مراجعات توان یابان، گفتگو با علاءالدین نجف
مراجعات توانیابان
گفتوگو با علاء الدین نجف
مصاحبه کننده: مریم قاسمی
طلیعه
جناب حاج علاء الدین نجف به عنوان رئیس بخش روابط عمومی و امور بینالملل مؤسسه آل البیت(ع) لإحیاء التراث تمامی وقت و توان خود را در اختیار امور مؤمنین گذاشته و از بامداد تا شامگاه در تلاش و تحرک برای موضوعات و مسائل مختلف است. مرجعیت همانطور که از نامش پیداست محل مراجعه مردم برای حل مشکلات، دریافت پاسخ شرعی و معنوی و حلّ مسائل است. دفاتر مراجع محترم مجهز به سامانهای مختلف برای اجرای مطلوب این امور است، نیز افراد زبده و مدیر و مدبر در این دفاتر مشغول به کار میباشند؛ بی شک در مجموعه مؤسسه آل البیت(ع) و دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی، جناب آقای نجف از آن چهرههای شاخص و خدوم هستند.
به منظور راهنمایی معلولین عزیز که هر کاری را در مسیر خود مراجعه کنند، خدمت آقای نجف رسیدیم و به رغم ضیق وقت و مشغلههای فراوان ایشان پرسشهایی را مطرح كرده و از راهنماییهای ایشان بهرهمند شدیم.
* جناب آقای نجف، گاه مردم و معلولین عزیز فکر میکنند مؤسسه آل البیت(ع) لإحیاء التراث همان دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی است و برای امور مرجعیتی باید به این مؤسسه مراجعه کنند، درست است؟
– خیر، دو تشکیلات یکی آل البیت(ع) و دوم دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی داریم که هر چند اشتراک مساعی دارند و تعامل همه جانبه بین آنها هست ولی به هرحال دفتر است كه منسوب به بیت شریف مرجعیت است ولی مؤسسه آل البیت(ع) وابسته به داماد و نماینده مکرم حضرت آیت الله العظمی سیستانی دامظله یعنی جناب حجة الاسلام والمسلمین آقای شهرستانی است.
بخشی از مسائل معلولین در دفتر پاسخگویی میشود و بخش دیگر در مؤسسه آل البیت(ع). بخش استفتائات دفتر روزانه تا دیر وقت آماده پاسخگویی به پرسشهای شرعی عزیزان است. غیر از مسائل شرعی، کتب منتشره سودمند و دیگر راهنماییها را هم برای معلولین دارند. اما مؤسسه عمدتاً متکفل امور فرهنگی این قشر است. دفتر فرهنگ معلولین، تشکلی صرفاً فرهنگی برای پاسخگویی به نیازهای آنان و زیر نظر مؤسسه آل البیت(ع) تشکیل شده است.
* امسال غرفه دفتر فرهنگ معلولین در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم درخشش و جلوه خاصی است. در بین همه مراکز، این مرکز متنوعترین آثار و کیفیترین آثار را درآورده بود. آیا جنابعالی برای ارتقای تولید آثار نظرات خاصی دارید؟
– بله،جناب حجة الاسلام والمسلمین آقای شهرستانی همواره تأکید دارند مراکز وابسته به آل البیت(ع) باید با تمام ظرفیت و توان تولید کننده باشند. البته هر مرکز به اقتضای کار و نوع فعالیتش، تولیدش هم فرق میکند. اما دفتر فرهنگ معلولین در مهرماه 1390 تأسیس شد، یعنی حدود 35 ماه پیش و تاکنون آثار بسیاری در زمینه کتاب گویا، کتاب الکترونیک، کتاب مرجع و راهنما و کتاب بریل تولید کرده است. البته اکثر اینها کار خود معلولین عزیز است. اینجانب و همکاران فقط نظارت میکنیم و امور آنان را ساماندهی میکنیم.
* اقشار مختلف مردم با جناب آقای شهرستانی و جنابعالی ملاقات کرده و مشکلات خود را مطرح میکنند ولی معلولین گلایه دارند که از یک طرف حدود 15 درصد جمعیت جامعه را تشکیل میدهند و از طرف دیگر در ملاقاتهای شلوغ نمیتوانند مشارکت نمایند چون آسیب میبینند. آنان میپرسند آیا امکانش هست وقتی برای آنان در نظر گرفته شود؟
– ما برای هیچ قشری وقت خاص نداریم و هر کس کار دارد به بخش مربوط مراجعه میکند، معلولین هم از طریق حضوری یا با نامه یا واسطه پیامهای خود را میرسانند. ما نسبت به نیازها و مشکلات آنان واقف هستیم. یک راه ارتباطی ما مسئولین دولتی مثل مدیران بهزیستی هستند. آنان نظرات معلولین را منعکس میکنند و پس از بررسی و رسیدن به جمعبندی به آنها رسیدگی میشود.
* جناب آقای نجف معلوم است منابع مالی بینهایت و نامحدود نیست و سازمان شما هم در حدّ معینی میتواند به نیازها و خواستههای معلولین رسیدگی کند؟ اما چه سقفی هست و توضیح جنابعالی چیست؟
– در جهان هیچ فردی یا نهادی امکانات و سرمایه نامحدود ندارد، همگان حدّ معینی دارند ولی مدیریت و برنامهریزی مهم است. ما برای امور معلولین در ابتدای کار مشورت کردیم؛ از کارشناسان مشاوره گرفتیم و پس از بررسیها به این نتیجه رسیدیم، امور معلولین در جهان اسلام به ویژه مناطق شیعه نشین، چند محور زیر بنایی یا موتور محرکه دارد اگر اینها را با تدبیر مدیریت کنیم، کل این جامعه به حرکت در میآید. مثل فردی که سکته کرده و مدتی در حال اغما است. پزشک وقتی میآید به سراغ پا یا دست او نمیرود بلکه اول تلاش میکند، قلبش را احیا کند و به حرکت وا دارد. وقتی قلب و ذهن شروع به فعالیت کرد، بقیه قسمتهای بدن هم شروع به كار میکند.
