اخبار عمومی
توان نامه
فصلنامه مطالعاتی و اطلاع رسانی ویژه معلولیت و توانمندسازی
Quarterly of Studies and Information Specially Disabled and Empowerment
شماره 2-3، پاییز و زمستان 1394
(ویژه پیشگیری/ Special Issue for Prevention of Disabilities)
دریافت کامل مجله: PDF، 8 MB
اخبار
روز جهانی
پیام رئیس جمهور حسن روحانی به مناسبت روز جهانی معلولان
حجة الاسلام دکتر حسن روحانی پیامی به مناسبت روز جهانی معلولان در ۱۳ آذرماه ۱۳۹۴ منتشر کرد. او تصریح کرد که همه متولیان امور معلولان کشور باید با تلاشهای مدّبرانه و مضاعف، همراه با تعامل و آیندهنگری، شرایط مناسبی را برای بهرهمندی معلولان از فرصتهای برابر و حضور حداکثری این عزیزان در عرصه حیات اجتماعی فراهم آورند.
متن پیام رئیس جمهوری به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
همه ساله، روز جهانی معلولان، فرصتی برای یادآوری و بازبینی توانمندیهای ذاتی و نهفته عزیزان معلول؛ و نیز بررسی و آسیبشناسی اقدامات سازمانهای دولتی و غیردولتی مسئول در زمینه بهبود شرایط زندگی اجتماعی و بهرهمندی کشور از توانایی آنان است.
در بینش دینی و ارزشهای ملی ما، نقص عضو، معیاری برای سنجش ویژگیهای وجودی انسان نیست. کلام نورانی وحی نیز تکیه بر جوهر و گوهر وجودی انسانها بجای توجه بر شرایط جسمی دارد و همه انسانها را زیر چتر کرامت الهی قرار داده است.
بر مبنای همین نگرش، دولت تدبیر و امید در زمینه تسهیل شرایط زندگی معلولان و رفع برخی موانع حقوقی و قانونی از هیچ کوششی دریغ نکرده و به این تلاشها ادامه خواهد داد؛ و انتظار دارد سازمانهای متولی امور معلولان بیش از پیش با هماهنگی و همافزایی سازنده، گامهای مؤثر و یکپارچهای در جهت ارتقاء و اعتلای وضعیت معلولان کشور بردارند.
از رویدادهای ارزشمند سال گذشته، وحدت رویه و مشارکت بیشتر سازمانهای مردم نهاد در ایجاد شرایط مطلوب در زندگی معلولان بود. در پرتو این همکاریهای متقابل، راههای جدیدی هم برای پیشرفت در حوزه معلولان فراهم شده که قابل تقدیر است.
خوشبختانه امروز از سوی نخبگان معلول، فرصتهای ارزشمندی در اختیار جامعه قرار گرفته که نشاندهنده اثر حضور آنها در متن فعالیتها و برنامههای کشور است. بنابراین لازم است نقش و جایگاه آنها در تصمیمگیریها و برنامهریزیهای کلان و بلندمدت جامعه به طور جدی مورد توجه قرار گرفته و سازمانهای دولتی و غیردولتی در راستای مأموریتها و اهداف، همواره از همفکری و همکاری سازنده آنها بهرهمند شوند.
در شرایط فعلی که ایران اسلامی در عرصههای بینالمللی نقش تأثیرگذاری ایفا میکند، عموم دستاندرکاران این حوزه، میتوانند با انتقال تجارب خود در عرصههای جهانی و بهرهگیری از تجارب اجتماعی دیگر کشورها، منشأ آثار بیشتری در این زمینه باشند.
