رویداها و اخبار بریل
رویداها و اخبار بریل
گردآوری و تنظیم: گروه اخبار تواننامه
مناسب سازی بروشور داروها
دكتر صدر نبوی اولین تولیدكننده بروشورهای بریل برای انواع داروها است او مدیر عامل شركت دارویی «نو تك فاز» است.
تا حال برایتان پیش آمده که تنها و دردمند، در میان انبوه داروها به دنبال قرص یا شربتی خاص بگردید و ناچار شوید منتظر کسی بمانید تا آن را به دستتان بدهد. برای من که بارها پیش آمده، حتی مجبور به ریسک شده و دارویی شبیه تر را امتحان کردم. در این حال بارها و بارها آرزو کردهام کاش نام داروها روی جعبه آنها با بریل نوشته میشد. آرزویی که محال برایم بود. بریل شدن بروشور و خواندن مصارف و عوارض دارو که دیگر به فکر هم خطور نمیکرد. تا به حال چند نفری تصمیم به این کار گرفته بودند که با دیدن هزینهها و گیر و دار اداری آن منصرف شدند. و با خیال اینکه مگر چند نفر نابینا قرار است از آن داروی خاص استفاده کند این کار صرفه نظر میکردند در حالیکه این کار تنها عشق میطلبد و توجه. اما یکسال پیش فردی مصرانه به دنبال انجام این کار بود آنهم نه تنها بریل شدن نام دارو روی جعبه بلکه بریل شدن بروشور دارو. همه فکر میکردند رفتن و آمدنهای مکرر و جواب سربالا شنیدن، او را هم دلسرد میکند. اما دکتر صدر نبوی در مصاحبهای با روزنامه ایران سپید (24 مهرماه 1392) درباره تولید بروشور بریل توضیحاتی داده است. متن این گفتوگو در همان منبع منتشر شد. (روزنامه ایران سپید، 24 مهرماه 1392)
ابداع قواعد خط بریل به زبان کردی
علی آدمی مکری رییس اداره بهزیستی بوکان در گفتوگو با ایرنا به تدوین علائم و قوائد خط بریل به کردی پرداخت و گفت: آقای عزیز خانه توانسته قواعد نگارش زبان کردی را به صورت خط بریل ابداع کند تا دانشآموزان و دانشجویان نابینا و کمبینایی که زبان مادری آنها کردی است بتوانند از خواندن و نوشتن به زبان مادری بهرمند شوند.
این معلم برای دستیابی به این موفقیت 11 ماه تلاش کرده و توانسته 37 حرف و نشانه زبان کردی را در خط بریل تعریف کند.
نشانههای ابداع شده به گونهای هستند که با هیچیک از نشانههای دیگر خط بریل در زبانهای مختلف دنیا و دیگر رشتهها از جمله ریاضی و موسیقی تشابه ندارد.
نشانههای ابداع شده با توجه به اصول علمی خط بریل و لهجههای مختلف زبان کردی تنظیم شده و دانشآموزان و دانشجویان نابینا و کمبینای کرد زبان در دیگر کشورها از جمله ترکیه، سوریه و عراق نیز میتوانند از آن بهره بگیرند.
شیوه دستور نگارش خط بریل در زبانهای مختلف متفاوت بوده و در هر زبان با توجه به قواعد نگارشی خاص آن زبان تنظیم میشود.
این معلم که هم اینک در مدرسه کودکان استثنایی لاله بوکان مشغول آموزش کودکان نیمهبینا و کمتوان جسمی- حرکتی است، همچنین توانسته 73 کتاب داستان و رمان را به خط بریل و به زبانهای مختلف فارسی، انگلیسی و آلمانی در بیاورد.
نظریه توان نامه:
با تشکر از آقای علی آدمی مکری رئیس اداره بهزیستی بوکان که چنین مبتکرانی را شناسایی و اطلاعرسانی میکنند. این اقدام جنابعالی در تاریخ ماندگار خواهد شد. نیز با بوسه بر دستان و بر قلم و قلب و دهان عزیزخانهء که معلولیت خود را ناتوانی ندانسته و بر آن غلبه کرده و چنین خدمات بزرگی آفریده است. نیز پیشنهاد میشود بریل کردی به بریل عزیزخانهء نامگذاری گردد.
