمینه کار کنم چون تئاتر خیلی وقت گیر است. ولی من کلاً دورههایی را که گذراندم از دوره عکاسی، نقاشی، معرق، ساقه گندم، فیلم کوتاه و دوره کارگردانی را گذراندم. در جاهایی هم مربی هستم که تدریس میکنم.
اینجا یک تشکر ویژه از سرکار خانم دکتر فخری همراه و همدل با تمام معلولین در سراسر ایران هستند دبیر جشنواره بینالمللی هر سال هستند بسیار زحمتکش هستند. ما میتوانیم بگوییم که سوای بهزیستی قم که باید این کار انجام بدهیم.اسپانسر ما در اصل آن هزینه از تهران به قم داده میشود. جشنواره بینالمللی هر جشنوارهایی که است خود بهزیستی هزینه پرداخت نمیکند. ولی خلاصه همکاری که دارند این کارها دردسرهای خودش را دارد هر هزینهایی هم که از هر جایی میآید که تا به دست ما برسد ولی در مجموع از سازمان بهزیستی قم تشکر میکنم ولی من بیشتر تشکر ویژهایی از خانم دکتر فاطمه فخری که همدل و همراه با تمام معلولین هستند.
نوری: خانم فخری قم هستند؟
دلداده: ایشان تهران هستند و دبیر جشنواره بینالمللی هستند و در طول سال هر زمانی با ایشان کار داشتیم سؤالی داشتیم. نمیتوانم بگویم که حتی یکبار پیش نیامده که درست جوابگو نباشند. یعنی همیشه با دل و جان همکاری میکنند. تمام معلولین بدون استثناء میگویند شاید این سختی کار را ما در کنار این نگاه محبتآمیز ایشان یک مقداری کم رنگ شود.
نوری: در مورد ۲ گروهی که دارید، توضیح میفرمایید.
دلداده: این گروه جدیدی که تقریباً یک و نیم سال که باهاشون کار میکنم. حدود ۶ ماه هست که به طور حرفهایی کار میکنند.
نوری: گروه حرفهایی اسمش اوج است؟
دلداده: اینها اوج هستند. یک کاری به نام رنگ رنگ نقاشی میخواهیم با آنها ببندیم که در همان مجتمع رعد برای مدارس اگر آن موقع شما برای ما تبلیغاتی داشته باشید که کل مدارس بتوانند ما را ساپورت کنند خیلی خوب است. حتی آقای نوبخت که رئیس انجمن نمایش هستند. این گروه را آمدن دیدند چون ایشان کار را تأیید کنند. گفت خانم دلداده من این گروه را هم دیدم خیلی حس خوبی پیدا کردم حتماً میآییم بازبینی میکنیم و اجازه کار را به شما میدهیم.که این بچهها در همان مجتمع رعد اجرا داشته باشند.
نوری: امکاناتی که الآن در قم دارید، مجتمع رعد است. و یک مقدار هزینهایی که از طرف تهران بهزیستی به دست شما میرساند.
دلداده: به طور مثال برای این جشنواره پنج میلیون و نیم برای ما فرستادند.
نوری: برای جشنواره بینالمللی؟
دلداده: بله، ولی در کل هزینههای تئاتر سنگین است. هزینه آژانس بچّهها را از همین پول میدهم. باز ما همین پول را هم قدر میدانیم. دو گروه را با این پول ساپورت میکنم. یک ریال هم آنها نمیتوانند بدهند. ما سعی میکنیم با همین مقدار هزینه در جشنواره شرکت کنیم و همان راه را ادامه دهیم. توقعی هم نداریم. ولی بچهها چند بار به بنده گفتند: ما از جشنواره بینالمللی آمدیم. یک تقدیر ساده هم از ما نشد.
نوری: از این ۱۳ نفری که عضو گروه اوج هستند. همه آموزش تئاتر را دیدند مدرک دارند؟
دلداده: بچههایی که با بنده شروع کردند. چیزی به نام تئاتر کار نکرده بودند. ۱۶ سال است اولین گروه ئتار معلولین در قم تشکیل دادم. الآن ۳ سال است که با این عزیزان کار میکنیم. در این ۳ سال دو بار به جشنواره منطقهایی راه پیدا کردیم.
نوری: نمایشنامهها را چه کسی مینویسد؟
دلداده: از نمایشنامه آقای امید طاهری انتخاب میکنیم.
نوری: شما طرح خاصی در زمینه تئاتر مذهبی دارید؟
دلداده: بنده الآن یک نظری که خودم دارم و با بچّهها صحبت کردیم. صدای همین جشنواره کریمه داشتم که میخواستم بفرستم. همیشه معلولین دنبال یک معجزهایی هستند به فرض نابینا، بینا شود. ویلچری بایستد. ما آمدیم این دید را برداشتیم از یک زاویه دیگری نگاه میکنیم. میتواند یک معلول روی ویلچر باشد ولی آن معجزه اتفاق بیافتد. آن معجزه در فکر او اتفاق بیافتد نه در جسم او.
این طرح باید نوشته شود. این ایده ماست، این ایده باید به طرح تبدیل شود و این طرح به صورت نمایشنامه در بیاید. الآن از هر کسی بپرسید در مرحله اول میگوید معجزه اینکه ببینم، راه بروم، حرف بزنم. ولی ما میخواهیم معجزه را جور دیگری ببینیم واقعاً این اتفاق میتواند بیافتد و دید عوض شود.