امید است همه متولیان امور معلولان کشور با تلاشهای مدّبرانه و مضاعف خود، همراه با تعامل و آیندهنگری، شرایط مناسبی برای بهرهمندی معلولان از فرصتهای برابر و حضور حداکثری این عزیزان در عرصه حیات اجتماعی فراهم آورند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران
(خبرگزاری فارس، ۱۳ آذر ۱۳۹۴)
***
پیام انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کشور به مناسبت روز جهانی معلولان
معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور همزمان با ۱۲ آذرماه مصادف با روز جهانی معلولان در پیامی، گفت: بهرهگیری از قابلیتهای ارزنده معلولان در عرصههای قانونگذاری، مدیریت، آموزش، صنعت و فرهنگ میتواند ضمن ارتقا منزلت اجتماعی آنها، حرکت جامعه را در مسیر چشم اندازهای توسعه تسریع کند.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان بهزیستی کشور، «انوشیروان محسنی بندپی» معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور در پیامی ۱۲ آذرماه مصادف با روز جهانی معلولان را تبریک گفت.
متن پیام به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام پروردگاری که انسان را شور زیستن داد و به وی آموخت که از محدودیتها نهراسد بلکه آن را آزمونی الهی برای خودشکوفایی قلمداد نماید. امروز روز جهانی معلولان است، روزی متعلق به عزیزانی که با تلاشی وصفناپذیر، از نارسایی چشمان نابینا، گوشهای ناشنوا و پاهای ناتوان فراتر رفتهاند تا اثبات کنند که معلولیت، مانع رشد و کمال نیست. سازمان بهزیستی کشور به عنوان متولی پیگیری حقوق معلولان علاوه بر گسترش خدمات توانبخشی و رفاهی مورد نیاز آنان، همواره میکوشد تا از طریق رایزنی با سیاستگذاران و مدیران اجرایی، شرایط احیاء حقوق افراد معلول را فراهم نماید؛ زیرا توانمندسازی این افراد، تنها در بستر جامعه و با مشارکت نهادهای تصمیمساز و بخشهای اجرایی امکان مییابد. امروزه تکریم حقوق معلولان، به عنوان یک وظیفه بشردوستانه، مبنای بسیاری از جنبشهای جهانی قرار گرفته است و ما نیز به تبعیت از اصول عدالت محور نظام مقدس جمهوری اسلامی تلاش میکنیم تا با انعکاس مسائل و مطالبات افراد دارای معلولیت در سطح جامعه، به نوبه خود در برابرسازی فرصتهای اجتماعی برای آنان سهیم باشیم. چنانکه مشارکت سازمان بهزیستی در بازنگری قانون جامع حمایت از حقوق معلولان با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان برخی تشکلهای معلولان و تشکیل کمیتههای تخصصی مشترک با بسیاری از وزارتخانهها و سازمانها، نظیر وزارت آموزش و پرورش، راه و شهرسازی، شهرداریها و شورای عالی استانها جهت توسعه امکانات دسترسی معلولان به خدمات شهری را میتوان به عنوان بخشی از این تلاشها برشمرد.
متولیان امور معلولان بر این واقعیت تأکید دارند که رفع تبعیضهای فراروی افراد دارای معلولیت، نه تنها یک وظیفه شرعی و انسانی محسوب میشود بلکه در پیشبرد اهداف توسعه کشور نیز ضرورتی انکارناپذیر است. معلولان جامعه ما به واقع ثابت نمودهاند که در صورت برخورداری از فرصتهای برابر با دیگر افراد، بیش از سایرین، در اثبات توانمندیهای خویش تلاش میکنند. تحت چنین شرایطی، بهرهگیری از قابلیتهای ارزنده آنان در عرصههای قانونگذاری، مدیریت، آموزش، صنعت و فرهنگ میتواند ضمن ارتقاء منزلت اجتماعی آنها، حرکت جامعه را در مسیر چشماندازهای توسعه، تسریع نماید. لذا امید است در سالی که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری، فرصتی برای تقویت همدلی و همزبانی میان ملت و دولت به شمار میرود بتوانیم در سایه پیوندهای مستحکم میان متولیان امور معلولان در بخشهای دولتی و غیردولتی، افراد معلول و خانوادههای آنان، جلوههای کرامت انسانی و استعدادهای شگرف این عزیزان را در مسیر تحقق اهداف جامعه اسلامیمان متجلی سازیم.
