گزارش کتاب “دایرت المعارف نوابغ و مشاهیر معلول ایران و جهان”
گزارش کتاب
“دایرت المعارف نوابغ و مشاهیر معلول ایران و جهان”
محمد نوری
هشت سال تلاشهای مستمر بالاخره به ثمر نشست و در مهرماه 1395 شاهد انتشار دو جلد کتاب سودمند و وزین هستیم که با مشخصات زیر چاپ شده است:
دایرةالمعارف نوابغ و مشاهیر معلول ایران و جهان، منصور برجیان و علی ملکپور، تهران، نشر راش با همکاری انجمن علمی و آفرینشهای هنری معلولان ایران، 1395، دو جلد، 1246ص.
مهندس منصور برجیان که سالها است ویلچرنشین است؛ اما هیچگاه از خدمت به جامعه معلولین میهن شانه خالی نکرده و همواره در راه پیشرفت اجتماعی و فرهنگی معلولان کوشا و فعال بوده است. از اینرو از چهرههای خوش نام و دوست داشتنی جامعه ما است. نامش بر تارک تاریخ در زمره مردان شریف و سازنده همیشه میدرخشد. اگر حقش آنگونه که شایسته اوست در این دوره اداء نگردیده و حجاب معاصرت مانع شناخت واقعی او شده، اما آیندگان و نسلهای آتی به نیکی از او یاد خواهند کرد. اگر منصب داران و شاغلان مدیریتها در روزگار ما، شأن و مرتبت مهندس برجیان و برجیانها را ایفاء نمیکنند و با غفلت، جهلت یا تجاهل از کنار این قلههای رفیع میگذرند بدون اینکه حتی نگاهی به آنان بیفکنند، اما حق پرستان میهن، برجهای باشکوه و پرعظمت از اینان خواهد ساخت و در سراسر تاریخ ایران، نام نیک برجیانها تلؤلو خواهد داشت.
منصور برجیان و همکارانش مصائب و مرارتهای بسیار در راه تدوین این دایرةالمعارف متحمل شدند. امید است جامعه علمی، دانشگاهیان، مراکز علمی و تحقیقاتی از این اثر استقبال کرده و با خرید آن، کتابخانهها را مزین نمایند. از دیگر سو دانشجویان و دانشآموزان را تشویق نمایند تا به مطالعه آن بپردازند.
مراکز معلولیتی، نخبگان معلولان وظیفه مضاعف دارند و لازم است این اثر را که سند عینی نشانگر توانمندیهای معلولان در سراسر جهان و در همه دوران تاریخ است، ترویج و تبیلغ کنند.
این دایرةالمعارف یک کتاب معمولی نیست بلکه اثبات کننده نکات فراوان است و با بیزبانیاش، یار مهربانی است که سخن فراوان میگوید:
ـ کارنامهای نشان دهنده خدمات فرهنگی معلولان است.
ـ سندی است که مشارکت معلولان را در تمدن سازی و مدنیت نشان میدهد.
ـ کتابی است که اثبات میکند معلولان انسانهای متکدی و به دور از مدنیت نبوده بلکه برعکس انسانهای شریف، اهل خدمت و تلاش بودهاند.
ـ این دایرةالمعارف گزارشگر تلاشهای بیوقفه معلولان در راه توسعه و آبادانی جوامع خود است.
ـ کتاب مرجعی است که به مسئولین و مدیران دولتی شناخت و معرفت واقعی از معلولان میدهد و با صدای بلند به آنان میگوید معلولان را کنار نزنید و در پروژههای مختلف از آنان استفاده کنید و با مشارکت دادن آنان به توسعه جامعه کمک کنید.
ـ این کتاب گویای این است که معلولان آنقدر پرونده و کارنامه قطور و حجیمی دارند که میتوان برای آنان دایرةالمعارف نوشت.
ـ دایرةالمعارف حاضر نشانگر نبوغ، خلاقیت، پشتکار و نیز محاسن اخلاقی معلولان در جهان است.
ـ اثر حاضر نشان دهنده این است که معلولان سرمایه ملی هر جامعهای است و با بهرهبرداری صحیح از این سرمایه ملی میتوان به رشد و توسعه دست یافت.
ـ این اثر میگوید بسیاری از اختراعات و اکتشافات مهم و مؤثر مثل اختراع برق، توسط معلولان انجام شده است.
ـ این کتاب به مسلمانان میفهماند اگر معلولان نبودند، میراث عظیم اسلامی به نسلهای بعدی به تمامی منتقل نمیشد؛ نابینایان و دیگر معلولان ناقلان روایات و سخنان بزرگان به نسلهای آینده بودهاند.
ـ این کارنامهای است که نشان میدهد جامعه ما باید نگاهش را نسبت به معلولان عوض کند.
ـ بالاخره این کتاب سند عزت و شرافت انسانهایی است که به رغم این همه تلاش و کوشش، اما همواره مظلومانه از حداقل حقوق انسانی محروم بودهاند.
از جناب آقای برجیان و همکارش در تألیف این اثر آقای علی ملکپور و چهره ساز نقاش خانم مرضیه هوشمند و دیگر آقایان و خانمهای همکار تشکر نموده و امیدواریم نهادهای متولی امور معلولین مثل سازمان بهزیستی از این پروژه ملی به راحتی عبور نکند و حداقل بخش فرهنگی سازمان بهزیستی پیام تبریک بدهد و از پدید آورنده تشکر نماید. البته اینگونه کارها، حداقل اقداماتی است که در بین ملل و در کشورها مرسوم است. اسلام هم تأکید کرده: من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق. هر کس از خدمات بندگان تشکر نکند در واقع از خداوند تشکر نکرده است.
نیز اقدامات دیگر مثل برگزاری جشن رونمایی با شرکت فرهیختگان معلول و غیر معلول در مورد این اثر مناسب است. نیز اگر سازمان بهزیستی مسابقات و جشنوارههای مختلف با توجه به مطالب این کتاب برگزار کند بسیار مناسب است. و دهها نوع اقدام این چنینی دیگر از سازمان بهزیستی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار میرود. زیرا اولین بار است چنین دایرةالمعارفی در ایران و منطقه و حتی در بسیاری از کشورهای دیگر منتشر میشود. اگر یک فوتبالیست در مسابقهای گلی بزند یا اگر مخترعی، ابداعی داشته باشد، در رسانهها و رسانه ملی و توسط سازمانهای مربوطه، به حق بسیار به آن میپردازند و برنامههای متعدد به آن اختصاص میدهند، اما کار به این بزرگی و ابتکاری که هشت سال انرژی، امکانات و نیروی انسانی مصرف آن شده، آیا حقش نیست که حداقل رسانهها در چند برنامه روی آن کار کنند؛ آیا نباید سازمانها و نهادهای مربوط به معلولین، حداقل اقدامات را عملی کنند؟
به هرحال معلولان و فرهیختگان جامعه منتظر اقدام همه نهادهای مرتبط هستند و هرگونه تلاش انجام شود حتماً با عکسالعمل مثبت جامعه مواجه خواهد شد. البته دفتر فرهنگ معلولین حتماً برنامههایی در این مورد خواهد داشت. اینجانب تصمیم دارم در چند مقاله ابعاد این اثر را معرفی کرده و این مقاله شروع است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.