خواندن خط بریل با لب
اکبر زارعی معلم کردستانی به دانش آموزی که دو دست او از ناحیه مچ قطع شده بود و چشمهای او نابینا شده بود با گذاشتن خط بریل روی لبان، خواندن را در عرض ۶ ماه یاد داد و در اوج ناامیدی پنجره امید را به روی شاگرد ناتوانش باز کرد.
به گزارش کُردتودی به نقل از آفتاب دل، در استان کردستان به رغم شرایط سخت اقتصادی و اقلیمی معلمانی بودهاند که با اخلاص و از خود گذشتگی برای تربیت دانشآموزان موفق تلاش کردهاند.
دانش آموز ۷ سالهای که به اتفاق والدینش به یکی از روستاهای سقز رفته بودند تا در مراسم عروسی یکی از بستگان شرکت کنند همه ی فامیل دور هم جمع شده بودند و او هم که توانسته بود در جمع همسن و سالهای خود باشد به همراه پسر خالهاش راهی کوهستان میشود و در همان ابتدای دامنههای کوه و کوهستان چشمش به شیئی براق میافتد که جلب توجه میکند. وقتی آن را در دست میگیرد بر اثر انفجار مین دو دست او از ناحیه مچ قطع میشود و چشمهای او بینایی خود را از دست میدهد.
در اوج نا امیدی که تمام مدارس او را به خاطر نبود بینایی چشم و نداشتن دست رد کرده بودند معلم دلسوز کردستانی (اکبر زارعی) با گذاشتن خط بریل روی لب این دانشآموز معلول (عبدالواحد اسماعیلپور) کتاب خواندن را در عرض ۶ ماه به او یاد میدهد.
اکبر زارعی معلم ابتدایی کردستانی است که توانسته است با دلسوزی فراوان چنین دانشآموزان نابینایی را تحویل اجتماع دهد.
والدین واحد اسماعیل پور، به شهرستان بوکان رفته و در آنجا سکونت داشتند. برای ثبتنام مراجعه کنند، هیچ مدرسهای، او را پذیرش نکرده بود. یک نفر، آقای اسماعیلپور را به من معرفی کرد. وقتی ماجرا را شنیدم تصمیم گرفتم که به این دانشآموز بفهمانم هیچ وقت نا امید نباشد. به او کمک کردم تا بتواند خط بریل را با لبانش بخواند. حروف را روی یک کاغذ بریل مینوشتم و به او میگفتم، که جدا جدا لبهایش را روی این حروف بکشد و آنها را حس کند. بالاخره بعد از ۷ ماه آموزش توانست روش خواندن را آغاز کند و به مدرسه راه بیابد.
همچنین ۳ دانشآموز نابینای سروآبادی هم که مدارس عادی از پذیرش آنها اجتناب کرده بودند، توانستند بعد از ۱۷ روز سواد خواندن و نوشتن یاد بگیرند و در حال حاضر هم در دانشگاه کردستان مشغول به تدریس هستند و حافظ کل قرآن هستند .
واحد اسماعیلپور در حال حاضر در دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل است. با این که چندین سال از آن حادثه میگذرد اما همچنان روابط خانوادگی این معلم دلسوز با خانواده آقای اسماعیلپور برقرار است.
آموزش خط بریل با دستکش هوشمند
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، پژوهشگران دانشگاه صنعتی جورجیای امریکا موفق با ساخت دستکش هوشمند شدند که توانایی آموزش بریل را دارد. این گروه تحقیقاتی سالها پیش نیز دستکشی ساختند که در عرض 45 دقیقه به افراد مبتدی نواختن ملودیهای پیانو را آموزش میداد. نکته قابل توجه در مورد این دستکش این است که داوطلبان در حین یادگیری نیازی به تمرکز ندارند و میتوانند مشغول انجام کار دیگری باشند.
این فرآیند بر مبنای شیوه یادگیری لمسی منفعل (PHL) انجام شده است که در آن با استفاده از ارتعاش میتوان یک مهارت حرکتی را بدون تمرکز روی آن انجام داد.