دکتر انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کشور
(سایت اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان بهزیستی کشور؛ سایت شمعدانی، ۱۳ آذر ۱۳۹۴)
***
بیانیه تشکلهای معلولین استان اصفهان به مناسبت روز جهانی معلولین
معلول از آن واژههایی است که شرح الفاظیش و مصداق اجتماعیش، تفاوت و فاصله فراوان دارد. معلول در لغت آبستن معنای ناتوانی و نیاز است و در اجتماع ناظر بر صبر پیشگانی است که جزئی از توان ظاهری خود را دادهاند و بسیاری بر توانمندیهای پنهان خود افزودهاند، و این بیان نه اغراق است نه چاپلوسی بلکه کوتاهترین گزارشی است بر تمجید روز جهانی معلولین و تقدیر از آنهایی که چنانچه عضو ناقصی دارند، افکارشان نافذتر است و چنانچه ذهنشان نارساست، در عوض عواطف و احساساتشان جانفزاست.
هر ساله در روزهای قبل و بعد سوم دسامبر یا دوازدهم آذرماه اخبار گوناگونی پیرامون مسائل مربوط به معلولان میخوانیم، جشنها و برنامههای مختلفی برگزار میشود و مسئولان همه متفقالقول به اینکه باید مشکلات را حل کنیم، اذعان دارند، از این بیانیهای از طرف جامعه معلولین با مضمون نیازهای معلولین تهیه و توسط جامعه معلولین استان به اطلاع استاندار و مسئولین اجرایی استان رسانده شد.
متن بیانیه به شرح زیر میباشد:
اربعین صدای عدالت و صداقت و شاخههای درخت آزادگی است که از خاک کربلا روییده است و تا ژرفای روزها و روزگاران ریشه دوانیده است ضمن عرض تسلیت اربعین حسینی بر شما زندهدلان خصوصاً معلولین، تقارن این روز را با آستانه قرار گرفتن بر روز جهانی معلولین که متبرک از یاد خداوند حسین(ع) است را گرامی و به فال نیک میگیریم.
وجود تنوع یا تفاوت در ظاهر، رفتار و تواناییهای افراد از پدیدهها مورد قبول همگان است.
گسترش جوامع بشری و افزایش روز افزون تعداد افراد معلول خصوصاً در کشورهای فقیر و در حال توسعه باعث گردیده که موضوع حقوق افراد دارای معلولیت به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای جوامع امروزی محسوب گردد.
از طرف دیگر برخوردهای مناسبتی با معلولیت یکی از زشتترین حالتها از بازنمایی واقعیتهای جامعه معلولین میباشد.
ما بایستی زمینه ورود معلولان به زندگی عادی را تسهیل کنیم بی شک آنچه در این میان اهمیت دارد برخورد حقوقی با موضوع معلولیت میباشد و نگاه ترحمآمیز و بعضاً صدقهای جهت رفع نیاز این بزرگترین اقلیت، باعث گردیده که اغلب از دسترسی به حقوق اساسی و بنیادین خود دور نگه داشته شود .
اگر امروز حقوق اجتماعی معلولان نادیده گرفته میشود علت اصلی آن عدم درک صحیح دولتمردان و عدم وجود تشکلهایی با رویکرد دفاع از حقوق اجتماعی معلولان است. امروز همگان اذعان دارند که اگر معلولان منهای آن گروه که به مراقبت دائم نیاز دارند از حداقل حقوق اجتماعی و قانونی خود برخوردار باشند با کسب علم و مهارت و تأمین شغل پایدار نیازی به ترحم اغنیا و کمکهای ناچیز دستگاههای حمایتی نخواهد داشت حال این سؤالات مطرح است:
– آیا حقوق مندرج در اسناد بینالمللی برای معلولان کافی است؟
– آیا زمینه تحقق حقوق بینالمللی در قوانین داخلی کشور فراهم گردیده است؟
– آیا قوانین بینالمللی و داخلی دارای ضمانت اجرایی لازم و کافی میباشد ؟
لذا حال که ما در دورانی از تاریخ معلولان هستیم که میتوان آن را دوران شکوفایی سازمانهای معلولین نامید.