* حالا به نظر شما اصلیترین مسئله یا به قول شما موتور محرکه جامعه معلولین چیست؟
– عدهای فکر میکند خوراک، پوشاک و مسکن عناصر ضروری در جامعه معلولین است. اما راهی که ما فکر کردیم اینست که به فرهنگسازی و اطلاعرسانی اولویت بدهیم و مسئله اصلی را فرهنگسازی و اطلاعرسانی بدانیم. یعنی احادیثی که درباره ضرورت و وجوب اهتمام بر امور معلولین است را منتشر کردیم. وقتی آحاد مردم این احادیث را ببینند، خودشان نسبت به همسایهشان که معلولیت دارد توجیه میشوند. یا مرکز اشتغال، مراکز ورزشی که از معلولین نیرو استخدام میکند را اطلاعرسانی کردیم، نیز از طرف دیگر قشر معلول را با فرهنگ ائمه(ع) یعنی کار و تولید و دوری از بطالت و تنبلی آشنا کردیم. در این صورت معلول متوجه میشود باید حرکت کند اما به کجا برود، ما جاهایی که میتواند مراجعه کند را به او نشان دادهایم. در چنین پروسهای است كه مشکلات و معضلات مرتفع میگردد.
* جناب آقای نجف در صحبت با معلولین، آنان هم متوجه اهمیت کار شما شدهاند و مجله تواننامه یا وب سایت دفتر معلولین هم در توجیه و فرهنگ سازی آنان تأثیر جدی و اساسی داشتهاند. نیز آثار دیگری که تولید کردهاید. اما معلولین سؤال میکنند، آیا نمیشود مجله تواننامه ماهنامه باشد، همچنین تیراژ بالاتری چاپ شود که به دست افراد بیشتری برسد تا در جریان اخبار و اطلاعات زودتر قرار گیرند؟
– ایده و سخنی درست است ولی باز میگردیم به محدودیت منابع مالی و برای مجله، رقم و عدد معینی مصوب شده است. ان شاء الله فکری در این زمینه میشود و در آینده بتوانیم منابع تأمین اعتبار آن را افزایش دهیم.
* راز موفقیت شما در چیست؟ گاه این بحث حتی بین معلولین مطرح میشود که آل البیت(ع) و دفتر حاج آقا گاه با اندک امکاناتی، کارهای بزرگی ایجاد میکند؟
– جناب آقای شهرستانی به همه مدیران یاد داده که نسبت به کارها بیتفاوت نباشند، نظارت داشته باشند، با شیوههای علمی و کارشناسی به حلّ مشکلات بپردازند و مهمتر اینکه از افراد لایق و کاردان استفاده شود. در همین دفتر فرهنگ معلولین، مدیر کتاب گویا، کسی است که سالها در این زمینه کار کرده، مسئول کتاب بریل همینطور، نیز دلسوز و متعهد و از خود معلولین هستند.
بعضی فکر میکنند فقط پول حلال مشكلات و راه حلّ همه معضلات است. در حالی که امروزه ثابت شده مدیریت و اقتدار مدیر و شایستگیها و سلامت و پاک دستی مدیر مبنای همه امور است.
* درباره اطعام و افطار ماه مبارک رمضان و خدمات اینگونهای که توسط مؤسسه آل البیت(ع) اجرا میشود و در جلسه عمومی یکی از مسئولین سازمان بهزیستی قم اعلام کرد هفت هزار پرس افطاری به صورت غذای گرم مؤسسه آل البیت(ع) در اختیار بهزیستی برای پخش در بین معلولین قرار داده است. حدود دو هزار غذا هم از طرق دیگر به معلولین اختصاص یافت. حال پرسش برخی معلولین اینست که آیا امکان افزایش تعداد افطاریها و توزیع سایر مواد غذایی مورد نیاز هست؟
– بله امکان افزایش این موارد وجود دارد و تعداد افطاریها هر سال نسبت به سال قبل رشد قابل توجهی داشته است. در مورد نحوه توزیع نیز میتوان مراکز معلولین بیشتری را شناسایی و به هر مرکز تعداد معینی اختصاص و آنان پخش کنند. اگر پخش اینگونه خدمات به دست خود معلولین ولی با نظارت باشد احتمالاً بهتر باشد.
* جناب آقای نجف مواردی که با جنابعالی در میان گذاشته شد، پرسشها و نکاتی بود که در جامعه معلولین مطرح است و از پاسخهای صادقانه و شفاف جنابعالی سپاسگذاریم.
– من هم از شما كه زحمت میكشید، تشكر میكنم. موفق باشید انشاءالله.
باسلام واحترام اینجانب شهریار بیطرف دارای معلولیت شدید جسمی حرکتی میباشم دارای دفترچه خدمات درمانی اگر بشود کلا به معلولین شدید دفترچه تامین اجتماعی بدهند بهتر خواهد بود درصورت فوت بیمه شده خانواده تامین خوهند بود ولی خدمات درمانی اینطوری نخواهد بود درضمن مستمری معلولین شدید باید تا لخطه مرگ معلول شدید برقرار باشد نه انکه قطع گردد .
از شهر سنندج بیطرف