شرکت کنندگان در این آزمایش یک دستکش هوشمند به دست کردند که در سرانگشتان آن یک موتور ارتعاشی کوچک قرار داشت، سپس یک عبارت در قالب الگوی بریل توسط موتور دستکش اجرا شد و همزمان با آن، عبارت به صورت صوتی برای داوطلب پخش شد؛ سپس از داوطلب خواسته شد که عبارت مورد نظر را توسط یک صفحه کلید تایپ کند.
پس از آن از داوطلبان خواسته شد که بدون توجه به ارتعاش دستکش، شروع به بازی کنند؛ دستکش آنان از طریق ارتعاش موتور، عبارت خاصی را اجرا میکرد و عبارت از طریق هدفون شنیده میشد.
نتیجه کاملاً شگفت انگیز بود چراکه داوطلبان پس از انجام آزمایش قادر به تشخیص 70 درصد از ارتعاشات دستکش، بدون شنیدن آنان بودند. هیچ یک از داوطلبان دانش قبلی در مورد بریل نداشتند.
این پروژه تحقیقاتی به دست یکی از پیشگامان کامپیوترهای پوشیدنی توسعه یافته است.
در حال حاضر نزدیک به 40 میلیون نابینا در سراسر جهان وجود دارد. در مدارس برخی از کشورها خط بریل تدریس نمیشود و تنها 10 درصد از نابینایان قادر به خواندن و نوشتن بریل هستند.
دستکش هوشمند آموزش دهنده بریل، برای افرادی که به طور مادرزادی نابینا هستند یا در اثر تصادف، دیابت، جنگ و بیماری بینایی خود را از دست دادهاند قابل استفاده است. (خبرگزاری ایرنا، 4 تیر 1393)
ارسال رایگان قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه برای کتابخانههای مهم جهان
به گزارش ایکنا، در پایان جشنواره سراسری سوره عبس که در 20 تیرماه 1393 در غرفه دفتر فرهنگ معلولین در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد، محمد نوری مدیر این دفتر توضیحاتی درباره برنامهها و فعالیتهای این مرکز عرضه کرد.
این دفتر زیر مجموعه مؤسسه آل البیت(ع) به ریاست حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی نماینده تام الاختیار حضرت آیت الله العظمی سید علی سیستانی است و تاکنون بیش از چهار هزار ساعت تولید کتاب گویا و بیش از یک هزار ساعت، تولید کتب قرآنی و حدیثی گویا داشته و حدود 50 عنوان آثار راهنما، مرجع و بریل قرآنی و روایی در این غرفه عرضه نموده است. البته آثار این دفتر در زمینههای بریل، گویا، الکترونیک راهنما و مرجع و غیره دو منظوره است، یعنی اصالتاً برای معلولین تولید میشود ولی افراد عادی با انواع وسایل میتوانند گوش دهند.
مهمترین اثری که امسال به نمایشگاه آورده شده، قرآن ده جلدی بریل با مشخصات خاصی است که برای همه کتابخانههای مهم جهان در حال ارسال است. نیز به دستور جناب آقای شهرستانی نهج البلاغه بریل و صحیفه سجادیه بریل هم به زودی نهایی، تکثیر و برای این کتابخانهها ارسال خواهد شد. (خبرگزاری ایکنا، 30 تیرماه 1393)
ملاقات رئیس بهزیستی استان قم و معاونان ایشان با حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی
به تاریخ چهارشنبه یکم مرداد (25 رمضان) 1393 جناب دکتر رضا سلیقه رئیس سازمان بهزیستی استان قم به همراه معاونتهای ایشان ساعت 11 صبح به دفتر کار آقای سید جواد شهرستانی رئیس مؤسسه آل البیت(ع) لإحیاء التراث تشریف آوردند. نیز آقای محمد نوری مدیر دفتر فرهنگ معلولین حضور داشت. پس از معرفی حضار توسط آقای عمادی، آقای شهرستانی با قرائت روایتی از امام صادق(ع) بر لزوم خدمت بر مردم و اهتمام به امور مسلمین پرداخت. ایشان فرمودند: «ما نباید به خاطر کارهایی که برای آنان انجام میدهیم منتی بر مردم داشته باشیم بلکه چون این شرایط را مردم ایجاد کردهاند و این امکانات در اختیار ما گذاشته شده و برای این مسئولیت انتخاب شدهایم، باید خداوند را شاکر و سپاسگزار مردم باشیم».