بیایید در سال همدلی با عزمی راسخ و همتی والا حول سه محور اساسی توانمندسازی– فرهنگسازی و دفاع از حقوق معلولین برنامهریزی و با ترسیم و طراحی نقشه راه و تثبیت جایگاه خویش در افق سند چشم انداز نظام مقدس جمهوری اسلامی هوشمندانه ضمن کارشناسیهای علمی و استفاده از تجارب تاریخی و دلسوزانه در فکر پیشرفت معلولان باشیم تا بجای اینکه به عزیزان معلول بگوییم : توانمند عزیز تو در شهر خودت غریبی تو بهرهای از این شهر و سرزمین آباد نداری، تو نمیتوانی از خیابانها، پارکها، ادارات، مدارس، وسایل نقلیه عمومی، امکانات تفریحی و حقوق شهروندی خود استفاده کنی، راستی مگر تو از این آب خاک نیستی مگر تو شهروند این کشور نیستی پس چرا در شناسنامهات نوشتهاند ایرانی ….، شیعه ….، صادره از ….؟
پس مسئولین محترم، دوستان عزیز : معلولین برای احقاق حقوق شهروندی خویش دست نیاز به سوی شما دراز مینمایند، باور کنید معلولین در بسیاری جهات توانا و با استعدادند فقط باید آنها را پذیرفت، به آنها امکانات مناسب داد، فرصت مشارکت آنها را در اجتماع افزایش داد.
به شکرانهی این نعمت که خداوند به شما سلامتی و دانش و تخصص عنایت فرموده است و با عنایت به سخن حضرت امام(ره) که خدمت معلولین، خدمت به نبی اکرم است امیدواریم که در برنامهریزیهای خود در هر پست و مقام و حرفهای که هستید به فکر معلولین باشید که دست و چشم و گوش و هوش شما قدرت و توانایی و امید و امنیت را در زندگی آنها جاری خواهید کرد.
بیایید امسال به بهانه این روز از خود بپرسیم تا به حال برای معلولین واقعاً چه کردهایم؟ و تا سال آینده برای معلولین چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم.
برآنچه گذشت و آنچه شکست، آنچه نشد، حسرت نخور، زندگی اگر آسان بود با گریهای آغاز نمیشد.
(محمدرضا طاهری، تشکلهای معلولان استان اصفهان، ۱۲ آذر ۱۳۹۴)
رخدادهای اجتماعی و فرهنگی
رونمایی کتاب «قلب قرآن» به خط بریل در کتابخانه رعد
آیین رونمایی از کتاب «قلب قرآن» به خط بریل ویژه نابینایان نوشته حجتالاسلام محمد عبداللهیان روز سهشنیه ۱۵ دیماه ساعت ۱۶ با حضور شخصیت های فرهنگی-علمی در کتابخانه رعد برگزار شد.
در این مراسم علی صابری عضو شورای شهر اسلامی تهران، عبدالرضا کردی مدیر مرکز آموزش سازمان فرهنگی هنری، علی اکبرجمالی مدیر انجمن نابینایان ایران، رییس فرهنگسرای ابن سینا و حجت الاسلام محمد عبد الهیان حضور داشتند.