باقری: در مورد بحث موانع و معضلات تئاتر، ویژه معلولین این مشکلات و موانع را بررسی کنیم در ایران به خصوص در قم نظراتتان را بفرمایید.
دلداده: طرف خودش را که به خواب میزند دیگر نمیشود، بیدار کرد. جامعه ما خودش را به کری زده، یک چیزی که با چشم دیده میشود دیگر نیاز به فریاد ندارد. این همه ساختمانهای بزرگ ساخته میشود مانند مجتمع ناشران شاید یک کسی نمیتواند تا در آسانسور برود چرا جایی درست نکردند که معلولین هم بتوانند به راحتی رفت و آمد کنند، اینها نمیخواهند کار انجام دهند در صورتی که مشکلات را میبینند ولی عمل نمیکنند.
اگر من بخواهم از همان روز اول معلول دغدغهام میشود، چرا من گفتم میخواهم یک کار خیابانی بسازم. میخواهم بروم تمام اساتیدی که در شهرداری هستند بگویم بیایند فقط یک دقیقه روی ویلچر بنشینند چهارتا پله هم بگذارم و بگویم از آن پلهها با ویلچر رد شوید.
باقری: لطفاً بقیه اعضا گروه نیز خودشان را معرفی نمایند.
فاطمه قاسدی: فاطمه قاسدی هستم حدود ۳ الی ۴ است در کنار خانم دلداده مشغول کار تئاتر هستم. و در جشنواره های متعدد مقام کسب کردم. منطقهایی راه یافتم. در جشنواره اصفهان مقام دوم بازیگری آوردم در جشنواره اراک مقام سوم را کسب کردم و در منطقهایی هم تقدیر و تشکر انجام شد. در جشنواره بینالمللی هم راه پیدا کردم و آنجا هم ایفای نقش کردم و خیلی به کار تئاتر علاقه شدید دارم. علاوه بر کار تئاتر، کارهای دیگر انجام میدهم از جمله رانندگی میکنم در زمینه تاج سازی هم فعالیت میکنم. مدرک بینالمللی تجوید و مفاهیم قرآن را دارم. و در مؤسسه و مساجد ۲ الی ۳ سال زیرنظر سازمان تبلیغات اسلامی تدریس کردم.
راضیه داورپناه: راضیه داورپناه هستم، حدود ۳ الی ۴ است که در زمینه تئاتر کار میکنم. اولین کاری که انجام دادیم کار کودک بود که در همین استان قم برگزار شد. اجرای برای مدارس بود که بنده نقش شیطونک را بازی میکردم.
عاطفه عیسی آبادی: عاطفه عیسی آبادی هستم فوق دیپلم معماری دارم به واسطه خواهرم که نیمه شنوا هستند حدود یک سال است که وارد این گروه شدم. خودم یک سال است که دارم کار میکنم. در نمایش ارتفاعات که به جشنواره اصفهان رفت در آنجا نقش خواهران ساید ایفای نقش کردم و خواهرم هم در نقش خواهران ساید بود.
خواهرم هم فاطمه عیسی آبادی هستند. قبل از من وارد این گروه شدند. علاوه بر بازیگری شان هنرهای دیگری هم دارند. در زمینه ورزش فعالیت دارند و مقامهایی را کسب کردهاند مانند: تنیس و والیبال،کلاس خیاطی و سنگ تراشی هم دورههایش را گذراندهاند.
زهرا پایموز: زهرا پایموز هستم. دانشجوی رشته حقوق ثبت،حدود ۳ الی ۴ سال است در این گروه هستم. و کارهای که بچهها گفتند جشنواره بینالمللی اصفهان شرکت داشتم. از وقتی هم که وارد تئاتر شدم روحیهام خیلی بهتر شده. چون خانم دلداده واقعاً خیلی کمک کردند. که هم توانستم وارد دانشگاه شوم و هم وارد جامعه شوم. و در رشته آموزش خیاطی، طراحی پارچه، آموزش کامپیوتر Icdl 1,2 آموزش دیدم و ۱۳ جزء قرآن را هم قبلاً آموزش دیدم.
یوسف یزدانی: یوسف یزدانی هستم. تحصیلاتم تا دوم دبیرستان است. ۳ سال است که در خدمت خانم دلداده و بچهها هستم بازی نکردم ولی هر خدمتی از دستم برآمده انجام دادم از قبیل هماهنگی و … از دستم برآمده برای بچهها و خانم دلداده انجام دادم. یک بازیگری هم داشتم درتئاتر روز قشنگ سارا که آنجا نقش باغبان و جوان را داشتم همان یک کار بود که انجام دادم. هنرهای دیگرم از جمله مربی معرق به صورت حرفهایی هستم.
محمد سهرابی: محصلم، سوم معماری هستم، حدود ۳ الی ۴ سال است که با این گروه آشنا شدم. دورههای معرق را با آقای یزدانی با هم گذراندیم. آقای یزدانی مثل برادر بزرگ بنده هستند. هر کاری که از دستم بر بیاید هر چی که در توانم باشد انجام میدهم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.