در ادامه بر ضرورت مهارت افزایی و آموزش انواع مشاغل و مهارتها به معلولین، نکاتی فرمودند.
پس از ایشان آقای دکتر سلیقه گزارشی از خدمات بهزیستی برای اقشار مردم به ویژه برای معلولین را ارائه نمودند. برای نمونه کاشت حلزون گوش به منظور شنوا سازی کودکان ناشنوا را به روز رساندهاند. همچنین متذکر شدند با دفتر فرهنگ معلولین ارتباط و هماهنگی مناسب و خوبی همواره وجود داشته است.
پس از ایشان حجت الاسلام حسینعلی اکرامی از اهمیت کارها و تولیدات دفتر فرهنگ معلولین گفت و درخواست پانصد دوره قرآن بریل برای نابینایان قرآنی زیر مجموعه بهزیستی را مطرح کرد. این ملاقات در ساعت 20/12 به اتمام رسید. (خبرنگار تواننامه، 1 مرداد 1393)
خوانش متون چاپی با رایانه انگشتی
فناوری پوشیدنی که توسط محققان مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) طراحی شده است، یک رایانه انگشتی است که با حرکت دادن بر روی کلمات، اقدام به خواندن بلند متون میکند.
تاکنون نرمافزارهای سمعی- بصری و اسکنرهای تبدیل متن به خط بریل برای کمک به افراد نابینا و کمبینا توسعه یافته تا این افراد نیز بتوانند از کتاب، مجلات و روزنامهها استفاده کنند.
اما مشکل اصلی اغلب این دستگاهها، مراحل متعدد برای تبدیل و ترجمه متن به صوت است.
آزمایشگاه رسانه مؤسسه فناوری ماساچوست نمونه اولیهای از ربات انگشتی FingerReader را طراحی کرده که با حرکت دادن روی کلمات چاپی، اقدام به خواندن بلند متون میکند.
این فناوری پوشیدنی علاوه بر کمک به افراد دچار مشکلات بینایی، یک دستیار ترجمه زبان نیز محسوب میشود.
تنها مشکل رایانه انگشتی FingerReader صدای رباتیک دستگاه است که محققان بدنبال استاندارسازی نرمافزار صوتی برای نمونه اصلی هستند. (خبرگزاری ایسنا، 6 اسفند 1392)
تصاویر زیبای فضایی زیر انگشتان روشندلان/ چاپ سه بعدی فضا برای نابینایان
افراد نابینا و یا افرادی که دارای نقص بینایی هستند از طریق تصاویر چاپ سه بعدی لمسی از کیهان میتوانند تصویر فضایی را زیر انگشتان خود حس کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، ستاره شناسان مؤسسه علم تلسکوپ فضایی در مریلند با استفاده از تصاویر تلسکوپ فضایی هابل تصاویر سه بعدی تولید می کند که نابینایان بتوانند آن را روی پلاستیک حس کنند.
برای مثال، تصاویر مشهور و زیبای خوشه ستارهای NGC 609 نشان می دهد که چند ستاره جدید به دنبال یک حباب گاز و غبار درحال حرکت بودند.
از نظر بصری این تصاویر شگفت انگیز هستند، اما خلق این تصویر برای حس لامسه نیز یک چالش مجزا است ، چرا که محققان نمیتوانند اجرام آسمانی را به واقع به صورت سه بعدی ببیند.
آنتونل نوتا به عنوان یک ستارهشناس که در این پروژه فعالیت میکند گفت: این کار علمی است اما براساس حدس و گمان پیش میرود. ما این فرآیند را از طریق طرحهای اولیه طراحی میکنیم.