کتاب قلب قرآن، شامل هفت فصل است؛ فصل اول به فضائل و نکات برجستهای از سوره مبارکه یاسین که شامل ۲۸ عنوان است میپردازد. فصل دوم، دستورالعملها و ختومات، فصل سوم به دقائق و خاطرات این سوره، فصل چهارم به یاسین رکن سیر و سلوک و فصول پنجم، ششم و هفتم به آداب و آثار سوره مبارکه یاسین، مراتب و شئون و خانواده یاسین و آشنایی با بزرگان اهل معنا و معرفت (شامل ۱۱ زندگینامه) پرداخته است.
یادآوری میشود، استاد عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی کشورمان این کتاب را با آن صدای دلنواز و روحافزایشان قرائت کرده است. این مراسم با حمایت روابط عمومی مراکز فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد.
(خبرگزاری مهر، 16 دی 1394)
***
انتخاب سید محمد موسوی به عنوان معلول نخبه
در گردهمایی بزرگداشت روز جهانی معلول که روز ۱6 آذر ۱۳۹۴ با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان بهزیستی کشور و جمع زیادی از معلولان و خانواده های آنها در سالن وزارت رفاه برگزار شد از سید محمد موسوی به عنوان معلول نخبه مورد تجلیل قرار گرفت.
سید محمد موسوی که پیش از عنوان کارآفرین برتر کشوری و کارآفرین اجتماعی را از آن خود کرده، در این گردهمایی عنوان «معلول نخبه» را کسب کرده و از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی لوح تقدیر دریافت کرد.
موسوی مدیرعامل گروه بهداشتی فیروز انیز هست و بیش از ۹۸ درصد از جایگاه های کاری این واحد تولیدی را به کارکنان دارای معلولیت اختصاص داده است.
(سایت کانون توانا، ۱۷ آذر ۱۳۹۴)
***
گزارش اولین مراسم کارگاه آموزشی هنر ناشنوا ( De’via ) در ایران
کانون ناشنوایان ایران برای اولین بار در ایران کارگاه آموزشی هنر ناشنوا De’via ، در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۳۹۴ با حضور ۷۰ نفر هنرمندان ناشنوا برگزار کرد.
هنر ناشنوا هنری هست که هنرمندان از آن برای حمایت از حق و حقوق ناشنوایان ، حفظ و حمایت از زبان اشاره ناشنوایان ، کمک به پیشرفت جامعه ناشنوایان و… استفاده میکنند.
در این کارگاه هنر ناشنوا توسط آقای سهند سلیمان فلاح ( مسئول مراسم) در مورد مفهوم هنر ناشنوا توضیح داده شد بعلاوه مستند هنر ناشنوا، آثار هنرهای ناشنوایان در خارج از کشور و نمونههای هنر ناشنوا در ایران که در مورد معلولین و ناشنوایی هست نشان داده شد.
این مراسم برای اولین بار ۷۰ نفر هنرمندان ناشنوا را کنار هم جمع کرد.
اعضایی که برای برگزاری مراسم زحمات فراوانی کشیدند:
سهند سلیمان فلاح (مسئول مراسم)؛ حنیف ستاریان؛ هادی نوروزی؛ منا ذوقی؛ سمیرا رشیدی فر؛ زینب صادقی کاجی؛ مهسا باقی؛ شراره ناظمی افشار
(خبرگزاری فارس، 19 دی ماه 1394)
***
شناسایی 2 هزار معلول در روستاها
معاون توانبخشی بهزیستی قم از تشکیل 390 پرونده ضایعه نخاعی در بهزیستی این استان خبر داد.