تاکنون دانشمندان نمونههای اولیه سه بعدی از ستارهها، گازها و غبارهای مشاهده شده در «NGC 609» با استفاده از بافتهای مختلف تولید شده است. این ویژگیها دارای ارتفاعات مختلفی بسته به روشنی آنها دارند. مرتفعترین بافتها روشنترین آنها هستند.
طرحای سه بعدی NGC 609 اولین گامهایی هستند هدف تولید یه مدل سه بعدی از این خوشه ستارهای را میسر کرده است تا افراد آن را زیر دستان خود حس کنند.
تاکنون این گروه نمونه اولیه را با 100 نفر که دارای نقص دید بودهاند آزمایش کرده و به این نتیجه رسیده اند که بافتها روی صفحات برجسته کاملا متمایز بوده اند.
این تیم درحال حاضر به بررسی شیوه تبدیل ساختار سحابی به یک قلمرویی است که نشان دهنده شکل واقعی سه بعدی آن باشد. (خبرگزاری مهر، 21 اردیبهشت 1393)
نمایش جهان پیش چشم نابینایان با لنز بریل
یک لنز تماسی انقلابی به افراد نابینا در خواندن خطوط بریل الکترونیکی کمک خواهد کرد. این کاشت که مانند یک لنز تماسی عادی مورد استفاده قرار میگیرد، با الکترود ساخته شده که سیگنالها را از یک دوربین دستی یا بر روی عینک دریافت میکند. این لنز به بازتاب سیگنالها از یک دوربین به چشمان کاربر پرداخته و حس آن میتواند به شکل چیزی مانند بینایی تعبیر شود. هنگامی که کاربر به چیزی نگاه کرده یا دوربین را به سمت آن میبرد، این دوربین به ترجمه تصویر به نوعی بریل الکترونیک پرداخته و لنز تماسی، شبکیه را با حس لامسه تحریک میکند.
برخلاف بریل که بر موقعیتیابی شش نقطه برای انتقال اطلاعات به خواننده تکیه دارد، حسگرهای درون قرنیه چشم 600 بار حساستر از نوک انگشتان به حس لامسه است.
به گفته دانشمندان، قرنیه در حقیقت حساسترین بخش بدن به این گونه تحریکها است.
این لنزها هنوز بر روی انسان آزمایش نشده اما کارآزماییها بر روی حیوانات نشان داد که آنها با این روش توانستند موانع را در تاریکی تشخیص دهند.
اگرچه در حال حاضر گزینههایی برای ارسال داده به شبکیه وجود دارد، اما خیلی پیشرفته محسوب نمیشوند. اکنون کاربر میتواند تنها حدود 16 پیکسل را ببیند اما دستگاه جدید ممکن است این میزان را به دهها هزار افزایش دهد. این محققان همچنین اکنون در حال کار بر روی یک دستگاه مشابه برای کمک به افراد مبتلا به نقص شنوایی هستند. (خبرگزاری ایسنا، 20 بهمن 1392)
ساعت مچی نابینایان که زمان را با حس لامسه اعلام میکند
بیشتر افراد نعمت دیدن ساعت را ندیده میگیرند؛ در حالیکه برای افراد نابینا، دانستن زمان یک چالش واقعی بوده و ساعتهای گویا نیز برخی مواقع کاربردی نیستند.
به گزارش ایسنا، اکنون یک ساعت لمسی جدید وارد بازار شده که تنها با لمس آن میتوان زمان را فهمید.
ساعت «گاهشمارBradley» از یک نمای تیتانیومی حداقلی با نشانهگذاریهای کمی بیرون زده برخوردار است. این در حالیست که هیچ عدد و عقربهای در این ساعت مچی وجود ندارد.
ویژگی منحصربفرد این محصول، بلبرینگهای تنظیم شده در شیارهایی است که کاربران میتوانند با لمس آنها زمان را اعلام کنند.
توپ موجود در شیار مرکزی برای نمایش دقیقه گردش کرده و توپ دیگر در کنار گاهشمار Bradley به نمایش ساعتها میپردازد.
هیونگسو کیم، سازنده این ساعت و مدیرعامل شرکت E-onetime در واشنگتن، این ساعت را در زمان تحصیل در مؤسسه فناوری ماساچوست طراحی کرده است.
وی اظهار کرد: بیشتر ساعتهای مچی و دیواری نیازمند بینایی برای آگاهی از زمان هستند و افراد نابینا برای این کار با چالشهای بزرگی روبرو میشوند. این گاهشمار مانند ساعت نیازی به دیدن برای اعلام زمان ندارد. به گفته کیم، این ساعت از کاربردهای زیادی برخوردار بوده وبرای مثال در محافل رسمی یا جلسات اداری که نگاه کردن به ساعت کاری بیادبانه محسوب میشود، آگاهی از زمان با لمس میتواند راهگشا باشد.
گاهشمار Bradley نام خود را از یک ورزشکار پارالمپیکی دارای مدال طلا با نام بردلی سیندر گرفته که بینایی خود را در افغانستان از دست داده بود.
این گاهشمار که در سه رنگ به بازار ارائه شده، قرار است به عنوان یکی از 76 کاندید رقابت طراحی سال نمایش در موزه طراحی لندن به نمایش درآید. (خبرگزاری ایسنا، 22 فروردین 1393)
افتتاح مرکز حفظ قرآن نابینایان در ترکیه
به گزارش خبرگزاری ایسنا، به نقل از پایگاه اینترنتی الیوم السابع، حزب عدالت و توسعه حاکم بر ترکیه اولین مرکز تخصصی حفظ قرآن کریم برای دانشآموزان نابینا را افتتاح کرد. وجود قرآنهایی با خط بریل، مخصوص نابینایان، آموزش و یادگیری و حفظ قرآن را برای معلمین و دانشآموزان این مرکز آسان میکند. در بیانیه منتشر شده در سایت رسمی حزب عدالت و توسعه آمده است: این مرکز در منطقه قیصری واقع در مرکز ترکیه تأسیس شده است و تاکید بر خط بریل در این مرکز برای تسهیل روند یادگیری کسانی است که از نعمت بینایی محروم هستند.
با شروع فصل تابستان و اوقات فراغت، صدها کودک برای یادگیری قرآن و علوم دینی در مساجد حضور یافتهاند و مساجد منطقه قیصری پر از کودکانی است که مشغول یادگیری احکام قرآن و چگونگی قرائت صحیح قرآن هستند. (خبرگزاری ایسنا، 23 تیر 1392)
مرکز مطالعات قرآن ویژه نابینایان در تاتارستان
مرکز مطالعات قرآن ویژه افراد نابینا و کمبینا در شهر «آلماتیفسک» در جمهوری تاتارستان افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از پایگاه خبری «Islam.ru»، مراسم آغاز به کار این مرکز از سوی اداره امور مسلمانان تاتارستان در چهارچوب کمپین «رمضان ـ ماه کارهای خیر» برگزار شد.
در این مراسم، «رستم حضرت باتروف»، معاون مفتی تاتارستان مجموعهای شامل قرآن کریم و کتابهای دینی به خط بریل را به این مرکز اهدا کرد.
نابینایان و کمبینایان منطقه آلماتیفسک با شرکت در این مراسم، از افتتاح این مرکز و فراهم آمدن فرصت مناسبی برای تحصیل در زمینه علوم مقدماتی اسلامی و مطالعه قرآن کریم، قدردانی کردند.
این مرکز در مسجد مرکزی آلماتیفسک تأسیس شده است.