مصطفی علیزاده توامندسازی جسمی، فرهنگی و اجتماعی معلولان و ارائه خدمات توانبخشی، توانبخشی حرفهای و توانبخشی اجتماعی را از مأموریتهای معاونت توانبخشی بهزیستی ذکر کرد. وی بیان کرد: بهزیستی تلاش میکند زمینه استقلال را در جامعه هدف خود تقویت کرده تا معلولان وابسته به دیگران نباشند و در همین راستا اولویت سازمان بهزیستی برای جامعه هدف خود، ارتقای روح و سطح خودباوری آنهاست. معاون توانبخشی بهزیستی قم افزود: استفاده از وسایل توانبخشی، کمک هزینههای تحصیلی، درمانی، حق پرستاری، کاردرمانی، گفتار درمانی، بینایی سنجی، شنوایی سنجی و…. از جمله خدمات حوزه توانبخشی این سازمان به جامعه هدف است. علیزاده گفت: در حال حاضر 390 پرونده ضایعه نخاعی در بهزیستی وجود دارد که 65 نفر آنها ضایعه نخاعی کمری، 59 نفر آنها ضایعه نخاعی گردنی و 266 نفر آنها ضایعه نخاعی سینهای هستند که از مستمری ماهیانه تحویل وسایل توانبخشی و کمک هزینه حق پرستاری برخوردار هستند. وی در ارائه گزاشی از فعالیتهای انجام شده در زمینه توانبخشی مبتنی بر جامعه افزود: این طرح بیش از 10 سال همزمان با شروع طرح در بهزیستی قم به اجرا درآمده که هم اکنون در تمام بخشها و روستاهای استان قم در حال اجراست. علیزاده گفت: هزار و 987 معلول در روستاها شناسایی شدهاند که این تعداد معلول توسط تسهیل گران محلی و میانی شناسایی شده و هم اکنون به این افراد خدمات ارائه میشود.
مأخذ: نشریه ایمان، 10 اردیبهشت 1394 ص8.
***
افزایش دریافتی معلولان کشور تا سقف حداقل حقوق کارگران
رئیس بهزیستی انوشیروان محسنی بندپی در حاشیه نشست مشترک با جمعی از معلولان کشور با اشاره به برنامه جامع حمایت از معلولان که روز گذشته به تصویب هیئت دولت رسید گفت: بر اساس این مصوبه سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موظف شده است حقوق و مزایای معلولان فاقد شغل را که توانایی کارکردن ندارند تا سقف حداقل حقوق کارگران افزایش دهد. وی بدون اشاره به میزان حقوق دریافتی این گروه از معلولان در شرایط کنونی این میزان دریافتی را بسیار ناچیز دانست و افزود قرار است افزایش حقوق پیشبینی شده برای معلولان واجد شرایط در بودجه سنواتی سازمان بهزیستی واریز شود تا از این طریق در اختیار جامعه هدف قرار گیرد.
محسنی بندپی تعداد معلولانی را که هم اکنون از خدمات حمایتی و توانبخشی سازمان بهزیستی بهرهمند میشوند بیش از یک میلیون و 100 هزار نفر برشمرد و گفت: از این تعداد ده درصد آنان مشمول افزایش حقوق خواهند شد.
در برنامه جامع حمایت از معلولان همچنین وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی موظف شده است تا همه معلولان کشور را تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی قرار دهد تا از همه خدمات درمانی، حمایتی و توانبخشی بهرهمند شوند. (سایت معلولین ایران (سما)، 12 خرداد 1394)
ملاحظه
1- آقای محسنی ابتدا میگوید معلولان فاقد کار و بیکار، حداقل حقوق را دریافت خواهند کرد، نه ماه از این خبر گذشته است، آیا هنوز اجرایی نشده است؟
2- ایشان بعداً میگوید یک میلیون و دویست هزار معلول تحت پوشش بهزیستی هستند و از این تعداد ده درصد یعنی حدود 120 هزار نفر مشمول افزایش حقوق هستند. اولاً چرا یک میلیون و دویست هزار نفر آیا بهزیستی از دولت و بودجه سنواتی و از مردم برای این تعداد هزینه دریافت میکند یا آنجا میگوید ده تا پانزده درصد جامعه معلول هستند و برای هفت تا ده میلیون معلول بودجه دریافت میکند.
3- خوب است مسئولین با مردم و جامعه شفاف و صادق باشند؛ مردم اگر احساس کنند، فلان مسئول صداقت ندارد، کمکهایشان کمتر خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)