شرکتهای تاکسیرانی این منطقه یکبار در هفته به صورت خیریه افراد نابینا و کمبینا را برای شرکت در کلاسها به مرکز مطالعات قرآن میبرند و بعد از پایان کلاسها آنها را به خانههایشان باز میگردانند. (خبرگزاری ایکنا، 22 تیر 1393)
رونمایی از اولین قرآن به خط بریل در عربستان
برای اولینبار نسخه کامل قرآن به خط بریل در عربستان تألیف شد. به گزارش خبرگزاری ایسنا، هنرمندان عربستانی جهت ارائه خدمات به نابینایان، اولین قرآن به خط بریل را به طور کامل تألیف و چاپ کردند. به گزارش شبکه خبری الیومالسابع، تاکنون شش نسخه از این قرآن در عربستان توسط چاپخانهی مسجدالحرام به صورت رایگان، برای کمک به نابینایان در اختیار کتابخانهها و مؤسسههای مختلف قرار گرفته است. مرکز چاپ ملک فهد کار چاپ نسخههای بعدی این مصحف را برای نابینایان بر عهده گرفته است. (خبرگزاری ایسنا، 12 تیر 1392)
مسابقات قرائت قرآن نابینایان در چچن
مسابقات قرائت قرآن نابینایان روسیه روز شنبه، 2 شهریورماه 1392، در دانشگاه اسلامی شهر گروزنی، پایتخت چچن، برگزار شد. این مسابقات به همت دانشگاه اسلامی گروزنی، شبکه تلویزیونی «پوت» چچن و وزارت اوقاف و امور اسلامی کویت برگزار شد. در این مسابقات نمایندگانی از سراسر فدراسیون روسیه به تلاوت قرآن کریم از روی نسخههای بریل پرداختند.
هیئت داوری این مسابقات متشکل از علمای روسیه و دیگر کشورها از جمله «آدم شهیداف»، مشاور رئیسجمهور چچن، «ماهر موناندزید»، حافظ سوری، «ایمان رشدی»، استاد بینالمللی قرآن و «ابراهیم صابراف»، نماینده سازمان جهانی مطالعات قرآن خواهد بود.
رمضان موستاو (Ramzan Mustaev)، نایب رییس کمیته برگزاری این مسابقات اعلام کرد، این مسابقات علاوه بر اینکه به نابینایان امکان رقابت در زمینه قرائت قرآن کریم را میدهد، بلکه عاملی برای ترغیب نسل جوان مسلمان به مطالعه این کتاب مقدس است. (خبرگزاری ایکنا، 4 شهریور 1392)
اولین مدرسه ویژه نابینایان مسلمان در مالاوی
اولین مدرسه اسلامی ویژه نابینایان مسلمان با هدف كمك به ارتقاء سطح آموزش آنان، در كشور مالاوی در جنوب آفریقا افتتاح شد.
«ابراهیم امین»، یكی از بنیانگذاران مدرسه اسلامی «النور» اعلام كرد: این مدرسه با هدف پاسخ به افزایش تبعیضها و بیتوجهیها به مسلمانان دارای نیازهای ویژه به خصوص كودكان راهاندازی شد.
این مدرسه اسلامی كه در شهر «بلانتیر» تأسیس شد، به نابینایان 9 تا 12 ساله خدمات آموزشی ارائه میدهد.
متأسفانه فرهنگ پایین و غلط خانوادههای مالاوی باعث شده كه آنها از وجود كودكان نابینای خود شرم داشته باشند و خود آنها را از استفاده از امكانات و فرصت تحصیل محروم كنند.
فقدان مدارس اسلامی برای مسلمانان نابینا در مالاوی، آنها را مجبور میكرد تا در مراكز آموزشی مسیحی ثبتنام كنند و در نتیجه آن برخی از آنان به مسیحیت تغییر دین میدادند. از این رو بسیاری از خانوادهها با تحصیل فرزندانشان مخالفت میكردند. از این رو، تأسیس این مدرسه اسلامی، امید تازهای به مسلمانان نابینا برای برخوردار شدن از امكان تحصیل داد. اسلام دومین دین پر طرفدار در كشور مالاوی است. (خبرگزاری ایکنا، 29 تیر 1392)
نرم افزار آیات سپید
با تكمیل نرمافزار آیات سپید، متن كامل قرآن به همراه ترجمه فارسی و انگلیسی به صورت بریل و گویا در اختیار كاربران نابینا قرار گرفت.
به نقل از روابط عمومی تیم تحقیقات پكتوس، نرم افزار آیات سپید ضمن فراهم كردن فهرست سورهها، متن كامل آیات و معانی فارسی و انگلیسی، خروجی آن را برای روشندلان به صورت گویا و بریل روی دستگاه برجسته نگار فراهم كرده و امكان مطالعه و آموزش قرآن را به سهولت برای این كاربران فراهم میكند. سعید صادقپور سرپرست تیم تحقیقاتی آیات سپید، امكان مرور متن كامل قرآن به صورت بریل و گویا، جستجوهای مختلف (نام و شماره سوره، شماره آیه، جستجوی متن در آیه، جستجو در معانی فارسی و انگلیسی، پخش آیه و معانی آن و امكان مرور آیههای قبل و بعد) را از امكانات این نرمافزار ذكر كرد و افزود: در این مجموعه قابلیت افزایش و كاهش سرعت خواندن، امكان استفاده از صفحه كلید بریل مدل شده، روی صفحه كلید عادی و امكان هجی كردن معانی فارسی و انگلیسی برای استفاده روشندلان فراهم شده است. وی گفت: قرآنهای بریل همراه ترجمه فارسی به دلیل حجم بسیار زیاد (12 جلد) جوابگوی نیازهای نابینایان نیست و از سوی دیگر عدم امكان دسترسی اتفاقی و جستجو از طریق مكتوبات بریل امكان استفاده مناسب را برای روشندلان فراهم نمیكند. صادقپور در پایان با اشاره طراحی 2 نسخه تحت DOS، Windows این نرمافزار طی یكسال، اظهار امیدواری كرد: آیات سپید با كم كردن حجم و افزودن امكانات، قدمی موثر در جهت آموزش قرآن برای نابینایان باشد. (خبرگزاری فارس، 1 شهریور 1383)
آموزش نابینایان در امریکا
در آمریكا توجه به كودكان نابینا از سال 1826 آغاز شد. اولین آموزشگاه مركزی نابینایان در آمریكا كه امروزه به مؤسسه پركینز مشهور است، مؤسسه «ساموئل گریدلیهاو» است که در 1826م تأسیس شد. به دنبال آن مؤسسههای ماسوچوست و پنسیلوانیا به سال 1843 دائر شدند. در حال حاضر در آمریكا بیش از 850 سازمان آموزشی و رفاهی برای نابینایان وجود دارد. (روزنامه اطلاعات، 10 تیر 1387)
آموزش نابینایان در هندوستان
در هندوستان آموزش و پرورش كودكان نابینا ابتدا از سوی روحانیون مورد توجه قرار گرفت و از سال 1877 تا 1947 در آموزش و پرورش نابینایان آن كشور پیشرفتهای قابل ملاحظهای صورت گرفت. اولین مدرسه نابینایان در این كشور در سال 1877 تأسیس شد كه امروزه آن را به نام موسس آن، مدرسه شارپ مینامند. تعداد مدارس نابینایان هند در سال 1944، 32 و در سال 1960، 115 و در سال 1988، 250 مركز بود. (روزنامه اطلاعات، 10 تیر 1387)
اطلس بریل
ساموئل گریدلی هاو برای اولین بار در تاریخ توانست اطلسی را برای نابینایان با خط بریل ابداع کند. او در سال ۱۸۳۷م این کتاب را برای کودکانی که در مرکز آموزشهای انگلستان، مشغول به تحصیل و کسب علم بودند اختراع کرد و در آن حتی از یک قطره جوهر نیز استفاده نکرد و تماماً با استفاده از سمبل¬ها و نشانه¬های زبان بریل برروی کاغذهایی ضخیم و بزرگ آن را به رشته تحریر درآورد.
ساموئل اعتقاد داشت که این پروژه¬ای فوق العاده خوب و کارآمد خواهد بود و این حق را به دانشجویان نابینا خواهد داد تا بتوانند از دانش عظیم جغرافی بهره¬مند شوند و بتوانند گوشهای از پهنای گیتی را لمس کنند. امروز ما به این پی میبریم که چقدر زحمت برای این کتاب کشیده شده و آن زمان این کار بسیار سخت بوده، اما تا به حال اهمیت زیادی به این کتابها داده نشده است. در ابتدا چیزی حدود پنجاه کپی از این کتابها در مرکز آموزش انگلستان موجود بود اما تا به این زمان فقط پنج کپی باقی ماندهاند. (The Encyclopedia of Blindness and Vision Impairment)
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.